Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kampány indul a roma állampolgárok oltásáért

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Országos Roma Önkormányzat, az aHang, a Dikh Tv, a Romnet, a Roma Sajtóközpont, a Civil Kollégium Alapítvány és a Rendszerszint közös kampányba kezd a koronavírus elleni védőoltás regisztrációjának elősegítése érdekében.

Az ország 100 leghátrányosabb településén készülnek segítséget nyújtani azoknak, akik nem rendelkeznek megfelelő információval vagy technikai eszközzel a regisztrációhoz.

Az „Oltass, hogy élhess!” kampány során önkéntesek  internettel ellátott tabletekkel járják majd a települések utcáit, hogy segítsék az állampolgárokat a regisztrációban, akiket a későbbiekben értesítenek oltásuk várható időpontjáról. Az önkéntesek házról-házra, illetve a települések központjában kihelyezett pultoknál is segítséget adnak a védőoltás regisztrációjához. Egészségügyi szakemberek arra is felkészítették az önkénteseket, hogy megfelelő tájékoztatást tudjanak adni azoknak, akik félnek az oltás esetleges mellékhatásaitól.

Az önkéntesek ma, azaz április 10-én kezdték meg a munkát a településeken. A civil kampány elsőként Borsod, Baranya, Hajdú-Bihar, Heves, Szolnok, Nógrád, Pest, Somogy, Tolna és Szabolcs megye településein ad majd segítséget.

A kampányban továbbá ismert közszereplők, előadóművészek is beszélnek saját tapasztalataikról a vírussal kapcsolatban és hogy miért tartják fontosnak a védőoltás igénylését. A kampányhoz többek között csatlakozott Bangó Margit Kossuth-díjas énekes és Bódi Csabi énekes, aki a Dikh Tv kampányfilmében meséli el, mennyire súlyos lefolyású volt a koronavírus-betegsége.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nemrég közleményben hívta fel arra a figyelmet, hogy a kormány nem rendelkezik megnyugtató válaszokkal arra vonatkozóan, hogyan fogják beoltani a kiszolgáltatott csoportokat, holott roma aktivisták a járvány okozta humanitárius válságról számoltak be a roma településeken. A TASZ szerint a kormány nem tesz eleget olyan fontos információk közvetítéséért, hogy az oltáshoz nem szükséges érvényes TAJ-szám, és azt sem veszi figyelembe, hogy a társadalom peremére szorultak az internetes vakcinaregisztrációhoz is nehezebben férnek hozzá.

Egy Pécsi Tudományegyetem végzett kutatás szerint a roma embereknek csupán 9%-a szeretné beoltani magát. Az alacsony oltási hajlandóság oka, hogy a romák a hátrányos megkülönböztetésük miatt rendkívül bizalmatlanok a hatóságokkal szemben.

Címlapkép: MTI/Ujvári Sándor