Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay Péter örülhet is, meg nem is

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hódmezővásárhely „Lázár János készülhet a civil életre” – írja a Választási földrajz az rtl.hu-n. Az adatok azt mutatják, hogy Hódmezővásárhelyen kiemelkedő, és ami még fontosabb, Makónál magasabb a részvétel. Ez azért fontos, mert amíg az előbbi város inkább Márki-Zay Péterhez, addig az utóbbi inkább Lázár Jánoshoz húz.

Ugyanakkor országosan inkább a Fidesz győzelmi esélyeit erősítik a részvételi adatok. Az ellenzékinek számító nagyvárosok részvételi aránya habár már kisebb arányban, de továbbra is elmarad a négy évvel ezelőttitől. Eközben a 10 ezer főnél kisebb települések (ahol a Fidesz számít esélyesnek) hozzák a 2018-as szintet. Számszerűen ez úgy néz ki, hogy amíg a biztosnak tartott ellenzéki körzetekben 6,36 százalékkal alacsonyabb a részvétel a négy évvel ezelőttinél, addig a biztos kormánypárti körzetekben csak  1,46 százalékkal.

Ugyanezt a trendet erősíti az, hogy a választást eldöntő billegő körzetek részvételi aránya a 2018-ashoz hasonlít, miközben a biztos kormányváltást akaró körzetek 5,68 százalékkal maradnak el négy évvel ezelőtti teljesítményükhöz képest. Ezzel kapcsolatban megjegyzik a cikkben, hogy bár várható némi átrendeződés a szavazat arányokban, ez önmagában még sem képes ellensúlyozni azt a hátrányt, ami a részvételből származik. Ahogyan azt is kiemelik, hogy az ellenzéki városoknak bele kell húzniuk, ha életben akarják tartani a kormányváltás reményét.

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor