Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bocsánatot kért a jobbikos Tóth Péter a korábbi cigányozásaiért az 1 Magyarország Kezdeményezés szegedi vitaestjén

Ez a cikk több mint 2 éves.

A roma értelmiségiek által életre hívott 1 Magyarország Kezdeményezés Csongrád-Csanád megyei 2. választókörzetében, Szegeden tartott vitáján a jelen lévő roma szószólók bocsánatkérésre szólították fel Tóth Pétert, a Jobbik helyi képviselőjelöltjét annak korábbi, erősen meleg-, roma- és zsidóellenes kijelentései miatt. A vitán a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Momentum jelöltjei is részt vettek.

Mivel Tóth Péter többször is a közönségtől várt megoldásokat különböző problémákra, Szegedi Dezső, az 1 Magyarország alapító tagja és az est moderátora a vita vége felé elmondta:

„A képviseleti demokráciának az a lényege, hogy az egyszerű választópolgárok megbízzák a tudással és hatalommal felruházott politikust, hogy megfelelő programokat dolgozzon ki. Természetesen az jó, ha a képviselő párbeszédet folytat a közösséggel, és megtudja, hogy mi a baja, de alapvetően azért bízzák meg a képviselőket, a jelölteket, hogy ők dolgozzanak ki programokat az ország, a közösségek problémájára.”

A jelenlévőknek így nem az feladatuk, hogy konkrét javaslatokat fogalmazzanak meg a társadalompolitika, a munkanélküliség, valamint az intézményes diszkrimináció kapcsán, hiszen ők a saját bőrükön tapasztalják azt meg.

„Ha már diszkriminációról beszélünk, fel kell tennem a kérdést: Tóth Péter képviselő úr pár évvel ezelőtt olyan politikai megnyilvánulásokat tett, amelyek a roma közösségekre, a meleg honfitársainkra és a zsidó honfitársainkra nézve méltánytalanok voltak.”

Szegedi Dezső itt egy korábban napvilágot látott, Tóth Péter által készített prezentációról beszélt, amiben Tóth egy tervet mutatott be arról, hogy hogyan akarja kiszorítani a romákat a városból, valamint a képviselőjelölt korábbi posztjairól, melyekben a melegekről és a zsidókról is előítéletes, vállalhatatlan hangnemű gondolatokat fogalmazott meg.

Tóth Péter korábban tömegével tett közzé rasszista mémeket, „bibsiző”, cigányozó és buzizó posztokat, amelyekről a 444 és a 24.hu is beszámoltak.

Először a körzetben az előválasztáson induló két másik jelöltet kérdezte arról, mi a véleményük ezekről a kijelentésekről.  Mihálik Edvin Máté, a Momentum jelöltje elmondta, szerinte vannak ma Magyarországon olyan politikai erők, melyeknek a célja, hogy a magyar társadalmat megosszák, ilyen szerinte a Fidesz és ilyen volt a Jobbik, majd visszautasította a melegek és a romák elleni kijelentéseket. Tóth Szabolcs, a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje reakciójában kiemelte, őt éppen a kirekesztés zavarja leginkább a Fidesz politikájában, így ő sem tartja elfogadhatónak, hogy bárkit bármilyen alapon megkülönböztessenek.

Tóth Péter a kérdésre, hogy fenntartja-e az állításait, módosult-e a hozzáállása, látásmódja, illetve, hogy mi történt a kijelentései óta, elmondta: szerinte a legfontosabb, ha valamit kifogásolnak, ha van egy gondolat, amiről azt gondolja, hogy nem helyes, akkor először megvizsgálja az okokat.

Elmondta, hogy a konkrét eset itt egy szegedi „legendás önkormányzati házzal” kapcsolatos, aminek lakói a környékbeli lakásokban és boltokban „fosztogattak”. Szerinte ők hiába jelezték többször is a problémát, nem lépett a rendőrség. Azonban később a megyei cigány önkormányzattal sikerült párbeszédet folytatni arról, hogy hogyan lehet a helyzetet kezelni, arra megoldást találni. Hozzátette, tudja, hogy néha rossz, ha ki kell mondani ezeket a problémákat, de szerinte akkor tűnik el az előítélet, ha megoldást keresnek azokra.

Szerinte itt az látszott, hogy sokan beköltöztek az említett házba, akik jogalap nélkül tartózkodtak ott, és ők hozták magukkal a problémákat. Elmondta, hogy neki az a tapasztalata, hogy „a fiatalabb romák körében nagyon erős a drogprobléma, ami az összes többi bűnözési forma alapja”. Itt ismét a közönségtől kért megoldást arra, hogy mit tegyen képviselőként azért, hogy a fiatal romák ne legyenek kitéve a drog jelentette veszélynek.

Szegedi Dezső a képviselőre reagálva elmondta, egyrészt nem kaptak választ arra a kérdésre, hogy hogyan viszonyul korábbi, kisebbségek ellen tett kijelentéseihez a jelölt,

másrészt felhívta Tóth figyelmét arra, hogy a kollektív bűnösség elve politikai bűn, így nem lehet felelőssé tenni a helyi roma közösségeket egyesek tetteiért.

Majd újra rákérdezett egyértelműen a képviselőnél arra, hogy fenntartja-e a korábbi szavait.

„Nem. Elnézést kérek, ha valakit megsértettem ezzel”

-válaszolta Tóth Péter, de hozzátette azt is, nem emlékszik arra, hogy mi volt korábbi megnyilvánulásaiban olyan, ami a cigányságra vonatkozott, szerinte sok mindent félreértelmeznek, ami egy „politikai eszköz”.

Búza Károly, roma szószóló szintén kitért a cigány közösségek kollektív bűnössé tételére, felemlegetve a Magyar Gárda tevékenységét és Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjének korábbi, romaellenes kijelenéseit. Majd arra kérte a jelenlévő jobbikos képviselőjelöltet, hogy tegye meg azt, amit Jakab Pétertől is várnak, és kérjen bocsánatot. Zárszójában erre reagálva Tóth Péter úgy fogalmazott:

„A kollektív bűnösséget váltsa fel a kollektív munkaközösség. És akkor én most határozottan kimondom, hogy a cigánybűnözés fogalmát használó mondataimért mindenkitől elnézést kérek.”

Elmondta, szerinte az esélyegyenlőségre a munkán és a szakipari oktatáson keresztül van lehetőség, hiszen a „hagyományos szakmák, amikben a cigányok otthon voltak, a vályog, a teknővetés, a drótozás kivesztek, ezért újra fel kell találni önmagunkat” – tette hozzá.

Jelenleg több feszültség is van az ellenzéken belül a riválisaik szerint a közös értéknyilatkozatban foglaltaknak ellentmondó jelöltek miatt. Az elmúlt napokban nagy port kavart az ózdi alpolgármesterről, Farkas Péter Barnabásról napvilágra került kép, amin a több párt által is támogatott jelölt náci karlendítéssel áll egy katowicei zsidóellenes megmozdulásokat bemutató kiállításon. De szintén feszültséget keltett a Ráczné Földi Judit DK-s képviselőjelölt ellen az Országos Előválasztási Bizottsághoz (OEVB) benyújtott vád is, miszerint a jelöltnek köze van egy tiltott offshore céghez. A vádat az OEVB kétharmados többséggel elutasította.

Az 1 Magyarország Kezdeményezés mind az öt ellenzéki miniszterelnök-jelöltet meghívta, hogy vitatkozzon a szervezet tagjaival a magyarországi cigányság helyzetéről és legégetőbb kérdéseiről. Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter már részt is vettek egy-egy ilyen vitán, a hét folyamán pedig sor fog kerülni Dobrev Klárára és Karácsony Gergelyre is. Értesüléseink szerint Jakab Péter mindeddig nem reagált a szervezet megkeresésére.

Az említett rész a Roma Sajtóközpont élő videójában 44:30-tól látható: