Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb 4 év kétharmad, a Mi Hazánk a parlamentben – percről percre a Mércén

Ez a cikk több mint 2 éves.

2022 április harmadikán vasárnap, azaz ma, népszavazást és országgyűlési választásokat tartanak Magyarországon. Az utóbbi eredményeként eldől, hogy az elkövetkezendő négy évben kiknek a feladata legyen a nép képviselete a parlamentben.

Az elmúlt tucatnyi év után a Nemzeti Együttműködés Rendszere stabilnak tűnik, ugyanakkor az ellenzék számottevő erői idén először próbálnak meg szoros szövetségben fellépni ellene.

Ahogy az elmúlt években megszokhattuk, mindkét oldal sorsdöntőként írja le a vetélkedést, valamint a számos kisebb formáció is a létért folytatott küzdelemként hivatkozik rá.

Apokaliptikus víziók helyett mi ebben a percről percre tudósításban azt mutatjuk be, hogyan zajlik a választás napja, mi történik Budapesten és országszerte. Terveink szerint több helyszínről jelentkezünk információkkal, videókkal és képekkel, várhatók továbbá elemzések, beszámolók és a választáshoz kapcsolódó érdekességek, néhány körzetet pedig kiemelt módon fogunk követni.

Mostantól az éjszakába nyúlóan beszámolunk arról, hogy mi történik, érdemes hát velünk tartani és együtt kivárni, hogy marad-e a NER, vagy esélyt kap az ellenzéki összefogás, esetleg a Mi Hazánk vagy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt lesz az elkövetkezendő években a mérleg nyelve.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Holnap reggel újabb négy évnyi fideszes teljhatalomra ébredünk, ma este pedig elbúcsúzunk. Köszönjük az egész napos, kitartó figyelmet!

A mai közvetítést is kizárólag a ti támogatásotokból tudtuk megvalósítani, ha tehetitek, támogassátok a Mércét, szükségünk lesz rá.


Vasas székház A Vasas Szakszervezetek józsefvárosi székházában tartott értékelő beszédet Jámbor András, a Budapest 6-os körzet ellenzéki jelöltje, aki 99 százalékos feldolgozottságnál 47,61 – 42,44 százalékos előnyt, azaz magabiztos győzelmet könyvelhet el a fideszes Sára Botonddal szemben.

A Mérce alapítója azzal kezdte mondandóját, hogy bár az összellenzéki eredményvárón sorra kapta a gratulációkat, nem tud őszintén örülni saját győzelmének ilyen országos eredmény mellett.

Kiemelte: ez az egyetlen választókerület az országban, ahol úgy tudott nyerni az ellenzék, hogy számottevő jobbikos szavazatszám volt az előző két választáson. (13 százalékot kapott a Jobbik 2014-ben és 2018-ban is.)

Jámbor arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs még egy olyan választókerület, ahol a Jobbik szavazóit az ellenzéki szavazóbázisba be tudták olvasztani.

Hozzátette, a Jobbik korábbi elnökhelyettese, Dúró Dóra a Mi Hazánk színeiben kevesebb mint 5 százalékot kapott a mostani választáson, azaz bőven a parlamentbe jutó szélsőjobboldali párt országos eredménye alatt teljesített a VIII. és IX. kerületben.

„És hát egyébként ez a probléma: azt látjuk, hogy akik 2006-ban még az MSZP szavazói voltak, azok az alsó középosztálybeli, középosztálybeli dolgozó emberek, akik egykor baloldali szavazók voltak, 2010 után átálltak a Jobbikhoz, és mára fideszes szavazók lettek. A baloldali-liberális – vagy most éppen keresztény-konzervatív – ellenzék teljesen elvesztette őket. És itt kell elkezdeni gondolkozni azon, hogy hogyan lehet tovább”

– fogalmazott a Szikra Mozgalom jelöltje.

Jámbor azt kérte hallgatóságától, ne azt kezdjék el mondani, hogy „akik ma máshogyan szavaztak, azok buták”, hanem azt gondolják végig, hogy „ezek az emberek a szomszédaink, ugyanabba az iskolába járatják a gyerekeiket, és hogy hogyan tudunk együttélni az országban azzal, ami most történik”.

Szerinte sokan azért szavaztak a Fideszre, mert egyedül voltak, mert biztonságot akartak. Jámbor szerint most arról kell gondolkodnunk, hogy „ezeknek a Fidesz-szavazóknak közösségként hogyan tudunk biztonságot adni a propagandával szemben, és új Magyarországot teremteni anélkül, hogy további félelmeket sulykolnánk beléjük”.

Jámbor beszéde végén azt ígérte: a következő négy évben megpróbálja minden erejével szolgálni választókerületét, és megpróbál olyan politikát csinálni, ami helyben és országosan is erőt tud adni a Szikra által képviselt politikai gondolatoknak.

Három választókerületben, Dunaújvárosban, Pécsen és a 18. kerületben nagyon szoros, egy-két százalékon belüli különbségű a verseny a fideszes és az ellenzéki jelölt között.

Fejér megye 4. számú választókerületében 90,24 százalékos feldolgozottságnál az ellenzéki Kálló Gergely (44,28 százalék) alig több mint egy százalékkal van lemaradva Dr. Mészáros Lajostól, a Fidesz jelöltjétől (45,65 százalék).

Pécsen 89,89 százalékos feldolgozottságnál Mellár Tamás 43,01 százalékkal vezet a fideszes Kővári Lajos előtt, aki jelenleg 42,62 százalékon áll.

Nyílt a verseny Budapest 18. kerületében is, ahol Kunhalmi Ágnes 94,74 százalékos feldolgozottságnál kevesebb mint egy százalékkal (44,28 százalék), 406 szavazattal vezet Dr. Lévai István Zoltán előtt (43,52 százalék).

Frissítés 05:36. A hajnali órákra kiderült: Kálló Gergely biztosan bukja a Fejér 4-es körzetet, és így az egyetlen jobbikos OEVK-t.

A budapesti 13-asban (IVIII. ker.) Vajda Zoltán azonban mindössze 36 szavazattal marad el a fideszes inkumbens Szatmáry Kristóftól 98.63 % -os részvételnél. Vajdának tehát jó esélye van elhódítani az OEVK-t.

Továbbra is 3 körzet bizonytalan: Budapest 15-ben Kunhalmi Ágnes bizakodhat az újrázásban, Dr. Lévai István néhány száz szavazattal van csupán lemaradva mögötte. Mellár Tamás Baranya 1-ben  keveseb mint 250 szavazattal vezet fideszes kihívója előtt. Mindketten bízhatnak a külképviseleti szavazatokban, amelyek jó eséllyel az ő előnyüket növelik majd. Budapest 13-ban a külképviseleti szavazatok könnyen jelentkezik majd Vajda Zoltán győzelmét.

Előválasztás ide, tulajdonképpeni teljes ellenzéki összefogás oda, az Egységben Magyarországért csupán 4 olyan körzetben aratott győzelmet, ahol négy évvel ezelőtt a Fidesz-KDNP végzett az élen. Ráadásul mind a 4 körzet abban a fővárosban található, ahol már 2018-ban is 12 egyéni választókerületet hozott el az ellenzék az elérhető 18-ból (a maradék 6-ot a kormánypárti jelöltek vitték el).

A Momentum ismert politikusa – és rövid ideig ügyvezető elnöke –, Orosz Anna 88,46 százalékos feldolgozottság mellett legyőzte a KDNP frakciójában ülő Simicskó Istvánt abban a 2-as számú választókerületben, ahol 2019 óta alpolgármesterként tevékenykedik.

  • Orosz Anna (Egységben Magyarországért): 22 769 szavazat – 51,47%
  • Dr. Simicskó István (Fidesz-KDNP): 18 217 szavazat –  41,18%
  • Novák Előd (Mi Hazánk): 1 392 szavazat – 3,15%
  • Mendly Miklós (MKKP): 1 297 szavazat – 2,93 %

A többi kerülethez képest viszonylag alacsony, 88,89 százalékos feldolgozottság miatt még nem teljes bizonyossággal jelenthető ki, de a jelöltek közötti különbséget látván valószínűsíthető, hogy a momentumos Hajnal Miklós elhozta a XII. kerület egészét és a II. kerület egy részét magába foglaló 3-as számú választókerületet. Négy évvel korábban itt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerzett egyéni mandátumot, ám idén ő csak listán indult. Apró érdekesség, hogy a Kétfarkú Kutya Párt elnöke, Kovács Gergely is itt mérettette meg magát.

  • Hajnal Miklós (Egységben Magyarországért): 20 179 szavazat – 47,33%
  • Dr. Fürjes Balázs (Fidesz-KDNP): 18 223 szavazat – 42,74%
  • Kovács Gergely (MKKP): 2 444 szavazat – 5,56%
  • Dr. Grundter Tamás (Mi Hazánk): 980 szavazat – 2,23%

A sorban következő, 4-es számú fővárosi választókerületben is fordított az ellenzék. A budai hegyvidéken, a II. kerület nagyobb és a III. kerület kisebb részét magába foglaló körzetben Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti képviselője aratott győzelmet. 2018-ban itt Varga Mihály pénzügyminiszter szerzett mandátumot, idén azonban ő sem indult el egyéniben. 79,75 százalékos feldolgozottságnál így néz ki az eredmény:

  • Tordai Bence (Egységben Magyarországért): 21 582 szavazat – 50,73%
  • Dr. Gór Csaba (Fidesz-KDNP): 17 769 szavazat – 41,76%
  • Juhász Veronika (MKKP): 1 562 szavazat – 3,67%
  • Nagy Attila (Mi Hazánk): 1 012 szavazat – 2,38 százalék

Az ellenzék a főváros pesti oldalán szintén elhódított egy választókerületet a kormánypártoktól. Budapest 6-os a VIII. és IX. kerület nagy részét magába foglaló körzetben Jámbor András (a Mérce alapítója és a baloldali Szikra Mozgalom tagja)  97,62 százalékos feldolgozottság alapján legyőzte kormánypárti ellenfelét, Sára Botondot, aki 2018 és 2019 között Józsefváros polgármesteri tisztségét töltötte be. Négy évvel korábban itt a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté végzett az élen, idén azonban ő sem indult újra.

  • Jámbor András (Egységben Magyarországért): 19 186 szavazat – 47,59%
  • Sára Botond (Fidesz-KDNP): 17 128 szavazat – 42,48%
  • Dúró Dóra (Mi Hazánk): 1 970 szavazat – 4,98%
  • Döme Zsuzsanna (MKKP): 1 744 szavazat – 4,33%

Frissítés 05:47: Budapest 13-ban ugyan jelenleg a fideszes inkumbens Szatmáry Kristóf vezet, 98.63%-os feldolgozottságnál az előny alig létezik: mindössze 18 szavazatra rúg. A külképviseleti voksokkal a DK-s Vajda Zoltán könnyen elviheti a mandátumot.

Dunaújváros, Fejér 04. OEVK Fejér megye 4. számú választókerületét a Fidesz-KDNP jelöltje, Dr. Mészáros Lajos könnyen megnyerheti. Mészáros 45,65%-kal vezet a szavazatok 90,24%-es feldolgozottságánál, szorosan utána a jobbikos Kálló Gergely, 44,28%-kal.

A COVID-19 világjárvány előtt, 2018-ban a Jobbik színeiben induló politikus, Pintér Tamás 43,53%-kal, 20 405 szavazattal nyerte meg az országgyűlési választásokat. A Fidesz-KDNP színeiben induló Galambos Dénes szoros versenyben 39,56%-kal, 18 541 szavazattal veszített.

Pintér 2019-ben polgármesterként indult és nyert Dunaújvárosban, így az összeférhetetlenségi szabályok miatt meg kellett válnia parlamenti mandátumától. Utódját, Kálló Gergelyt 2020-ban egy időközi voksoláson választották meg az ellenzéki pártok  támogatásával, jelentős szavazatelőnnyel (a kormánypártok akkor saját jelölt helyett egy független indulót támogattak). Ennek fényében idén is feltételezhető volt Kálló győzelme – ez most megdőlni látszik.

budapest műjégpálya Az ellenzéki összefogás pártvezetői közül feltűnően kevesen, mindössze Donáth Anna és Karácsony Gergely álltak fel a színpadra az ellenzéki eredményvárón Márki-Zay Péter beszéde után. Erre utalva Budapest főpolgármestere azzal kezdte mondandóját:

„Ha a ma este úgy alakult volna, ahogy reméltük, akkor ma sokkal többen lennénk ezen a színpadon.”

„Nemcsak, hogy itt vagyunk, hanem itt is maradunk, és amit elkezdtünk közösen csinálni, azt végig kell csinálnunk.  Küzdenünk kell, tudva azt, hogy a magyar történelemben mindig voltak zsákutcák, amikor valójában hátrafelé mentünk a történelemben, és úgy tűnik, hogy ma nem tudtuk meggyőzni a honfitársaink többségét arról, hogy nem arra van az előre, ahova mutogat a kormányoldal” – folytatta Karácsony.

A főpolgármester beszéde végén Budapest szerepéről beszélt, ahol többségében továbbra is ellenzéki egyéni győzelmek születtek.

„Meg kell őriznünk a hazánkból azt, ami megmaradt. Megmaradt például a nemzetnek egy fővárosa, amely még mindig a szabadság szigete ebben a hazában. Bár én azt szeretném, ha mindenhol az emberek tudnának és mernének szabadon gondolkodni, mint ahogy Budapesten talán ezt megtehetik, de úgy tűnik, hogy ma este a nemzet fővárosára maradt, hogy vigye tovább a szabadság és a szolidaritás zászlaját” – zárta mondandóját Karácsony Gergely.

Pest megye Pest megye mind a 12 választókörzetében győzött a Fidesz-KDNP jelöltje. Budakeszin, a 02. számú OEVK-ban viszonylag szoros küzdelem alakult ki Menczer Tamás és Szél Bernadett között, előbbi 46,95%-on áll 82,42%-os feldolgozottságnál, utóbbi 44,59%-on.

Dunakeszin szintén szoros volt Tuzson Bence és a párbeszédes Dorosz Dávid küzdelme, utóbbi végül alulmaradt a fideszes jelölttel szemben. Tuzson a szavazatok 46,57%-át szerezte meg 93,55%-os feldolgozottságnál, Dorosz a 41,59%-át.

Így néznek ki a Pest megyei eredmények éjfél környékén:

  • PEST, 01. számú OEVK – DR. ARADSZKI ANDRÁS (FIDESZ-KDNP) 27 274 (45,73%)
  • PEST, 02. számú OEVK – MENCZER TAMÁS (FIDESZ-KDNP) 28 734 (47,05%)
  • PEST, 03. számú OEVK – DR. VITÁLYOS ESZTER (FIDESZ-KDNP) 32 823 (52,83%)
  • PEST, 04. számú OEVK – RÉTVÁRI BENCE (FIDESZ-KDNP) 27 618 (55,72%)
  • PEST, 05. számú OEVK – TUZSON BENCE (FIDESZ-KDNP) 31 296 (46,56%)
  • PEST, 06. számú OEVK – VÉCSEY LÁSZLÓ (FIDESZ-KDNP) 23 060 (51,91%)
  • PEST, 07. számú OEVK – DR. SZŰCS LAJOS (FIDESZ-KDNP) 30 268 (49,67%)
  • PEST, 08. számú OEVK – BÓNA ZOLTÁN (FIDESZ-KDNP) 26 673 (45,79%)
  • PEST, 09. számú OEVK – CZERVÁN GYÖRGY (FIDESZ-KDNP) 26 328 (61,06%)
  • PEST, 10. számú OEVK – POGÁCSÁS TIBOR (FIDESZ-KDNP) 27 134 (60,27%)
  • PEST, 11. számú OEVK – PÁNCZÉL KÁROLY (FIDESZ-KDNP) 30 397 (56,94%)
  • PEST, 12. számú OEVK – FÖLDI LÁSZLÓ (FIDESZ-KDNP) 27 580 (59,80%)

„Nem akarom titkolni a csalódottságomat, a szomorúságomat, sosem gondoltuk volna, hogy ez lesz az eredmény”

– kezdte beszédét Márki-Zay Péter az Egységben Magyarországért eredményváróján.

Azzal folytatta, hogy már a kampány elején tudták, hogy ez egy kiegyenlítetlen küzdelem lesz, és az is volt. A miniszterelnök-jelölt szerint az is biztos, hogy a Fidesz csalt a választáson, és hogy „nincsen Magyarországon demokrácia”.

Igazat adott Hadházy Ákosnak – akinek sikerült győznie Budapest 8-as választókerületben – abban, hogy amíg a „tömegtájékoztatáson nem tudnak változtatni”, és az emberekhez csak a propaganda jut el, addig nem lehet leváltani a kormányt.

Mindezek ellenére Márki-Zay Péter elismerte a Fidesz győzelmét, és hogy a szavazatok „óriási részét megszerezték”, de azt is hozzátette, hogy a 12 év alatt kiépített rendszerben a „matematika” mindig is a Fidesznek kedvezett.

„Egy nem demokratikus rendszerben” nyerte meg a választást a Fidesz, ugyanis 13-szor több óriásplakátja volt a kampányban a kormánypártnak, amikkel „gyűlöletkampányt” és „hazugságokat” terjesztettek.

Nem gondolta volna az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje, hogy az elmúlt négy év harca nem fog beérni, de szerinte „Hitlert is megválasztották volna kétharmaddal” Berlin lerohanásának idején, hála a propagandának.

Az egyetlen vigaszt a vereségben Orbán Viktor „reggeli arca” nyújtotta, ugyanis lehetett látni rajta, hogy a „miniszterelnök úr fél”.

Márki-Zay azoknak is üzent, akik csalódottságukban azt fontolgatják, hogy elhagyják Magyarországot: „nyugodjanak meg”, mert most nyugodt és tiszta lelkiismerettel állhatnak a tükör elé.

Végül megköszönte a szavazóknak és önkénteseiknek a bizalmat és a kitartást, és arra kérte őket, hogy ne menjenek sehová, mert

„Mi maradunk, itt maradunk veletek!”

Tapolca 81,9 százalékos feldolgozottságnál 50,45 százalékkal vezet Veszprém megye 3. számú választókerületében Navracsics Tibor a jobbikos Rig Lajos előtt, aki 44,82 százalékon áll.

A tapolcai központú választókerülethez Ajka mellett további 58 település tartozik. A körzet 2015-ben került az országos politikai érdeklődés középpontjába, miután a térség fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő meghalt, és az időközi választást Rig Lajos nyerte meg, amivel a Fidesz elvesztette a kétharmados többségét.

A jobbikos politikus ekkor úgy tudott győzni 35,5 százalékkal a fideszes Fenyvesi Zoltán ellen, hogy nem volt teljes ellenzéki összefogás, az MSZP és a DK közösen indítottak egy jelöltet.

2018-ban 70 százalékos részvételnél Fenyvesi Zoltánnak sikerült visszanyernie a körzetet. Fenyvesi akkor 46,91; Rig pedig 40,56 százalékot szerzett.

2019-ben aztán az ellenzék győzött Tapolcán az önkormányzati választáson. Mindezek miatt a választókerületet billegő körzetként tartották számon – Navracsics indítása azonban, úgy tűnik, a Fidesz részéről eldöntötte a versenyt, Rig Lajos ezúttal az ellenzéki szövetség támogatásával sem tudott nyerni.

Budapest

„Sokkal nagyobb a felelősségünk most, mint akár tegnap, vagy egy hónappal ezelőtt. Most nem szabad feladnotok!”

– mondta Donáth Anna, a Momentum elnöke az Egységben Magyarországért koalíció eredményváróján. A politikus elmondta, hogy „holnap hideg fejjel” ő is át fogja gondolni a dolgokat, és újra neki fog indulni, és megkérte a jelenlévőket, hogy jöjjenek vele.

Donáth szerint olyan dolgok jönnek most

„amelyeket senki nem fog tudni se egyedül, se talán közösségileg elviselni.”

Az ellenzék közös listához, koordinált induláshoz és közös egyéni jelöltekhez fűzött reményei április 3-án este pár óra alatt foszlottak szét. Hiába vártak ettől több mandátumot, végül

vidéken az „esélyesnek” gondolt választókerületek közül csak kettőt vitt el az ellenzék: Csongrád 1-et (Szeged) és Mellár Tamás pécsi kerületét szerezhetik meg végül.

Budapesten kicsit jobb a helyzet, de a legrosszabb verziót is alulmúlta a végeredmény:

rezeg a léc Kunhalmi Ágnes és Hiller István dél-pesti választókerületeiben, a 16. és 17. kerületet pedig Dunai Mónika és Szatmáry Kristóf fideszes jelöltek vihetik el.

Ebben a helyzetben a „választási térképeknek” alig van értelme, hiszen az ellenzék a belső, budapesti választókerületeken kívül csupán egy szegedi és egy pécsi választókerületet tudott megszerezni.

Ez minden bizonnyal az eddigi ellenzéki összefogás teljes szétforgácsolódásának kezdete, ami a 2019 októberi, önkormányzati eredményeiket is megkérdőjelezi.

Orbán Viktornak mindez viszont új, minden eddiginél erősebb kétharmados, egyedüli felhatalmazást szerzett, amihez még a Mi Hazánkra sincsen szüksége, bár ők is bejutnak minden bizonnyal a parlamentbe.

14. kerület, Budapest 08. OEVK, Zugló Budapest 8. számú választókerületében, Zuglóban biztos az ellenzéki győzelem. Miután a megnyerte a 2021-es előválasztásokat, a volt LMP-s, Momentum frakcióban induló Hadházy Ákos 53,28% százalékkal vezet a szavazatok 81,54%-os feldolgozottsága mellett, a Fidesz-KDNP-s jelölt, Borbély Ádám ellenében (37,13%).

Az eredmény nem meglepő, Budapestnek ez a második legellenzékibb választókerülete, itt 2014-ben sem sikerült a Fidesz-többség. Ekkor a választók az MSZP-s Tóth Csabát választották meg képviselőnek, aki a szavazatok 39,88%-át kapta meg, és legyőzte a fideszes Dr. Papcsák Ferencet. Ugyanebben az évben választották meg Karácsony Gergelyt polgármesternek. 

2018-ban ismét Tóth Csaba nyerte meg a választókerületet 76,41%-os részvétel mellett, a szavazatok 47,23%-ával. Ez 2018-ban 27 700 szavazatot jelentett, 6000-rel több szavazatot, mint amennyit 2014-ben kapott. 2018-ban a fideszes jelölt, Jelen Tamás 35,06%-ot kapott – 20 600 szavazatot. 

2019-ben Zuglóban Horváth Csaba lett az ellenzéki polgármester, 50,33 %-al. Nagyon forró volt az előválasztások hangulata is a kerületben. Tóth Csabát Hadházy Ákos volt LMP-s politikus győzte le, ahogy 2022-ben a fideszes jelöltet is.

82 százalékos feldolgozottságnál Hende Csaba volt honvédelmi miniszter több mint 4000 szavazattal (21 285 szavazat) nyerte meg az azelőtt „billegő” körzetnek számító szombathelyi választókerületet, Czeglédy Csaba, a DK előválasztáson győztes jelöltje ezen állás szerint 16 600 szavazatot szerzett.

Ezért ebben a kerületben Hende és a Fidesz győzelme már biztosra vehető.

A korábbi történések és a kerület sajátosságai alapján ez egy nagyon meglepő eredmény:

  • Vas megye 1. számú választókerületének központja, Szombathely a megye székhelye. A körzethez tartozik még 11 kis település.
  • Vas 1 erősen jobboldalinak számít, úgy mint a nyugat-dunántúli választókerületek nagy része.
  • A OEVK országgyűlési képviselője, Dr. Hende Csaba volt honvédelmi miniszter.
  • Hende Csaba már 2006-ban is mandátumot szerzett Szombathelyen.
  • 2010-től honvédelmi miniszter.
  • 2014-ben ismét egyéni körzetből került a parlamentbe.
  • Hende Csaba 2018-ban ismét megnyerte a Vas-1-et. Viszonylag magas, majdnem 76%-os részvétel mellett begyűjtötte a szavazatok 49,9 %-át, ami 26 000 szavazatot jelentett. Hende így 5400 szavazattal többet kapott, mint 2014-ben.
  • Esélyes kihívója 2018-ban Dr. Nemény András volt, aki 30,5%-ot és 16 000 szavazatot kapott. Az ellenzéki összefogás itt sem valósult meg.
  • 2019-re viszont fordult a kocka. Nemény András az önkormányzati választásokon megszerezte a mandátumok 48,82%-át, ami ekkor 16 700 szavazatot jelentett. Itt már megvalósult az ellenzéki összefogás.
  • A Fidesz 2022-ben ismét Hende Csabát indítja.
  • Hende kihívója a DK-s Czeglédy Csaba lesz, miután az előválasztáson szoros küzdelemben megverte az LMP prominens politikusát, Ungár Pétert.
  • A körzet abszolút billegőnek számít. Nagyon nagy harc és küzdelem várható. Néhány szavazaton múlhat, hogy ki nyeri a körzetet.
  • Szombathelyen Czeglédy áll jobban, a 11 kis településen pedig Hende hasít. A választás kimenetelét az arányok fogják eldönteni.

Bálna „Egész jól nézünk ki, egyre jobban nézünk ki, talán még sohasem néztünk ki olyan jól, mint ma este” – kezdte saját maga március 15-i mondatait idézve győzelmi beszédét Orbán Viktor a ferencvárosi Duna-parton, a Bálna előtt felállított színpadon.

A hamarosan ötödik kormányát alakító miniszterelnök úgy fogalmazott, akkora győzelmet aratott a Fidesz, hogy az „még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan”.

Orbán külön köszöntötte a határon túli magyarokat, akiktől szerinte a Fidesz kapott egy esélyt, és akik azért segítettek a Fidesznek,  hogy az újból megválasztott kormánypártok is segíthessenek nekik

A kárpátaljai magyaroknak külön üzent: „Ne féljenek, az anyaország veletek van!” – mondta Orbán.

Orbán aztán nemcsak idén március 15-éről, hanem 2018. április 8-án estéről is idézte egy saját mondatát, miszerint „ma este van mire szerénynek lenni”.

A Fidesz elnöke felsorolta az elmúlt választások alkalmával egymással szemben felállt politikai erők különböző kombinációit, mondván: „a ma estével a győzelem szinte minden lehetőségét kimerítette” a Fidesz:

  • 2010-ben kétfordulós rendszerben,
  • 2014-ben külön-külön induló ellenzékkel szemben,
  • 2018-ban, amikor részleges összefogás volt,
  • és 2022-ben, amikor teljes összefogás történt.

„A Jóistentől meg kell kérdezni, hogy az hogy van, hogy pont akkor nyertünk a legjobban, mikor a legjobban összeálltak ellenünk.”

– tette hozzá.

Orbán szerint mindez annak ellenére sikerült, hogy szerinte „óriási nemzetközi erőközpontok mozdultak meg” velük szemben. „Nekik” a miniszterelnök azt üzente: „kidobott pénz volt minden fillér, amit a magyar baloldalnak adtak”.

A sorosozás sem maradt el ebben a kontextusban: „A magyar baloldal volt Gyuri bácsi életének legrosszabb befektetése: 12 éve csak viszi a pénzt” – viccelődött Orbán.

Beszéde végén odaszólt az Oroszoroszág által megtámadott Ukrajnát elnöklő Volodimir Zelenszkijnek is:

„Ez a győzelem azért marad emlékezetes, mert most kellett a legnagyobb túlerővel megküzdeni: a baloldal itthon, a nemzetközi baloldal, a brüsszeli bürokraták, a Soros-birodalom minden pénze és szervezete, a nemzetközi fősodratú média, és a végén még az ukrán elnök is” – sorolta Orbán.

Ejtett néhány szót a népszavazásról is: Orbán szerint a Fidesz megvédte Magyarország függetlenségét és szabadságát, békéjét és biztonságát, és „bár még nem ismerjük az eredményeket, de reméljük, hogy megvédtük a gyerekeinket is”.

A negyedik kétharmad küszöbén azzal zárt Orbán: „Az egész világ láthatta ma este, hogy a konzervatív politika győzött”, és azt üzente a Nyugatnak, hogy „ez nem a múlt, ez a jövő”.

Budapest 06. OEVK A szavazatok 91,67 százalékának feldolgozásánál biztosra vehető, hogy Jámbor András (Egységben Magyarországért) megnyeri Budapest 6-ot (Józsefváros és Ferencváros). Jámbor a szavazatok 47,63 százalékát gyűjtötte össze eddig, ez behozhatatlan. A második helyen Sára Botond (Fidesz-KDNP) áll kiesőre, a szavazatok jelenlegi 42,48 százalékával.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk jelöltje messze alulmaradva, 4,86 százalékkal érkezett be a harmadik helyre.

Esztergom, Komárom 02. OEVK Komárom-Esztergom megye 2-es számú választókerületében a szavazatok 79,59%-os feldolgozottságánál veszíteni látszik a jobbikos Nunkovics Tibor (37,55%-on) az ellenében a Fidesz-KDNP színeiben induló Erős Gáborral szemben, aki a szavazatok 51,20%-át viszi.

Az Esztergom központú választókerületben 30 település szavazói adhatták le voksukat ma ott, ahol a Fidesz 2010 óta következetesen uralja a választókerületet.

Az optimista elemzők szerint ebben a körzetben van esélye az ellenzéknek a győzelemre – a pesszimista elemzők minimum billegő körzetként emlegették, annak ellenére, hogy ha megvalósult volna az ellenzéki összefogás, akár már ’18-ban is legyőzhető lett volna a Fidesz.

A körzet országgyűlési képviselője, a korrupciós botrányba keveredett Völner Pál 2018-ban 70,33%-os átlagos részvételnél 45,21%-ot kapott (és majd 3000 szavazattal többet, mint 2014-ben), ami 26 100 szavazatot jelentett. Hozzá képest a 2018-ban legjobban végző ellenzéki jelölt, Nunkovics Tibor 34,31%-ot kapott, és 19 800 szavazatot.

Annak ellenére is gyengülni látszódtak a Fidesz esélyei, hogy 2022-ben Völnert korrupciós botránya miatt Erős Gáborra cserélte le a Fidesz, ám ezek az előrejelzések nem bizonyultak helytállónak.

Jászberény 85,54 százalékos feldolgozottságnál 60,77 százalékkal vezet Jász-Nagykun-Szolnok megye 2. számú választókerületében Pócs János az ellenzék jelöltje, Dr. Kertész Ottó előtt, aki 32,63 százalékon áll.

A jászberényi központú választókerület magába foglalja a Jászság teljes területét, illetve Újszászt és Tiszasülyt is.

2014-ben Pócs 18 200 szavazattal, 42,8 százalékkal nyert. Akkori kihívója, Jászberény jelenlegi polgármestere, a jobbikos Budai Lóránt 2014-ben a szavazatok 30,06 százalékát kapta.

2018-ban a fideszes politikus a szavazatok 51,21 százalékával, 24 500 szavazattal nyert. Budai Lóránt ebben az évben 33,5 százalékkal, 16 ezer szavazattal lett második. A harmadik helyezett a DK-s Gedei József lett 8,12 százalékkal, 4000 szavazattal. A jászberényi, állatorvosként dolgozó Dr. Kertész Ottó őt győzte le az ellenzéki választáson, és lett 2022-ben az ellenzék közös jelöltje. A választókerület azonban úgy tűnik, továbbra is Pócs János képviselősége alatt marad.

Budapest Budapest 02. számú választókörzetében a szavazatok 83,33%-os feldolgozottságánál a momentumos Orosz Annának akkora az előnye, hogy a győzelme ezen a ponton kijelenthető.

Eddig a szavazatok 51,55%-át szerezte meg Orosz, a 11. kerület alpolgármestere, ami 21 441 szavazatot jelent. A második helyezett Dr. Simicskó István kicsivel több mint 10%-kal van lemaradva, a szavazatok 41,10%-át szerezte eddig meg, azaz 17 096 szavazatot.

Budapesten sok olyan választókerület van, ahol a szavazatok jelenlegi állása szerint az ellenzéki jelöltek felülkerekedhetnek a hivatalban lévő kormánypárti jelöltek felett.

Azonban van két dél-pesti körzet, amelynek bár országosan ismert, hivatalban lévő MSZP-s országgyűlési képviselője van, ám ennek ellenére nagyon szorosnak ígérkezik a választás.

Az egyik ilyen a XVIII. kerületet magába foglaló 15-ös számú választókerület, melyet az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes képvisel az országházban. 85,53 százalékos feldolgozottság mellett itt jelenleg a következőképpen néz ki az eredmény:

  • Kunhalmi Ágnes (Egységben Magyarországért): 21 372 szavazat –44,25%
  • Dr. Lévai István Zoltán (Fidesz-KDNP): 21 015 szavazat – 43,51%
  • Árvai Csaba (Mi Hazánk) : 2137 szavazat – 4,42%
  • Szokor Márton (MKKP): 1564 szavazat – 3,24%

79,27 százalékos feldolgozottság mellett hasonlóan szoros a verseny a XIX. kerület egy részét és a XX. kerület egészét magába foglaló 16-os körzetben. Az itteni ellenzéki induló Dr. Hiller István az MSZP 2004 és 2007 közötti elnöke, korábbi oktatási miniszter.

  • Dr. Hiller István (Egységben Magyarországért) : 15 690 szavazat –45,06%
  • Földesi Gyula (Fidesz-KDNP): 15 537 szavazat – 43,52 %
  • Hrivnák Pál (Mi Hazánk) : 1880 szavazat – 5,27%
  • Szentesi Szabolcs (MKKP): 1363 szavazat – 3,82%

 

budapest 07. oevk A szavazatok 67, 95 százalékának feldolgozásánál nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az Egységben Magyarországért jelöltje, Hiszékeny Dezső megnyerte Budapest 7-es választókerületét. Hiszékeny (60,20%) jelen feldolgozottságnál 22 155 szavazattal közel kétszeresét szerezte meg a második helyen álló Harrach Tamásra adott szavazatoknak (12 632, 30,74%).

Ez az előny behozhatatlan.

csongrád-csanád 02. OEVK Mihálffy Béla, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok 85,39 százalékának feldolgozása után behozhatatlan előnyre tett szert a szavazatok 46,70 százalékának megszerzésével az egységes ellenzék jelöltje, Mihálik Ervin (38,35%) előtt.

A választókerületben Toroczkai László (10,13%) áll a harmadik helyen.

Lázár János 2002 óta egyéni képviselője Csongrád-Csanád megyének. Azóta nem szenvedett vereséget helyben, és két évtized után is győzelmet aratott. 

Újraválasztásához ezúttal minden bizonnyal az is hozzájárult, hogy közbenjárásával a fideszes vezetésű makói önkormányzat fejenként 100 ezer forinttal támogatta a Continental sztrájk után kirúgott dolgozóit, míg Márki-Zay inkább lemaradt az ügyről. A makói gumigyárba a Makó környéki falvakból is járnak dolgozni, ahol szintén kaptak támogatást az önkormányzattól. 

Márki-Zay tehát hiába vált 2018-ban váratlanul Hódmezővásárhely polgármesterévé, miniszterelnök-jelöltként országos ügyekkel kampányolt, és nem jutott ideje egyéni választókörzetének helyi ügyeire.

Külön érdekes, hogy Makónak egészen 2014-ig MSZP-s polgármestere volt, tehát a 2010-es fideszes lavina se vette el az MSZP-től a várost. Mostanra azonban itt is egyértelműen fordult a kocka.

Az ország egyik leginkább Fidesz-párti megyéjében, Hajdú-Biharban kevés esélyt jósoltak az Egységben Magyarországért számára. Egyedül az 1-es számú Debrecen központú körzet tűnt nyerhetőnek az ellenzék számára. 81,67 százalékos feldolgozottság mellett azonban nagyon úgy néz ki, hogy a körzetet megőrzi Kósa Lajos, aki 1990 óta megszakítás nélkül tagja az Országgyűlésnek, és 16 éven át vezette az ország második legnépesebb városának számító Debrecent. Ellenfele a helyben ismert DK-s parlamenti képviselő, Varga Zoltán volt, aki azonban úgy tűnik, nem fog egyéni győzelmet aratni.

  • Kósa Lajos (Fidesz-KDNP): 49,8 %
  • Varga Zoltán (Egységben Magyarországért): 38,79%
  • Salánkiné Kuti Zsuzsanna (Mi Hazánk): 6,18%
  • Pető Csaba (MKKP): 3,48%

 

Bár most úgy tűnik, a Fidesz-KDNP-nek egyedül is meglehet a kétharmados többség, Sanyó Ádám, a taktikaiszavazas.hu elemzője szerint reggelre elveszíthetik egyedüli alkotmányozó többségüket.

Mivel azonban egyre biztosabb, hogy a Mi Hazánk Mozgalom már mindenképpen bejut a parlamentbe, akár az ő képviselőik is szükségesek lehetnek Orbán Viktor következő kétharmadához, véli Sanyó.

Arra a kérdésre, hogy mi okozhatta az ellenzék ilyen mértékű összeomlását, az elemző lényegében egyetértett Török Gábor korábbi véleményével, és úgy látja, a Jobbik egykori szavazói Északkelet- és Kelet-Magyarországon szinte teljesen átvándoroltak a Fideszhez vagy Toroczkai Lászlóékhoz.

Sanyó rámutatott, hogy 2015-ben, a Jobbik legjobb évében országos támogatottságuk 27%-os volt, azóta országosan 9-10 százalék között stabilizálódhatott a Vona Gábor utáni, Jakab Péter vezette párt. Ennek támogatása nagyon-nagyon hiányozhat most az ellenzék összesített eredményéből.

Hatvan, Heves 03. OEVK Hatvanban, Heves megye 3. számú választókörzetében sokkal simább eredmények születtek, mint arra számítani lehetett. A billegő körzetben 59,65%-kal vezet a Fidesz-KDNP jelöltje. Korózs Lajos MSZP-s politikus 29,22%-on áll, az eredmények 75,51%-os feldolgozottságánál elveszteni látszik ezt a választást.

A 37 apró falvas kistelepülést számoló körzetben egyébként 2010 óta rendszeresen nyernek a Fidesz színeiben induló politikusok. Bár az előző országgyűlési választásokkor a részvétel alacsonyabb volt az országos átlagnál, a fideszes Szabó Zsolt 2018-ban 7000 szavazattal kapott többet, mint 2014-ben.

2018-ban a legjobban szereplő ellenzéki a Jobbik egyik meghatározó politikusa, Sneider Tamás volt. 35,18%-ot kapott,  ami 19 200 szavazatot jelentett (ehhez képest Szabó a szavazatok 50,75%-át zsebelte be, ami 27 700 szavazatot jelentett). A taktikai szavazás ’18-ban pár ezer szavazattal hozott csupán többet az akkori ellenzéki jelöltnek.

A körzetet elemzők szerint már a kampány során várhatóbb volt a Fidesz-győzelem. Ami reményt adhatott az ellenzék számára, az az, hogy Hatvanban 2019-ben Horváth Richárd független polgármester 61,61%-kal győzte le a Fidesz jelöltjét, illetve hogy Korózs 2021-ben megnyerte az ellenzéki előválasztást, legyőzve a Momentum és az ÚVNP jelöltjét.

Békés megye Békés megye 04. számú választókörzetében a Fidesz jelöltje, Erdős Norbert vezet a szavazatok 52,40%-ával, 68,81%-os feldolgozottságnál. Az ellenzék jelöltje, Dr. Szabó Ervin 36,88%-on áll.

A körzetet 2018-ban a korrupciós botrányba keveredett Simonka György nyerte 43,15%-kal, 66,56%-os részvétel mellett. Ez 21 300 szavazatot jelentett akkor. A jobbikos Dr. Szabó Ervin volt az ellenzék legjobban szereplő jelöltje 2018-ban, a szavazatok 39,5%-át kapta meg, ami 19 500 szavazatot jelentett. 

Úgy tűnik Borsod-Abaúj-Zemplén megye 7-es számú, Mezőkövesd központú választókerületének szavazói kitartanak a térségét 1998 óta képviselő fideszes  Tállai András mellett. Az egykori NAV-elnök előnye az Egységben Magyarországért helyi jelöltjével, Sermer Ádámmal szemben 73,53 százalékos feldolgozottságnál tulajdonképpen behozhatatlan.

  • Tállai András (Fidesz-KDNP): 61,46%
  • Sermer Ádám (Egységben Magyarországért): 26,18%
  • Szajlai Lajos (Mi Hazánk): 7,36%
  • Blau Sándor (MKKP): 1,98%

A pártlistákra leadott szavazatok 53,19 százalékos feldolgozottságánál, bár némileg csökkent, továbbra is jelentős az előnye a Fidesz-KDNP-nek az Egységben Magyarország listájával szemben.

A legfrissebb adatok szerint a Fidesz 56,11 százalékon, az ellenzék 32,19 százalékon áll a jelenlegi feldolgozottság szerint.

Továbbra is a bejutási küszöb felett, 6,53 százalékon áll pártlistán a Mi Hazánk, míg a Kétfarkú Kutya Párt 2,83 százalékot szerzett a mostani adatok szerint.

A beérkezett eredmények alapján az este fő kérdése nem az, hogy ki nyeri a választást, hanem az, hogy a Fidesznek sikerül-e ismét kétharmados többséggel nyernie; és hogy a Mi Hazánk a nagyvárosi szavazatok megszámolása után is bejutó helyen áll-e majd.

(Az ábrát folyamatosan frissítjük a feldolgozottság szerint.)

Borsod 4 63,57 százalékos feldolgozottságánál 62,25 százalékkal vezet Demeter Zoltán, a Fidesz jelöltje Üveges Gábor, az ellenzék vidékfejlesztési árnyékkabinet-vezetője ellen, akinek a neve mellé eddig a szavazatok 27,84 százaléka érkezett.

Üveges Gábor kampányáról és várakozásairól interjúban és kisebb értékelőben is beszámoltunk.

Pécs A szavazatok 46,07 százalékának feldolgozása után 9 294 darab szavazat birtokában (43,19%) hajszálnyival vezet jelenleg Mellár Tamás az egységes ellenzék jelöltje a Fidesz-KDNP jelöltje, Kővári János (9 216 szavazat, 42,82%) előtt Baranya 01-es OEVK-ban. Gyakorlatilag fej fej mellett állnak, mindössze 88 szavazat különbséggel.

A harmadik helyet a Mi Hazánk jelöltje, Varga Tamás szerezte meg 1 156 szavazattal (5,37%).

Baranya 02-es OEVK-ban jelenleg a Fidesz-KDNP jelöltje, Hoppál Péter vezet 50 százalékos feldolgozottságnál 10 072 szavazat (46,06%) megszerzése után. Második helyen az ellenzéki összefogás jelöltje, Dr. Szakács László áll 8 711 darab szavazattal (39,84%).

A harmadik helyre itt is a Mi Hazánk jelöltje érkezett be 1405 szavazattal (5,46%).

Magas, 73,64 százalékos feldolgozottság mellett szinte behozhatatlan a Fidesz-KDNP jelöltjének, Dr. Koncz Zsófiának előnye az ellenzéki pártok által indított Jézsó Gáborral szemben Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú körzetében.

  • Dr. Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP): 58,4%
  • Jézsó Gábor (Egységben Magyarországért): 37,62%

A kormánypártok színeiben politizáló Koncz a 2020-as időközi választás óta képviseli a borsodi választókerületet. A választást azért kellett kiírni, mert Dr. Koncz Zsófia édesapja, Koncz Ferenc életét vesztette egy motorbalesetben.

A Mi Hazánk jelöltjének, Miklós Árpádnak (aki 2010-ben még jobbikos színekben indult az akkoriban különálló edelényi választókerületben) nyilvántartásba vételét elutasította a választási bizottság.

Jász-Nagykun-Szolnok megye négy választókerületéből háromban (Jászberény, Karcag, Törökszentmiklós) már az egyéni mandátumra leadott szavazatok több mint 60 százalékát megszámolták. Szolnokon a szavazatok közel 45 százalékát dolgozták fel.

Eszerint

  • a Jászberény központú választókerületben 61,45 százalékos feldolgozottságnál Pócs János több mint 62 százalékkal vezet. Az ellenzék jelöltje, Dr. Kertész Ottó mintegy 30 százalékon áll.
  • Szolnokon a szavazatok 44,55 százalékának megszámolása után a fideszes Dr. Kállai Mária 50,21 százalékkal vezet, Dr. Sziráki Pál ellenzéki jelölt 36 százalékon áll.
  • Karcagon 63 százalékos feldolgozottságnál a fideszes F. Kovács Sándor 65,53 százalékkal vezet, míg az ellenzéki Dr. Lukács László György 27,61 százalékkal második.
  • Törökszentmiklóson 63,92 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz jelöltje, Herczeg Zsolt 53,41 százalékon áll, míg Csányi Tamás, az ellenzék jelöltje 35,03 százalékot kapott a jelenlegi állás szerint.

Lázár több mint 5000 szavazat különbséggel vezet 77 százalékos feldolgozottságnál az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter előtt.

Ezzel a Csongrád megye 4-es választókerület eredménye eldőlt, Márki-Zay elveszítette esélyét egyéni képviselői mandátumára.

Budapest A budai körzetekben mindenhol az ellenzék vezet, igaz, a 04. számú és 10. számú OEVK-ban, azaz Tordai Bence és Szabó Tímea körzetében még alacsony a feldolgozottság.

A 02. számú OEVK-ban a momentumos Orosz Anna vezet a szavazatok 52,10%-ával (41,03%-os feldolgozottságnál), a 03. számú OEVK-ban a momentumos Hajnal Miklós 47,41%-kal (40,74%-os feldolgozottságnál), a 04. számúban a párbeszédes Tordai Bence 51,49%-kal (6,33%-os feldolgozottságnál), a 10. számú OEVK-ban a párbeszédes Szabó Tímea 50,50%-kal (6,02%-os feldolgozottságnál) és a 18. számú OEVK-nál a momentumos Tóth Endre 46,85%-kal (40,00%-os feldolgozottságnál).

Budapest Több budapesti választókerületben is kemény csaták zajlanak a szavazatok több mint 40 százalékának feldolgozása után.

BUDAPEST, 16. számú OEVK – Budapest XX. kerület

A 16-os OEVK-ban jelenleg 47, 56 százalékos feldolgozottságnál Hiller István (Egységben Magyarországért) vezet 8 926 szavazat birtokában (45,14%), utána a Fidesz-KDNP jelöltje, Földesi Gyula áll 8 546 szavazattal (43,22%).

BUDAPEST, 12. számú OEVK – Budapest XV. kerület

A 12-es OEVK-ban jelenleg 40 százalékos feldolgozottságnál Barkóczi Balázs (Egységben Magyarországért) vezet 11 803 szavazat birtokában (44,29%), utána a Fidesz-KDNP jelöltje, Dr. Pintér Gábor áll 11 441  szavazattal (42,93%).

BUDAPEST, 06. számú OEVK – Budapest VIII. kerület

A 06-os OEVK-ban jelenleg 58,33 százalékos feldolgozottságnál Jámbor András (Egységben Magyarországért) vezet 11 006 szavazat birtokában (48,02%), utána a Fidesz-KDNP jelöltje, Sára Botond áll 9 673  szavazattal (42,20%).

BUDAPEST, 05. számú OEVK – Budapest VII. kerület

A 05-ös OEVK-ban jelenleg 42,65% százalékos feldolgozottságnál Dr. Oláh Lajos (Egységben Magyarországért) vezet 7 711 szavazat birtokában (50,23%), utána a Fidesz-KDNP jelöltje, Kovács Balázs Norbert áll 5 964 szavazattal (38,85%).

 

Már most viszonylag magas az eredmények feldolgozottsága Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5-ös, Sátoraljaújhely központú és 6-os, Tiszaújvárost és térségét magába foglaló választókerületeiben.

Az ötös körzetben 63,58 százalékos feldolgozottság mellett jelentősen vezet a térséget régóta képviselő fideszes politikus, Dr. Hörcsik Richárd.

  • Dr. Hörcsik Richárd (Fidesz-KDNP): 60,8 %
  • Erdei Zsándor Zsolt (Egységben Magyarországért): 30,13 %
  • Pasztorniczky István (Mi Hazánk): 6,12%

A hatos körzetben 60 százalékos feldolgozottság mellett komoly előnnyel vezet a fideszes Dr. Koncz Zsófia, aki egy 2020-as időközi választás óta képviseli a térséget. A körzetben a Mi Hazánk jelöltjének, Miklós Árpádnak (aki 2010-ben még jobbikos színekben indult az akkoriban különálló edelényi választókerületben) nyilvántartásba vételét elutasította a választási bizottság.

  • Dr. Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP): 58,31%
  • Jézsó Gábor (Egységben Magyarországért): 37,5%

A mezőkövesdi központú Borsod 7-es OEVK-ban Tállai András a szavazatok 62,71 százalékával vezet Sermer Ádám előtt, aki 35,29 százalékos feldolgozottságánál mindössze 24,97 százalékon áll.

A listákra leadott szavazatok 23 százalékának feldolgozása után a Fidesz 59,99 százalékon áll, míg az Egységben Magyarországért 28,89 százalékot kapott. A jelenlegi feldolgozottság szerint listán a bejutási küszöb felett van a Mi Hazánk (6,58 százalék).

Az MKKP a listás szavazatok 2,43 százalékát kapta a jelenlegi állás szerint.

(Az ábrát folyamatosan frissítjük a feldolgozottság szerint.)

A választópolgárok 67,75 százaléka adta le voksát ma, vagyis 1 526 378 fő dobta be szavazatát az urnákba.

2018-ban 69,52 százalék volt a részvételi arány.

A Mércén folyamatosan közvetítjük a választás eredményeit.

Budapest 06. OEVK A Jámbor Andrást indító Szikra Mozgalom eredményváró rendezvényén Csepregi Dávid, a mozgalom egyik vezetője – látva jelöltjük eddigi jó eredményét – kijelentette:

„Másfél év munkájával bebizonyítottuk, hogy Magyarországon szükség és igény van egy baloldali alternatívára.”

A Mérce élőben közvetíti az eseményt a Vasas székházból:


Jámbor András, az egyesült ellenzék jelöltje a Budapest 6-os választókerületben, jelenleg, a szavazatok 33,3  százalékos feldolgozottságánál 6,8 százalékkel vezet a Fidesz jelöltje, Sára Botond előtt.

Hódmezővásárhely A szavazatok 55%-os feldolgozottságánál Lázár János vezet Hódmezővásárhelyen. A feldolgozott szavazatokból 14 420-at a fideszes politikus kapott, a második helyezett Márki-Zay Péter 10 991-et. Ezzel Lázár 52,16%-kal vezet az ellenzéki miniszterelnök-jelölt 39,76%-ához képest.

Budapest 06. OEVK A szavazatok negyedének összeszámolása után 9,3 százalékkal vezet Jámbor András, az Egységben Magyarországért jelöltje Sára Botond kormánypárti jelölt előtt a budapesti 6-os választókerületben (Józsefváros és Ferencváros).

Harmadik helyen mintegy 5 százalékkal a Mi Hazánk jelöltje, Dúró Dóra áll jelenleg.

A Telex.hu videós élő műsorában az elemző arról beszélt, hogy klasszikus magyar választói mintázatot mutatnak a települési részvételi adatok: 2018-hoz hasonlóan Nyugat-Magyarországon, a Balaton környékén magas a részvétel, kiugró még Hódmezővásárhely és Makó környéke, de összességében Török szerint a mintázatok ugyanolyanok maradtak. Szerinte a választás után ezért az eredményekből jól kikövetkeztethetőek lesznek az okok is.

Török elmondta, kiderülhet az is, hány szavazót tartott meg végül az egyesült ellenzék a Jobbik négy évvel ezelőtti támogatóiból.

Arról is beszélt, Csongrád megye, Veszprém megye és Szombathely választókerületeinek eredménye számíthat valóban érdekesnek, ezenkívül a Szerencset és Tiszaújvárost is magába foglaló Borsod 6-os kerületet érdemes majd figyelni, ez utóbbit különösen az egykori jobbikos szavazók miatt.

Török felhívta még arra is a figyelmet, a kormánypártokhoz közeli kutatóintézetek rendszeresen felülmérik a Fidesz támogatottságát, most is ez a tendencia derülhet ki.

A teljes beszélgetést itt lehet végignézni, 27:44-től.

Pest megye 02. OEVK Pest megye kétségkívül az ország azon térsége, ahol az ellenzéki pártok a leginkább reménykednek a hivatalban lévő kormánypárti képviselők elleni győzelemben. Kiváltképp igaz ez az jelenleg is ellenzéki többségű Budapesthez közeli, agglomerációs települések alkotta választókerületek esetében. Az egyik ilyen körzet a Budakeszi központú 2-es, ahol az LMP egykori társelnöke és miniszterelnök-jelöltje, a tavalyi előválasztást nagy fölénnyel megnyerő Szél Bernadett indul ellenzéki színekben, ez alkalommal a Momentum támogatásával.

A választókerülethez tartozó 17 település  politikai preferenciái alapvetően kettőséget mutatnak: egyrészt ott van az ellenzéki Budaörs (melyet a rendszerváltás óta vezet az előbb a SZDSZ-ben, majd a párt megszűnése után egy helyi civil szervezetben politizáló Wittinghoff Tamás), a másikon pedig az alapvetően jobboldali beállítottságú Solymár, Piliscsaba és Budakeszi térsége.

Ennek ellenére már négy évvel korábban is ez a körzet volt az, ahol a legszorosabb eredmény született.

2018-ban Szél Bernadett 30 694 szavazatot és 43,72 százalékot szerzett, annak ellenére egyébként, hogy ellenzéki oldalon egy 8,44 százalékos eredményt elérő jobbikos és egy 2,2 százalékot bezsebelő kutyapártos kihívója is akadt (az MSZP-Párbeszéddel való megállapodása értelmében a körzetet megkapó DK-s jelöltje visszalépett Szél javára).

Ez azonban végül kevésnek bizonyult a körzet fideszes képviselőjével, Csenger-Zalán Zsolttal szemben, aki 44,14 százalékot és 30 990 szavazatot kapott –  a kettejük közötti szavazatkülönbség csupán 296 szavazat volt.

Idén azonban Szél – aki a ’18-as választás után nem sokkal otthagyta az LMP-t, és független képviselőként folytatta munkáját – mögé a kétfarkúakon kívül minden ellenzéki párt beállt, a kormánypártok pedig Csengery-Zalán helyett a  Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárát, Menczer Tamást indítják.

A várhatóan szoros küzdelemre való tekintettel megkerestük Szél Bernadettet, ossza meg a kampánnyal kapcsolatos tapasztalatait.  Kérdéseinkre a képviselő parlamenti irodájának egyik munkatársa válaszolt, akinek elmondása alapján az ellenzéki jelölt aktív kampányt folytat a választókerület 17 településén, mivel szerinte az ellenzék csak így veheti fel a versenyt a kormányoldal erőforrásfölényével és médiatúlsúlyával.  Erről az erőforráshátrányról tanúskodik az a tény is, hogy a képviselőjelöltnek mindössze 45 óriásplakáttal és 11 úgynevezett Citylight-plakáthellyel kellett gazdálkodnia.

Mint azt megtudtuk, Szél – aki megválasztása esetén a Momentum frakciójához csatlakozna – alapvetően helyi ügyekre fókuszált a választási kampány alatt. Az egyik kiemelt téma a kiköltözési hullám volt, ami óriási nyomás alatt tartja az agglomerációs településeket, miközben a térség közlekedési és humán-infrastruktúrája nem tud lépést tartani a népesség növekedésével.

A másik, ezzel összefüggő probléma a zöldfelületek eltűnése, az életminőség romlása. A képviselő szerint az intenzív beépítések miatt lassan összenőnek a települések, a városok szétterülése pedig felfalja azt a zöldet, ami a körzet lakói annyira kedvelnek.

Szél Bernadett és Fekete-Győr András. / Mérce

Komoly gondot jelent még a levegőminőség romlása, amivel szemben Szél Bernadett szerint a helyi önkormányzatok azért tehetetlenek, mert elvették tőlük azokat a hatásköröket és forrásokat, amelyekkel érvényesíteni tudnák a helyben élők érdekeit. A települések vezetésének ezért például nincs hatása arra, hogy „ki, hova, mit építhet a településen”, és az egyre inkább igénybe vett utak kijavítására, fenntartására sincs pénz.

A képviselő ezen felül elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Fidesz egy olyan helyzetet teremtett, amelyben az építőipari lobbival összejátszó kormányhivatal a helyiek feje fölött dönthet arról, mi történhet, és mi nem a településeinken.

Felmerült, hogy az elmúlt évtizedek legsúlyosabb konfliktusának számító – és a magyarországi választási kampány hajrájában az egyik legfontosabb témává váló –  ukrajnai háború következtében mennyire szorultak háttérbe a választókerületet érintő helyi ügyek. Szél szerint a háború rámutatott arra, hogy meg kell kezdeni a Putyintól való függőségünk csökkentését, melynek a képviselő szerint megkerülhetetlen eleme a Paks2-projekt és az orosz állami tulajdonú Roszatom energiavállalattal tető alá hozott kormányzati együttműködés leállítása.

A paksi atomerű bővítése ellen évek óta kampányoló Szél Bernadett szerint az atomhulladék elhelyezésének megoldatlansága, a klímaváltozás hatása a Duna vízszintjére és a víz hőmérsékletére, valamint az a tény, hogy az építkezés aktív geológiai törésvonalak mentén zajlana mind amellett szólnak , hogy „ezt a projektet el kell felejteni”.

A Pest megye 2-es számú körzetében induló ellenzéki jelölt elmondása alapján a pedagógussztrájk, valamint a koronavírus-járvány gazdasági hatásait kezelni hivatott EU-s helyreállítási alapból hazánknak járó – de a kormány és a brüsszeli intézmények között húzódó konfliktusok miatt egyelőre még nem folyósított – 2500 milliárd forint kérdése is jelentős hatást gyakorolt a kampányra.

bécs, berlin, brüsszel, london, München Bécsben, Berlinben, Brüsszelben, Londonban és Münchenben készített felmérést a Magyar Demokrácia Alap nevű civil szervezet, amiből – 2500 külhoni válaszadó alapján – az derült ki, hogy

a Fidesz-KDNP alig 11 százalékot kapott ebben a csoportban, míg a válaszadók több mint háromnegyede az egységes ellenzéki listára voksolt.

Az egyéni preferenciákban a Momentum vitte a prímet (30%), majd az MKKP következik (17%), harmadikként pedig a DK (11%).

(Szabad Pécs)

Ujhelyi István az RTL választási műsorában arról beszélt, hogy nem számít ellenzéki győzelemre. A Telex szemléje szerint az MSZP EP-képviselője azt mondta,

felkészültek arra, hogy összeszokott és erős ellenzékként felelősséggel politizáljanak a parlamentben, és megnehezítsék a kormánypárt dolgát.

Hozzátette: kétharmadra nem számít, mert Orbánék szerinte a nemzetközi- és belpolitikai színtéren is meggyengültek.

Budapest

„Szeretném, ha lennének erősebb egyetértési pontok a kormány és az ellenzék között”

– nyilatkozta tudósítónknak Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Fidesz eredményváróján a budapesti Bálnában. Dömötör a számára kívánatos egyetértési pontok közül olyanokat sorolt fel, mint például a családok, a határontúliak támogatása, vagy a kormány biztonságpolitikai panelei.

A kérdésre, hogy mit szól a nemzetközi kritikákhoz, amelyek Magyarországot az oroszokkal ápolt jó viszony miatt érték, Dömötör azzal válaszolt, hogy a parlament elfogadta azt a határozatot, amely elítéli Oroszország agresszióját, de szerinte bele akarják rángatni Magyarországot egy háborúba, és a Moszkvát büntető nemzetközi szankciók is a magyarok érdekei ellen mennek.

A 2022-es országgyűlési választások napján Budapest három választási helyszínén, a nyolcadik kerületi Mátyás téren és Losonci téren, és a hetedik kerületi Dohány utcában jártunk, ahol kormánypárti és ellenzéki szavazókat kérdeztünk arról, mit gondolnak a kampányról, az orosz-ukrán háborúról és a népszavazásról.

A videót készítette: Rajzák Kinga

A Csomádot, Csömört, Dunakeszit, Erdőkertest, Fótot, Gödöt és Veresegyházát magában foglaló Pest megyei 5-ös választókerületet 2014-ben és 2018-ban is a fideszes Tuzson Bence nyerte meg.

Ez az ország legnagyobb választókörzete 127 ezer lakossal.

Az utóbbi években rengetegen költöztek az agglomerációba – ez csak az elmúlt négy év számain is látszik: jelenleg 98 ezer szavazópolgárt jegyeznek, ez 2018-hoz képest 7 ezer fős növekedést mutat.

Amellett, hogy a népesség növekedését nem követte le a Pest megyei kisvárosok fejlődése, a körzet egyik legmeghatározóbb ügyévé a Samsung gödi akkumulátorgyárának és a miatta kialakított különleges gazdasági övezet problémaköre vált, amely egyre nagyobb területet bekebelező kisgömböcként  már túlmutat Göd határain. Ez a probléma az ellenzéki jelölt, Dorosz Dávid egyik kiemelt kampánytémája volt.

Dorosz ígéretei közt szerepel, hogy megvizsgáltatná a gyár által érintett lakosság kivásárlásának lehetőségét, hogy, aki szeretne, el tudjon költözni; véderdőt telepíttetne a gyár köré, megszüntetné a különleges gazdasági övezetet, és visszaadná Gödnek a teljes egészében Pest megyére átruházott Samsung-adót,

amelyből a helyi civileknek és a városnak nem jut alapvető feladatok ellátására sem, viszont Tuzson Bence és a szomszédos Pest megyei 4-es választókerület szintén fideszes jelöltjének, Rétvári Bence kampányának megtámogatására igen.

Tuzson azonban nem arról vált híressé, hogy kiállt volna a Samsung-gyár környezeti hatásaitól szenvedő lakosság érdekeiért: egyetlen, a témában szervezett lakossági fórumon sem jelent meg, nem szólalt fel a Parlamentben a védelmükben, és nem vitt véghez olyan intézkedéseket, amelyek szembementek volna a kormány akkumulátorgyár-nagyhatalmi érdekeivel.

Előzetesen elmondható, hogy az előző választáshoz képest érzékelhető részvételváltozás se a kormánypártnak, se az ellenzéknek nem kedvez egyértelműen, így ebből messzemenő következtetést nem tudunk levonni – nyilatkozta az RTL.hu-nak a Választási földrajz szakértője.

A 18:30-as részvételi adatok nyomán a választási szakértő megjegyezte: a választási részvétel végül felvette az eddig megszokott térbeli mintázatát, miszerint inkább a nagyvárosok, valamint az ország északnyugati része ment el nagyobb arányban szavazni. Ezt azonban némileg módosítja az a tény, hogy a négy évvel ezelőtti rekord részvételhez képest a fővárosi részben elmaradt, míg a 10 és 20 ezer fős települések 3,36% pontot tudtak javítani részvételükön.

„Regisztráltak több százezren, talán több mint három-négyszázezren. Ahhoz, hogy tíz darab szavazólapot valaki elégessen, olyan nagy szervezés nem kell” – mondta Gulyás Gergely a Fidesz eredményváróján tartott sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnökséget vezető miniszter ezt arra reagálva mondta el, hogy a héten zsákba gyűjtött, félig elégetett szavazólapokat találtak a Marosvásárhelyt és Jeddet összekötő út mellett egy hulladéklerakóban.

Gulyás szerint a helyszínen nem voltak azonosítólapok, és a levélszavazatokat „annak az újságírónőnek a szomszédságában találták meg, aki egyébként évek óta azt akarja bebizonyítani, hogy visszaélésekre ad okot a választás”, ami a miniszter szerint „kifejezetten színvonaltalan provokáció”.

A választási várakozásairól elmondta, minden budapesti mandátum, ha azt egyéni körzetben nyerik meg, „különösen értékes”.  Újságírói kérdésre hozzáfűzte: nem tudnak kétharmaddal nyerni, de ez szerinte az összefogás miatt „eddig is matematikailag kiszámolható volt”.

„Miniszterelnök úr is elmondta, én is többször elmondtam, száz mandátummal lehet kormányozni. Száz mandátum, illetve ami annál több, az siker, az a kormányalakításra adott felhatalmazás” – fogalmazott.

Sanyó Ádám elemző, a taktikaiszavazás.hu oldal szerkesztője a Mércének elmondta, ha a nagyvárosi részvételt és a Medián rtl.hu-n publikált, utolsó napos felmérését is megnézzük, azt lehet elmondani, hogy

az eredmény ugyan megjósolhatatlan, de a nagyvárosokért szorosabb meccs alakulhat ki.

A részletes, települési adatok, amelyeket az Átlátszó közölt, még arra engednek következtetni, hogy szorosabb eredmény, tehát ellenzéknek a Pest megyei agglomerációban sikerült elvinni plusz szavazókat, itt szinte mindenhol jelentősen megnőtt a részvétel 2018-hoz képest.

Összességében Sanyó Ádám arra számít, hogy az elmúlt pár nap főbb közvélemény-kutatásai és a Medián adatai alapján kétharmad nem, de Fidesz-győzelem várható ma, ennek pedig a részvételi adatok sem mondanak ellent, tehát

„valószínűleg a Fidesznek áll a zászló.”

 

Csongrád megye 4-es választókerületére Márki-Zay és Lázár János párharca miatt nagyobb figyelem irányul, de a megyében ugyanilyen fontos a Szeged egy részéből és a Mórahalom körüli falvakból álló 2-es választókerület is. Itt az ellenzék Mihálik Edvint, Szeged momentumos klímaügyi polgármester-helyettesét indította el, miután az fölényesen nyerte az előválasztást.

Ellenfele is új ember azonban: miután a Fidesz 2010-ben, 2014-ben és 2018-ban is B. Nagy Lászlót, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal mostani vezetőjét jelölte a kerületben, méghozzá sikerrel,

most változtattak, és B. Nagy helyére Mihálffy Béla, Szeged fideszes önkormányzati képviselője került.

Mihálffy – aki korábban a szegedi MSZP-vel ápolt jó kapcsolatairól volt híres – egyik közeli szövetségese, az ugyancsak Szeged-Kiskundorozsmán régebben önkormányzati képviselőként tevékenykedő Lauer István 2019-ben függetlenként még Botka László ellen is elindult.

Orbán Viktor disznót vág Mihállfy Béla öttömösi tanyáján | Forrás: Orbán Viktor / Facebook

Mihálffy Béla idén segítséget kapott: januárban tanyáján, Öttömösön maga Orbán Viktor is meglátogatta őt, és a fotók tanúsága szerint közösen vágtak le egy disznót.

Mihálik Edvin leginkább a homokháti térség számára fontos zöld mezőgazdasági programmal és a klímaváltozást kezelő intézkedéseivel kampányolt. Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője is ellátogatott hozzá a lakossági fórumra, de együtt szerepeltek Botka Lászlóval azon az eseményen is, ahol az egykor MSZP-s szegedi polgármester a második fordulóban nyíltan Márki-Zay Péter mellett adott le előválasztási szavazatot, holott 2017 októbere óta nem sokszor szólt bele az ellenzék körüli országos vitákba.

A Fidesz és az ellenzék csatáját azonban nem egyik vagy másik nagy jelölt szereplése döntheti el, ebben a körzetben indul ugyanis Toroczkai László ásotthalmi polgármester és a Mi Hazánk elnöke. Ő főleg a fideszes jelölttől vehet el szavazatokat, ezzel Mihálikot hozva előnybe. Toroczkai, a 444-nek adott korábbi interjújában utalt is rá, YouTube csatornája és romaellenes-rasszista pártja a járványkritikus hozzáállása, valamint a devizahitel-károsultak ügyének nyílt és erélyes felvállalása miatt jelentős népszerűségre tett szert, így állítása szerint őt és a párt további jelöltjeit is megkeresték, hogy rávegyék, lépjen vissza a versenytől, erre azonban nem volt hajlandó.

Pár nappal a választás előtt látott napvilágot, hogy félig elégetett szavazólapokat találtak az erdélyi, Marosvásárhely közelében fekvő Jedd település szeméttelepén. A helyszíni képek szerint a szavazólapokon ellenzéki szavazatok szerepeltek.

Az ügyben Hadházy Ákos beadványt intézett a Nemzeti Választási Bizottsághoz. A beadványt az NVB arra hivatkozva utasította el, hogy az eset nem tartozik a hatáskörébe.

Hadházy Ákos szerint az NVB ezzel lényegében kimondta, hogy nem tudja biztosítani a választás tisztaságát. A hírről beszámoló RTL arról ír, hogy az ellenzéki politikus úgy tartja, ha néhány mandátum dönti el a választás kimenetelét, az eset súlyos politikai és alkotmányos válsághoz is vezethet. Gulyás Gergely a baloldal provokációjának nevezte az ügyet.

Hadházy Ákos azt szeretné elérni, hogy semmisítsék meg a külföldi levélszavazatokat, és ismételjék meg a szavazást.

Az urnák lezárása után Facebook-posztban köszönte meg Márki-Zay Péter a magyaroknak a választáson való részvételt, a szavazóbizottságokban résztvevők felé pedig háláját fejezte ki azért, hogy megőrizték a szavazás tisztaságát.

Azonban a külföldi levélszavazatok kapcsán nem volt ilyen pozitív a miniszterelnök-jelölt, különösen a csütörtökön megtalált, szemétdombra került ellenzéki szavazólapok tükrében.

„Eközben a választási bizottság kimondta: nem képes ellenőrizni a határon túli szavazatok tisztaságát – ezt láthattuk a megsemmisített ellenzéki szavazatokból is. Reméljük, nem ezeken a szavazatokon múlik majd a győzelmünk, mert az alkotmányos válságot okozhat Magyarországon.”

berlin, Németország Berlinből küldött képeket egyik olvasónk, aki szerint az ottani szavazáson „minden flottul ment”, hozzátéve, hogy ő pont akkor ért oda, amikor nem volt olyan nagy a sor, bár mögötte később már jóval többen várakoztak. Elmondása szerint a budapesti szavazók sora hosszabbra nyúlt, ellenben a vidékiek nagyjából azonnal sorra kerültek, amikor ő ott volt.

Szavazás Berlinben 2022. április 3-án. Fotó: Mérce olvasó

Szavazás Berlinben 2022. április 3-án. Fotó: Mérce olvasó

Szavazás Berlinben 2022. április 3-án. Fotó: Mérce olvasó

Az ellenzéki összefogás eredményváróján interjút készítettünk Komjáthi Imrével, az MSZP politikusával.

„Szűken, de nyerni fogunk!”

Komjáthi Imre a választási szabálytalanságokkal és rendellenességekkel kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy az ellenzéknek nem szabad beszállnia ebbe a versenybe.

„Már hetekkel ezelőtt tudtuk, hogy felállt a szavazatvásárlási rendszer, már tudtuk, hogy mennyi az árfolyam. Tudtuk kívülről, hogy kik azok a táskás emberek, akik viszik a pénzt.”

A politikus szerint rendszerszintűek voltak a plakátrongálások és lejáratókampányok.

Komjáthi elmondta, a nagyvárosoktól jó eredményt várnak, hiszen a kampány során sok embert sikerült mozgósítaniuk. Kiemelte, 2018 óta nem látta, hogy ennyi fiatal megmozdult volna meg.

A falvakban magas részvételi arány az MSZP politikusa szerint a Fidesznek kedvez, a magas számok pedig a szavazatvásárlásnak és buszoztatásnak is köszönhetők. Komjáthi szerint, ha az ellenék kerülne hatalomra, a legfontosabb feladata a média rendbehozása lenne.

„Meg kell oldani, hogy az üzeneteinket el tudjuk juttatni, hogy az alternatív valóság helyett, amit Orbán felépített, az embereknek tényleg a valóságot tudjuk mutatni. Még akkor is, hogyha csetleni-botlani fog a kormányzásunk. (…) Meg kell mutatni az embereknek a valóságot!”

Az MSZP politikusa az aktivisták munkáját is értékelte. Nagyon hálás mindazoknak, akik azt utolsó tartalékaikat is felélve „elképesztő nagyot mentek”.

A Fidesz osztálypolitikájáról beszélt a Partizán adásában Gregor Anikó és Éber Márk Áron szociológusok, az ELTE Társadalomtudományi Karának egyetemi adjunktusai.

Gregor Anikó szerint a 2010-es évek közepén ért be a Fidesz munkaalapú társadalomra alapozó politikája.  A kutatások azt mutatják, hogy a magyar társadalom „kasztosodik”, befagyott a magyar társadalmi mobilitás, kitörésre tehát alig van lehetőség. Szemléletes, hogy hasonló adatokat látni Indiában és Kínában, tette hozzá a szociológus.

Éber Márk Áron szerint „minél feljebb van valaki, annál több támogatást kapott” az elmúlt tizenkét évben, beleértve az oligarchákat és a felső középosztályt is. A fideszes politika a társadalom alsó kétharmadát sújtja.

Arra a kérdésre, hogy az osztályérdekek mentén szavaznak-e az alsó osztályba tartozók, Gregor Anikó azt mondta, azt is figyelembe kell vennünk, hogy a szegénységi mutatók javultak 2010 óta, és a minimálbért is emelte a Fidesz 2022-re.

A szociológus a közösségi érzést is fontos szavazati motivációs erőnek tartja az atomizálódó, elidegenedő társadalomban, ezért azt sem gondolja, hogy kizárólag anyagi érdekek mentén szavaznának az alul lévők.

„Valóban, a Fidesz emeli a béreket”, tette hozzá Éber Márk, de figyelmeztetett, hogy ha figyelembe vesszük az inflációs adatokat és a jövedelemeloszlást is a különböző osztályok között, a kép árnyaltabb. Picit mindenkinek javult a helyzete a koronavírus-járványig, de nem egyenlő mértékben. Valakik egyet léptek, valakik tízet, valakik százat, szemléltette a helyzetet szociológus.

Az ellenzékről is beszélt a két szociológus. Gregor Anikó felidézte, hogy az elmúlt évtizedekben nem volt szociális szempontokat is figyelembe vevő válságkezelés Magyarországon, a ’90-es évektől kezdve a 2008-as válságon át a koronavírus okozta gazdasági válságig. Gregor azt várja az ellenzéktől, hogy az elkövetkezendő gazdasági recesszió esetén is folytassanak szociálisan érzékeny gazdaságpolitikát, ami a programjukból „kiolvasható”, de kérdés, hogy meg is valósítanák-e. Utóbbi a nemzetközi mozgástéren is múlik, tette hozzá.

Éber Márk Áron pesszimistább a programmal kapcsolatban. Szerinte irányvonalakat tisztáz a program, de győzelem esetén kiéleződnének a belső konfliktusok, például a baloldali Komjáthi Imre és Márki-Zay gazdasági tanácsadója, Király Júlia között.

Éber is azt reméli, hogy kormányváltás esetén nem lefelé hárítják majd a válság terheit, de nem merné azt állítani, hogy biztosan tudható, hogy ez így is lesz. Éber Márk Komjáthival ért egyet abban, hogy a munkavállalók oldalán kellene politizálni. Gregor Anikó a szociális szektor fontosságára hívta fel a figyelmet, ami újratermeli a munkaerőt, és amiben nagyrészt nők dolgoznak.

 

A harmadik köztársaság 1989. október 23-i kikiáltása óta ez a kilencedik alkalom, hogy a magyarországi választópolgárok az Országgyűlés összetételéről, és így közvetetten a választás után felálló kormány összetételéről szavazhatnak. Ezzel kapcsolatban apró, demokráciánk állapotáról önmagában keveset eláruló érdekesség, hogy a visegrádi országok közül Magyarország az egyetlen, ahol az összes törvényhozás kitöltötte mandátumát, és nem volt szükség előrehozott választások kihozására – erre a mutatványra egyébként a tágabban értelmezett keleti blokk országai közül is csak néhányan voltak képesek.

A mai voksolásra való tekintettel úgy gondoltuk, hasznos lehet egy rövid áttekintést adni a korábbi választások eredményeiről és a kampányok legfontosabb mozzanatairól.

2018: Amikor Simicska „atombombája” helyett a harmadik kétharmad hullott az országra

Csalfa, vak Remény! / Kit teremt magának / A boldogtalan, / S mint védangyalának, / Bókol úntalan. / Síma száddal mit kecsegtetsz? / Mért nevetsz felém? / Kétes kedvet mért csepegtetsz / Még most is belém? 

Ha Csokonai Vitéz Mihály felvilágosodás korabeli költő helyett jelenlegi ellenzéki szavazó lenne, akkor a fenti sorokat a szerelmi élete helyett a 2018-as országgyűlési választásokról is írhatta volna. A legutóbbi voksolás előtt ugyanis a kormánnyal nem szimpatizáló szavazók egyre inkább elkezdtek bízni a kormányváltásban. Ez a 2014-2018 közötti parlamenti ciklus egyes eseményei alapján megalapozottnak tűnt, azonban az április 8-i választás estéjén könyörtelenül köszöntött be a rideg valóság a lakosság Orbán Viktor távozását kívánó fele számára.

Az egyik indok, amiért a Fidesz bukásában vagy legalább jelentős visszaszorulásában reménykedhettek az ellenzéki szavazók, a 2015-ös időközi választások voltak, melyeken elolvadt a Fidesz fél évtizede bombabiztos alkotmányozó többsége.

Az első ilyen választásra 2015. február 22-én került sor, miután a térség kormánypárti országgyűlési képviselője, Navracsics Tibor az országos politikát hátrahagyva Brüsszelbe igazolt, hogy a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság biztosaként dolgozzon. A komoly tét miatt nagy médiafigyelemmel kísért választáson a jobboldali-liberális, piaci fundamentalista nézetei ellenére a baloldali pártok többsége által támogatott, függetlenként induló Kész Zoltán győzelmével végződött, ezzel pedig megszűnt a Fidesz kétharmada.

A megyeszékhelyen a kétharmad-bontó időközije után nem sokkal, 2015. április 12-én Veszprém megye 3-as számú, egyéni választókerületében született ellenzéki győzelem, amikor Tapolcán a Jobbik jelöltje, Rig Lajos felülkerekedett fideszes ellenfelén – az akkor már javában „néppártosodó” párt ezzel megszerezte története első egyéni mandátumát.

Szintén 2015-ben történt a híres-hírhedt „G-nap” is, amikor a nagyobbik kormánypárt anyagi hátországát megteremtő nagyvállalkozó, Simicska Lajos szembefordult egykori szövetségesével, Orbán Viktorral. A G-nap után a Simicska tulajdonában lévő médiabirodalomhoz tartozó sajtótermékek – Hír TV, Magyar Nemzet, Heti Válasz, Lánchíd Rádió – is erősen kormánykritikus alapállást vettek fel, valamiféle ellensúlyt teremtve ezzel a kizárólag a hatalom álláspontját képviselő közmédiával és a többi Fidesz-közeli sajtótermékkel szemben.

2017 elején pedig jött a NOlimpia-kampány, egy új ellenzéki párt felemelkedéséhez vezetve (Momentum) – a magát a rendszerváltás után született fiatal generáció képviselőjeként pozicionáló párt néhány hét alatt 266 ezer ajánlást gyűjtött össze annak érdekében, hogy népszavazás döntsön a kormány olimpiaszervezési céljairól.

Az országgyűlési választások előtt alig hat héttel egy fontos fideszes fellegvár is elesett Csongrád-Csanád megye második legnagyobb városában, Lázár János szűkebb pátriájában, Hódmezővásárhelyen, ahol az időközi polgármester-választást nagy többséggel nyerte az összes ellenzéki párt támogatását bíró független jelölt, Márki-Zay Péter.

Ebben a sikerszériában az ellenzéki pártok egyetlen dolgot felejtettek el: levonni a 2014-es választás tanulságát, mely egyértelműen rámutatott, hogy csak az összefogás valamilyen formája teremtheti meg győzelmük legalább elvi szinten elképzelhető esélyét.

A ciklus nagy részét az ellenzéki pártok többsége saját arcélük erősítésével töltötték. Ennek fontos mozzanata volt az önálló miniszterelnök-jelöltek felépítése. A Jobbik nagy reményeket fűzött vezetőjük, a párt radikális elemeit háttérbe szorítani igyekvő Vona Gábor személyéhez, akit mint mérsékelt jobboldali, a Fideszben csalódott szavazókat is megszólítani képes karakterként igyekeztek felépíteni. A jobbikos politikus ezzel hamar a propagandamédia első számú célpontjává vált, rendre születtek azok az utóbb gyakran bírósági ítéletek szerint is hazug lejáratóanyagok, melyek Vona vélt szexuális irányultságát firtatták, vagy azt terjesztették róla, hogy az iszlám vallás követője.

A szocialisták a komoly helyi beágyazottsággal rendelkező politikusaik országos politikába való bevonásával kívánták újjáépíteni magukat. Ennek első lépéseként 2016-ban a párt elnökévé választották a Budapest XI. kerületét korábban két cikluson át vezető Molnár Gyulát. Az MSZP 2017 májusában miniszterelnök-jelöltet is választott Botka László, Szeged népszerű, pozícióját a 2010-es fideszes tarolás idején is megőrző polgármesterének személyében.

A vagyonosabbak megadóztatását ígérő és Gyurcsány Ferenccel való szoros együttműködést ellenző Botka azonban néhány hónapon belül visszaadta a kormányfőjelölti megbízatását, mivel úgy ítélte meg, hogy nem bírja pártja támogatását. A szocialisták ezután végső elkeseredettségükben felkérték Karácsony Gergelyt, Budapest XIV. kerületének polgármesterét és az Együttel szakító Párbeszéd társelnökét, hogy vállalja a miniszterelnök-jelölti szerepet, melyre ő végül rábólintott.

Az LMP háza táján is komoly változásokat hozott a ’14–’18 közötti ciklus. A párt legemblematikusabb politikusa,  a 2002-2010 között kormányzó pártokkal való együttműködésért nem túlságosan rajongó Schiffer András 2016-ban visszavonult a politikától. Helyét Szél Bernadett és a Fideszt a korrupciós ügyei miatt 2014-ben otthagyó Hadházy Ákos vette át. Az LMP miniszterelnök-jelöltjéül Szél Bernadettet választotta, akivel úgy vélték, képesek lesznek jelentősen megnövelni az évek óta a bejutási küszöb körül egyensúlyozó párt népszerűségét.

Ennyi potenciális kormányfő mellett nem is csoda, hogy az ellenzéki formációk elutasították azt az összefogást, melynek az idei választás esetében lehetünk tanúi. A leginkább szervezett együttműködés a DK és az MSZP-Párbeszéd szövetség tagjai között alakult ki, ami kimerült az egyéni választókerületek egymás közötti felosztásában. A Szél-Hadházy duó vezette LMP, és a politikai paletta legújabb szereplőjének számító Momentum csak néhány helyen volt hajlandó visszalépni ellenzéki riválisai javára – a választási győzelmében biztosnak tűnő Jobbik erre egyik körzetben sem volt hajlandó.

Látván a kormánypárti potentátokat leváltani kívánó ellenzéki jelöltek nagy számát, a végén a civilek próbáltak igazságot tenni abban, hogy a kormányváltást akaró szavazóknak melyik körzetben melyik jelöltet érdemes támogatnia.

Az egyik ilyen esélyesjelölt-kereső kezdeményezés a Partizán műsorvezetőjéhez, Gulyás Mártonhoz köthető Közös Ország Mozgalom volt, amely közvélemény-kutatásokkal igyekezett megtalálni a legnagyobb támogatottsággal rendelkező ellenzéki jelöltet, illetve vitákat is szerveztek az indulók között.

Végül azonban a 2018-as választáson zsinórban harmadjára is kétharmados győzelmet aratott a Fidesz-KDNP pártszövetség.

A ciklus nagy részét menekültellenes retorikára építő kormánypártok a határon túli levélszavazatokkal együtt 49,27 százalékot szereztek, vagyis számottevően növelték a támogatottságukat a négy évvel korábbi szinthez képest. Ami ennél is megalázóbb volt az ellenzék számára, hogy bár összességében a 2014-hez képest öttel kevesebb, 91 egyéni választókerületen végeztek az élen a kormánypártok, de eközben három hivatalban lévő ellenzéki képviselőt is kiütöttek a nyeregből: alumaradt kormánypárti kihívójával szemben Varga László MSZP-s képviselő, valamint a két Veszprém megyei időközi győztes, Kész Zoltán és Rig Lajos is.

A Jobbik 8 év parlamenti jelenlét után végül megszerezte a legnagyobb ellenzéki párt titulusát, ám 19,06 százalékos listás eredményük egy százalékkal elmaradt a ’14-eshez képest és csupán egyetlen helyen, a Dunaújváros központú Fejér megye 4-es körzetében arattak egyéni győzelmet.

A dobogó harmadik helyén az MSZP-Párbeszéd végzett 11,91 százalékos eredménnyel, ami már csak azért sem számított jó eredménynek, mert közös indulásuk miatt, a két párt listájára 10 százalékos bejutási küszöb vonatkozott. A Karácsony Gergely mögött felsorakozó pártok az egyéni körzetes győzelmeikkel vigasztalódhattak, már amennyire 8 választókerület elnyerésével vigasztalódni lehet. Az MSZP újrázott Szegeden, Zuglóban, Kispesten, Pesterzsébeten, valamint  az örökös fellegvárának számító XIII. kerületben – meglévő egyéni képviselőikhez csatlakozott még a dél-budaiak szívét elnyerő Molnár Gyula pártelnök, valamint Kunhalmi Ágnes is behúzta azt a XVIII. kerületet, ahol négy évvel korábban rettentő szoros versenyben maradt alul. A szocialistákkal szövetséges Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea behúzta Óbudát, valamint megválasztása után a zöld párt frakciójához csatlakozott Pécs ellenzéki pártok által támogatott független képviselője, Mellár Tamás is.

5,37 százalékos listás eredményével a DK is bejutott az Országgyűlésbe, ráadásul a VI-VII. kerületét képviselő inkumbensük, Oláh Lajos mellé két másik DK-s politikus is csatlakozott Újpestről és Rákospalotáról.

Az LMP ugyan növelni tudta a támogatottságát – listán 7,06 százalékot ért el a párt, ami alig maradt el a 2010-es eredményüktől – de egyéniben csak Budapest belvárosában tudtak nyerni, köszönhetően annak, hogy a többi baloldali-liberális párt visszalépett jelöltjük, Csárdi Antal javára.

3,16 százalékos támogatottságával azonban nem jutott be a parlamentbe a Momentum, hasonlóan az 1,79 százalékot szerző Magyar Kétfarkú Kutya Párthoz.

A ’18-as voksolás legnagyobb ellenzéki vesztese azonban minden kétséget kizárólag az Együtt volt. Miután a pártalapító Bajnai Gordon a 2014-es választási vereség után visszavonult a politikától, a párt nem tudta megőrizni támogatottságát, és mindössze 0,68 százalékot kapott listán, melynek következtében a kampánytámogatásokat is vissza kellett fizetniük. A párt színeiben politizáló Szabó Szabolcs az ellenzéki visszalépéseknek hála azonban újból behúzta Csepelt, ahol már 4 évvel korábban is sikerrel indult a Fidesz ismert politikusával, Németh Szilárddal szemben.

7-kor lezárták az urnákat, fél órával a szavazás vége előtt a részvétel 67,8 százalékos volt. A 7 693 857 névjegyzékben szereplő választópolgárból már 5 216 424-en adták le a voksukat. Négy éve ilyenkor 68,13 százalék volt fél hétkor a részvételi arány.

Számtalan bejelentés érkezett a Tiszta szavazás forródrótjára olyan esetekről, amikor bekísérték a választót a választófülkébe, ez azonban nem minden esetben számít visszaélésnek vagy csalásnak.

A hasonló esetek egy része legális és szabályos, hiszen gyengénlátó, vak vagy analfabéta szavazó számára szükséges lehet a kísérő. Ha valaki nem tud ikszelni, akkor szabályosan két ellenérdekelt szavazóbiztos előtt tett akaratkinyilvánítással szavaztathat maga helyett. Minden egyébfajta kíséret szabálytalannak minősül.

Több olyan esetről is kaptak bejelentést a szervezet aktivistái, hogy egy rokon vagy szavazatszámláló kísérte fülkébe a választót, akár ugyanaz a személy kísért be több választót, de beszámoltak olyan esetről is, amikor kihallatszott, ahogy a kísérő rávezeti a válaszra a szavazót.

„Ilyen eseteket jelentettek többek között például Budapestről, Sarkadról, Cigándról és Vásárosnamény környékéről is. Magyarcsanádon feltehetően a 3 fős családja nevében szavazott egy hölgy. Az esetről rendkívüli jegyzőkönyvet vettek fel” – írja a Tiszta szavazás sajtóközleményében.

Buszoztatás és szavazatvásárlás mellett a szervezet figyelői tájékoztattak nyílt szavazásról, jegyzőkönyv felvételének megtagadásáról és forgatási
kérelem elutasításáról is.

Arra is volt példa, hogy valakinek csak nemzetiségi és népszavazási szavazólapot adtak, egyéni jelölt választására szólót nem, másnak pedig kellett külön jeleznie, hogy egyénire is szavazni akar. Akadt, aki ki akart vinni szavazólapot a szavazóhelyiségből, más pedig ki is hozta azt. Hírt adtak arról is, hogy egy jegyzőkönyv-vezetésre jelentkezett bizottsági tagot az elnök akadályozta meg a feladat ellátásában.

Minden ilyen esetről a bejelentők rendkívüli jegyzőkönyvet csináltattak a szavazóbizottsággal.

A Tiszta szavazás programban 9 megyében több száz önkéntes őrszem, szórólaposztó, és két tucat jogász segít elkerülni, dokumentálni és bejelenteni a választási visszaéléseket. Telefonon a 0630/722-33-56-os számon, továbbá a [email protected] email címen kérhetnek jogsegélyt, akik visszaélést tapasztalnak. A választás napján több mint 20 jogász fogja várni a hívásokat.

Karcag A „Húszezren a tiszta választásért 2022-ben” csoport szavazatszámlálója mobiltelefonjával készített egy videót Karcagon, amelyen feltételezhetően szavazók szervezett buszoztatása látható.

Miután a videón látható kisbusz elindult, egy másik, várakozó jármű sofőrje ordítva indult el a felvételt készítő szavazatszámláló felé, hogy azonnal hagyja abba a videózást.

„Kirúgom a kezedből, menjél be” – mondta a videón látható személy, miközben a „Húszezren a tiszta választásért 2022-ben” csoport szavazatszámlálója azzal próbált védekezni, hogy hivatalos személynek számít, és joga van felvételt készíteni.

Az esetről készült videót az Átlátszó osztotta meg:

A Tiszta szavazás programban 9 megyében több száz önkéntes őrszem, szórólaposztó, és két tucat jogász segít elkerülni, dokumentálni és bejelenteni a választási visszaéléseket. Telefonon a 0630/722-33-56-os számon, továbbá a [email protected] email címen kérhetnek jogsegélyt, akik visszaélést tapasztalnak. A választás napján több mint 20 jogász fogja várni a hívásokat.

hortobágy Korábban mi is megírtuk, hogy a Tiszta szavazás állítása szerint Hortobágy községben busszal vihettek szavazókat az egyik szavazókörbe. Azonban most Jakab Ádám, Hortobágy polgármestere Facebookon azt írja, hogy nem arra használták a buszokat, hogy szavazókat utaztassanak, és valójában nem történt választási csalás.

„Hortobágy Községben 2022. április 3. napján a Tanyagondnoki busz reggel 5 óra 30 perckor a 2. számú szavazókör szavazatszámláló bizottságát juttatta ki a település központjától hozzávetőleg 10 km-re lévő Szásztelek majorban lévő szavazóköri helyiségbe.

A következő alkalommal a szavazókörből a Tanyabusz a nem helyben lakó és itt átjelentkezéssel az 1. számú Czinege János utcai szavazókörben szavazó delegált szavazatszámláló tagok beszállítása és a visszajuttatása történt meg. Szintén a Tanyabuszt vette igénybe a 1. számú szavazókör szavazatszámláló bizottsága a tanyára kért mozgóurna kijuttatásához is.

Még véletlenül sem történt választási csalás, a beszállított tagok közül két fő az egyesült ellenzék által delegált választópolgár volt, akik gyalogosan nem tudták volna gyakorolni az alkotmányos jogukat és a szavazatszámláló bizottsági tagságukból adódó kötelezettségüket ezen lehetőség nélkül.”

A teljes poszt itt olvasható el:

Szerkesztőségünk tagjai az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén is kint vannak. Néhány politikus már meg is érkezett a Városligeti Műjégpályára, ahol az este folyamán Márki-Zay Péter is fölszólal majd.

Habár a politikusok nagy része még a szavazókörök lezárásáig egyéni körzeteikben kampányol, páran már meg is érkeztek az eredményváróra. A kinti helyszínen felépített nagyszínpad egyelőre üresen áll, ám az ellenzék sörpadokkal és büfével is készül.

Jelenleg a pálya túloldalán nagyobb a tömeg, ugyanis a Rend-SzerVáltók nevű szervezet ott gyülekezik, hogy aztán átvonuljanak a Kossuth térre. Mint ahogy honlapjukon írják, az alkotmányos jogrend helyreállítása mellett, az alaptörvény közjogi érvénytelensége, és a ráépülő választások törvénytelensége ellen tiltakoznak. Már több százan sorakoznak fáklyákkal a vár előtt, a menet pedig este 7 órakor indul majd a Kossuth térre.

A helyszínről politikusi interjúkkal és képes beszámolókkal jelentkezünk majd a folyamatosan frissülő percről percre rovatunkban.

Egy önkéntes szavazatszámláló, Newman Tímea arról számolt be a 24.hu-nak, hogy a borsodi 6-os választókerületben található Mezőzombor településre szervezetten, személyautókkal hordják az embereket szavazni.

Newman Tímea állítja, látta és hallotta, amint egy választó a személyautóból kiszállva azt mondta, „előbb kérem az ötezer forintomat”.

A szavazatszámláló értesítette a jegyzőt, de a jegyző nem tartotta érdemesnek jegyzőkönyvbe venni az esetet, ehelyett átirányította Newmant a rendőrséghez. A rendőrség viszont arról tájékoztatta, hogy ilyen ügyben feljelentést csak a választási bizottság tehet. Ezek után a szavazatszámláló bizottság alelnökéhez fordult, aki közölte, rájuk csak az tartozik, ami a szavazóköri helyiségben történik. Az ellenzék jelöltje is bejelentést tett a helyi választási bizottságnál.

A mai napon már történt egy csalásgyanús eset a választókerületben. A Tiszta szavazás civil szervezet Facebook-oldalán arról posztoltak, hogy megfelelő helyre húzott X-ért 10 ezer forintot kapnak azok a szavazók, akik azt lefotózzák és megmutatják egy embernek.

Egy szemtanú szerint a gyakran forduló autón egy cég logója állt. A 24.hu utánajárt ennek a céglogónak és egy szerencsi illetőségű építőipari vállalkozáshoz kötötte.

A Józsefvárost és Ferencváros nagy részét magába foglaló Budapest 6. számú választókerületének jelenlegi határait a Fidesz-KDNP első kétharmados kormánya húzta meg, a kerületben azóta kormánypárti képviselők győzedelmeskedtek. 2018-ban a választásokat Kocsis Máté fideszes jelölt nyerte, ám az ellenzék összesen több szavazatot szerzett. Kocsis 2009 óta volt Józsefváros polgármestere, 2018-ban viszont összeférhetetlenség miatt lemondott tisztségéről, hogy országgyűlési képviselő legyen.

Az időközi választásokat a fideszes Sára Botond nyerte, ám a 2019-es önkormányzati választások alkalmával Józsefvárosban és Ferencvárosban is ellenzéki polgármester győzedelmeskedett Pikó András és Baranyi Krisztina személyében.

Az idei országgyűlési választásokon Sára Botond indul a nagyobbik kormánypárt színeiben, Jámbor András a – Mérce volt főszerkesztője – az egyesült ellenzék jelöltjeként, valamint több kisebb párt jelöltje is megméretteti magát a kerületben, köztük Döme Zsuzsanna a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól és Dúró Dóra a Mi Hazánk jelöltjeként.

Józsefváros munkásmozgalmi szempontból is igen jelentőségteljes városrész. A kerületben már az 1700-as évek elejétől jellemzően a szegényebb társadalmi csoportok leltek otthonra, de itt található a Népszava egykori szerkesztősége,  a szociáldemokrata párt 1900-as évekbeli székháza, és a Vasas Szakszervezet irodája is, ahol a Rajk-pert is lebonyolították. Józsefvárosban jelenleg is számos baloldali és civil kezdeményezés székhelye található, köztük a 2018-ban alakult C8 Civilek Józsefvárosért egyesület és a Szikra Mozgalom, illetve az Auróra Közösségi Ház és a Gólya Közösségi Ház is számos szociálisan érzékeny civil szervezetnek ad otthont.

Jámbor András a Partizán műsorában korábban azt nyilatkozta, a választókerületben magas a fluktuáció, a választópolgárok jönnek-mennek, azonban több ellenzéki költözik a kerületbe, és nagyrészt inkább kormánypárti szavazók hagyják el a környéket.

Jámbor konkrét számokat is mondott a választásokkal kapcsolatban, számításaik alapján nagyjából 20 ezer szavazat szükséges a biztos győzelemhez, ami szerinte jelenleg nagyon is teljesíthető.

Kampányértékelő

Az ellenzék és a Fidesz-KDNP kampányában látványosak az erőviszonybeli különbségek. A kormánypártok jelentős anyagi forrásokkal rendelkeznek, de még így is sokszor a plakátrongáláshoz és lejáratáshoz folyamodnak, mely alól Józsefváros és Ferencváros kerülete sem kivétel. Aktivistából azonban nincsen hiány, a Szikra tagjai mellett az ellenzéki pártok is segítenek kampányolni. A 2019-es önkormányzati választások alkalmával a baloldali mozgalom Pikó András, Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely győzelméhez is hozzájárult, valamint az előválasztáson már saját jelöltjük, Jámbor András győzedelmeskedett Budapest 6. számú választókerületében.

A választást megelőző napokban a Szikra mozgalom aktivistái vezetnek naplótMércén. A Jámbor András (2019 őszéig lapunk főszerkesztője) józsefváros-ferencvárosi kampányát segítő mozgalom aktivistái arról írnak, miért döntöttek úgy, hogy részt vesznek a választási kampányban, és milyen véleményekkel és élethelyzetekkel találkoznak a választókerületben kampányolva.

A 24.hu és az RTL Klub a fideszes eredményváró helyszínén, a Bálnánál kérdezte Kubatov Gábort arról, mire számít a választásokkal kapcsolatban. A mozgósításért felelősnek tartott fideszes pártigazgató szűkszavúan fogalmazott.

Arról, hogy milyen eredményre számít, csak annyit mondott: meglátjuk.

Arról, hogy hogyan sikerült a mozgósítás, azt mondta: nem tudja.

Óbuda Egy 82 éves férfit megütöttek, majd miután a földre esett, megrugdostak Óbudán, írja a Telex. A férfi a Vihar utca-Raktár utca sarkán lévő CBA előtt az Egységben Magyarországért szórólapjait osztogatta, amikor két, a boltból távozó személy rátámadt.

Az ellenzéki szövetség kabátját viselő férfi kezéből a Telex híradása szerint kitépték a szórólapokat, megütötték, majd miután a földre esett, bele is rúgtak.

A férfi bejelentést tett a rendőrségen, ahol később ki is hallgatták. A támadók az eddigi információk szerint azt sérelmezték, hogy az aktivista kampánycsendet sért a szórólapozással. A helyszín, ahol az incidens történt, azonban egyik szavazókörnek sincs 150 méteres körzetében, így nem meríthette ki a kampánycsend megsértésének esetét.

Több helyen is zaklatták a Tiszta szavazás önkéntes őrszemeit a nap folyamán, közölte a csoport egy, a Mércének is eljuttatott sajtóközleményben.

A Heves megyei Gyöngyösön a választási csalásnak tekinthető utaztatás dokumentálása közben érte fenyegetés az önkénteseket, amikor az autójukat többször is megütötték. Az aktivisták rendőrt hívtak, bejelentést tettek. Hasonló eset játszódott le a Borsod megyei Alsózsolcán, ahol vélhetően szintén utaztatás zajlott: a Tiszta szavazás tagjait itt is megfenyegették a feltételezett elkövetők.

A Csongrád megyei Makón a szavazókör előtt zaklatták az aktivistáinkat, kamerázták őket, fel akarták rúgni a pultjukat, miközben azt kiabálták: „mindenki szavazzon a Fideszre”. Az őrszemek itt is rendőrt hívtak.

Nagykállón pedig egy szavazó arról számolt be, hogy amikor véletlenül egy választási megfigyelő aktivistával és egy másik szavazóval a szavazóhelyiség előtt állt, a helyi római katolikus pap odakiabált nekik, hogy „mit képzelnek magukról, Nagykállóban nincs választási csalás”. A panaszos szavazó úgy fogalmazott „azt hittük, hogy nekünk jön”, hozzátéve, hogy az atrocitás nagyon megviselte. Az incidens végéről és az idézett választópolgár beszámolójáról a Tiszta szavazás videót is közzétett:

Makó Mint arról napközben mi is tudósítottunk, a Tiszta szavazás aktivistái nyilvánvaló szavazatvásárlásról számoltak be a Lázár-Márki-Zay párharc körzetéből. A Csongrád-Csanád megye, 4. OEVK-hoz tartozó Makón ugyanis jelentésük szerint „a megfelelő helyre behúzott szavazatért 5 adag húst adtak a disznóvágásból visszamaradt húsokból” a szavazóknak.

Miután végigfutott a hír a magyar sajtón, a Telexnek nyilatkozó egyik forrás arról számolt be, hogy gyorsan beszüntették a csalásgyanús húsosztogatást.

(Telex)
(Kiemelt képünk illusztráció)

Hódmezővásárhely „Lázár János készülhet a civil életre” – írja a Választási földrajz az rtl.hu-n. Az adatok azt mutatják, hogy Hódmezővásárhelyen kiemelkedő, és ami még fontosabb, Makónál magasabb a részvétel. Ez azért fontos, mert amíg az előbbi város inkább Márki-Zay Péterhez, addig az utóbbi inkább Lázár Jánoshoz húz.

Ugyanakkor országosan inkább a Fidesz győzelmi esélyeit erősítik a részvételi adatok. Az ellenzékinek számító nagyvárosok részvételi aránya habár már kisebb arányban, de továbbra is elmarad a négy évvel ezelőttitől. Eközben a 10 ezer főnél kisebb települések (ahol a Fidesz számít esélyesnek) hozzák a 2018-as szintet. Számszerűen ez úgy néz ki, hogy amíg a biztosnak tartott ellenzéki körzetekben 6,36 százalékkal alacsonyabb a részvétel a négy évvel ezelőttinél, addig a biztos kormánypárti körzetekben csak  1,46 százalékkal.

Ugyanezt a trendet erősíti az, hogy a választást eldöntő billegő körzetek részvételi aránya a 2018-ashoz hasonlít, miközben a biztos kormányváltást akaró körzetek 5,68 százalékkal maradnak el négy évvel ezelőtti teljesítményükhöz képest. Ezzel kapcsolatban megjegyzik a cikkben, hogy bár várható némi átrendeződés a szavazat arányokban, ez önmagában még sem képes ellensúlyozni azt a hátrányt, ami a részvételből származik. Ahogyan azt is kiemelik, hogy az ellenzéki városoknak bele kell húzniuk, ha életben akarják tartani a kormányváltás reményét.

A Patent Egyesület és a NANE nőjogi civil szervezetek leírták követeléseiket Magyarország következő kormányával szemben, hogy mire lenne szükség ahhoz, hogy Magyarország egy élhető ország legyen a nők számára is.

Egy olyan kormányra és Magyarországra van szükség, ami tesz a női és férfi egyenjogúság érdekében, nem szorítja nemi szerepek szerint keretek közé sem a nőket, sem a férfiakat, ahol nem csak anyaként lesz értéke egy nőnek, ugyanakkor az anyák megkapják majd azt a társadalmi elismerés és szociális segítségnyújtást, mint amit megérdemelnének, és ami biztosítja a nők számára a szexuális és reprodukciós jogok gyakorlását.

Mindezek mellett szabad teret biztosít a nőknek az oktatásban, a munkaerőpiacon, a politikában, valamint a nők által túlreprezentált szakterületeken is versenyképes fizetést és megfelelő körülményeket tud majd biztosítani.

Végül de nem utolsó sorban a következő kormánynak partnerként kell tekintenie a nőjogi szervezetekre, nem pedig opponensként.

Az, hogy ezek közül mennyi tud majd megvalósulni, azt még nem tudhatjuk, viszont egy valamiben biztosak a szervezetek, hogy „bármi is lesz a választás eredménye, mi, nőjogi szervezetek itt leszünk. Továbbra is következetesen fogjuk képviselni a lányok és nők alapvető emberi jogainak érvényesítését, és ahogy eddig is tettük, a mindenkori kormányokon, döntéshozókon is számon fogjuk kérni azt”.

Négy éve ilyenkor 63,21% volt öt órakor az országos részvételi arány, idén ez 62,92%. Ez még messze elmarad a 2002-es csúcstól, amikor a választók 67,87 százaléka szavazott délután öt óráig.

Pest megye 05. OEVK Mivel évek óta szorosan követjük a Pest megye 5-ös számú választókerületébe tartozó gödi Samsung-gyár ügyét a Mércén, a héten interjút készítettünk az összellenzéki színekben induló Dorosz Dáviddal, most, a véghajrában pedig a kampánnyal kapcsolatban kérdeztük.

Dorosz kampánya alapvetően három helyi téma köré épült fel: a gödi Samsung-gyár, amely már nemcsak Gödön, hanem a szomszédos településeket is egyre inkább érinti; egy zöld és fenntartható agglomeráció megteremtése, mivel a Pest megyei választókerületben robbanásszerűen nőtt a lakosság az utóbbi években, valamint Tuzson Bence jelenleg hivatalban lévő fideszes országgyűlési képviselő „pénzszivattyújának” felszámolása, ügyeinek nyilvánosságra hozatala és elszámoltatása.

Dorosznak határozott elképzelései vannak a Samsung akkumulátorgyárát illetően:  megvizsgáltatná a gyár által érintett lakosság kivásárlásának lehetőségét, hogy, aki szeretne, el tudjon költözni; véderdőt telepíttetne a gyár köré, megszüntetné a különleges gazdasági övezetet, és visszaadná Gödnek a teljes egészében Pest megyére átruházott Samsung-adót, amelyből a helyi civileknek és a városnak nem jut alapvető feladatok ellátására sem, viszont Tuzson Bence kampányának megtámogatására igen.

A képviselőjelölt szerint amellett, hogy az infrastruktúra nem követte le a népességnövekedést (egyes településeken, pl. Fóton kifejezetten azt érzik az emberek, hogy elhanyagolta őket a Fidesz, elkerülte őket a fejlődés), észlelhető egy térhasználati problémahalmaz is:

„Milyennek szeretnénk alapvetően a budapesti agglomerációs településeket? Egy zöld, kertvárosias, családias, élhető környezetnek, vagy pedig egy Budapesthez közeli, jó infrastruktúrával rendelkező ipari lerakatnak? Ez részben egy értékválasztási kérdés is, és nyilván mind az iparnak, mind a munkahelyeknek van helye, de a térhasználat kezd összecsúszni nagyon sok helyen”

– fogalmaz a képviselőjelölt.

A háború nemcsak az országos politikát tematizálta, a helyi kérdések mellett is megjelent.

Dorosz arról mesélt, hogy az első reakció az összefogás volt, a választókerületben élők egyből gyűjtésbe kezdtek a menekültek számára, amit nagyon lelkesítő volt látni.

„Ez megmutatta, hogy minden az elmúlt 12 évben keltett kormányzati gyűlöletpolitika ellenére az emberekben nagyon is megvan az alapvető szolidaritás és emberség, és ezt nagyon gyorsan és szervezetten képesek mozgósítani és becsatornázni.”

A kopogtatások, fórumok, beszélgetések során pedig azt tapasztalta, hogy a gazdasági szorongások felerősödtek, hiszen az emberek már a saját bőrükön tapasztalják az inflációt, vagy épp a benzinkutakon bevezetett korlátozásokat. Ezek a szorongások – amelyek alapvetően velünk vannak már 1-1,5 éve – szerinte nagyon erősen összekapcsolódnak a választók kormánykritikájával is.

Abból kiindulva, hogy a választókerületben kiugróan magas (közel 12%-os) volt az előválasztási részvétel, az ellenzéki népszavazásra is sok aláírás gyűlt össze és az ajánlásgyűjtés is nagyon gyorsan ment,

Dorosz szerint itt láthatóan erős ellenzéki többség van, ezért a kampányuk arra fókuszált, hogy ezt a többséget aktivizálják, közösséggé szervezzék és elvigyék szavazni.

A hatpárti egység náluk érzése szerint kiemelkedően jó, és nagyon egységes, de persze óriási segítség az a 150-200 fős aktivistacsapat is – szerinte a szíve az egésznek.

Mivel a Párbeszéd kampányfőnökeként nem ez az első kampánya, elég határozott elképzelései vannak. Alapvetően azt és úgy tudták végrehajtani, ahogy szerették volna, ebben nagyon sok segítséget kaptak a központi kampánytól is. Szerinte az egységes megjelenés, az előválasztásnak köszönhetően létrejött adatbázis, és az intenzív mozgósítás soha nem látott helyzeti előny 2014-hez és 2018-hoz képest.

Szerinte Tuzson Bence érzi a vesztét, de nem akarja elengedni a versenyt, nagyon sok fajta módon próbál negatív kampányt folytatni.

„Még ezekben a hetekben is heti 6-700 ezer forintot fordítanak egy kifejezetten az én személyem lejáratására létrejött Facebook-oldalra, ahol folyamatosan hazugságokat terjesztenek és hirdetnek rólam, ez kiegészül a plakátrongálás szervezett, előre eltervezett, az éjszaka leple alatt, előre legyártott sablonokkal történő kivitelezésével.”

Emellett a helyi médiaviszonyok sem könnyítik meg a helyzetét, hiszen pl. Gödön és Csömörön is olyan lapok jelentek, amelyeknek minden második oldalán Tuzson Bence szerepel.

„Ezen kívül a dunakeszi és fóti önkormányzati lapokat kerestem meg, miután ők nem kerestek meg annak ellenére, hogy hivatalosan jelölt vagyok. Szerettem volna bemutatkozni legalább fél oldal terjedelemben, és akkor kaptuk a választ, hogy hirdetésekkel nem foglalkoztak.”

Hiába jelezték azonban, hogy nem hirdetésről lenne szó, Dorosz végül nem jelenhetett meg a helyi lapokban.

„Mind Dunakeszin, mind Fóton úgy küzd a fideszes városvezetés Tuzsonért, mintha az életük múlna rajta, mert pontosan tudják, hogy most ki fognak kapni, és aztán 2024-ben Fót és Dunakeszi is át fog fordulni. Nekem az elejétől fogva határozott és elkötelezett célom, hogy nemcsak az országgyűlési választásokat szeretném megnyerni, hanem a fideszeseket legyőzni az önkormányzati választásokon is ezen a két településen.”

A Pest megyei 5-ös számú választókerületben az utolsó pillanatig intenzíven fog zajlani a mozgósítás – tudtuk meg a képviselőjelölttől. A mai napon 15 helyen lesz kitelepülés, amelyeket Dorosz is végiglátogat majd. A call centerük délután 5-ig folyamatosan telefonálni fog, ezen kívül bevetnek chatbot, sms-t, IVR-hívást is. Amint arról már írtunk, sok helyi önkéntes rakott ki molinót a saját házára is, ez is egyfajta láthatóságot és mozgósítást jelent még az utolsó pillanatokban is. A Nemzeti Választási Iroda 17 órás adatai szerint 68,85 százalékos a részvétel a választókerületben. Hogy ez az ellenzéki szavazók megmozdulását jelenti-e, az hamarosan kiderül.

nyírmihálydi Óránként közöl videókat Facebookon az 1 Magyarország Kezdeményezés, amikben roma választópolgárokkal beszélgetnek a szavazásról. Délután 4 órakor Sebők Gábor, egy fiatal aktivistájuk számolt be arról, milyen a szavazás a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírmihálydiban. Az aktivista elmondta, az emberek érzik, hogy van súlya a választásnak, kitérve arra, hogy a mai nap előtt a romák tervezgették és megvitatták egymás közt és magyarokkal is, hogy ki lehetne számukra a legjobb választás. Tapasztalata szerint a településen a romák kortól függetlenül nagyon aktívak, és hozzátette, hogy sok fiatal és első szavazó közösen ment el szavazni.

Gábor úgy gondolja, hogy a mostani választás az előzőhöz képest sokkal aktívabb, ami szerinte a Covid-járvány és a háború miatt is lehet, ahogy ennyi politikai téma veszi körül az embereket jelenleg. Szerinte amíg korábban a romák inkább azt gondolták, hogy „az az egy szavazat nem sokat ér”, most sokkal inkább az a vélekedés, hogy egy szavazat is számít. Emellett beszámolt arról is, hogy, a férfiak és a nők egyaránt aktívan mennek szavazni, és hogy a szavazóbizottságban is van roma tag a településen.

A videó végén Sebők Gábor úgy vélekedett, szerinte azért fontos elmenni a romáknak szavazni, mert most van itt az idő, hogy változtatni tudjanak a sorsukon.

Miskolc, Nyíregyháza Magasabb részvétel, nagyobb óvatosság a roma közösségen belül az aktivisták elmondásai szerint, akik azt is elmondták, hogy több településen szavazatszámlálóként is vesznek részt romák az idei választáson.

Az 1Magyarország reggel óta óránként jelentkezik be Facebookon, ahol helyszíni aktivistáikat kérdezték arról, mit tapasztalnak a választókerületeikben.

Kiss Márió a reggel 8-as bejelentkezésben Szegedi Dezsőnek elmondta, hogy a választásokat megelőzőleg felmérést készítettek a Nyíregyházán a romák körében, akiknek 80%-a azt válaszolta, hogy biztos el fog menni szavazni. Beszámolt arról is, hogy komoly az érdeklődés az első választók körében.

Délutánra Miskolcon is nagyságrendileg több roma ment el szavazni mint délelőtt – mondta el Váradi Gábor második bejelentkezésében délután háromkor Balogh Adriennek. Meglátása szerint inkább az 50 évnél fiatalabbak vesznek részt a választásokon, amit ő azzal magyarázott, hogy a közösségen belül magas a mozgáskorlátozottak aránya az idősek között. Ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy mozgó urnáról nem tud.

Napközben Kiss Márió több választási csalás leleplezéséről beszámolt, amellyel kapcsolatban Váradi Gábort is megkérdezték, csalásra utaló jelekkel ők is találkoztak, viszont tettenérés náluk nem történt.

A kormányoldal az elmúlt hetekben „békepártivá” maszkolta magát az Ukrajnába szánt fegyverek Lengyelországba való áttérítésével és annak sulykolásával, hogy „Márki-Zay Péter magyar katonákat küldene Ukrajnába”. A választás napján is a békét tette meg a választás tétjének, Orbán Viktortól Varga Juditig kezdve minden fideszes politikus azt nyilatkozta, hogy a választás napján háborúról és békéről döntünk.

Vasárnap reggelre az ellenzék is a béke emlegetésével igyekszik reagálni a Fideszre. Márki-Zay Péter reggel hétkor ezt posztolta Facebook-oldalára:

 Béke Európában, béke magyar és magyar között. Egy szeretetország, ahol a legkülönbözőbb emberek és a legkülönbözőbb gondolatok megférnek egymás mellett. Ahol nem a megosztás, a szembeállítás, hanem egymás tisztelete és megbecsülése a természetes. Magyarország a hazánk, vigyázzunk rá, figyeljünk egymásra! Szavazzunk ma egy jobb világra, egy boldog Magyarországra!

Karácsony Gergely „békemissziónak” nevezte a szavazást, „hazánk újra igazságos, boldog, békés ország legyen”.

Mráz Ágoston Sámuel, a kormányközeli Nézőpont Intézet vezetője nyilatkozott a Telex választási műsorában. Arra a kérdésre, hogy kétharmados Fidesz-győzelemre számít-e, határozottan azt mondta, nem, nem számít rá. Szerinte az általában vett közvéleménykutató iparág sem számít erre.

Nagyjából 119-re becsli a fideszes mandátumok számát, amit a Nézőpont korábban is megjósolt egyik kutatásában.

A választási részvételt a 2018-as részvételi adatokhoz hasonlította.

Az elemző szerint a Jobbik 2018-as választóiból esélye van a MiHazánknak bejutni a parlamentbe. A budapesti körzetek szerinte nem egyértelműen ellenzékiek, hanem billegők.

A hétvége folyamán a legtöbb nagy, nemzetközi hírportál foglalkozott a magyar országgyűlési választásokkal, ezekből a cikkekből szemléztük most néhányat röviden.

A legtöbb írás az ukrajnai háború kontextusában említi az országgyűlési választásokat, gyakran megemlítve, hogy a héten Orbánék lemondták a V4-es védelmi miniszteri találkozót, miután a cseh és a lengyel tagállamok visszaléptek a tanácskozástól, amiért Magyarország nem lépett fel elég erősen Oroszország ellen.

A BBC, vagyis a brit közszolgálati média híroldala a háborúval kapcsolatban azt hangsúlyozza, hogy Orbán „háború vagy béke” szlogenje egyszerű, ugyanakkor hatásos, és nem mellesleg mindenhol szembejön az emberekkel, miután a kormány 8-szor annyi pénzt költött a kampányra, mint az összes többi induló párt vagy koalíció együttvéve.

Az Associated Press (AP) cikkében azt írja, Márki-Zay Péter szerint a magyar kormány ukrán háborúhoz való kétértelmű hozzáállása miatt a mai választás arról szól, hogy Magyarország a demokratikus „Nyugathoz” vagy az autokratikus „Kelethez” fog-e tartozni.

A CNN a magyarországi választásról szóló cikkében Orbán és Putyin kapcsolata mellett hosszabb részt szentel a kultúrharcnak is, és megemlíti, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Magyarország a gyermekvédelminek nevezett homofób törvényt szégyenteljesnek nevezte, ami az EU értékeivel szembemegy.

A New York Times a péntek reggeli hírösszefoglalójában pedig arról számol be, hogy a választási törvények megváltoztatása miatt idén választási megfigyelők érkeztek hozzánk, hogy monitorozzák a szavazást és az esetleges visszaéléseket. A lap szerint ez az Európai Unió történetében mindössze a második alkalom, hogy valamelyik tagállamon ilyen mértékű megfigyelési folyamatot hajtsanak végre.

Ezek mellett a szocialista Jacobin magazin is közölt cikket a választással kapcsolatban, ami főleg Orbán rasszista intézkedéseit és retorikáját taglalja, kiemelve azt a kettősséget, hogy amíg Orbán üdvözli és befogadja az ukrán menekülteket, a magyar-szerb határnál eközben nemrég marokkói és afgán menekülteket vertek meg és utasítottak el.

Hódmezővásárhely

„Nagyon sokan jönnek, romák-nem romák vegyesen!”

– közölte Búza Károly az 1 Magyarország Kezdeményezés facebookos élő bejelentkezésében Hódmezővásárhelyről.

A Csongrád-Csanád 4-es választókerület valóban eposzi küzdelemnek ad helyszínt, itt mérkőzik meg ugyanis egyéniben az Egységes Ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter, valamint a Fidesz korábbi vásárhelyi polgármestere, Lázár János.

„Nagyon sok roma megy el itt Hódmezővásárhelyen szavazni. Ez köszönhető a mi munkánknak is, hiszen mindenhol ott voltunk, mindenhol tájékoztattunk, és köszönhető annak is, hogy fórumokat hoztunk létre, ahol a parlamenti jelöltek is jelen voltak”

– mondta Búza.

A választási megfigyelőként is működő Búza arról is beszélt, hogy nagyon sokan családilag érkeznek a szavazókörökbe, ami „egy nagyon jó dolog”.

Korábban egyébként többek között Búza Károly felszólítására kért bocsánatot Tóth Péter szegedi jobbikos politikus korábbi erősen meleg-, roma- és zsidóellenes kijelentései miatt.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a héten nyílt levelet fogalmazott meg az 1 Magyarország Kezdeményezés a parlamenti választásokon elinduló pártoknak, képviselőjelölteknek és roma szavazóknak címezve, miután tegnap este értékelték a pártok programját és az induló jelöltek szegény és roma közösségekhez kialakított viszonyát. Levelükben köszönetet mondanak mindazon politikusoknak, akik elfogadták a meghívást és elmentek a kezdeményezés által szervezett vitákra és érdemi párbeszédet alakítottak ki a roma közösségekkel.

„Sajnos azt is tapasztaltuk, hogy – pártállástól függetlenül – a jelöltek és a pártok sokszor nem reagáltak a Romák 1 Magyarországért Kiáltványban megfogalmazott követeléseinkre és nem tanúsítottak érdeklődést a roma szavazók szükségletei és javaslatai iránt, ezzel szemben több civil szervezet támogató nyilatkozat mellett állt ki a roma szavazók követelései mellett.”

Levelükben kitérnek arra is, sem Orbán Viktor, és sem Márki-Zay Péter nem fogadta el meghívásukat egy nyilvános beszélgetésre. Üdvözlik mindkét oldal roma jelöltjeit, de sajnálatukat fejezik ki, hogy ők sem fogadták el a meghívásukat az értékelő beszélgetésre.

A Mércén szorosan követjük az 1 Magyarország Kezdeményezés eseményeit, vitáit és szakértői beszélgetéseit. Így közvetítettük az előválasztás során közel 20 körzetben tartottak lakossági fórumot, ahol az egyesült ellenzék egyéni jelölti pozíciójára pályázók vitatkoztak egymással, illetve az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekkel készült beszélgetéseiket is élőben követhettétek a Mérce oldalán.

(Kiemelt képünk illusztráció)

A Tiszta szavazás civil szervezet legújabb posztjában azt láthatjuk, ahogy egy kisbusszal 10 főt szállítanak a Baranya megyei Helesfára szavazni. A szervezet elmondása szerint már legalább kétszer fordult a busz, egyszer 9, egyszer pedig 10 főt szállított a szavazóhelyiséghez.

„A választási eljárásról szóló törvénybe ütközik, ha a szavazókat busszal szállítanak a szavazóhelyiséghez. A szabályozás a 9 fős vagy annál nagyobb járművek esetében tiltja a szállítást, illetve tiltja a szállítás szervezését, a többszöri fordulást” – olvashatjuk posztjukban.

A szervezet mind a 9 általuk figyelt megyében találkozott a helesfaihoz hasonló utaztatással. Farkaslyukon például egy személyautóval hozták a szavazókat, ami többször is fordult, és több választókerületben is megjelent.

Mindkét esetben az önkéntesek a TASZ jogi szakembereinek bevonásával a választási irodához fognak fordulni és kifogással fognak élni. Hortobágy Önkormányzatát korábban már elmarasztalták azért, amiért szavazószállításra használták a falubuszt.

A Tiszta szavazás programban a Civil Kollégium Alapítvány és az aHang toborzásával 9 megyében több száz önkéntes őrszem, szórólaposztó, és a TASZ révén pedig két tucat jogász segít elkerülni, dokumentálni és bejelenteni a választási visszaéléseket.
Telefonon a 0630/722-33-56-os számon, továbbá a [email protected] email címen kérhetnek jogsegélyt, akik visszaélést tapasztalnak. A választás napján több mint 20 jogász várja a hívásokat.

 

Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató igazgatója még a 11 órás részvételi adatok alapján beszélt arról ma a Telexnek, hogy az intézet legutóbbi felmérése – amely a kormánypártoknak jósolt 128, az ellenzéknek prognosztizált 71 mandátumával jócskán a legpesszimistábbnak mutatkozott a választási előtti mérések között – nem vette el az ellenzéki szavazók kedvét. Sőt, szerinte akár ellenkező hatása is lehetett a Fidesz-KDNP győzelmét mutató adatoknak, a kormánypártok számára kedvező előrejelzések miatt a kevésbé elkötelezettek pedig otthon maradhatnak.

Tizenegy óráig a választópolgárok 25,77 százaléka ment el szavazni. Négy éve ennél magasabb volt a részvételi arány (29,93%) az első öt órában.

Hann összegzése szerint szorosabb lehet az eredmény, mint amit utoljára mértek.  Az adatokból azt látja, hogy az ellenzéki szavazók részvételi hajlandósága némileg magasabb a Fidesz szimpatizánsaihoz képest, ami azért meglepő, mert általában nem így szokott lenni.

Tagadhatatlan, hogy az elemzők jelentős részben azért jósolták előzetesen a regnáló kormánypártok választási győzelmét, mert üzeneteikkel, kampányukkal több embert tudtak megszólítani, mint az Egységben Magyarország szövetség tagjai.

Azonban nem árt elfelejteni, hogy az idei voksolást szabályozó választási rendszer eleve a Fidesz-KDNP-nek kedvez – nagyrészt egyébként pont ez a rendszer vezetett oda, hogy az ellenzéki pártok, sutba dobva a köztük feszülő ideológiai ellentéteket, az összefogás mellett döntöttek.

A választásra való tekintettel úgy gondoltuk, érdemes röviden feleleveníteni, milyen rendszerben zajlottak a 2014 előtti országgyűlési választások, illetve hogy mik a jelenlegi szisztéma legfőbb jellemzői.

Hibái ellenére egy alapvetően fair rendszerben zajlottak a választások 2014 előtt

A rendszerváltáshoz közeledvén komoly vita tárgyát képezte, hogy milyen rendszerben kéne lebonyolítani az 1990-ben 45 év után először valóban szabadon megtartott országgyűlési választást. Az ellenzéki pártok és a pártállam képviselői alkotta, a rendszerváltás főbb gyakorlati kérdéseit kidolgozni hivatott Nemzeti Kerekasztal igen megosztottnak bizonyult a választási rendszer kérdését illetően. Az MSZMP és az SZDSZ az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában használt, tisztán egyéni körzetekre építő rendszer mellett tette le a garast, míg a KDNP és a kisgazdák egy olyan, tisztán listás mandátumokon alapuló szisztémát szerettek volna meghonosítani, melyhez hasonló például Skandináviában, a Benelux-államokban vagy éppen Izraelben használnak. A felek végül egy kompromisszumos megoldás mellett döntöttek.

A 386 fősre tervezett Országgyűlésbe 176 képviselő az egyéni választókerületekből érkezett, a maradék 210 listás mandátum kiosztása viszont kevésbé fix módon történt: a 20 területi listáról (a 19 megye+ Budapest) maximum 152 képviselő  juthatott be, míg az országos listákról legfeljebb 58 képviselőhely volt kiosztható –ezeknek a mandátumoknak az elosztása attól függött, hogy a pártok milyen arányban részesültek a közvetlen választás útján kiosztott területi listás és a töredékszavazatok száma alapján kiosztott országos listás képviselőhelyekből. A listás mandátumok megszerzésének előfeltétele az volt, hogy egy párt országos eredménye meghaladja a kezdetben 4, 1994-től pedig 5 százalékos bejutási küszöböt.

Fontos jellemzője volt még a 2014 előtti rendszernek a kétfordulósság. Azokban az egyéni választókerületben ahol az első megmérettetés alkalmával egyetlen jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint felét, egy második fordulóra is sor került (általában két héttel később), melybe a legalább 15 százalékot elérő jelöltek juthattak be. Ez alkalommal már a szavazatok relatív többségének megszerzésével is képviselő válhatott az emberből. A területi listás választást csak akkor kellett megismételni a második fordulóban, ha az elsőben a szavazók több mint fele távol maradt – ilyen utoljára 1998-ban fordult elő két megye (Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg) esetében.

Az egyéni választókerületek 2014 előtti elosztást jellemezte, hogy a népesebb városok és budapesti kerületek néha egymagukban annyi képviselőt küldtek az Országgyűlésbe, mint teljes megyék: Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelye, a 2001-es népszámlálás idején 184 ezres Miskolcnak ugyanúgy négy képviselőhely járt a parlamentben, mint az akkor még 220 ezres Nógrád megyének

Az ország legnépesebb városának számító Budapest súlya az előző rendszerben megválasztott törvényhozásban jóval nagyobb volt a mainál, a főváros a jelenlegi 18 helyett 32 választókerületre volt osztva (valamint a a pártok eredményétől függően akár 28 területi listás mandátum is kiosztható volt Budapesten).

A 2014 előtti választási rendszerről elmondható, hogy olyan mandátumelosztást eredményezett, amely viszonylag pontosan lekövette a választás alakulását.

Az 2006-os magyarországi választások eredményei

Kivételek persze itt is voltak: az 1994-es választáson a Horn Gyula-vezette MSZP hiába szerezte meg a területi listás mandátumok csupán 32,99 százalékát, a második fordulóban akkora győzelmet arattak az egyéni választókerületekben, hogy végül 209 mandátumot szereztek, tehát önmagukban is ők adták a Kossuth téri kupolás épületben ülő képviselők többségét. De említhetnénk még a 2010-es választást is, amikor a Fidesz-KDNP listája a voksok 52,7 százalékát gyűjtötte be, ám köszönhetően annak, hogy az Angyalföldön és Edelényen kívüli Magyarország összes választókerülete narancsba borult, Orbán Viktor kétharmados parlamenti felhatalmazással alakíthatta meg második kormányát.

A kormánypártok elhozták hazánkba Amerikát – már ami az aránytalan választási rendszert illeti

„Nézd, ha lenne egy esélyed, egy lehetőséged/ Hogy elérj mindent amire valaha vágytál/ Megragadnád, vagy hagynád hogy kicsússzon a kezeid közül?”

-tette fel a kérdést az Eminem művésznéven ismert amerikai rapper, Marshall Bruce Mathers a Lose yourself című 2002-es számában. A 2010-ben kétharmaddal hatalomra kerülő Fidesz-KDNP válasza erre a kérdésre egy határozott igen volt, amit tükröz az is, ahogyan átszabták az országgyűlési voksolások alkalmával használt választási rendszert. A kormánypártok által 2011-ben elfogadott új rendszert egyébként részben az a tény igazolta, hogy már az Alkotmánybíróság is finoman jelezte, hogy a ’90 óta érvényben lévő választókerületi felosztás nem tükrözi megfelelően a magyar lakosság területi eloszlását, ezért mindenképpen időszerűvé vált a kerületek átrajzolása.

Azonban a Fidesz és a KDNP ennél tovább mentek, és tulajdonképpen a választási rendszer minden elemében komoly változásokat eszközöltek.

Jellegét tekintve a rendszer továbbra is vegyesként írható le, vagyis megmaradtak a listás és egyéni mandátumok is. A listás voksolás esetében azonban komoly változást jelent a visszalépésekre lehetőséget biztosító második forduló, és a területi listák megszűnése, melyeket az országos pártlisták váltottak fel – ilyen módon 93 mandátum szerezhető a 199 tagú Országgyűlésben. Jelentősebb változás történt az egyéni mandátumokat illetően: számuk a korábbi 176-ról 106-ra csökkent, ami önmagában még nem is jelent problémát – a gond a körzetek kialakítási módjánál kezdődik.

A kormánypártok ugyanis az új OEVK-k kialakításával az Egyesült Államok egyik legkevésbé kellemes hagyományát, a  gerrymanderinget honosították meg hazánkban.

gerrymandering lényegében a választókerületek oly módon történő átszabását jelenti, hogy az tisztességtelen előnyhöz juttasson egy pártot.  Gerrymandering alapvetően két módon történhet meg. Az egyik esetben, hatalmuk megtartásába érdekében ettől az igen tisztességtelen eszköztől sem visszariadó döntéshozók egyetlen körzetbe zsúfolják a velük nem szimpatizáló térségeket, így csökkentve az ilyen „ellenzéki” választókerületek számát. A gerrymandering másik válfaja pedig arra törekszik, hogy kiegyenlítse az esélyeket olyan városrészek/települések egy választókerületbe forrasztásával, melyeket egymástól radikálisan eltérő pártpreferenciák jellemeznek – például egy erősen ellenzéki nagyvároshoz annyi kormánypárti kistelepülést csatolnak, hogy a végén a hatalomban lévők induljanak nagyobb eséllyel.

A választókerületek 2011-es átszabásakor a Fidesz-KDNP a gerrymandering mindkét változatát bevetette.

Főleg Budapesten – ahol az új rendszer szerint a korábbi 32 helyett csupán 18 OEVK található – volt jellemző, hogy egymáshoz csatoltak olyan kerületeket, ahol a jobboldal kevés eséllyel rúg labdába. Jó példája ennek a főváros 5-ös számú egyéni választókerülete, amely a korábban önálló körzettel rendelkező VI. (Terézváros) és VII. (Erzsébetváros) kerületekből került kialakításra – vagyis a kormánypártok két ellenzéki választókerületből csináltak egy olyat, melyben az ellenzék hiába arathatja folyamatosan a nagyarányú győzelmeit, ha végül csak egyetlen mandátumhoz jut hozzá.

Az egymástól teljesen eltérő pártpreferenciájú települések összeboronálására számos olyan megyében látunk példát, ahol a nagyobb iparvárosok balra, míg a környező falvak hagyományosan jobbra voksolnak. Ez látszik például Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as, Ózd központú körzetében is: az egykor MSZP-s, újabban jobbikos iparvároshoz hozzácsaptak rengeteg olyan kistelepülést, melynek kormánypárti szavazói kiegyenlíthetik az ellenzéki érzelmű ózdiak által leadott voksokat.

Gyakran emlegetett példája a haza gerrymanderingnek Baranya megye 4-es számú, Szigetvár-központú körzete is, melyben nem kevesebb mint 174 település található – ahogy azt a 444 a legbizarabb választókerületekről szóló 2014-es összeállításában megjegyzi, ha egy jelölt fel szeretné keresni a választókerület minden települését, az egy több mint féléves projekt lenne.

A választókerület átszabásának fényében nem meglepő, hogy szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy az ellenzéki pártok akkor is kevesebb mandátumot szereznének a kormánypártoknál, ha az ő listájukra érkezne több szavazat.

Az országgyűlési egyéni választókerületek területi beosztása – 2011

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csak Magyarország területén tud érvényt szerezni a választási szabályoknak, ezért elutasította a vajdasági levélszavazatok kapcsán beérkezett panaszokat, írta meg a 444.

Ahogy korábban megírtuk, a Fidesszel közismerten jó kapcsolatokat ápoló Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) aktivistái kézbesítik ki a Vajdaságban a külhoni magyaroknak járó szavazólapokat tartalmazó borítékokat, melyekkel az országgyűlési választásokon, illetve a népszavazáson vehetnek majd részt. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Kúriához fordult az ügyben.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet szerint elég problémás, ha az NVB, amely a Magyarországon a választások tisztaságáért felelős szerv nem tudja megvédeni a választás tisztaságát az ország területén kívül.

Ez esetben TASZ szerint a szabályokat úgy kéne újragondolni, hogy a külhoni magyarok biztonságosan és hozzáférhetőn élhessenek a választójogukkal, továbbá tiszteletben tartsák a választási eljárás alapelveit.

A TASZ éppen ezért fellebbezni készül a VMSZ döntése ellen.

Ahogy korábban megírtuk, a héten a magyar választásokra kitöltött szavazólapot találtak Marosvásárhelyt és Jeddet összekötő út mellett egy hulladélerakatban.

A választási visszaélések ellen több szervezet, többek között a Tiszta szavazás mozgalom és a Társaság a Szabadságjogokért szervezet is dolgozik. TASZ-nál ma több mint 20 jogász várja a hívásokat a forródrótukon, amelyet bárki felhívhat a +36 30 722 3356-os számon, ha választási visszaélést tapasztal. E-mailben is lehet őket keresni a [email protected] címen!

„A mondatok kezdőbetűi egy másik fontos üzenetet is hordoznak” – üzente Facebook-oldalán Hraskó István, a kecskeméti székhelyű Petőfi Népe újságírója választásra buzdító glosszájában. A demokráciáról merengő írás első bekezdésében a mondatok kezdő betűi a „sajtószabadságot” szót adják ki.

A kecskeméti lap a kormányközeli KESMA (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány) alá tartozik, amely többek között az Origót és a Ripostot is birtokolja.

A megyei lapok többsége 2016-ban vált kormánypártivá, amikor Mészáros Lőrinc cégcsoportja felvásárolta őket. 2016-ban egy újságíró a Fejér Megyei Lapnál meghekkelte Orbán Viktor interjúját és hozzáköltött mondatokat, például azt, hogy „a kórházi hullákszáma is emelkedik”.

A három órás adatok alapján 52,75%-os a részvétel.

Csökkent a különbség a 2018-as részvételi adatokhoz képest. Délelőtt 11 órakor 4,16, délután egykor már csak 2,31 százalékpont volt a különbség a 4 évvel ezelőtti részvételhez képest. A legújabb részvételi adatok délután háromkor már csak 0,89 százalékponttal maradtak el a 2018 adatoktól.

Ahogy azt már korábban is írtuk, a demográfia és kultúrális sajátosságok miatt jellemzően a Fidesz szavazói mennek el a korai órákban voksolni

Szavazatvásárlást jelentettek a Tiszta Szavazás megfigyelői Makóról (Csongrád-Csanád megye, 4. OEVK) Márki-Zay Péter és Lázár János körzetéből.

A helyi szavazók elmondása szerint „a megfelelő helyre behúzott szavazatért 5 adag húst adtak a disznóvágásból visszamaradt húsokból” nekik – írták a Facebook-oldalukon.

Kiemelik, hogy nem csak a pénzért történő szavazatszámlálás büntetendő, hanem bárminemű anyagi ellenszolgáltatás, ami a választójogot érintő jóhiszemű joggyakorlás sérülését jelentheti.

A szemtanúk rendőrt hívtak, akik a kiérkezésük után a helyi választási bizottsághoz irányították őket, arra hivatkozva, hogy nem az ő hatáskörük intézkedni.

Azonban a TASZ választási jogi szakértője szerint a rendőrségnek azonnali intézkedési kötelezettsége lett volna, hogy a további törvénysértő cselekedetek elkövetését megakadályozzák. Ezért a helyszínen lévő jogász az ügyészséghez fordult, akik utasították a rendőrséget az eljárásra.

Az aktivisták először arra lettek figyelmesek, hogy 2-3 autó reggel óta újabb szavazókkal érkezik a Tulipán utcai és Királyhegyesi utcai szavazókörökhöz, akiket szavazás után a Bethlen utca 11-be szállítottak tovább, ahol az állítólagos húsosztás történt.

Az aktivisták kiszálltak a címre, ahol nagy sütés-főzésnek, jövés-menésnek voltak szemtanúi. Arra hivatkozva nem engedték be őket, hogy az egy magánesemény.

Az aktivistákat a szavazókör előtt is zaklatták, valamint kamerázták őket, továbbá fel akarták rúgni a pultjukat, miközben azt kiabálták: „Mindenki szavazzon a Fideszre!”. Az őrszemek itt is rendőrt hívtak, akik a helyszínre érkezve intézkedtek.

Ahogyan a 11 órás részadatok alapján, úgy a 13 órás adatok szerint is az látszik, hogy a kisebb települések jobban tudják hozni a négy évvel ezelőtti részvételi számaikat. Ráadásul a Választási földrajz Facebook-oldal becslése alapján stabil kormánypártinak minősített kerületekben marad el a legkevésbé a részvétel a négy évvel ezelőttitől (4,72 százalékkal), a stabil ellenzéki körzetekben viszont sokkal nagyobb , 10,59 százalékos az elmaradás. Emellett a billegő kerületekben található ellenzéki településeken is rendkívül alacsony a részvétel ahhoz képest, mint amilyen 2018-ban volt.

Páty

„A helyi választási bizottság most mondta ki, hogy Páty polgármestere a minap jogszerűtlenül kampányolt a kormánypártok jelöltje mellett és egyben eltiltotta a további jogsértéstől.
Mindenkit kérek, szavazzunk a változásra, és figyeljünk nagyon a jogszerűtlenségek miatt!”
– írta Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, Pest megye 2-es számú választókerületének ellenzéki képviselőjelöltje Facebook-bejegyzésben vasárnap délután.

 

A Tiszta szavazás civil szervezet Facebook-oldalán posztoltak egy videót, ahol a Borsod megye 6. választókerületi Ongán a helyiek arról beszélnek, hogy megfelelő helyre húzott X-ért 10 ezer forintot kapnak azok a szavazók, akik azt lefotózzák és megmutatják egy embernek.

„A videón azt hallani, hogy 10000 forintot adnak egy szavazatért. A pénzt akkor adják oda a választónak, ha telefonos fotóval bizonyítják, hogy az elvárt helyre húzták az ikszet” – olvashatjuk a posztban.

A videó és az eset kapcsán a TASZ jogászai kifogást adtak be a választási bizottsághoz a választás rendjéről szóló törvény megsértéséről.

A Tiszta szavazás 9 megyében több száz önkéntessel képviselteti magát és ügyelnek a szavazás tisztaságára.

A szervezet arra kéri a választópolgárokat, hogy ha ehhez hasonló vagy más, a szavazás demokratikus tisztaságát sértő tevékenységet észlelnek, keressék fel a szervezetet a 0630/722-33-56-os telefonszámon, vagy a [email protected] email címen.

A választás napján több mint 20 jogász várja az ilyen hívásokat és felkereséseket.

Amszterdam Olvasónk szerint körülbelül egy óra bejutni a külképviseleti szavazókörbe Hágában. A helyszínről jelentkező Mérce-követő nagyjából 500 embert számlált a sorban.

Hollandiában szavazáshoz sorban állók Kép: Mérce olvasó

Mindeközben a városba erősen nehezítetten lehet csak megérkezni, miután technikai problémák miatt leállt az amszterdami főpályaudvar, és délután 5-ig nem is várható a helyreállás.

Minden szavazónak kitartást kívánunk.

A Harmadik Köztársaság 1989 október 23-i kikiáltása óta ez a kilencedik alkalom, hogy a magyarországi választópolgárok az Országgyűlés összetételéről, és így közvetetten a választás után felálló kormány összetételéről szavazhatnak. Ezzel kapcsolatban apró, demokráciánk állapotáról önmagában keveset eláruló érdekesség, hogy a Visegrádi országok közül Magyarország az egyetlen, ahol az összes törvényhozás kitöltötte mandátumát és nem volt szükség előrehozott választások kihozására – erre a mutatványra egyébként a tágabban értelmezett keleti blokk országai közül is csak néhányan voltak képesek.

A mai voksolásra való tekintettel úgy gondoltuk, hasznos lehet egy rövid áttekintést adni a korábbi választások eredményeiről és a kampányok legfontosabb mozzanatairól.

2014: Előételnek pártszakadások, főételnek összefogás-vita, desszertnek újabb fideszes kétharmad

A közel napra pontosan nyolc évvel ezelőtt, 2014. április 6-i országgyűlési választás fordulópontot jelentett Magyarország rendszerváltás utáni politikatörténetében. Ugyanis a kormánypártok, kihasználva kétharmados parlamenti többségüket, új alkotmányt írtak, az állam minden területén bebetonozva a hatalmukat, ráadásul létrehoztak egy olyan új választási rendszert, amely gyakorlatilag képtelenséggé tette a megosztott ellenzék győzelmét az ideológiai spektrumon a „centrális erőteret” képviselő Fidesz-KDNP-vel szemben.

Így hamar nyilvánvalóvá vált, hogy csak valamiféle pártok közötti együttműködéssel váltható le a Fidesz, azonban az összefogás pontos módjának kitalálása többéves elfoglaltságot adott az ellenzék baloldali pártjainak, akik közül a legtöbben akkoriban még elutasítottak bármiféle szövetséget a Jobbikkal.

Az összefogást nehezítették az MSZP belső feszültségei, melyek az akkori elnök, Mesterházy Attila köre, és a párt egyes rétegeiben továbbra is számottevő támogatottsággal rendelkező Gyurcsány Ferenc között húzódtak. A konfliktus 2011 őszére annyira elmélyült, hogy Gyurcsány és 9 másik szocialista képviselő az MSZP frakciójából kiválván megalapította a Demokratikus Koalíciót. Ha ez nem lett volna elég, 2012-ben Mesterházyék kvázi külső kihívót is kaptak Bajnai Gordon személyében. Az ország kormányzását Gyurcsány Ferenctől 2009-től átvevő Bajnai ugyanis három ellenzéki civil társulás összefogásával (Milla, Szolidaritás, Haza és Haladás Egyesület) megalapította az Együtt 2014 mozgalmat, amely mintegy az olaszországi baloldali pártok szövetségének, az Olajfa koalíciónak (L’ulivio) a magyar megfelelőjeként egy ernyőszervezetet kívánt létrehozni: ennek zászlaja alatt egyesültek volna a magyar baloldal erői. Ebben az időben az általa vezetett válságkezelő kormány tevékenysége miatt

Bajnai Gordon viszonylag sok, alapesetben nem is baloldali állampolgár bizalmát bírta,

arról nem is beszélve, hogy az üzleti életet előbb gazdasági miniszteri majd miniszterelnöki posztra váltó Bajnai kezében komoly politikai fegyver volt többek között az hogy róla nem került nyilvánosságra olyan hangfelvétel, amelyen indulatosan fejti ki, hogy „Európában ekkora böszmeséget még ország nem csinált”.

Bajnai személye a 2002-2010 közötti kormánnyal szemben erősen kritikus LMP tagságának egy részét is meggyőzte. A zöld párt kongresszusa rövid időn belül kétszer is szavazott az Együttel való kooperációról, ám mindkét esetben a Bajnaiékkal való közösködést elutasító, Schiffer András pártelnök vezette irányvonal kerekedett felül. Ezt a döntést azonban a párt Jávor Benedek – Szabó Tímea – Karácsony Gergely fémjelezte vonala nem volt hajlandó elfogadni, így más társaikkal közösen otthagyták az LMP-t és megalapították a Párbeszéd Magyarországot, amely választási szövetséget kötött a magát jogi korlátok miatt végül Együtt- A Korszakváltók Pártja névre hallgató formációval.

Ennek ellenére Bajnai Gordon útja az általa vágyott miniszterelnök-jelölti posztra korántsem volt kiközve, azért ugyanis előbb meg kellett küzdenie a pártját vasakarattal vezető Mesterházy Attilával.

A kettejük közötti erőfitogatással jól el is telt a 2013-as év tulajdonképpen egésze. A baloldal összefogását nehezítette a DK kérdése is, hiszen vezetőjük, Gyurcsány Ferenc megosztó személyisége miatt a szocialista-liberális párt egyszerre volt az összefogás sikerének legnagyobb akadályozója és megkerülhetetlen eleme. Ennek fényében nem is csoda, hogy végül csak a választás előtt néhány hónappal, 2014. január 14-én született meg az összefogás, melyet az MSZP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért és a Fodor Gábor egykori SZDSZ-elnök vezette Liberálisok alkottak. Nevüknek eredeti szándékuktól „szerzői jogi aggályok” nyomán elállván nem az „Összefogás”-t, hanem az igen magabiztos „Kormányváltás”-t választották, miniszterelnök-jelöltjükként pedig az MSZP-t vezető Mesterházy Attilát jelölték meg. A szocialisták által erősen dominált szövetség (amely az országos lista mellett az egyéni választókerületekre is kiterjedt) sokakban csalódást keltett, a Momentum korábbi elnöke, Fekete-Győr András például többször elmondta, hogy azután döntött a politikai pályára lépés mellett, hogy megnézte azt a sajtótájékoztatót, amelyen a baloldali pártok vezetői bejelentették az összefogásukat.

Fotó: 2014-es választási kampány Zuglóban. / Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő Facebook oldala.

Az LMP az összefogásból kimaradván önállóan készült a választásokra, melyen nem is a kormányra kerülést, hanem konstruktív ellenzékiséget ígért a szavazóinak a következő parlamenti ciklusra. Hasonlóan tett a Jobbik is, akivel kapcsolatban fel sem merült, hogy együttműködne a baloldali pártokkal – sőt,  civilek komoly kampányt folytattak azért, hogy lebeszéljék a választókat az akkoriban még mindig keményen szélsőjobbos pártra való szavazásról.

A kampánya középpontjába a rezsicsökkentést és az „elmúlt nyolc év” erői visszatérésének megakadályozásának hangsúlyozó Fidesz-KDNP bizakodva tekinthetett a választásra, hiszen nemcsak az ellenzéki pártok gyengesége és megosztottsága, hanem az általuk megfogalmazott jogállam-ellenséggel és korrupcióval kapcsolatos vádak hatástalansága is őket segítette.

Azonban biztos ami biztos alapon a kormánypártok nemcsak a választási körzeteket és a mandátumszámítási rendszert szabták újra, hanem az ellenzéki voksok megosztása érdekében az országos listaállítás feltételeit is megkönnyítették.

Ennek következtében a 2014-es voksoláson rekordszámú párt képviseltette magát, akik között szép számban voltak olyan szervezetek, akiknek enyhén szólva nehéz volt elhinni, hogy valójában az ország vezetése iránt érzett csillapíthatatlan vágy és nem csak a busás kampánytámogatások sarkalták őket az indulásra.

A fentiek fényében nem volt meglepő, hogy az új rendszer szerint egyfordulós –most először az országos listákra való közvetlen szavazást is lehetővé tevő–, 2014. április 6-án tartott választás a Fidesz-KDNP pártszövetség győzelmét hozta. Ami meglepő volt viszont, az a kormánypártok által elnyert mandátumok száma. Hiába kapott ugyanis alig 44,9 százalékot a Fidesz-KDNP, a 199 fősre csökkentett Országgyűlés mandátumainak kétharmadát, vagyis 133 képviselőhelyet szerzett köszönhetően a nekik kedvező, erősen torzító hatású választási rendszernek.

Csak hogy érzékeltessük annak a ténynek az abszurditását, hogy a választók 55 százaléka által elutasított párt alkotmányozó többséget szerzett, érdemes feleleveníteni, hogy amikor 2006-ban a Fidesz-KDNP a területi listás szavazatok 42 százalékát szerezte meg, az egy igen kellemetlen választási vereséget eredményezett, annak ellenére egyébként, hogy a jelentősen magasabb részvétel miatt darabszámra a jobboldali pártszövetség akkor több szavazatot szerzett, mint 2014-ben. Hatalmas győzelmet aratott viszont a jobboldal a külhoni szavazók körében, akik most először részt vettek a választáson (azonban csak az országos pártlistákra adhatták le a szavazatukat) – a Fidesz-KDNP listáját a határon túli választópolgárok 95,49 százaléka támogatta.

A pártközpontok boszorkánykonyháiban hosszú hónapokon át kotyvasztott baloldali összefogás nem nyerte el a választók tetszését, a Kormányváltók listája csupán 25,6 százalékot kapott.

Ennél jóval nagyobb volt a kudarc a 176-ról 106-ra csökkentett egyéni választókerületek esetében, a baloldali összefogás ugyanis csupán 10 körzetben végzett az élen –ebből 8 a fővárosban, 1-1 pedig Miskolcon és a 2002 óta rendre balra szavazó Szegeden született. Az Összefogás pártjai csupán 38 képviselőt küldhettek az Országgyűlésbe, melyek döntő többsége az MSZP frakciójába ült be – a DK és az Együtt egyránt csak 4 képviselőhelyet szereztek (hármat-hármat listán, egyet-egyet pedig OEVK-kból ), vagyis nem ugrották meg az önálló frakcióalapításhoz szükséges 5 mandátumot.

A Jobbik négy évvel korábbi eredményét jelentősen túlteljesítve 20,22 százalékot szerzett, ami gyakorlatban azt jelentette, hogy több mint egymillió választó támogatta a nemzeti radikális pártot. Azonban Vona Gáborék egyetlen egyéni választókerületben sem végeztek az élen, annak ellenére egyébként, hogy országosan sok helyen előzték be a baloldali pártokat. A választók részben egy része az LMP különutasságát is díjazta, a pártszakadások és a ciklus egy időszakában elvesztett frakció ellenére a zöldek 5,34 százalékos eredményükkel ismét bekerültek a törvényhozásba – egyéni győzelmet azonban sehol sem arattak. Kaptak cserébe viszont sok kritikát a többi baloldali párttól, akik szerint sok szoros választókerületet lehetett volna elhódítani Fidesztől akkor, ha a végül csak pár százalékos eredményeket produkáló LMP-s jelölte visszaléptek volna a „kormányváltók javára”.

A parlamenten, sőt a kampánytámogatások visszafizetése alól mentesítő szavazatarányon kívül maradtak viszont az úgynevezett „kamupártok”.

Hódmezővásárhely Élőben jelentkezett be Facebookon Márki-Zay Péter vasárnap délután Hódmezővásárhelyről, a videóban pedig továbbra is arra buzdította az embereket, hogy menjenek el szavazni, külön kiemelve, hogy a hódmezővásárhelyiek egyéniben is szavazzanak az ellenzékre, tehát Lázár János, a Fidesz helyi jelöltje ellen.

A miniszterelnök-jelölt elmondta, azt látják, Lázár János „nagyon fél”, mert atrocitások, szavazatvásárlásra utaló jelek vannak, illetve az ellenzék egyik hangszórós autóját is megrongálták – bár azt Márki-Zay nem mondta el pontosan, hogy melyik településeken vagy szavazókörökben tapasztaltak ilyen eseteket.

Márki-Zay visszaszólt Orbán azon korábbi Facebook bejegyzésére, amiben azt írta, „a kommunisták mind szavaznak”, megemlítve, hogy ebből logikailag az következik, hogy Orbán Viktor is kommunista, ami szerinte eddig is sejthető volt, mert nem szavazta meg a kommunista ügynökakták nyilvánosságát, és olyan kommunista típusú pártállamot épít, ahol megfélemlítés van, sajtószabadság és demokrácia viszont nincs.

A miniszterelnök-jelölt a beszéd végén úgy fogalmazott, hogy „ahogy ők most megpróbálják vinni az embereiket mindenhol”,  úgy az ellenzéki szavazóknak is az egyetlen esélyük, hogy bátorítsák az ismerőseiket, hívják fel őket, hogy menjenek el szavazni, és segítsék eljutni a fülkékbe azokat, akiknek ez máskülönben gondot okoz.

A teljes videós bejelentkezés itt nézhető vissza:

Külföldi szavazóhelyek előtt kígyózó sorokról értesítettek bennünket az olvasóink.

Düsseldorfban az egyik olvasónk szerint már délelőtt is többezres tömeg várt arra, hogy leadhassa szavazatát.

Düsseldorf választási sor

Londonban szavazó olvasónk azt jelentette, hogy tömött sorokban várakoznak az emberek, de a szavazás gördülékenyen halad.

Londonban is sorban állnak az emberek, hogy leadhassák szavazataikat. Fotó: A Mérce olvasója

A manchesteri szavazókörben – olvasónk állítása szerint – ezzel szemben reggel alig fordult meg valaki. Az ingerült kérdést, hogy az Egyesült Királyságban miért csak két helyen lehet leadni a voksokat – Manchesterben és Londonban – olvasónk is feltette.

Szavazóhely Manchesterben – Olvasói kép

A különböző külföldi konzulátusokról és a külföldi szavazás menetéről szívesen fogadunk beszámolókat és fotókat olvasóinktól az [email protected] e-mail címen.

Vasárnapra készülve, még pénteken közzétettünk egy interjút Üveges Gáborral, aki a kazincbarcikai központú, Borsod 4-es választókerület ellenzéki jelöltje. A választókerületet az előzetes matek szerint az ellenzéknek mindenképpen hoznia kellene, hiszen a Fidesz számára kétharmados sikert hozó 2018-as választás alatt is billegő körzetnek számított. Demeter Zoltán jelenlegi kormánypárti képviselő akkor a szavazatok csupán 44 százalékát szerezte meg, három ellenzéki jelölt pedig több mint 50 százalékot.

Így Üvegesnek elvileg lenne elég tartaléka, az azonban kérdéses, hogy ellenfele milyen erőkkel bír. A képviselőjelölt, aki emellett a körzetbéli, 450 fős Hernádszentandrás polgármestere is, a Mércének elmondta, hogy kemény küzdelemre számít, de azt gondolja, helyben és országosan is „kicsúszhat most a kormányrúd” a Fidesz kezéből.

Hozzátette, a helyi ügyek, például a barcikai kórház súlyos leépítése helyben is rezonáltak a választókkal:

„Óriási aggodalmat jelent Barcikának és környékének, hogy aktív kórházi ágyak fognak itt megszűnni. Novembertől a gyerekgyógyászati ellátásuk már szünetel is. Demeter Zoltán tizenkét éven keresztül egyszerű pártkatonaként funkcionált: a családi pótlék megemelése, a közmunkabérek rendezése már számtalanszor ott volt a parlamentben az asztalán ellenzéki javaslatként, de ő sohasem szavazta meg”

– mondta el.

Hozzátette ugyanakkor, aggódik amiatt, hogy a Fidesz-KDNP helyben is komoly választási csalásokra készülhet:

„a héten, úgy halljuk, komoly tízmillió forintok érkeznek minden választókerületbe, táskás embereken keresztül. Ők ezt a választókerületi megbízottaknak átadják, hogy megemelve a tétet, akár a választás napján is mozgósítsanak tartalékokat. Ezért külső csapataink is mozgásban lesznek, előzetes bejelentés nélkül, reggeltől-estig folyamatosan úton leszünk, hal bármilyen nyomát tapasztaljuk a mozgásnak vagy mozgatásnak, azonnali jelentést teszünk, és a nyilvánosság erejét is használni fogjuk.”

Üveges szerint mindezeket a kormánypárti előnyöket elsősorban „kőkemény terepmunkával” lehet ellensúlyozni.

Ahogy már megírtuk, Borsod–Abaúj–Zemplén  választókerület a 2010-es választások óta izgalmas, az országgyűlési választások eredményeit tekintve, ekkor a nyolcas számú egyéni választókerületében Molnár Oszkár, Edelény városának független színekben induló polgármestere ugyanis sikeresen felülkerekedett a Fidesz-KDNP jelöltjén. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy Molnár korábban 12 évet húzott le a Fidesz parlamenti képviselőjeként, és csak azért nem jelölték újra, mert erősen kirekesztő megjegyzéseket tett a romákra és a magyarországi zsidóságra (amivel akkor kiérdemelte, hogy a Jobbik a második forduló előtt viszaléptesse a javára a saját jelöltjét).

A Harmadik Köztársaság 1989 október 23-i kikiáltása óta ez a kilencedik alkalom, hogy a magyarországi választópolgárok az Országgyűlés összetételéről, és így közvetetten a választás után felálló kormány összetételéről szavazhatnak. Ezzel kapcsolatban apró, demokráciánk állapotáról önmagában keveset eláruló érdekesség, hogy a Visegrádi országok közül Magyarország az egyetlen, ahol az összes törvényhozás kitöltötte mandátumát és nem volt szükség előrehozott választások kihozására – erre a mutatványra egyébként a tágabban értelmezett keleti blokk országai közül is csak néhányan voltak képesek.

A mai voksolásra való tekintettel úgy gondoltuk, hasznos lehet egy rövid áttekintést adni a korábbi választások eredményeiről és a kampányok legfontosabb mozzanatairól.

2010: Narancseső a szép hazánkra

Volt már több olyan választás Magyarországon, ahol az egyik vagy a másik politikai erő jelentősen jobb eséllyel indult riválisainál, na de olyan, amikor mindenki – beleértve a voksoláson induló pártokat – előre evidenciaként kezelte a győztes kilétét, még nem.

2010-ben ez is megváltozott, hiszen látván az őszödi beszédet, az utcai zavargásokra adott erőszakos rendőri reakciót, a 2008-ban kezdődő gazdasági válságot,a 2008-as „vizitdíjas” népszavazást, és a korrupciós botrányokat – egyértelműnek tűnt, hogy a szocialisták ellenzékbe, a fideszesek pedig a kormányba vonulnak a választás után.

A nagyobb kérdés ezért inkább az volt, hogy a 2009-es EP-választásokon 14,77 százalékos eredményével zajos eredményt elérő Jobbik (amely 7 megyében a szocialisták listáját is megelőzve, a második helyen végzett az azt a választást is megnyerő Fidesz mögött) vajon átveszi-e a második helyet a 8 év kormányzás után magát teljesen leamortizáló MSZP-től. Ez végül nem történt meg, de szó mi szó, nem sokon múlott. Az MSZP –akinek miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila a szocialisták parlamenti frakcióját 2009-ben vette át az akkor pártelnökké választott Lendvai Ildikótól – 19,3 százalékot szerzett, míg a Vona Gábor vezette, akkoriban még erősen rasszista, antiszemita, homofób és néha tulajdonképpen neonáci nézeteket hirdető Jobbikra a területi listán leadott szavazatok 16,67 százalékát szerezte meg.

A Fidesz és a KDNP közös listái 52,73 százalékot értek el, amihez fogható támogatottságot a Harmadik Köztársaság történetében sem előtte, sem pedig azóta nem tudott felmutatni egyetlen formáció sem.

Azonban történelmi támogatottság ide, összeomló kormánypártok oda, akárhogy is nézzük, ez az eredmény azt jelenti, hogy a választópolgárok közel a Fidesz ellen szavazott. A kétharmados parlamenti mandátum megszerzéséhez így elsősorban az egyéni választókerületek letarolására volt szükség. A 176 körzetből a Fidesz-KDNP pártszövetsége kapásból elvitt 119-et az április 11-i első fordulóban, és mivel a köztük feszülő, akkor még körülbelül Csendes-óceánnyi ideológiai távolság miatt kizárt volt a Jobbik és az MSZP kooperációja, így az április 25-én tartott második fordulóban a jobbközép szövetség majdnem az összes többi egyéni választókerületet is behúzta.

Az országos méretű narancsesőből csupán három körzet maradt ki. A 2010-es választás egyik ilyen régiója Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, annak is a nyolcas számú egyéni választókerületében volt található. Molnár Oszkár, Edelény városának független színekben induló polgármestere ugyanis sikeresen felülkerekedett a Fidesz-KDNP jelöltjén. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy Molnár korábban 12 évet húzott le a Fidesz parlamenti képviselőjeként, és csak azért nem jelölték újra, mert erősen kirekesztő megjegyzéseket tett a romákra és a magyarországi zsidóságra (amivel akkor kiérdemelte, hogy a Jobbik a második forduló előtt viszaléptesse a javára a saját jelöltjét).

A Magyar Szocialista Párt a négy évvel korábbi egyéni győzelmeinek számát egy kellemes százassal lecsökkentve kettő darab választókerületben végzett az élen, melyek hol máshol is lettek volna, mint abban a XIII. kerületben, ahol a szocialisták egyeduralmát 1994 óta senki és semmi sem sodorta veszélybe. Az akkor már 16 évnyi kerületi polgármesterséget és nyolc évnyi parlamenti munkát a háta mögött tudó Dr. Tóth József viszonylag könnyedén hozta a körzetét, azonban az egyéni győzelmeket 1998 óta megszakítás nélkül szállító Szanyi Tibornak ez valamivel több kihívást okozott. Az MSZP-t azóta az általa alapított ISZOMM-pártért otthagyó politikus viszont a második fordulóban végül szoros küzdelemben legyűrte jobboldali ellenfelét.

A 2010-es választás nem csak a rendszerváltás óta egyetlen pártszövetség által elért támogatottság és a komoly tömegeket megszólító szélsőjobboldal miatt volt emlékezetes, hanem azért is, mert a Lehet Más a Politika (LMP) képében először jutott be egy zöld, környezetvédelmi ügyeket tematizáló párt az Országgyűlésbe. A Schiffer András jogvédő vezette LMP már az egy évvel korábbi EP-választáson is szép sikert ért el. Mandátumot nem szerzett, de 2,61 százalékos eredményével a csúfosan leszerelő szabaddemokratákat is megelőzte a párt – az országgyűlési választásokon pedig az előzetes közvélemény-kutatásokra részben rácáfolván 7,48 százalékot szereztek. Az LMP 16 fős parlamenti frakciójában számos olyan politikus – Karácsony Gergely, Szabó Tímea, Jávor Benedek, Dorosz Dávid – helyet kapott, akik ma is fontos szerepet töltenek be az ellenzéki összefogásban.

Miközben 12 évvel ezelőtt két új párt is helyet kapott az ország házában, kettő másiknak 20 év után búcsút kellett mondaniuk a parlamenti bársonyszékeknek. Ráadásul nem is akárkiről van szó, ugyanis a két nagy rendszerváltó párt, az MDF és az SZDSZ volt az, akik kiestek az Országgyűlésből. A Fidesznek hátat fordító Fórum Dávid Ibolya vezetésével 2006-ban még épphogy megugrotta az ötszázalékos bejutási küszöböt, azonban a ciklus nagy részében a párt leginkább a folyamatos belviszályok és a hozzájuk köthető, szövevényes „lehallgatási ügy” kapcsán hallatott magáról. Az egykori MSZP-s pénzügyminiszter, Bokros Lajos vezetésével a 2009-es EP-választáson még sikerült szereznünk egy képviselőhelyet, de a neoliberális nézeteiről hírhedt politikus jelölése megosztotta a pártot, amely a sorozatos kilépések miatt 2009 májusára elveszítette parlamenti frakcióját. Nem volt jobb passzban az SZDSZ sem, akikre a Gyurcsány-kormány legnépszerűtlenebb megszorító intézkedéseinek véghezvitele jutott, de az akkoriban már nem túl erős párt két erős emberének, Kóka Jánosnak és Fodor Gábornak az elhúzódó viszálya sem segítette a szabaddemokratákat, akiket a 2006-2010-es ciklus végére már számos emblematikus alakja hagyott ott. Látván, hogy egyedül végképp esélytelenek, az MDF és az SZDSZ választási megállapodást kötött, közös listát és egyéni jelölteket indították, miniszterelnök-jelöltjükké pedig Bokros Lajost választották (aki valamiért megint előkerült idén). A választók azonban nem honorálták a két rendszerváltó erő összeborulását (miközben 20 évvel korábban, 1990-ben sokan szívesen láttak volna egy MDF-SZDSZ koalíciós kormányt az ország élén), listájuk csupán 2,37 százalékot kapott, s így nem jutott be az Országgyűlésbe.

A Tiszta szavazás mozgalom önkénteseivel mocskolódtak Makón. A két férfi sörrel és baltával a kezében kiabált az aktivistákkal, írta meg a Makói Csípős hírportál.

Szabó Ferenc, az egyik kitelepült önkéntes a Makói Csípősnek elmondta, a két férfi többek között azt kiabálta át nekik az utca másik oldaláról, hogy menjenek golyófogónak. A két szitkozódó férfi ezután hangosan biztatott mindenkit, hogy szavazzon a Fideszre.

A Tiszta szavazás mozgalom aktivistái a szavazókörök környékén igyekeznek segíteni a választási visszaélések megakadályozásában. Az önkéntesek a visszaélésekről tájékoztatják az embereket országszerte.

A Tiszta szavazás mozgalom mellett a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet is segít a választási visszaélések csökkentésében. TASZ-nál ma több mint 20 jogász várja a hívásokat a forródrótukon, amelyet bárki felhívhat a +36 30 722 3356-os számon, ha választási visszaélést tapasztal. E-mailben is lehet őket keresni a [email protected] címen!

Épphogy, de 40 százalék fölé emelkedett a részvétel délután egyre.

A részvételi arány még mindig elmarad a 2018-as évhez képest, mikor 42,3 százalék volt 13 órakor. 2014-ben viszont csak 34,3%, 2010-ben 35,9%, 2006-ban 38,2%.

A Mérce által készített grafikonon láthatók az elmúlt évekkel összesített részvételi adatok.

Márki-Zay Péter Facebook-posztban adott hírt a legújabb részvételi adatokról, ami szerint a billegő körzetekben magas a részvétel, ezért „minden szavazat számít”.

„Vagyis tényleg minden körzet, minden szavazat számít, nagyon kevésen fog múlni. Még ma sem késő meggyőzni, akit csak lehet! Meg tudjuk csinálni!”

A legfrissebb adatok szerint 40%-os az országos részvétel, Budapesten 42,70%. A miniszterelnök-jelölt saját körzetében még mindig a legmagasabb az arány, Csongrád-Csanád 4-ben, ahol 45%.

A harmadik köztársaság 1989. október 23-i kikiáltása óta ez a kilencedik alkalom, hogy a magyarországi választópolgárok az Országgyűlés összetételéről, és így közvetetten a választás után felálló kormány összetételéről szavazhatnak. Ezzel kapcsolatban apró, demokráciánk állapotáról önmagában keveset eláruló érdekesség, hogy a visegrádi országok közül Magyarország az egyetlen, ahol az összes törvényhozás kitöltötte mandátumát, és nem volt szükség előrehozott választások kihozására – erre a mutatványra egyébként a tágabban értelmezett keleti blokk országai közül is csak néhányan voltak képesek.

A mai voksolásra való tekintettel úgy gondoltuk, hasznos lehet egy rövid áttekintést adni a korábbi választások eredményeiről és a kampányok legfontosabb mozzanatairól.

2006: Magyarország, Magyarország, gyere bátran Magyarország!

A 2002 és 2006 közötti parlamenti ciklus alakulásában megvolt minden, ami megágyazhatott volna egy ellenzéki győzelemnek: a 2005-ös köztársaságielnök-jelölés körüli fiaskó, az  elbukott EP-választás, a ciklus közepén lemondani kényszerülő kormányfő és a határon túliak szavazati jogáról szóló népszavazás, amely az alacsony részvétel miatt érvénytelen volt ugyan, de véglegesen polarizálta a társadalmat, nem kis részben az MSZP által folytatott, uszításra épülő kampánynak köszönhetően.

A 2004 őszén a kormányfői széket Medgyessy Pétertől átvevő Gyurcsány Ferenc azonban jó választásnak bizonyult a szocialisták számára, akik egy ideig a párt befolyásos tagjának számító Kiss Péter miniszterelnökké jelölésének gondolatával is kacérkodtak. A politikai pályája előtt az üzleti életben komoly sikereket elérő, energikus kormányfő ugyanis jól képviselte azt az optimizmust, ami az EU-csatlakozás utáni, a 2008-as gazdasági katasztrófa előtti konjunktúra utolsó sugarait élvező magyar társadalmat jellemezte.

Ennek következtében a Fidesz erősen borúlátó kampánya – amely szerint „rosszabbul élünk, mint 4 éve” – kevéssé rezonált a választókkal.

Az sem segítette Orbán Viktor pártjának esélyeit, hogy a Dávid Ibolya vezette MDF – melynek a ciklus során számos emblematikus, a mai napig aktív politikusa sorolt át a Fideszhez – úgy döntött, önállóan indul. Emellett ott volt még Mikola István személye, akinek a Fidesz komoly szerepet szánt a kampányban, Orbán Viktor leendő miniszterelnök-helyetteseként bemutatva az első Orbán-kormány egészségügyi miniszterét. Mikola azonban sorra tette az olyan nagy felháborodást kiváltó, jelentésükből könnyen kifordítható kijelentéseket, melyek erősen ártottak pártjának.

A fentiek fényében nem meglepő, de a 2006-os választás a kormánypártok újbóli győzelmét hozta – ilyen a rendszerváltás óta először ekkor fordult elő.

Az MSZP javítván a négy évvel korábbi listás eredményén, a szavazatok 43,2 százalékát nyerte el, szemben a Fidesz 42 százalékával. Az egyéni körzetekben ennél még inkább elsöprő baloldali-liberális győzelem született. Az MSZP önmagában elvitt 98 egyéni körzetet (melyek közül jó pár helyen szabaddemokrata kihívók is akadtak az első fordulóban), 6 helyen az MSZP-SZDSZ közös jelöltjei, 3 helyen pedig a listán valamicskét erősödvén 6,5 százalékot elérő SZDSZ indulói végeztek az élen – miközben a Fidesz csupán 68 körzetet húzott be. Ezzel egyébként a 2002-es választás alkalmával megfigyelhető főváros-vidék ellentét is felborult, hiszen amellett, hogy megőriztek 28 budapesti választókerületet, 79 egyéni győzelemmel az MSZP és az SZDSZ a fővároson kívül is átvette a vezetést a Fidesztől, akinek a négy budai győzelem mellé csak 64 vidéki siker jutott.

A két nagy tömb mellett csupán az MDF-nek jutott hely az Országgyűlésben, Dávid Ibolyáék pártja a bejutási küszöböt épphogy csak megugorva 5,04 százalékot ért el. A pár évvel korábban, 2003-ban alakult Jobbikkal közös listát indító MIÉP ezzel szemben másodjára sem kapott a belépőkártyát a Kossuth tér illusztris épületéhez.

A 2006-os választás alapvetően két dologról volt emlékezetes. Egyrészt ez volt az utolsó voksolás, melynek során a Fidesz vezetője, Orbán Viktor hajlandó volt kiállni egy nyilvános választási vitára

– ami annyira nem meglepő, ha figyelembe vesszük, mennyire rosszul sült el számára a Gyurcsány Ferenccel folytatott, mára már legendássá vált szócsatája. Másrészt pedig sem előtte, sem pedig azóta nem született annyira kultikus kampánydal, mint az MSZP „Igen, Igen” névre hallgató indulója. Az optimista hangvételű dal kultikusságát jól példázza, hogy ha egy buliban felcsendül, akkor azok a fiatalok is telitorokból éneklik, hogy „Magyarország, Magyarország, gyere bátran Magyarország”, akik a 2006-os választás idején legfeljebb az általános iskola padjait koptatták (beleértve jelen sorok szerzőjét).

A 2006-os MSZP-kampánydala a nosztalgiázni vágyók kedvéért:

Hajdú-Bihar megye Tanyajárat néven menetrendszerű buszjáratot hirdetett meg a Hortobágyi Önkormányzat a választás napjára, hogy ezzel szállítson szavazókat – írja a Civil Kollégium Alapítvány Tiszta szavazás nevű, szavazási visszaéléseket megakadályozni igyekvő csoportja  Facebookon.

A Tiszta szavazás program tagjai a posztban kiemelték, hogy a Hajdú-Bihar megyei 5. számú választókerületi választási bizottságnál tett kifogás után szombaton eltiltották a buszjárat indításától az önkormányzatot, de vasárnap reggel a helyi őrszemeik mégis választók szállításáról tettek bejelentést.

„Helyi beszámoló szerint öten szálltak ki a Hortobágyi Önkormányzat »Daróczi Ignác terv« feliratú bordó kisbuszából vasárnap reggel a Hortobágy 1-es számú szavazókörnél. Szavazás után a busz felvette és elvitte az utasokat” – írják.

A menetrend szerint a busznak negyed 10 körül kellett volna megérkeznie Hortobágy 2-es számú szavazóköréhez, de ez végül nem történt meg.

Frissítés (18.42): Jakab Ádám polgármester a Facebookon reagált a Tiszta szavazás közleményére, posztjában azt írja, ez egy rágalom, és semmilyen választási csalás nem történt, ugyanis nem szavazókat buszoztattak, hanem szavazatszámláló bizottsági tagokat segítettek eljutni a szavazókörökhöz:

Habár minden településtípusban alacsonyabb az eddigi részvétel a négy évvel ezelőttinél, látható eltérések mutatkoznak a falusi és nagyvárosi adatok között.

A Választási földrajz RTL Klubnak írt értékelése szerint a kisebb települések lakói összességében így majdhogynem felzárkóztak a 2018-as részvételi szinthez, míg a településhierarchián felfelé lépkedve egyre alacsonyabb a részvétel a négy évvel ezelőttihez képest. Ez szerintük a Fidesznek kedvezhet, mert 2018-ban pont ezeken a területeken tudták a legnagyobbat javítani korábbi eredményükhöz képest, ráadásul nem látszódik az, hogy ez bármiben jelentőset változott volna négy év alatt.

Azt ugyanakkor érdemes hozzátenni, hogy a demográfiai és kulturális sajátosságok alapján  9-11 között rendre több kormánypárti szavazó jelenik meg az urnáknál, valamint a nagyobb településeken több helyen hosszabb sor alakult ki a szavazóhelyiségek előtt, így ez a különbség akár ebből is adódhat.

A 444 eközben arra hívja fel a figyelmet, hogy a délelőtt 11-ig leadott szavazatok alapján a Somogy megyei 2. választókörzetben, illetve a budapesti 5. választókörzetben nagyobb csak a szavazók aránya, mint négy évvel ezelőtt.

Ha a figyelmes választópolgár az elmúlt héten akár kisebb, akár nagyobb települések utcáit járva arra lett figyelmes, hogy nemcsak a különböző plakátfelületeken és lámpaoszlopokon, hanem magánlakások kertjeiben, erkélyein, ablakaiban is felbukkantak az ellenzéki összefogás melletti szavazásra buzdító molinók, az nem a véletlen műve.

Az Egységben Magyarországért stábja a kampány utolsó hetére mintegy 900 aktivistának osztott ki valamilyen figyelemfelhívó eszközt (például táblákat, molinókat), hogy a háztartások szintjén is megnyomják a választás előtti hajrát. A 900 személyt abból a 10 ezer önkéntesből választották ki, akik a kampányt megelőzően ellenzéki aktivistának jelentkeztek.

Mivel a hazai politikai klímában nem kevés civil kurázsira vall, ha valaki nyilvánosan vállalja véleményét a járókelők és a szomszédok előtt, kíváncsiak voltunk, hogy mi motiválta az aktivistákat az ilyen típusú kampányolás felvállalásában. Kérdéseinkre Andrea, 51 éves gödi lakos válaszolt, aki a 2018-as ellenzéki vereség óta segít rendszeresen civil aktivistaként, majd 2021 tavaszától szerepet vállalt Dorosz Dávid, Pest megye 5-ös körzete képviselőjének választási kampányában. Az elmúlt egy évben részt vett az előválasztás lebonyolításában, a választás előtti pultozásban és kopogtatásban is.

Ellenzéki Molinó Andreáék gödi házán. Fotó: Andrea

„Azért tettem ki ezt a molinót, hogy emlékeztessem az embereket arra, hogy addig éljenek demokratikus jogaikkal, amíg vannak még jogaik”

– mondta Andrea, aki alapvetően azért vállalt aktív ellenzéki szerepet, mert elszomorítja,

„hogy a magyar társadalmat a gyűlölet bűzös mocsarába taszította az orbáni elnyomó rendszer”.

A gödi aktivista egyébként tavaly óta részt vesz a Nyomtass te is! mozgalom tevékenységében is.

„Három Pest megyei faluban terjesztem a kis szamizdatot hosszú hónapok óta, és mondhatom, folyamatában látom falusi honfitársainkon a változást hétről hétre. Kezdetben zárkózottak, bizalmatlanok és félénkek voltak. Manapság már vannak, akik az utcán sétálgatva kérik az újságot, és hálásan megjegyzik, hogy mennyire köszönik a munkánkat, és várják minden héten a friss híreket, mert már undorodnak az egysíkú és hazug kormánypropagandától. Sokan már fennhangon fel merik vállalni a véleményüket a szomszédaik előtt”

– mesélte.

A mostani kampányba szerinte azért is volt kötelessége beleállnia, mert az ellenzéki összefogás jelentős hátrányt szenved mind gazdasági, mind humánerőforrásban.

„Kezdetben emiatt rosszalló megjegyzéseket is kaptam a családom tagjaitól, de ma már elfogadták, hogy beleálltam ebbe a küzdelembe, bár anyukám most is nagyon félt”

– válaszolta kérdésünkre Andrea, aki azt mondja, a kék szalagot is szívesen viseli, mert

„amíg nem szüntetjük meg a korrupciót Magyarországon, addig a demokrácia állandó veszélynek lesz kitéve”.

A gödi aktivisták szavazatszámláló-bizottsági delegáltakként is részt vesznek a férjével a választáson, méghozzá lakóhelyüktől 150 km-re utaznak mindezért.

„Ennek a választásnak most nem kisebb a tétje, mint az, hogy a nyugati demokratikus szövetségi rendszerekhez vagy a keleti despotikus rendszerekhez akarunk-e tartozni. És ez a választásunk nemcsak négy évre döntheti el Magyarország sorsát, hanem sajnos sokkal többre is. Döntésünknek komoly külpolitikai következményei is lesznek. Ezért fontos, hogy április 3-án mindenki szánjon 20 percet arra, hogy menjen el szavazni, és hogy szavazzon az Egységben Magyarországért helyi egyéni jelöltjére és listájára”

– üzente Andrea a szavazóknak.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő civil szervezet megválaszolt Facebookon 3 olyan kérdést, amellyel gyakran keresik meg őket az emberek a mai napon.

A kampánycsend megsértésével kapcsolatban a TASZ hangsúlyozza, ma már nincs olyan, hogy kampánycsend, ma is lehetnek kint plakátok, a politikusok és a kampányüzenetek megjelenhetnek a médiában, és választási közgyűléseket is lehet tartani. „Egyedül a szavazóhelyiség 150 méteres körzetében (és persze magában a szavazóhelyiségben) nem lehet kampányolni, de ha már korábban kihelyeztek egy plakátot 150 méteren belül, azt nem kell eltávolítani – írják.

A szervezet szerint sok szavazó érdeklődik arról is, mi a helyzet jogilag azzal, ha a szavazóbizottsági tag megkérdezi tőlük, akarnak-e a népszavazáson részt venni.  Erről azt írják:

„Ezek külön szavazások, ami azt jelenti, hogy az úgynevezett önkéntes részvétel elve alapján eldöntheted, hogy melyikben veszel részt. Ezt segítheti a szavazatszámláló bizottság azzal, hogy megkérdezi, kéred-e valamennyi szavazólapot. Nem helyezhet rád nyomást, hogy bármelyiken is részt vegyél, de ez a kérdés önmagában nem jogsértő”.

A boríték használatával kapcsolatban a TASZ arról tájékoztat, a boríték használata nem kötelező, de azt köteles felajánlani az szszb. „Viszont ha átjelentkezéssel szavazol, akkor az érvényes szavazáshoz a (zöld) borítékot használnod kell és le is kell zárnod” – tette hozzá a szervezet.

A teljes poszt itt olvasható el:

A TASZ-nál ma több mint 20 jogász várja a hívásokat a forródrótukon, amelyet bárki felhívhat a +36 30 722 3356-os számon, ha választási visszaélést tapasztal. E-mailben is lehet őket keresni a [email protected] címen!

Kígyózik a sor az Erzsébet körúti szavazókörnél.

Választási sor Erzsébetváros

Egyik munkatársunk képén látható, hogy a délelőtt szavazni vágyók már hosszú sorban állnak, hogy leadhassák voksukat, illetve elmondhassák véleményüket a „gyermekvédelemről”.

A különböző belföldi, valamint külföldi konzulátusokról és a külföldi szavazás menetéről szívesen fogadunk beszámolókat és fotókat olvasóinktól az [email protected] e-mail címre.

 

A tokiói magyar konzulátuson is megnyíltak az urnák, így azok a magyarok is leadhatják szavazataikat, akik a felkelő nap országában vannak most a magyar demokrácia ünnepén.

Szavazás a 2022-es országgyűlési választásokon Tokióban. Fotó: Varga Dorottya

A képeket a Mérce egyik olvasója küldte el szerkesztőségünkre, elmondása szerint nem volt sok ember a konzulátuson, barátnőjével könnyen tudtak szavazni, utánuk rögtön jött még két ember voksolni.
Kifelé menet az M1 tudósítója megállította olvasónkat, hogy nyilatkozzon, de nem élt a lehetőséggel.

Szavazás a 2022-es országgyűlési választásokon Tokióban. Fotó: Varga Dorottya

Szavazás a 2022-es országgyűlési választásokon Tokióban. Fotó: Varga Dorottya

A különböző külföldi konzulátusokról és a külföldi szavazás menetéről szívesen fogadunk beszámolókat és fotókat olvasóinktól az [email protected] e-mail címre.

A Harmadik Köztársaság 1989 október 23-i kikiáltása óta ez a kilencedik alkalom, hogy a magyarországi választópolgárok az Országgyűlés összetételéről, és így közvetetten a választás után felálló kormány összetételéről szavazhatnak. Ezzel kapcsolatban apró, demokráciánk állapotáról önmagában keveset eláruló érdekesség, hogy a Visegrádi országok közül Magyarország az egyetlen, ahol az összes törvényhozás kitöltötte mandátumát és nem volt szükség előrehozott választások kihozására – erre a mutatványra egyébként a tágabban értelmezett keleti blokk országai közül is csak néhányan voltak képesek.

A mai voksolásra való tekintettel úgy gondoltuk, hasznos lehet egy rövid áttekintést adni a korábbi választások eredményeiről és a kampányok legfontosabb mozzanatairól.

2002: Amikor a Fidesz előre ivott a medve bőrére

Első kormányzati ciklusa végéhez közeledvén a Fidesz vezetői bizakodva várták a 2002-es választást. A gazdasági helyzet erősen kedvező volt, a közvélemény-kutatások a Fidesz és a velük közösen induló MDF magabiztos győzelmét jelezték előre, és a jó szónoknak számító, a jobboldali szavazók körében rettentő népszerű Orbán Viktor egy nem túl magabiztos kihívót kapott az MSZP által jelölt Medgyessy Péter személyében.

A Horn-kormányban és a rendszerváltás előtti években pénzügyminiszteri tisztséget betöltő Medgyessy azonban sokakat meggyőzött a „jóléti rendszerváltást” és a közszférában jelentős béremeléseket hirdető programjával.

Ráadásul a nyilvános szereplései alkalmával gyakran botladozó politikus sokak számára szimpatikusabbnak bizonyult, mint a magabiztosságot néha igencsak túlzásba vivő Orbán Viktor – ez látszott a kettejük közötti vitában is.

Választási röplapok 2002-ből

Az április 7-én rekordméretű, 70,53 százalékos részvételi arány mellett megtartott első forduló alkalmával a profi, de alkalmasint lejárató akciókkal is operáló kampányt folytató szocialisták a közvélemény-kutatásokat megcáfolva a listás szavazatok 40,5 százalékát szerezték meg, megelőzve ezzel a 39,4 százalékot elérő Fidesz-MDF listát. Az eredmény komoly sokként érte a kormányzásuk folytatását vizionáló Fidesz vezetőit, így a két forduló között Orbán Viktor valósággal felszántotta az országot és hatalmas nagygyűlést szervezett a Hősök terére. A második fordulóban a párt ugyan sok egyéni választókerületben tudott fordítani – kiütve például a Jászapáti térségét akkor már 8 éve képviselő, 94 és 98 között a szocialisták parlamenti frakcióját is vezető Szekeres Imrét – de végül, szoros küzdelemben, elveszítették a választást – vagy, ahogy Orbán Viktor fogalmazott, „sokan voltunk, de nem elegen”.

A Kuncze Gábor vezette SZDSZ támogatottsága ugyan tovább csökkent –a párt listán csak 5,6 százalékot kapott – viszont a szocialistákkal való koalíciós megállapodás miatt tagjai lettek a rendszerváltás óta hivatalba lépett 11  közül a legkisebb, alig 10 fős parlamenti többséggel rendelkező kormánynak, melyet Medgyessy Péter vezetett.

A húsz évvel ezelőtt tartott választás legnagyobb veszteseinek nem túl megtisztelő szerepe a bejutási küszöbről alig több mint fél százalékponttal lecsúszó, 4,4 százalékot előr MIÉP-nek és a belharcai magát teljesen leamortizáló, csupán 1,2 százalékot szerző kisgazdáknak jutott. Nem jutott be az Országgyűlésbe az Antall-kormány ikonikus pénzügyminisztere, Kupa Mihály vezette Centrum párt sem, ami akkor a KDNP-vel indult szövetségben de listán csupán 3,2 százalékot ért el.

A 2002-es országgyűlési választások legfőbb jelentősége, hogy ekkor kristályosodott ki először az a baloldali-liberális főváros és jobboldali-konzervatív vidék között húzódó ellentét, mely azóta is meghatározza a magyar politikát.

A 32 fővárosi választókerületből az MSZP 27-ben aratott győzelmet (jó pár helyen már az első fordulóban), az SZDSZ Pető Ivánnal elvitte a Belvárost és Újlipótvárost magába foglaló körzetet, a Fidesz és az MDF viszont csak abban a négy budai választókerületben végzett az élen, ahol az 1994-es szocialista tarolás idején is ők voltak a befutók. Ezzel szemben a nem-fővárosi 144 választókerületből a Fidesz és az MDF 91-et vitt el, míg az MSZP és az SZDSZ csak 53 helyen végzett az élen – így a végén az egyéni választókerületekben zajló választási meccset a jobboldal nyerte  95-81-re a balliberális oldallal szemben.

Ismét megérkeztek a legfrissebb adatok, a részvételi arány 11 órakor 25,77%-os volt a szavazókörökben. 2018-ban ez a szám 29, 9% 2014-ben 23,2%, 2010-ben pedig 24,8%. 2006-ban 27,2%, 2002-ben pedig 26,4% volt a 11 órai részvétel.

A Mérce által készített grafikonon láthatók az elmúlt évekkel összesített részvételi adatok. Habár a 2018-as választásokhoz képest eddig elmaradnak a részvételi számok, az azelőtti évekhez viszonyítva beleillik az átlagba.

Ez a nap egy kicsit a demokrácia ünnepe, erről szól ez a vasárnap – mondta az MTI-nek a Megoldás Mozgalom elnöke vasárnap Budapesten, miután a Bolyai utcai óvodában leadta voksát. Gattyán György arra biztatott mindenkit, hogy menjen el szavazni.

Gattyán György kiemelte, az ország sorsa attól függ, hogy „eljövünk-e szavazni, kire szavazunk”.

Arra a kérdésre, hogy mire számít, pártja bekerül-e a parlamentbe, a pártelnök közölte, a Google statisztikáját nézték meg, ahol a pártra és a nevére való keresés meghaladta a 6 százalékot, „így esélyünk van”.

Azt mondta, talán a legfontosabb, hogy szemléletváltást indítanak el, így nem az a leglényegesebb, hogy ez száz, százezer vagy egymillió szavazatot jelent. Sokkal fontosabb, hogy a mozgalom elindult, folytatja tovább az útját. Az eredményeket este meglátják – tette hozzá a politikus.
Arra is kitért, hogy a választást a háború biztosan nagyban befolyásolja majd, hiszen az emberek ilyenkor elsősorban a békét és a biztonságot keresik. Ettől függetlenül a választói szabadság megmarad, és fontos, hogy azt „válasszuk, aki hozzánk a legközelebb áll” – jelentette ki Gattyán György.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Gattyán innovatív, kommunikációval foglalkozó üzletembernek próbálja feltüntetni magát, leginkább nők testének árusításából gazdagodott meg.

Márki-Zay Péter a kilenc órai mise után családja körében leadta szavazatát, ezt követően pedig sajtótájékoztatót tartott, amelyben kifejtette a magyar választási rendszer számos hiányosságát a hazai és nemzetközi sajtónak, majd arra kérte a választópolgárokat, hogy ennek ellenére azért minél többen menjenek el szavazni.

„Magyarországon nem beszélhetünk szabad választásokról, de mégis van esély a kormányváltásra”

– hangsúlyozta az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.


Pártállástól függetlenül biztatnak mindenkit, hogy vegyenek részt a választáson. Márki-Zay elmondta, a makói választókerületben már van tudomása atrocitásokról a szavazókörökben. Megköszönte a szavazatszámlálók munkáját is és sok sikert kívánt nekik.  Szerinte nincs olyan, hogy valaki szavazata ne számítana, mert akár egy voks is eldönthet egy körzetet.

A sajtó kérdésére Márki-Zay azt is elmondta, kormányra kerülésük után első intézkedésükként csatlakoznának az Európai Ügyészséghez. Hozzátette, fel sem merült részükről, hogy elzárnák az orosz gázt, szerinte hazugság a kormánypropaganda. A miniszterelnök-jelölt a jobboldali populizmusról is ejtett néhány szót a külföldi sajtónak, melyben hosszasan részletezte a magyarországi választási rendszer problémáit, melyhez a első kétharmados Fidesz-KDNP kormány törvénymódosításaival jelentősen hozzájárult.

Szerinte az eredményektől függetlenül ez a választás nem szabad, nincs demokrácia Magyarországon, mert Orbán mindent megtett azért hogy leválthatatlan lehessen.

Viszont mégis van esély, ha mindenki elmegy szavazni április 3-án.

Lázár János is leadta szavazatát a választókerületben. Hangsúlyozta, szerinte ez a körzet most az egész ország. A választás.hu adatai szerint egyelőre Márki-Zay és Lázár János körzetében a legmagasabb a részvételi arány.

Budapest Jillian Stirk, a választásokra delegált ODIHR Választási Megfigyelő Misszió vezetője tartott sajtótájékoztatót Budapesten. A nagykövet asszony elmondta, a ma lefolytatott vizsgálatokról és bejelentésekről holnap fognak beszámolni a nyilvánosságnak. Jullian Stirk hozzátette, ez eddig a legnagyobb mértékű választási megfigyelés, amiben ő személyesen részt vett, valamint a COVID-19 óta ez a legnagyobb misszió, amit kivitelezni tudnak élőben. A sajtótájékoztató végén Stirk leszögezte, hogy független szervezetként vannak itt, és részrehajlás nélkül vizsgálnak ki minden egyes bejelentést a választási visszaélésekkel, csalásokkal kapcsolatban.

A Mérce a mai eseményről élőben közvetített, itt lehet visszanézni:

Meglepően magas a részvétel a Csongrád-Csanád 4-es választókerületben, ahol reggel kilencig 10158-an mentek el voksolni, ami 13,29 százalékos részvételi arányt mutat. A magas részvételt és mozgósítást azt magyarázza, hogy ebben a körzetben csap össze Marki-Zay Péter és Lázár János, akik mindketten leadták már a szavazatukat.

A szavazóurnák megnyitása óta a választók több mint 10 százaléka adta le eddig a voksát, ami 3 százalékos elmaradást mutat a 2018-as választásokhoz képest az Átlátszó elemzése szerint. Minden településtípusban alulmaradt a részvétel a négy évvel ezelőtti adatokhoz képest.

„Lázár Vásárhelyet nem tudja megnyerni, nekem nyilván Makón van nehezebb dolgom”

nyilatkozta nemrég Márki-Zay Péter egyéni választókörzetében való esélyeiről. Márki-Zay a választások előtti utolsó nagyinterjúját Makón adta a Partizánnak, március 28-án. 

Feltehetően sok időt töltött a kampányhajrában a miniszterelnök Csongrád-Csanád megye negyedik választókerületének második legnagyobb városában, ahová a közbeszéd szerint Lázár János „áttette bázisát”, miután 2018-ban Márki-Zayt váratlanul megválasztották Hódmezővásárhely polgármesterének. Makón a kampány utolsó hetében Orbán Viktor is megjelent székével, hogy Lázár Jánosnak kampányoljon. 

Nehezebb dolga van Márki-Zaynak Makón azért is, mert amíg ő az országot járta, a helyi Fidesz és a MiHazánk egymással versenyt futva próbálta meggyőzni a makói Continental elbocsátott és jelenlegi dolgozóit, hogy ki képviseli őket jobban. A MiHazánk „Veletek vagyunk!” feliratú molinót helyezett ki a gyár kerítésére, a fideszes vezetésű makói önkormányzat fejenként 100 ezerrel forinttal támogatta a Continental sztrájk után kirúgott dolgozóit. 

Márki-Zay úgy nyilatkozott az ügy kapcsán a Mércének, hogy

Komjáthi Imre közreműködésével fölvettük a kapcsolatot a gumigyári dolgozók szakszervezetének helyi vezetőjével, természetesen figyelemmel kísérem az ottani eseményeket”,

de a másik két párt aktív kampányolása mellett a gumigyári dolgozók oldalán kevésnek bizonyulhat végül Makón. Valószínű, hogy a választókerületi eredményt az fogja eldönti, hol lesz magasabb a részvétel, Hódmezővásárhelyen vagy Makón. Ha előbbi városban, valószínűbb Márki-Zay győzelme.

A Mi Hazánk honlapját is elérhetetlenné tették a Facebook-oldalának törlése után – derül ki a szélsőjobboldali párt közleményéből.

Novák Előd szerint összehangolt, egyre fokozódó DDoS terheléses kibertámadás alatt van a Mi Hazánk Mozgalom honlapja, amely tegnap este óta elérhetetlenné vált. Bár a mihazank.hu többszintű védelemmel rendelkezik, ezt a szervezett támadást nem bírja a szerver. A párt szerint Facebook-oldaluk törlése után „újabb eszközt vetettek be a harmadik út elhallgatása érdekében”.

A szélsőjobboldali tartalmak miatt nem csak a párt oldalát, de Mi Hazánk több politikusának hivatalos Facebookját is törölték, köztük, Torockai Lászlóét, Novák Előd közösségi oldalas elérését pedig a párt szerint szinte a nullára tekerték.

Az ehhez hasonló terheléses támadások nem egyediek. Az előválasztások alkalmával több hírportál, köztük a a 24.hu, a 444 és a Mérce oldala is hosszú órákra elérhetetlenné vált.

A Harmadik Köztársaság 1989 október 23-i kikiáltása óta ez a kilencedik alkalom, hogy a magyarországi választópolgárok az Országgyűlés összetételéről, és így közvetetten a választás után felálló kormány összetételéről szavazhatnak. Ezzel kapcsolatban apró, demokráciánk állapotáról önmagában keveset eláruló érdekesség, hogy a Visegrádi országok közül Magyarország az egyetlen, ahol az összes törvényhozás kitöltötte mandátumát és nem volt szükség előrehozott választások kihozására – erre a mutatványra egyébként a tágabban értelmezett keleti blokk országai közül is csak néhányan voltak képesek.

A mai voksolásra való tekintettel úgy gondoltuk, hasznos lehet egy rövid áttekintést adni a korábbi választások eredményeiről és a kampányok legfontosabb mozzanatairól.

1998: New kids on the block

A vonalat meghúzták/ Az átok kimondatott/ Aki ma lassú/ Később gyors lesz/És a jelen / Múlttá válik majd / A rend/ Gyorsan felbomlik / És aki ma első / Később utolsó lesz / Mert az idők bizony változnak

– dalolta annak idején Bob Dylan az amerikai polgárjogi mozgalom csúcsán, 1963-ban született dalában, a The times they are a-changin-ben. Az általa megénekelt változás a rendszerváltás utáni nyolcadik évben a magyar politikát is elérte. A négy évvel korábban utolsó helyen végző Fidesz Orbán Viktor vezetésével megszerezte a vezető pozíciót a jobboldalon miközben a pártszakadásokon áteső MDF és KDNP szinte teljesen felszámolódott.

A fiatalos lendületű, „polgári Magyarországot” hirdető Orbán Viktor a választók számára megnyerő alternatívát jelentett a némiképp megfáradt kampányt folytató Horn Gyulához és a szocialistákhoz képest. Azonban Bokros-csomag ide, Tocsik-ügy oda, az MSZP a területi listás szavaztok 32,92 százalékát szerezte meg, vagyis szinte teljesen megőrizte a 4 évvel korábbi eredményét (és a Fideszt is megelőzte), még akkor is, ha az egyéni körzetes vereségek miatt végül a négy évvel korábbihoz képest 75 fővel karcsúbb, 134 tagú parlamenti frakciót alapíthatott.

Hatalmas vereséget szenvedtek viszont a szabaddemokraták, akit a szavazók keményen megbüntettek az MSZP-vel való összeállás miatt. Az SZDSZ listáinak a választók csupán 7,9 százaléka szavazott bizalmat, így a 94-es mandátumaik közül 45-nek búcsút mondva csak 24 képviselőt küldhettek az Országházba. Jó eredményt ért el viszont a Torgyán József vezette Független Kisgazdapárt, akik 13 százalékot és 48 képviselőhelyet szereztek.

A ‘98-as választás arról volt még emlékezetes, hogy ez volt az első alkalom, hogy az MDF-ből kivált képviselőkből alakult, Csurka István vezette Magyar Élet és Igazság Pártjának (MIÉP) képében a szélsőjobb is parlamenti reprezentációt szerzett.

A Thürmer Gyula vezette Munkáspárt is kis híján az Országgyűlésben találta magát 4,1 százalékos listás eredményével, amivel egyébként a 3,1 százalékot elérő MDF-et is megelőzték – a Fórum azonban a Fidesszel kötött választási megállapodásnak hála 17 egyéni mandátumot szerzett, így megtartotta parlamenti képviseletét.

Az MDF végül az FGKP oldalán koalícióra lépett a listán 28,2 százalékot szerző –de az egyéni győzelmek miatt a szocialistákénál nagyobb, 148 fős frakciót alapító – Fidesszel, így a rendszerváltás utáni negyedik kormányt az akkor alig 34 éves Orbán Viktor alapíthatta meg.

budapest műjégpálya Tompos Márton, a Momentum szóvivője jelentkezett be elsőként az egyesült ellenzék eredményvárójáról, a Műjégpályáról.

Tompos emlékeztetett, hogy lejt a pálya a Fidesz számára a választásokon, ugyanakkor meggyőződése, hogy sikerül leváltaniuk a kormánypártokat.

Véleménye szerint

  • az egészségügy,
  • az oktatás,
  • az adópolitika rendbetétele,
  • valamint összességében egy sokkal boldogabb ország miatt érdemes az ellenzékre szavazni.

A szóvivő elmondta azt is, 18 órától várják az ellenzéki összefogás támogatóit a jégpályán.

Megosztott aktuális információkat is:

  • Több mint 10% ment el eddig szavazmni, ahogy mi is megírtuk. Bejelentette, hogy tudomásuk szerint dél körül jobbra fog fordulni az idő.
  • Tudtukkal az átjelentkezéses szavazókörökben, valamint Londonban is hosszú sor alakult ki.
  • Ketten rosszul lettek, egy szavazó és egy szavazatszámláló.

A taktikaiszavazas.hu összesítette az elemző intézetek legutóbbi választási eredményekről szóló kutatásait. A legnagyobb fideszes előnyt a Medián számolta, míg a legtöbb mandátum a Publicus kutatásában jutott az ellenzéknek.

Ami a becslésekből már rögtön szembetűnik, hogy idén egy elemzés sem számolt a kormánypártok kétharmadával.


2018-ban az ellenzék szempontjából a legoptimálisabb eredményt a Republikon Intézet jósolta 113 Fidesz mandátum becslésével, míg a Medián akkor 142 mandátumot vetített előre, gyakorlatilag egyetlen intézetként jósoltak kétharmadot a Fidesz-KDNP-nek, amely végül épphogy meglett 133 mandátummal. Az ellenzéki pártok közül legutóbb a Jobbik 26, az MSZP-Párbeszéd 20, a DK 9, az LMP 8, az Együtt pedig 1 mandátumot ért el.

Most a két véglet a frissen megjelent Publicus kutatás 106 mandátuma, míg a Medián újra erős, 128 mandátumos Fidesz győzelmet vár.

solymár Szél Bernadett szerint Solymáron láncszavazási kísérlet bukott le. A rendszer lényege, hogy a szavazó kiviszi magával a szavazólapot a fülkéből, a kint várakozó szavazatvásárló képviselői kitöltik, majd a következő belépőnek adják oda az eleve kitöltött lapot, aki a magáét ugyancsak kihozza.

A nap folyamán rendszeresen beszámolunk a tudomásunkra jutott választási csalás kísérletekről.

A választás.hu hivatalos adatai szerint 10,31% volt a részvételi arány 9 órakor. 2018-ban 13,2% volt a részvétel reggel kilenckor, 2014-ben 9,5%, 2010-ben 10,2 %,  2006-ban 11,4%, 2002-ben pedig 8,8%.

 

A választás.hu adatsora alapján összesen 895 nyilvántartásba vett nemzetközi megfigyelő ellenőrzi a mai választásokat.

Az EBESZ teljes körű missziójában 236 megfigyelő vesz majd részt. A Népszava korábbi információi szerint a javasolt 200 helyett 190 megfigyelő jelentkezett a feladatra, ám a hivatalos adatok ennél jóval többet mutatnak.

A misszióval kapcsolatban Orbán Viktor nemrég úgy nyilatkozott az Origónak, hogy a választási megfigyelés nem a megfigyelésről, hanem a vádaskodásról szól. A miniszterelnök szerint így próbálja a Nyugat a neki nem tetsző, de nyerésre álló politikai erőket már jó előre megvádolni.

A Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO) összesen 275 főt küldött Magyarországra. A hálózat az előzetes megállapításairól és következtetéseiről hétfőn tart majd sajtótájékoztatót.

Ezen kívül az ír, a francia, a pakisztáni, a német, a holland, az amerikai, a szlovén, a brit és a norvég nagykövetség is delegált megfigyelőket, valamint grúz, lengyel és  német szervezetek is részt vesznek a választások tisztaságát ellenőrző feladatokban.

mérce Ahogy valószínűleg mindenki, országgyűlési választások előtt szerkesztőink is elgondolkodtak azon, hogy mire lehet számítani, milyen hét – és négy év – kezdődik majd április 4-én reggel. A Mércén megjelent publicisztikákból válogattunk:

Bogatin Bence az ellenzék március 15-i beszédeit foglalta össze, ekkor már alig három hét volt a választásokig:

„Márki-Zay Péter jól ragadta meg a háborús helyzet adta lehetőséget, hogy koherensen magyarázza el, mi a baj Orbánnal. Az ellenzéki szónoklatok nagy része ugyanakkor az elmúlt egy-két év során bármikor elhangozhatott volna.”

Csengel Karina gyermekjogi szempontból elemezte Orbán Viktor és Novák Katalin a manekültválságot kampányukba építő útját:

„A jelenség kapcsán érdemes fellapozni a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány ismertetőit. A szervezet hangsúlyozza: önmagában nem igazolja a gyerekek szerepeltetését többek közt az sem, ha a szülő írásban hozzájárul egy felvételhez, ha a gyerekek jól érzik magukat és lelkesek a felvétel miatt, ha szimpatizálnak a politikus személyével, vagy ha örülnek az ajándéknak, jutalomnak.”

Tóth Csaba Tibor pedig összefoglalta, miért aggasztó, hogy minden párt insztrumentalizálja a háborút kampánya során.

„Nem lenne végre itt az ideje mindezt komolyan venni? Nem lenne itt az ideje annak, hogy azok, akik az ország vezetésére kérik bizalmunkat és szavazatunkat, végre mutassanak valamit abból is, értik a Magyarországot és Kelet-Európát fenyegető súlyos problémákat, és vannak megoldási javaslataik is, azon túl, hogy az ellenfél alkalmatlan, és a NATO majd megvéd minket?”

Juhász-Boylan Kincső MZP ad-hoc erdélyi kampányának egy szeletéről tudósított:

 „Jó lenne azt hinni, hogy azért, mert nem ismeri elég alaposan helyzetüket, és nem azért, mert nem is érzi szükségesnek, hogy ismerje. Az viszont egyre egyértelműbbé kezd válni, hogy a szereteten túl értő, egyenlősítő képviseletre van szükségük – csak az kérdés, hogy ezt mikor és ki meri felvállalni.”

Bogatin Bence elkísérte az 1Magyarország Kezdeményezést Csongrád-Csanád mehgyei útjukra.

„ha az évek óta eltussolt Jobbik-probléma azt eredményezi, hogy egy helyi, viszonylag kis nyilvánosságot kapó, romapolitikáról, roma közönségnek szóló rendezvényen is inkább átengedik a pályát a Fidesznek, akkor hogyan képzelhető el, hogy országosan valódi alternatívát tudjanak nyújtani?”

„A nép nem időjárás” – emlékeztet Lehoczki Noémi bizakodó publicisztikájában.

„Szükségszerűvé vált nemcsak közvéleménykutatásokból és adatokból próbálni kiolvasni, vajon mit gondol a nép, és annak mentén evickélni.  A szociológiai pillanatképekből nem olvasható ki változáselmélet.”

Tóth Csaba Tibor pedig összefoglalja, miért kell illúziók nélkül Orbán ellen szavaznunk ma:

„Magyarország egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy még négy évig Orbán Viktor intézze hivatalosan is az ügyeit.”

Vendégszerzőink is végiggondolták, mivel kell számot vetni az április 3-i szavazás előtt

Büttl Ferenc a gazdasági növekedés lassúságára, a költségvetési hiányokra emlékeztet a következő négy év gazdasági kockázatairól szóló elemzésében (Zord idők jönnek: Orbán kezelné-e jobban, vagy az ellenzék?)

Kovács Domonkos azt vizsgálta, hogyan csapódhat le a háborús kommunikáció Orbán választóinak szempontjából a közmédiában. (Orbán hintapolitikája már nem Putyinnak, csak az M1 nézőinek szól)

Szűcs Zoltán Gábor figyelmeztet, van egy sor kérdés, amit mindenképpen választások előtt kell feltennünk magunknak, hiszen a választások eredményeinek függvényében torzulhatnak az ok-okozati viszonyok. (Mit érdemes átgondolni a választások előtt?)

Budapest 06. OEVK Budapest 06-os számú egyéni választókerületében ma külön aktivistacsoport próbálja majd akadályozni a szavazatvásárlást. Az aktivisták Jámbor András kampánycsapatának tagjai, aki a Mérce volt főszerkesztője, az egyesült ellenzék jelöltje ebben a kerületben. Ellenfelei közt ott találjuk a fideszes Sára Botondot, a Mi Hazánk elnökhelyettesét, Dúró Dórát, és a Kétfarkú Kutya Párt társelnökét, Döme Zsuzsannát.

Dobozi utca. Fotó: Markos Viktor.

A szavazatvásárlás súlyos jogsértés, akár három év börtönbüntetéssel is sújtható a szavazatot vásárló és az azt eladó személy is. Az idén szerte az országban több civil szervezet összefogásával indult kampány annak érdekében, hogy ellehetetlenítsék ezt a gyakorlatot, amely a legszegényebb választók kiszolgáltatottságára apellál.

Hódmezővásárhely Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje „az elmúlt 1000 év legkorruptabb kormányának” leváltásával buzdít szavazásra, és ő is így fog tenni 10 óra körül szentmise után.

Videós bejelentkezésében elmondta, hogy lehet még mozgóurnát igényelni, és arra buzdította követőit, hogy jelentsék be, amennyiben választási csalást tapasztalnak. Hozzátette, hogy 1 millió forintos nyomravezetői díjat ajánlanak a csalások leleplezőinek.

Budapest Orbán Viktor miniszterelnök leadta szavazatát, majd erről a sajtót is tájékoztatta a Magyar Hang videójának tanúsága szerint.

A miniszterelnök magabiztos a győzelemben, arra pedig nem volt hajlandó válaszolni, hogy lemond-e a Fidesz vezetéséről, amennyiben elveszítik a választást.

Ebben a pillanatban kijöttek a Nemzeti Választási Iroda első részvételi adatai. Ez alapján eddig 1,82%-os volt a részvételi arány reggel 7-kor a szavazókörökben.

A névjegyzékben szereplő választópolgárok száma összesen 7 693 857, ebből eddig 139 667 fő jelent meg az urnáknál – derül ki a hivatalos tájékoztatásból. 2018-ban 2,24%-os volt a reggel 7 órás részvétel, 2014-ben pedig 1,64%.

A Mércén folyamatosan közöljük a választással kapcsolatos legfrissebb adatokat .

Elkezdődött a vasárnapi turbómozgósítás, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének és Orbán Viktornak is volt néhány szava a választókhoz vasárnap reggel. Összeszedtük a politikusok és a pártok napindító Facebook-posztjait.

Orbán nem bízza a véletlenre:

– közölte kurtán a miniszterelnök.

Nem sokkal később már havat lapátolt:

Márki-Zay Péter és az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás inkább a békére helyezte a hangsúlyt. ,,Szavazzunk ma egy jobb világra, egy boldog Magyarországra!” – írják.

A hatpárti koalíció minden tagja ugyanazzal a himnusz-feldolgozással mozgósította szavazóit.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk jelöltje az elmúlt 30 év helyett az elmúlt két év lezárásaival példálózik posztjában.

Németh Szilárd a hóban ácsorogva buzdít szavazásra az országgyűlési választásokon, és a „gyermekvédelmi” népszavazáson. Sajnos a hajnali madárcsicsergés miatt nem sokat hallani a csepeli politikus mondandójából.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Németh Szilárd (@nemeth.szilard.hm) által megosztott bejegyzés

 

A Harmadik Köztársaság 1989 október 23-i kikiáltása óta ez a kilencedik alkalom, hogy a magyarországi választópolgárok az Országgyűlés összetételéről, és így közvetetten a választás után felálló kormány összetételéről szavazhatnak. Ezzel kapcsolatban apró, demokráciánk állapotáról önmagában keveset eláruló érdekesség, hogy a Visegrádi országok közül Magyarország az egyetlen, ahol az összes törvényhozás kitöltötte mandátumát és nem volt szükség előrehozott választások kihozására – erre a mutatványra egyébként a tágabban értelmezett keleti blokk országai közül is csak néhányan voltak képesek.

A mai voksolásra való tekintettel úgy gondoltuk, hasznos lehet egy rövid áttekintést adni a korábbi választások eredményeiről és a kampányok legfontosabb mozzanatairól.

1994: The Boys Are Back

Amilyen nagy reménységgel várta a magyar társadalom a rendszerváltást, olyan hamar alakult ki nagyfokú csalódottság a parlamentáris demokráciába és a piacgazdaságba való átmenetet illetően,

köszönhetően a látványosan romló életszínvonalnak, a rablóprivatizáció nyomán egymás után bezáró gyáraknak, a megnövekvő munkanélküliségnek és a hazánkban beköszöntő vadkapitalizmus megnyilvánulási formáinak.

Ennek eredményeként a lakosság számottevő része elkezdett nosztalgiával gondolni a Kádár-korszakra – no persze nem a kivégzések, a bebörtönzések, a besúgóhálózat vagy az ellenvélemények elnyomása, hanem a mindennapok kiszámíthatósága, a nagyobb létbiztonság és az anyagi gyarapodás lehetősége hiányzott.

Ez a közhangulat pedig kifejezetten kapóra jött annak az MSZP-nek, ami a rendszerváltás utáni első éveket egy tulajdonképpeni politikai karanténban töltötte.

Azonban a ‘90 és ‘94 közötti időszak kormánypártjai esetében megfigyelhető jobbratolódás közelebb vitte egymáshoz az MSZP-t és a velük szemben korábban erősen kritikus elutasító szabaddemokratákat is. Ráadásul a ciklus közepén a közvélemény-kutatásokban még hatalmas, 40 százalékos támogatottságot is felmutatni képest Fidesz renoméját erősen roncsolta az úgynevezett székházügy, illetve a párt jobbra tololódásához köthető, nagy médiavisszhangot kiváltó kilépések.

Az MSZP ezzel szemben nagyban profitált vezetőjük, Horn Gyula népszerűségéből, melyet jelentős részben az 1989-1990 közötti külügyminszterségével alapozott meg, amikor osztrák kollégájával, Alois Mockkal kamerák kereszttüzében átvágta az a keleti és nyugati blokk országait egymástól elválasztó vasfüggöny egy darabját. Mivel az MSZP akkori élvonalában számos olyan politikus – például Kovács László, Békesi László – tevékenykedett, akik a Kádár-rendszer kései éveiben történő kormányzati szerepvállalásukkal komoly elismertséget szereztek maguknak, a szocialisták kampányuk középpontjába a „szakértői kormány” bűvös üzenetét helyzeték.

Ennek ellenére az MSZP volt az egyetlen párt, amely a választás előtt nem nevezte meg hivatalos miniszterelnök-jelöltjét – elemzők szerint így akarták kivédeni azokat a támadásokat, melyeket Horn azért kapott, mert tagja volt az ‘56-os forradalom leverésében és Kádár János uralmának megszilárdításában részt vevő, a köznyelvben „pufajkásokként” ismertté vált karhatalmi szervezetnek. Ezek a kritikák azonban csak mérsékelten hatották meg a választókat, az 1994 május 8-án tartott első fordulóban az MSZP a listás szavazatok 32,99 százalékát szerezte meg, viszont mivel május 29-én tartott második fordulóban a 176 egyéni körzetből 149 vörösbe borult, így a szocialisták 209 mandátumot szereztek, ezáltal önmagukban is biztos többséget az Országgyűlésben.

Hasonlóan ‘90-hez, a Szabad Demokraták Szövetsége 1994-ben is a második helyet csípte meg. Ez alkalommal azonban ez csak 19,74 százalékos listás eredményt és 16 egyéni győzelmet jelentett. Vagyis hiába rendelkeztek egy jól felépített miniszterelnök-jelölttel Kuncze Gábor személyében, a szabad demokraták népszerűsége nemhogy nőtt, hanem egyenes csökkent. Ráadásul a párt számára igen kellemetlen volt, hogy a szocialisták által indított ismert színésznő, Pécsi Ildikó legyőzte Pető Ivánt, az SZDSZ elnökét abban a zuglói választókerületben, ahol az egyik legemblematikusabb szabaddemokrata politikus négy évvel korábban viszonylag sima győzelmet aratott. Ezt az eredményt legfeljebb azzal tudták szépíteni, hogy Győr-Moson-Sopron megye 3-as, Győr központú körzetében induló jelöltjük legyőzte Kovács Lászlót, az MSZP vezető politikusát.

A miniszterelnöki széket Antall József tragikus hirtelenséggel bekövetkező halála után 1993. december 12-én átvevő Boross Péter vezette MDF számára hatalmas vereséget hozott a ‘94-es választás. A párt 110 képviselőhelyet veszített és csupán 5 egyéni választókerületi mandátumot hódított el (négyet a főváros budai oldalán, egyet pedig csupán 6 szavaztos előnnyel Kapuvár térségében). 11,73 százalékos listás eredményével és 44 fős parlamenti frakciójával a Fórum csak a dobogó harmadik helyét szerezte meg – egyébként azóta sem fordult elő, hogy egy hivatalban lévő kormány ne az első vagy a második helyen végezzen.

A kisgazdák támogatottsága szintén erősen csökkent, de feltehetően a Fidesz is keserű szájízzel gondol vissza erre a választásra, hiszen 7 százalékos eremdényükkel alig ugrották meg az 5 százalékosra emelt bejutási küszöböt (egyéni győzelmet pedig sehol sem arattak) és a KDNP minimális erősödésének következtében övék lett a legkisebb parlamenti frakció.

Mint ismert, hiába tudtak volna önállóan is kormányt alakítani, a szocialisták koalícióra léptek az SZDSZ-el, melynek következtében a 1994. július 15-én hivatalba lépő Horn-kormány azóta sem látott mértékű, 72 százalékos mandátumaránnyal rendelkezett az Országgyűlésben.

szerbia Az MTI szerint a szavazójoggal rendelkező, valamivel több mint 6,5 millió szerb állampolgár 19 lista közül választhat a parlamenti választáson, és

nyolc jelölt közül választhatja ki, hogy ki legyen Szerbia következő köztársasági elnöke.

A többpártrendszer szerbiai bevezetése óta ez a tizenharmadik parlamenti választás. 2912 képviselőjelölt indult a 250 tagú parlamentbe történő bejutásért, ami azt jelenti, hogy egy parlamenti helyért 11-en szálltak versenybe.

A közvélemény-kutatások eredményei alapján biztosra vehető a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) fölényes győzelme, a felmérések szerint a párt támogatottsága meghaladja az 50 százalékot. Azt azonban nem lehet még tudni, hogy Ana Brnabić marad-e a kormányfő, Ivica Dačić korábbi házelnök korábban arról beszélt, hogy 2012 után ismét szeretne a miniszterelnöki székbe ülni.

A felmérések szerint az induló 19 lista közül legfeljebb hét szerb pártnak van esélye arra, hogy a 3 százalékos küszöb átlépésével bejusson a belgrádi törvényhozásba, emellett a magyar, a bosnyák, a horvát és az albán kisebbségnek lesz még a várakozások szerint parlamenti képviselete.

A választópolgárok 20 óráig adhatják le voksaikat, az első, nem hivatalos eredmények késő este várhatók, a végleges eredményeket pedig a legkésőbb a jövő csütörtökig közzéteszik, ha nem kell sehol sem megismételni a voksolást.

Az alkotmány értelmében a választási eredmények kihirdetését követő 30 napon belül meg kell tartani az első parlamenti ülést, az új összetételű törvényhozásnak pedig 90 napja van a kormány kinevezésére, különben új választásokat kell kiírni.

Józsefváros Leadta voksait Jámbor András, az Egységben Magyarországért jelöltje a 6. OEVK-ben (a 2019 őszéig lapunk főszerkesztője). A 8. kerületi szavazókörben már 6-tól folyamatosan érkeztek a választók, Jámbor nagyjából háromnegyed 7-kor adta le itt a szavazatát.

A képviselőjelölt megmutatta a szavazólapot, eszerint az első helyen álló ellenzéki összefogás listájára, egyéniben magára, a népszavazáson pedig 8 darab x-szel, érvénytelenül szavazott.

Jámbor voksa leadása után elmondta lapunk kérdésére, hogy azt majd a választók döntik el a mai napon, hogy valóban sikeres volt-e a kampánya. A talán legtöbb aktivistával dolgozó, a Szikra Mozgalom által szervezett kampányról elmondta, még az utolsó napokban is csatlakoztak önkéntesek a csapathoz, volt aki azután, hogy Jámbor bekopogtatott hozzá.

A Jámbor András csapatában dolgozó önkéntesek a héten cikksorozatban írtak arról, hogy miért döntöttek úgy, hogy részt vesznek a választási kampányban, és milyen véleményekkel és élethelyzetekkel találkoznak a választókerületben kampányolva? A sorozat itt olvasható!

Megkért mindenkit, hogy menjenek el szavazni, és szóljanak az ismerőseiknek is.

A képviselőjelölt elmondta, két győzelemre és egy érvénytelen népszavazásra számít.

Élő bejelentkezésünk Jámbor voksleadásáról, és interjúnk a jelölttel:

magyarország

Az alábbi frissülő grafikont állítottuk össze a részvételi adatok követésére:

A Nemzeti Választási Iroda a nap során hét alkalommal fog részvételi adatokat közölni, a 7:00, 9:00, 11:00, 13:00, 15:00, 17:00 és 18:30-as időpontok után nagyjából fél órával, ezekről természetesen mi is beszámolunk.

A Harmadik Köztársaság 1989 október 23-i kikiáltása óta ez a kilencedik alkalom, hogy a magyarországi választópolgárok az Országgyűlés összetételéről, és így közvetetten a választás után felálló kormány összetételéről szavazhatnak. Ezzel kapcsolatban apró, demokráciánk állapotáról önmagában keveset eláruló érdekesség, hogy a Visegrádi országok közül Magyarország az egyetlen, ahol az összes törvényhozás kitöltötte mandátumát és nem volt szükség előrehozott választások kihozására – erre a mutatványra egyébként a tágabban értelmezett keleti blokk országai közül is csak néhányan voltak képesek.

A mai voksolásra való tekintettel úgy gondoltuk, hasznos lehet egy rövid áttekintést adni a korábbi választások eredményeiről és a kampányok legfontosabb mozzanatairól.

1990: Van, aki szabadon, a magyar választók viszont nyugodtan és erősen szeretik

A 2014 előtt érvényben lévő kétfordulós rendszer szerint 1990. március 25-én és április 8-án tartott országgyűlési választás mindenképpen történelmi jelentőségű volt, hiszen 1945. november 4-e óta ez volt az első teljesen szabad voksolás Magyarországon. A több mint 32 éve tartott választást már csak azért is érdemes feleleveníteni, hiszen az akkori erőviszonyok, a pártok támogatottságának területi elosztása és a köztük lévő szövetségi rendszerek a mából nézve az elképzelhetetlennel vetekednek.

A 90-es választást elsősorban az 56-os forradalomban részt vevő Antall József vezette, jobboldali-konzervatív Magyar Demokrata Fórum (MDF) és a Kiss János filozófus igazgatta Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) párharca jellemezte.

A rendszerváltás előtti években frissen létrejött SZDSZ-hez és MDF-hez képest viszonylag kis szerep jutott az olyan újjáalakuló történelmi nagypártoknak mint a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) vagy az 1945-ös választás után az országot néhány éven át vezető Független Kisgazda-, Földmunkás-és Polgári Párt (FGKP). A Kádár-korszak egyetlen engedélyezett pártjának, az MSZMP jogi utódjaként megalakuló Magyar Szocialista Párt (MSZP) sem remélhetett sokat a választásoktól, már csak azért sem, mert a Hazafias Néprfontból létrejövő Hazafias Választási Koalíció, valamint az akkor még Magyar Szocialista Munkáspárt néven létező, Thürmer Gyula-féle Munkáspárt színeiben két másik állampárti utódszervezettel is szembe kellett néznie. Az indulók közül még érdemes kiemelni egy Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz) névre hallgató liberális kispártot, amely elsősorban a fiatalabb szavazókat kívánta megszólítani.

A kampány során a Kádár-rendszer illegális –magát demokratikusnak hívó – ellenzék derékhada által alapított SZDSZ a régi rezsim minél radikális felszámolását és a magántulajdonra épülő piacgazdaság minél előbbi kiépítését hirdette egy igen magabiztos, vezető értelmiségieket –mint például Bródy János, Székhelyi József, Bálint András vagy az Újlipótvárosban SZDSZ-es parlamenti képviselővé is választott Darvas Iván – felvonultató kampányban, melynek legismertebb mottója a „Tudjuk, Merjük, Tesszük” volt. Az MDF ezzel szemben magát „a nyugodt erőként” lefestve békés, kevés áldozattal járó demokratikus átmenetet ígért és a választók végül ezt az üzenetet értékelték jobban.

A március 25-i első fordulójában az MDF területi listáit – 2014 előtt az országos pártlistákra nem lehetett közvetlenül szavazni (az azokon szereplő képviselők csak a töredékszavazatokon keresztül nyerhettek mandátumot), hanem minden megyében és Budapesten is külön listát állítottak a pártok – a választáson résztvevők 24,73 százaléka támogatta, míg a szabad demokraták 21, 39 százalékot szereztek. A harmadik helyre a két nagy párttól jócskán lemaradván a kisgazdák kerültek, akik a maguk 11,73 százalékával épphogy csak megelőzték az MSZP-t, akinek területi listáit a szavazók 10,89 százaléka támogatta. 8,95 százalékos eredményével listás helyeket kapott még a Fidesz, 6,46 százalékkal pedig a KDNP is –a Munkáspárt 3,68 százalékával viszont nem ugrotta meg az akkor még 4 százalékos bejutási küszöböt, így nem került be az Országgyűlésbe.

Miközben az első forduló viszonylag szoros eredményt hozott, addig a második forduló az MDF nagyarányú győzelmét hozta, köszönhetően annak, hogy akkor már csak az egyéni választókerületben zajlott a szavazás –ebből akkor 176 volt Magyarországon, a második fordulóba való kvalifikáláshoz pedig a jelölteknek legalább 15 százalékot kellett szerezniük az első fordulóban (azokban a körzetekben, ahol egy induló már az első körben megszerete a szavazatok több mint felét, nem került sor második fordulóra). Az MDF számos helyen fordított a két forduló között és végül 114 egyéni körzetet hódított el, szemben a csúfosan leszereplő SZDSZ-el, akiknek végül csak 35 jelöltje nyert egyéni mandátumot. Az FGKP 11 körzetben végzett az élen, a KDNP pedig a 4 Nógrád megyei körzetből hozott el hármat (a Pásztó, Szécsény és Balassagyarmat központúakat).

A Fidesz önmagában csak egyetlen egyéni mandátumot szerzett Sopronban Szájer József jó szereplésének hála, viszont a Fidesz és az SZDSZ- közötti összefogás nyomán a Fidesz Kövér László jelenlegi házelnököt is bejuttathatta a törvényhozásba Veszprém megye 3-as számú, Pápa központú választókerületéből. Az MSZP-nek ezzel szemben be kellett érnie Szűrös Mátyás átmeneti köztársasági elnök püspökladányi sikerével. Kormányt végül az összesen 164 képviselőt szerző MDF alakított Antall József vezetésével – koalíciós partnereiknek a 44 mandátumot megcsipő FGKP-t és a 386 fős Országgyűlésbe 21 képviselőt küldő KDNP-t választották.

A pártok támogatottságának területi eloszlásával szemben érdekes adalék, hogy miközben a közgondolkodás leginkább Budapestet azonosította az SZDSZ-el, addig 1990-ben a fővárosban a szabad demokraták 27,15 százalékos listás eredményükkel alulmaradtak a 28,4 százalékot szerző MDF-vel, aki ráadásul az oszág legnagyobb városában akkor megszerezhető 32 választókerületből 23-at is elvittek. Ezzel szemben a liberális párt 32 évvel ezelőtt hatalmas támogatói bázist tudott felmutatni az olyan nyugat-magyarországi megyékben mint Vas és Győr-Moson-Sopron, amelyek azóta az ország leginkábbb fideszes térségeivé váltak. Vas megyében –ahol hagyományosan legnagyobb arányú fideszes egyéni győzelmek szoktak születni – például az SZDSZ az akkori 5 választókerületből négyet is viszonylag könnyedén behúzott.

magyarország

Az Magyar Távirati Iroda közlése szerint számos módon igazolhatja magát a választó.

A választópolgár bármilyen típusú érvényes személyi igazolvánnyal igazolhatja magát: a kártyaformátumúval és a régi típusú, könyvecske formájú személyi igazolvánnyal egyaránt (utóbbi lehet a régi, kemény borítójú, a népköztársasági címerrel vagy a puha borítójú, a köztársasági címerrel ellátott).

A bizottság elfogadja a kártya formátumú, érvényes ideiglenes személyi igazolványt, a kártya formátumú, érvényes gépjármű-vezetői engedélyt és az 1998 végétől kiadott, lézergravírozott, érvényes útleveleket is. Az egyes okmányok igénylése során, a kérelem benyújtásakor kapott átvételi elismervény (A4-es nyomtatott lap) azonban nem alkalmas a személyazonosság igazolására.

Ha a személyazonosító igazolvány nem tartalmazza a lakcímet, akkor a lakcím (illetve személyi azonosító) igazolására is szükség van a szavazáshoz, vagy lakcímkártyával, vagy a lakcímbejelentésről szóló átvételi elismervénnyel. A személyi azonosító a lakcímkártya hátoldalán van, valamint tartalmazza a hatósági bizonyítvány, valamint az igazolás a személyi azonosító jelről.

A bizottság nem engedi szavazni azt, aki nem tudja a személyazonosságát és lakcímét igazolni, vagy lejárt valamelyik dokumentumának érvényessége, de a veszélyhelyzet idején lejárt okmányokat érvényesnek tekintik. Ennek értelmében érvényes a személyazonosító igazolvány, vezetői engedély, illetve az útlevél, ha az érvényességi ideje 2020. március 11-ei vagy azt követő időpont, és érvénytelen, ha 2020. március 11. előtti időpont.

A szavazatszámláló bizottság a szavazásra nem jogosult, visszautasított polgárokról jegyzéket vezetnek.

magyarország Ma, vasárnap reggel hattól lehet leadni a szavazatokat az országgyűlési választáson és a kormány homofób népszavazásán, ami elvileg a gyerekvédelemről szól.

Pénteken a Fidesz, szombaton pedig az Egységben Magyarországért ellenzéki pártszövetség is kampányzárót tartott, előbbi Székesfehérváron, utóbbi Budapesten, arra buzdítva híveit, hogy minél nagyobb számban menjenek el szavazni.

Erre elvileg este hétig van lehetőségük a választópolgároknak, bár a korábbi tapasztalatok alapján elképzelhető hogy egyes szavazóköröknél, pláne ahol az átjelentkezett választók szavazhatnak, a sorok miatt tovább is le lehet majd adni a voksokat.

A Nemzeti Választási Iroda a nap során hét alkalommal fog részvételi adatokat közölni, a 7:00, 9:00, 11:00, 13:00, 15:00, 17:00 és 18:30-as időpontok után nagyjából fél órával, ezekről természetesen mi is beszámolunk.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}