Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Oltási kampány, előválasztási viták az ellenzék romaprogramjáról – mozgalmas éven van túl az 1 Magyarország Kezdeményezés

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nehéz és mozgalmas éven van túl az 1 Magyarország Kezdeményezés. A roma értelmiségiek által 2019-ben létrehozott civil szervezet elsődleges célja a romák és a hátrányos helyzetű települések kérdéseinek megjelenítése a fősodorbeli politikai diskurzusban, valamint egy békésebb, gyűlöletmenetes közbeszéd megteremtése Magyarországon. A szervezet társalapítója, Rácz Béla (akinek írásai rendszeresen jelennek meg a Mércén) évértékelőjében kihangsúlyozta, hogy a járványhelyzet alapjaiban határozta meg az idei évet az ország, és benne a roma társadalom számára.

Szerinte civil szervezetként az 1 Magyarországnak is felelősséget kellett válnia a járvánnyal szembeni védekezésben és a koronavírus elleni védőoltás népszerűsítésében. Ennek érdekében csatlakoztak is az Országos Roma Önkormányzat, az aHang, a Dikh Tv, a Romnet, a Roma Sajtóközpont, a Civil Kollégium Alapítvány és a Rendszerszint „Oltass, hogy élhess” névre hallgató, a Máltai Szeretetszolgálat és az esélyegyenlőségi miniszterelnöki biztos által is támogatott közös kampányához, amely az ország 100 leghátrányosabb helyzetű településén élőket segítette az oltásra való regisztrációban.

Ahogy az alább látható évértékelő videóban a Roma Sajtóközpont egyik tagja, Kadét Ernő kifejti, azért indították el ezt a kampányt hogy azok a nehéz sorsú, sok esetben roma állampolgárok is élhessenek az oltás nyújtotta lehetőségével akiknek „eszközhiány, tudáshiány és internethiány” következtében nem áll módjukban felregisztrálni az oltásra.

Ennek érdekében a háromhetes kampány során önkéntesek  internettel ellátott tabletekkel járták a települések utcáit, hogy segítsék az állampolgárokat a regisztrációban, akiket a későbbiekben az oltásuk várható időpontjáról is értesítettek. Az önkéntesek házról-házra, illetve a települések központjában kihelyezett pultoknál is segítséget adtak a védőoltás regisztrációjához. Egészségügyi szakemberek arra is felkészítették őket, hogy megfelelő tájékoztatást tudjanak adni azoknak, akik félnek az oltás esetleges mellékhatásaitól.

Ahogy a videóból is kiderül, az „Oltass, hogy élhess!” kampány során alig 3 hét alatt 32 ezer emberhez jutottak el a civilek és közülük 13428 főt regisztráltak be az oltásra.

Emellett az 1 Magyarország Kezdeményezés az Idetartozunk Egyesülettel összefogva több száz családnak juttatott el maszkot, vitamint és tartós élelmiszert tartalmazó csomagokat. A szervezet a romaság számára fontos dátumokról, mint az április 8-i  Nemzetközi Roma Nap, a május 16-án ünnepelt Roma Ellenállás Napja és a Roma Holokausztként is ismert Porajmos augusztus 2-i emléknapjáról is megemlékezett. Ezen felül az 1 Magyarország levélben fordult Csehország budapesti nagykövetéhez  miután napvilágot látott egy videó melyen Teplice városának rendőrei a roma származású, megbilincselt Stanislav Tomas nyakán térdelnek, aki később belehalt a brutális rendőri intézkedés egészségügyi következményeibe.

Az 1 Magyarország Kezdeményezés munkájáról szóló írásaink itt találhatók meg.

Az 1 Magyarország Kezdeményezés az ellenzéki előválasztásból is tevékenyen kivette a részét. A szervezet másféltucat lakossági fórumot és jelölti vitát szervezett a romákat érintő kérdésekről. Ahogy azt a szervezet másik társalapítója, R.-Balog Adrienn is elmondta, ezek az események egyes esetekben komoly jelentőséggel bírták, például a Csongrád megye 2-es számú, Szeged központú választókerület vitáján a jobbikos színekben induló – az előválasztáson azonban a momentumos Mihálik Edvinnel szemben alulmaradó – Tóth Péter nyilvánosan bocsánatot kért a rasszista felhangú „cigánybűnözés” kifejezésért melyet korábban ő és számos párttársa is gyakran használt.

Emellett a szervezet tagjai előválasztási küzdelem öt miniszterelnök-jelöltjéből néggyel beszélgettek arról, hogy milyen konkrét elképzelésekkel kívánnak küzdeni a magyarországi roma társadalom emancipációjáért és az őket érő megbélyegzés, kirekesztés és nélkülözés felszámolása érdekeben.

Ezek a beszélgetések igen tanúságosnak bizonyultak. Kiderült például, hogy a Momentum színeiben induló Fekete-Győr András hiába rendelkezett egy viszonylag összeszedett romaügyi programmal, ha közben egy hamis sztereotípiákra épülő képpel rendelkezik a magyarországi cigányságról és megtartaná az Orbán-kormány olyan intézkedéseit mint a közmunka és az iskolaőrök intézménye. Az 1 Magyarország tagjai szerint ezek a politikák nem oldják meg a romák érintő társadalmi problémákat, csupán „refeudalizálják a vidéki közösségeket” és karhatalmi eszközökkel lépnek fel olyan helyzetekben, amelyeket valójában leginkább szociális munkások és mentálhigiénés szakemberek lennének képesek megoldani.

A miniszterelnökjelölt-választás győztese, Márki-Zay Péter által a 1 Magyarország Kezdeményezés beszélgetésén elmondottakból pedig egy olyan politikus képe rajzolódott ki, aki nem hajlandó szakítani a cigányság kérdéséről erősen paternalista alapállásból merítkező jobboldali narratívákkal és miközben a többségi társadalomban élő előítéletek megváltoztatásának fontosságáról beszélt, maga is számos sztereotípiával élt a cigánysággal kapcsolatban.

A két magát baloldaliként definiáló jelölt, Dobrev Klára (Demokratikus Koalíció) és Karácsony Gergely (Párbeszéd) valamivel konkrétabb, kevésbé problémás romaügyi programról beszélt az 1 Magyarország Kezdeményezés rendezvényén, azonban míg Dobrev igyekezett elkenni, hogy a Jobbik jelenléte az ellenzéki összefogásban számos roma választóban kelthet félelmet, addig Karácsony Gergely esetében azt kérte számon a szervezet nevében Rézműves Benjámin Dániel (a Mérce rendszeres szerzője), hogy főpolgármesterré választása óta számos romákat érintő vállalása még nem került megvalósításra.

Ahogy azt az évvértékelő videóban Rácz Béla elmondja, ezekre az előválasztási vitákra már csak azért is nagy szükség volt, mert

„nagyon nehéz ma Magyarországon bekerülni a mainstream kommunikációba és romaként meg mégnehezebb.”

Ezt követően évértékelő videójában az 1 Magyarország Kezdeményezés megemlékezett az idén elvesztett tagjairól, akik közül sokan a koronavírus áldozataivá váltak. Zárszóként pedig Rácz Béla arra kérte a döntéshozókat, hogy

egy olyan Magyarországot teremtsenek, ahol mindannyian egyenlőek és boldogok tudunk lenni.