Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb 4 év kétharmad, a Mi Hazánk a parlamentben – percről percre a Mércén

Ez a cikk több mint 2 éves.

2022 április harmadikán vasárnap, azaz ma, népszavazást és országgyűlési választásokat tartanak Magyarországon. Az utóbbi eredményeként eldől, hogy az elkövetkezendő négy évben kiknek a feladata legyen a nép képviselete a parlamentben.

Az elmúlt tucatnyi év után a Nemzeti Együttműködés Rendszere stabilnak tűnik, ugyanakkor az ellenzék számottevő erői idén először próbálnak meg szoros szövetségben fellépni ellene.

Ahogy az elmúlt években megszokhattuk, mindkét oldal sorsdöntőként írja le a vetélkedést, valamint a számos kisebb formáció is a létért folytatott küzdelemként hivatkozik rá.

Apokaliptikus víziók helyett mi ebben a percről percre tudósításban azt mutatjuk be, hogyan zajlik a választás napja, mi történik Budapesten és országszerte. Terveink szerint több helyszínről jelentkezünk információkkal, videókkal és képekkel, várhatók továbbá elemzések, beszámolók és a választáshoz kapcsolódó érdekességek, néhány körzetet pedig kiemelt módon fogunk követni.

Mostantól az éjszakába nyúlóan beszámolunk arról, hogy mi történik, érdemes hát velünk tartani és együtt kivárni, hogy marad-e a NER, vagy esélyt kap az ellenzéki összefogás, esetleg a Mi Hazánk vagy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt lesz az elkövetkezendő években a mérleg nyelve.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Holnap reggel újabb négy évnyi fideszes teljhatalomra ébredünk, ma este pedig elbúcsúzunk. Köszönjük az egész napos, kitartó figyelmet!

A mai közvetítést is kizárólag a ti támogatásotokból tudtuk megvalósítani, ha tehetitek, támogassátok a Mércét, szükségünk lesz rá.


Vasas székház A Vasas Szakszervezetek józsefvárosi székházában tartott értékelő beszédet Jámbor András, a Budapest 6-os körzet ellenzéki jelöltje, aki 99 százalékos feldolgozottságnál 47,61 – 42,44 százalékos előnyt, azaz magabiztos győzelmet könyvelhet el a fideszes Sára Botonddal szemben.

A Mérce alapítója azzal kezdte mondandóját, hogy bár az összellenzéki eredményvárón sorra kapta a gratulációkat, nem tud őszintén örülni saját győzelmének ilyen országos eredmény mellett.

Kiemelte: ez az egyetlen választókerület az országban, ahol úgy tudott nyerni az ellenzék, hogy számottevő jobbikos szavazatszám volt az előző két választáson. (13 százalékot kapott a Jobbik 2014-ben és 2018-ban is.)

Jámbor arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs még egy olyan választókerület, ahol a Jobbik szavazóit az ellenzéki szavazóbázisba be tudták olvasztani.

Hozzátette, a Jobbik korábbi elnökhelyettese, Dúró Dóra a Mi Hazánk színeiben kevesebb mint 5 százalékot kapott a mostani választáson, azaz bőven a parlamentbe jutó szélsőjobboldali párt országos eredménye alatt teljesített a VIII. és IX. kerületben.

„És hát egyébként ez a probléma: azt látjuk, hogy akik 2006-ban még az MSZP szavazói voltak, azok az alsó középosztálybeli, középosztálybeli dolgozó emberek, akik egykor baloldali szavazók voltak, 2010 után átálltak a Jobbikhoz, és mára fideszes szavazók lettek. A baloldali-liberális – vagy most éppen keresztény-konzervatív – ellenzék teljesen elvesztette őket. És itt kell elkezdeni gondolkozni azon, hogy hogyan lehet tovább”

– fogalmazott a Szikra Mozgalom jelöltje.

Jámbor azt kérte hallgatóságától, ne azt kezdjék el mondani, hogy „akik ma máshogyan szavaztak, azok buták”, hanem azt gondolják végig, hogy „ezek az emberek a szomszédaink, ugyanabba az iskolába járatják a gyerekeiket, és hogy hogyan tudunk együttélni az országban azzal, ami most történik”.

Szerinte sokan azért szavaztak a Fideszre, mert egyedül voltak, mert biztonságot akartak. Jámbor szerint most arról kell gondolkodnunk, hogy „ezeknek a Fidesz-szavazóknak közösségként hogyan tudunk biztonságot adni a propagandával szemben, és új Magyarországot teremteni anélkül, hogy további félelmeket sulykolnánk beléjük”.

Jámbor beszéde végén azt ígérte: a következő négy évben megpróbálja minden erejével szolgálni választókerületét, és megpróbál olyan politikát csinálni, ami helyben és országosan is erőt tud adni a Szikra által képviselt politikai gondolatoknak.

Három választókerületben, Dunaújvárosban, Pécsen és a 18. kerületben nagyon szoros, egy-két százalékon belüli különbségű a verseny a fideszes és az ellenzéki jelölt között.

Fejér megye 4. számú választókerületében 90,24 százalékos feldolgozottságnál az ellenzéki Kálló Gergely (44,28 százalék) alig több mint egy százalékkal van lemaradva Dr. Mészáros Lajostól, a Fidesz jelöltjétől (45,65 százalék).

Pécsen 89,89 százalékos feldolgozottságnál Mellár Tamás 43,01 százalékkal vezet a fideszes Kővári Lajos előtt, aki jelenleg 42,62 százalékon áll.

Nyílt a verseny Budapest 18. kerületében is, ahol Kunhalmi Ágnes 94,74 százalékos feldolgozottságnál kevesebb mint egy százalékkal (44,28 százalék), 406 szavazattal vezet Dr. Lévai István Zoltán előtt (43,52 százalék).

Frissítés 05:36. A hajnali órákra kiderült: Kálló Gergely biztosan bukja a Fejér 4-es körzetet, és így az egyetlen jobbikos OEVK-t.

A budapesti 13-asban (IVIII. ker.) Vajda Zoltán azonban mindössze 36 szavazattal marad el a fideszes inkumbens Szatmáry Kristóftól 98.63 % -os részvételnél. Vajdának tehát jó esélye van elhódítani az OEVK-t.

Továbbra is 3 körzet bizonytalan: Budapest 15-ben Kunhalmi Ágnes bizakodhat az újrázásban, Dr. Lévai István néhány száz szavazattal van csupán lemaradva mögötte. Mellár Tamás Baranya 1-ben  keveseb mint 250 szavazattal vezet fideszes kihívója előtt. Mindketten bízhatnak a külképviseleti szavazatokban, amelyek jó eséllyel az ő előnyüket növelik majd. Budapest 13-ban a külképviseleti szavazatok könnyen jelentkezik majd Vajda Zoltán győzelmét.

Előválasztás ide, tulajdonképpeni teljes ellenzéki összefogás oda, az Egységben Magyarországért csupán 4 olyan körzetben aratott győzelmet, ahol négy évvel ezelőtt a Fidesz-KDNP végzett az élen. Ráadásul mind a 4 körzet abban a fővárosban található, ahol már 2018-ban is 12 egyéni választókerületet hozott el az ellenzék az elérhető 18-ból (a maradék 6-ot a kormánypárti jelöltek vitték el).

A Momentum ismert politikusa – és rövid ideig ügyvezető elnöke –, Orosz Anna 88,46 százalékos feldolgozottság mellett legyőzte a KDNP frakciójában ülő Simicskó Istvánt abban a 2-as számú választókerületben, ahol 2019 óta alpolgármesterként tevékenykedik.

  • Orosz Anna (Egységben Magyarországért): 22 769 szavazat – 51,47%
  • Dr. Simicskó István (Fidesz-KDNP): 18 217 szavazat –  41,18%
  • Novák Előd (Mi Hazánk): 1 392 szavazat – 3,15%
  • Mendly Miklós (MKKP): 1 297 szavazat – 2,93 %

A többi kerülethez képest viszonylag alacsony, 88,89 százalékos feldolgozottság miatt még nem teljes bizonyossággal jelenthető ki, de a jelöltek közötti különbséget látván valószínűsíthető, hogy a momentumos Hajnal Miklós elhozta a XII. kerület egészét és a II. kerület egy részét magába foglaló 3-as számú választókerületet. Négy évvel korábban itt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerzett egyéni mandátumot, ám idén ő csak listán indult. Apró érdekesség, hogy a Kétfarkú Kutya Párt elnöke, Kovács Gergely is itt mérettette meg magát.

  • Hajnal Miklós (Egységben Magyarországért): 20 179 szavazat – 47,33%
  • Dr. Fürjes Balázs (Fidesz-KDNP): 18 223 szavazat – 42,74%
  • Kovács Gergely (MKKP): 2 444 szavazat – 5,56%
  • Dr. Grundter Tamás (Mi Hazánk): 980 szavazat – 2,23%

A sorban következő, 4-es számú fővárosi választókerületben is fordított az ellenzék. A budai hegyvidéken, a II. kerület nagyobb és a III. kerület kisebb részét magába foglaló körzetben Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti képviselője aratott győzelmet. 2018-ban itt Varga Mihály pénzügyminiszter szerzett mandátumot, idén azonban ő sem indult el egyéniben. 79,75 százalékos feldolgozottságnál így néz ki az eredmény:

  • Tordai Bence (Egységben Magyarországért): 21 582 szavazat – 50,73%
  • Dr. Gór Csaba (Fidesz-KDNP): 17 769 szavazat – 41,76%
  • Juhász Veronika (MKKP): 1 562 szavazat – 3,67%
  • Nagy Attila (Mi Hazánk): 1 012 szavazat – 2,38 százalék

Az ellenzék a főváros pesti oldalán szintén elhódított egy választókerületet a kormánypártoktól. Budapest 6-os a VIII. és IX. kerület nagy részét magába foglaló körzetben Jámbor András (a Mérce alapítója és a baloldali Szikra Mozgalom tagja)  97,62 százalékos feldolgozottság alapján legyőzte kormánypárti ellenfelét, Sára Botondot, aki 2018 és 2019 között Józsefváros polgármesteri tisztségét töltötte be. Négy évvel korábban itt a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté végzett az élen, idén azonban ő sem indult újra.

  • Jámbor András (Egységben Magyarországért): 19 186 szavazat – 47,59%
  • Sára Botond (Fidesz-KDNP): 17 128 szavazat – 42,48%
  • Dúró Dóra (Mi Hazánk): 1 970 szavazat – 4,98%
  • Döme Zsuzsanna (MKKP): 1 744 szavazat – 4,33%

Frissítés 05:47: Budapest 13-ban ugyan jelenleg a fideszes inkumbens Szatmáry Kristóf vezet, 98.63%-os feldolgozottságnál az előny alig létezik: mindössze 18 szavazatra rúg. A külképviseleti voksokkal a DK-s Vajda Zoltán könnyen elviheti a mandátumot.

Dunaújváros, Fejér 04. OEVK Fejér megye 4. számú választókerületét a Fidesz-KDNP jelöltje, Dr. Mészáros Lajos könnyen megnyerheti. Mészáros 45,65%-kal vezet a szavazatok 90,24%-es feldolgozottságánál, szorosan utána a jobbikos Kálló Gergely, 44,28%-kal.

A COVID-19 világjárvány előtt, 2018-ban a Jobbik színeiben induló politikus, Pintér Tamás 43,53%-kal, 20 405 szavazattal nyerte meg az országgyűlési választásokat. A Fidesz-KDNP színeiben induló Galambos Dénes szoros versenyben 39,56%-kal, 18 541 szavazattal veszített.

Pintér 2019-ben polgármesterként indult és nyert Dunaújvárosban, így az összeférhetetlenségi szabályok miatt meg kellett válnia parlamenti mandátumától. Utódját, Kálló Gergelyt 2020-ban egy időközi voksoláson választották meg az ellenzéki pártok  támogatásával, jelentős szavazatelőnnyel (a kormánypártok akkor saját jelölt helyett egy független indulót támogattak). Ennek fényében idén is feltételezhető volt Kálló győzelme – ez most megdőlni látszik.

budapest műjégpálya Az ellenzéki összefogás pártvezetői közül feltűnően kevesen, mindössze Donáth Anna és Karácsony Gergely álltak fel a színpadra az ellenzéki eredményvárón Márki-Zay Péter beszéde után. Erre utalva Budapest főpolgármestere azzal kezdte mondandóját:

„Ha a ma este úgy alakult volna, ahogy reméltük, akkor ma sokkal többen lennénk ezen a színpadon.”

„Nemcsak, hogy itt vagyunk, hanem itt is maradunk, és amit elkezdtünk közösen csinálni, azt végig kell csinálnunk.  Küzdenünk kell, tudva azt, hogy a magyar történelemben mindig voltak zsákutcák, amikor valójában hátrafelé mentünk a történelemben, és úgy tűnik, hogy ma nem tudtuk meggyőzni a honfitársaink többségét arról, hogy nem arra van az előre, ahova mutogat a kormányoldal” – folytatta Karácsony.

A főpolgármester beszéde végén Budapest szerepéről beszélt, ahol többségében továbbra is ellenzéki egyéni győzelmek születtek.

„Meg kell őriznünk a hazánkból azt, ami megmaradt. Megmaradt például a nemzetnek egy fővárosa, amely még mindig a szabadság szigete ebben a hazában. Bár én azt szeretném, ha mindenhol az emberek tudnának és mernének szabadon gondolkodni, mint ahogy Budapesten talán ezt megtehetik, de úgy tűnik, hogy ma este a nemzet fővárosára maradt, hogy vigye tovább a szabadság és a szolidaritás zászlaját” – zárta mondandóját Karácsony Gergely.

Pest megye Pest megye mind a 12 választókörzetében győzött a Fidesz-KDNP jelöltje. Budakeszin, a 02. számú OEVK-ban viszonylag szoros küzdelem alakult ki Menczer Tamás és Szél Bernadett között, előbbi 46,95%-on áll 82,42%-os feldolgozottságnál, utóbbi 44,59%-on.

Dunakeszin szintén szoros volt Tuzson Bence és a párbeszédes Dorosz Dávid küzdelme, utóbbi végül alulmaradt a fideszes jelölttel szemben. Tuzson a szavazatok 46,57%-át szerezte meg 93,55%-os feldolgozottságnál, Dorosz a 41,59%-át.

Így néznek ki a Pest megyei eredmények éjfél környékén:

  • PEST, 01. számú OEVK – DR. ARADSZKI ANDRÁS (FIDESZ-KDNP) 27 274 (45,73%)
  • PEST, 02. számú OEVK – MENCZER TAMÁS (FIDESZ-KDNP) 28 734 (47,05%)
  • PEST, 03. számú OEVK – DR. VITÁLYOS ESZTER (FIDESZ-KDNP) 32 823 (52,83%)
  • PEST, 04. számú OEVK – RÉTVÁRI BENCE (FIDESZ-KDNP) 27 618 (55,72%)
  • PEST, 05. számú OEVK – TUZSON BENCE (FIDESZ-KDNP) 31 296 (46,56%)
  • PEST, 06. számú OEVK – VÉCSEY LÁSZLÓ (FIDESZ-KDNP) 23 060 (51,91%)
  • PEST, 07. számú OEVK – DR. SZŰCS LAJOS (FIDESZ-KDNP) 30 268 (49,67%)
  • PEST, 08. számú OEVK – BÓNA ZOLTÁN (FIDESZ-KDNP) 26 673 (45,79%)
  • PEST, 09. számú OEVK – CZERVÁN GYÖRGY (FIDESZ-KDNP) 26 328 (61,06%)
  • PEST, 10. számú OEVK – POGÁCSÁS TIBOR (FIDESZ-KDNP) 27 134 (60,27%)
  • PEST, 11. számú OEVK – PÁNCZÉL KÁROLY (FIDESZ-KDNP) 30 397 (56,94%)
  • PEST, 12. számú OEVK – FÖLDI LÁSZLÓ (FIDESZ-KDNP) 27 580 (59,80%)

„Nem akarom titkolni a csalódottságomat, a szomorúságomat, sosem gondoltuk volna, hogy ez lesz az eredmény”

– kezdte beszédét Márki-Zay Péter az Egységben Magyarországért eredményváróján.

Azzal folytatta, hogy már a kampány elején tudták, hogy ez egy kiegyenlítetlen küzdelem lesz, és az is volt. A miniszterelnök-jelölt szerint az is biztos, hogy a Fidesz csalt a választáson, és hogy „nincsen Magyarországon demokrácia”.

Igazat adott Hadházy Ákosnak – akinek sikerült győznie Budapest 8-as választókerületben – abban, hogy amíg a „tömegtájékoztatáson nem tudnak változtatni”, és az emberekhez csak a propaganda jut el, addig nem lehet leváltani a kormányt.

Mindezek ellenére Márki-Zay Péter elismerte a Fidesz győzelmét, és hogy a szavazatok „óriási részét megszerezték”, de azt is hozzátette, hogy a 12 év alatt kiépített rendszerben a „matematika” mindig is a Fidesznek kedvezett.

„Egy nem demokratikus rendszerben” nyerte meg a választást a Fidesz, ugyanis 13-szor több óriásplakátja volt a kampányban a kormánypártnak, amikkel „gyűlöletkampányt” és „hazugságokat” terjesztettek.

Nem gondolta volna az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje, hogy az elmúlt négy év harca nem fog beérni, de szerinte „Hitlert is megválasztották volna kétharmaddal” Berlin lerohanásának idején, hála a propagandának.

Az egyetlen vigaszt a vereségben Orbán Viktor „reggeli arca” nyújtotta, ugyanis lehetett látni rajta, hogy a „miniszterelnök úr fél”.

Márki-Zay azoknak is üzent, akik csalódottságukban azt fontolgatják, hogy elhagyják Magyarországot: „nyugodjanak meg”, mert most nyugodt és tiszta lelkiismerettel állhatnak a tükör elé.

Végül megköszönte a szavazóknak és önkénteseiknek a bizalmat és a kitartást, és arra kérte őket, hogy ne menjenek sehová, mert

„Mi maradunk, itt maradunk veletek!”

Tapolca 81,9 százalékos feldolgozottságnál 50,45 százalékkal vezet Veszprém megye 3. számú választókerületében Navracsics Tibor a jobbikos Rig Lajos előtt, aki 44,82 százalékon áll.

A tapolcai központú választókerülethez Ajka mellett további 58 település tartozik. A körzet 2015-ben került az országos politikai érdeklődés középpontjába, miután a térség fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő meghalt, és az időközi választást Rig Lajos nyerte meg, amivel a Fidesz elvesztette a kétharmados többségét.

A jobbikos politikus ekkor úgy tudott győzni 35,5 százalékkal a fideszes Fenyvesi Zoltán ellen, hogy nem volt teljes ellenzéki összefogás, az MSZP és a DK közösen indítottak egy jelöltet.

2018-ban 70 százalékos részvételnél Fenyvesi Zoltánnak sikerült visszanyernie a körzetet. Fenyvesi akkor 46,91; Rig pedig 40,56 százalékot szerzett.

2019-ben aztán az ellenzék győzött Tapolcán az önkormányzati választáson. Mindezek miatt a választókerületet billegő körzetként tartották számon – Navracsics indítása azonban, úgy tűnik, a Fidesz részéről eldöntötte a versenyt, Rig Lajos ezúttal az ellenzéki szövetség támogatásával sem tudott nyerni.

Budapest

„Sokkal nagyobb a felelősségünk most, mint akár tegnap, vagy egy hónappal ezelőtt. Most nem szabad feladnotok!”

– mondta Donáth Anna, a Momentum elnöke az Egységben Magyarországért koalíció eredményváróján. A politikus elmondta, hogy „holnap hideg fejjel” ő is át fogja gondolni a dolgokat, és újra neki fog indulni, és megkérte a jelenlévőket, hogy jöjjenek vele.

Donáth szerint olyan dolgok jönnek most

„amelyeket senki nem fog tudni se egyedül, se talán közösségileg elviselni.”

Az ellenzék közös listához, koordinált induláshoz és közös egyéni jelöltekhez fűzött reményei április 3-án este pár óra alatt foszlottak szét. Hiába vártak ettől több mandátumot, végül

vidéken az „esélyesnek” gondolt választókerületek közül csak kettőt vitt el az ellenzék: Csongrád 1-et (Szeged) és Mellár Tamás pécsi kerületét szerezhetik meg végül.

Budapesten kicsit jobb a helyzet, de a legrosszabb verziót is alulmúlta a végeredmény:

rezeg a léc Kunhalmi Ágnes és Hiller István dél-pesti választókerületeiben, a 16. és 17. kerületet pedig Dunai Mónika és Szatmáry Kristóf fideszes jelöltek vihetik el.

Ebben a helyzetben a „választási térképeknek” alig van értelme, hiszen az ellenzék a belső, budapesti választókerületeken kívül csupán egy szegedi és egy pécsi választókerületet tudott megszerezni.

Ez minden bizonnyal az eddigi ellenzéki összefogás teljes szétforgácsolódásának kezdete, ami a 2019 októberi, önkormányzati eredményeiket is megkérdőjelezi.

Orbán Viktornak mindez viszont új, minden eddiginél erősebb kétharmados, egyedüli felhatalmazást szerzett, amihez még a Mi Hazánkra sincsen szüksége, bár ők is bejutnak minden bizonnyal a parlamentbe.

14. kerület, Budapest 08. OEVK, Zugló Budapest 8. számú választókerületében, Zuglóban biztos az ellenzéki győzelem. Miután a megnyerte a 2021-es előválasztásokat, a volt LMP-s, Momentum frakcióban induló Hadházy Ákos 53,28% százalékkal vezet a szavazatok 81,54%-os feldolgozottsága mellett, a Fidesz-KDNP-s jelölt, Borbély Ádám ellenében (37,13%).

Az eredmény nem meglepő, Budapestnek ez a második legellenzékibb választókerülete, itt 2014-ben sem sikerült a Fidesz-többség. Ekkor a választók az MSZP-s Tóth Csabát választották meg képviselőnek, aki a szavazatok 39,88%-át kapta meg, és legyőzte a fideszes Dr. Papcsák Ferencet. Ugyanebben az évben választották meg Karácsony Gergelyt polgármesternek. 

2018-ban ismét Tóth Csaba nyerte meg a választókerületet 76,41%-os részvétel mellett, a szavazatok 47,23%-ával. Ez 2018-ban 27 700 szavazatot jelentett, 6000-rel több szavazatot, mint amennyit 2014-ben kapott. 2018-ban a fideszes jelölt, Jelen Tamás 35,06%-ot kapott – 20 600 szavazatot. 

2019-ben Zuglóban Horváth Csaba lett az ellenzéki polgármester, 50,33 %-al. Nagyon forró volt az előválasztások hangulata is a kerületben. Tóth Csabát Hadházy Ákos volt LMP-s politikus győzte le, ahogy 2022-ben a fideszes jelöltet is.

82 százalékos feldolgozottságnál Hende Csaba volt honvédelmi miniszter több mint 4000 szavazattal (21 285 szavazat) nyerte meg az azelőtt „billegő” körzetnek számító szombathelyi választókerületet, Czeglédy Csaba, a DK előválasztáson győztes jelöltje ezen állás szerint 16 600 szavazatot szerzett.

Ezért ebben a kerületben Hende és a Fidesz győzelme már biztosra vehető.

A korábbi történések és a kerület sajátosságai alapján ez egy nagyon meglepő eredmény:

  • Vas megye 1. számú választókerületének központja, Szombathely a megye székhelye. A körzethez tartozik még 11 kis település.
  • Vas 1 erősen jobboldalinak számít, úgy mint a nyugat-dunántúli választókerületek nagy része.
  • A OEVK országgyűlési képviselője, Dr. Hende Csaba volt honvédelmi miniszter.
  • Hende Csaba már 2006-ban is mandátumot szerzett Szombathelyen.
  • 2010-től honvédelmi miniszter.
  • 2014-ben ismét egyéni körzetből került a parlamentbe.
  • Hende Csaba 2018-ban ismét megnyerte a Vas-1-et. Viszonylag magas, majdnem 76%-os részvétel mellett begyűjtötte a szavazatok 49,9 %-át, ami 26 000 szavazatot jelentett. Hende így 5400 szavazattal többet kapott, mint 2014-ben.
  • Esélyes kihívója 2018-ban Dr. Nemény András volt, aki 30,5%-ot és 16 000 szavazatot kapott. Az ellenzéki összefogás itt sem valósult meg.
  • 2019-re viszont fordult a kocka. Nemény András az önkormányzati választásokon megszerezte a mandátumok 48,82%-át, ami ekkor 16 700 szavazatot jelentett. Itt már megvalósult az ellenzéki összefogás.
  • A Fidesz 2022-ben ismét Hende Csabát indítja.
  • Hende kihívója a DK-s Czeglédy Csaba lesz, miután az előválasztáson szoros küzdelemben megverte az LMP prominens politikusát, Ungár Pétert.
  • A körzet abszolút billegőnek számít. Nagyon nagy harc és küzdelem várható. Néhány szavazaton múlhat, hogy ki nyeri a körzetet.
  • Szombathelyen Czeglédy áll jobban, a 11 kis településen pedig Hende hasít. A választás kimenetelét az arányok fogják eldönteni.

Bálna „Egész jól nézünk ki, egyre jobban nézünk ki, talán még sohasem néztünk ki olyan jól, mint ma este” – kezdte saját maga március 15-i mondatait idézve győzelmi beszédét Orbán Viktor a ferencvárosi Duna-parton, a Bálna előtt felállított színpadon.

A hamarosan ötödik kormányát alakító miniszterelnök úgy fogalmazott, akkora győzelmet aratott a Fidesz, hogy az „még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan”.

Orbán külön köszöntötte a határon túli magyarokat, akiktől szerinte a Fidesz kapott egy esélyt, és akik azért segítettek a Fidesznek,  hogy az újból megválasztott kormánypártok is segíthessenek nekik

A kárpátaljai magyaroknak külön üzent: „Ne féljenek, az anyaország veletek van!” – mondta Orbán.

Orbán aztán nemcsak idén március 15-éről, hanem 2018. április 8-án estéről is idézte egy saját mondatát, miszerint „ma este van mire szerénynek lenni”.

A Fidesz elnöke felsorolta az elmúlt választások alkalmával egymással szemben felállt politikai erők különböző kombinációit, mondván: „a ma estével a győzelem szinte minden lehetőségét kimerítette” a Fidesz:

  • 2010-ben kétfordulós rendszerben,
  • 2014-ben külön-külön induló ellenzékkel szemben,
  • 2018-ban, amikor részleges összefogás volt,
  • és 2022-ben, amikor teljes összefogás történt.

„A Jóistentől meg kell kérdezni, hogy az hogy van, hogy pont akkor nyertünk a legjobban, mikor a legjobban összeálltak ellenünk.”

– tette hozzá.

Orbán szerint mindez annak ellenére sikerült, hogy szerinte „óriási nemzetközi erőközpontok mozdultak meg” velük szemben. „Nekik” a miniszterelnök azt üzente: „kidobott pénz volt minden fillér, amit a magyar baloldalnak adtak”.

A sorosozás sem maradt el ebben a kontextusban: „A magyar baloldal volt Gyuri bácsi életének legrosszabb befektetése: 12 éve csak viszi a pénzt” – viccelődött Orbán.

Beszéde végén odaszólt az Oroszoroszág által megtámadott Ukrajnát elnöklő Volodimir Zelenszkijnek is:

„Ez a győzelem azért marad emlékezetes, mert most kellett a legnagyobb túlerővel megküzdeni: a baloldal itthon, a nemzetközi baloldal, a brüsszeli bürokraták, a Soros-birodalom minden pénze és szervezete, a nemzetközi fősodratú média, és a végén még az ukrán elnök is” – sorolta Orbán.

Ejtett néhány szót a népszavazásról is: Orbán szerint a Fidesz megvédte Magyarország függetlenségét és szabadságát, békéjét és biztonságát, és „bár még nem ismerjük az eredményeket, de reméljük, hogy megvédtük a gyerekeinket is”.

A negyedik kétharmad küszöbén azzal zárt Orbán: „Az egész világ láthatta ma este, hogy a konzervatív politika győzött”, és azt üzente a Nyugatnak, hogy „ez nem a múlt, ez a jövő”.

Budapest 06. OEVK A szavazatok 91,67 százalékának feldolgozásánál biztosra vehető, hogy Jámbor András (Egységben Magyarországért) megnyeri Budapest 6-ot (Józsefváros és Ferencváros). Jámbor a szavazatok 47,63 százalékát gyűjtötte össze eddig, ez behozhatatlan. A második helyen Sára Botond (Fidesz-KDNP) áll kiesőre, a szavazatok jelenlegi 42,48 százalékával.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk jelöltje messze alulmaradva, 4,86 százalékkal érkezett be a harmadik helyre.

Esztergom, Komárom 02. OEVK Komárom-Esztergom megye 2-es számú választókerületében a szavazatok 79,59%-os feldolgozottságánál veszíteni látszik a jobbikos Nunkovics Tibor (37,55%-on) az ellenében a Fidesz-KDNP színeiben induló Erős Gáborral szemben, aki a szavazatok 51,20%-át viszi.

Az Esztergom központú választókerületben 30 település szavazói adhatták le voksukat ma ott, ahol a Fidesz 2010 óta következetesen uralja a választókerületet.

Az optimista elemzők szerint ebben a körzetben van esélye az ellenzéknek a győzelemre – a pesszimista elemzők minimum billegő körzetként emlegették, annak ellenére, hogy ha megvalósult volna az ellenzéki összefogás, akár már ’18-ban is legyőzhető lett volna a Fidesz.

A körzet országgyűlési képviselője, a korrupciós botrányba keveredett Völner Pál 2018-ban 70,33%-os átlagos részvételnél 45,21%-ot kapott (és majd 3000 szavazattal többet, mint 2014-ben), ami 26 100 szavazatot jelentett. Hozzá képest a 2018-ban legjobban végző ellenzéki jelölt, Nunkovics Tibor 34,31%-ot kapott, és 19 800 szavazatot.

Annak ellenére is gyengülni látszódtak a Fidesz esélyei, hogy 2022-ben Völnert korrupciós botránya miatt Erős Gáborra cserélte le a Fidesz, ám ezek az előrejelzések nem bizonyultak helytállónak.

Jászberény 85,54 százalékos feldolgozottságnál 60,77 százalékkal vezet Jász-Nagykun-Szolnok megye 2. számú választókerületében Pócs János az ellenzék jelöltje, Dr. Kertész Ottó előtt, aki 32,63 százalékon áll.

A jászberényi központú választókerület magába foglalja a Jászság teljes területét, illetve Újszászt és Tiszasülyt is.

2014-ben Pócs 18 200 szavazattal, 42,8 százalékkal nyert. Akkori kihívója, Jászberény jelenlegi polgármestere, a jobbikos Budai Lóránt 2014-ben a szavazatok 30,06 százalékát kapta.

2018-ban a fideszes politikus a szavazatok 51,21 százalékával, 24 500 szavazattal nyert. Budai Lóránt ebben az évben 33,5 százalékkal, 16 ezer szavazattal lett második. A harmadik helyezett a DK-s Gedei József lett 8,12 százalékkal, 4000 szavazattal. A jászberényi, állatorvosként dolgozó Dr. Kertész Ottó őt győzte le az ellenzéki választáson, és lett 2022-ben az ellenzék közös jelöltje. A választókerület azonban úgy tűnik, továbbra is Pócs János képviselősége alatt marad.

Budapest Budapest 02. számú választókörzetében a szavazatok 83,33%-os feldolgozottságánál a momentumos Orosz Annának akkora az előnye, hogy a győzelme ezen a ponton kijelenthető.

Eddig a szavazatok 51,55%-át szerezte meg Orosz, a 11. kerület alpolgármestere, ami 21 441 szavazatot jelent. A második helyezett Dr. Simicskó István kicsivel több mint 10%-kal van lemaradva, a szavazatok 41,10%-át szerezte eddig meg, azaz 17 096 szavazatot.

Budapesten sok olyan választókerület van, ahol a szavazatok jelenlegi állása szerint az ellenzéki jelöltek felülkerekedhetnek a hivatalban lévő kormánypárti jelöltek felett.

Azonban van két dél-pesti körzet, amelynek bár országosan ismert, hivatalban lévő MSZP-s országgyűlési képviselője van, ám ennek ellenére nagyon szorosnak ígérkezik a választás.

Az egyik ilyen a XVIII. kerületet magába foglaló 15-ös számú választókerület, melyet az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes képvisel az országházban. 85,53 százalékos feldolgozottság mellett itt jelenleg a következőképpen néz ki az eredmény:

  • Kunhalmi Ágnes (Egységben Magyarországért): 21 372 szavazat –44,25%
  • Dr. Lévai István Zoltán (Fidesz-KDNP): 21 015 szavazat – 43,51%
  • Árvai Csaba (Mi Hazánk) : 2137 szavazat – 4,42%
  • Szokor Márton (MKKP): 1564 szavazat – 3,24%

79,27 százalékos feldolgozottság mellett hasonlóan szoros a verseny a XIX. kerület egy részét és a XX. kerület egészét magába foglaló 16-os körzetben. Az itteni ellenzéki induló Dr. Hiller István az MSZP 2004 és 2007 közötti elnöke, korábbi oktatási miniszter.

  • Dr. Hiller István (Egységben Magyarországért) : 15 690 szavazat –45,06%
  • Földesi Gyula (Fidesz-KDNP): 15 537 szavazat – 43,52 %
  • Hrivnák Pál (Mi Hazánk) : 1880 szavazat – 5,27%
  • Szentesi Szabolcs (MKKP): 1363 szavazat – 3,82%

 

budapest 07. oevk A szavazatok 67, 95 százalékának feldolgozásánál nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az Egységben Magyarországért jelöltje, Hiszékeny Dezső megnyerte Budapest 7-es választókerületét. Hiszékeny (60,20%) jelen feldolgozottságnál 22 155 szavazattal közel kétszeresét szerezte meg a második helyen álló Harrach Tamásra adott szavazatoknak (12 632, 30,74%).

Ez az előny behozhatatlan.

csongrád-csanád 02. OEVK Mihálffy Béla, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok 85,39 százalékának feldolgozása után behozhatatlan előnyre tett szert a szavazatok 46,70 százalékának megszerzésével az egységes ellenzék jelöltje, Mihálik Ervin (38,35%) előtt.

A választókerületben Toroczkai László (10,13%) áll a harmadik helyen.

Lázár János 2002 óta egyéni képviselője Csongrád-Csanád megyének. Azóta nem szenvedett vereséget helyben, és két évtized után is győzelmet aratott. 

Újraválasztásához ezúttal minden bizonnyal az is hozzájárult, hogy közbenjárásával a fideszes vezetésű makói önkormányzat fejenként 100 ezer forinttal támogatta a Continental sztrájk után kirúgott dolgozóit, míg Márki-Zay inkább lemaradt az ügyről. A makói gumigyárba a Makó környéki falvakból is járnak dolgozni, ahol szintén kaptak támogatást az önkormányzattól. 

Márki-Zay tehát hiába vált 2018-ban váratlanul Hódmezővásárhely polgármesterévé, miniszterelnök-jelöltként országos ügyekkel kampányolt, és nem jutott ideje egyéni választókörzetének helyi ügyeire.

Külön érdekes, hogy Makónak egészen 2014-ig MSZP-s polgármestere volt, tehát a 2010-es fideszes lavina se vette el az MSZP-től a várost. Mostanra azonban itt is egyértelműen fordult a kocka.

Az ország egyik leginkább Fidesz-párti megyéjében, Hajdú-Biharban kevés esélyt jósoltak az Egységben Magyarországért számára. Egyedül az 1-es számú Debrecen központú körzet tűnt nyerhetőnek az ellenzék számára. 81,67 százalékos feldolgozottság mellett azonban nagyon úgy néz ki, hogy a körzetet megőrzi Kósa Lajos, aki 1990 óta megszakítás nélkül tagja az Országgyűlésnek, és 16 éven át vezette az ország második legnépesebb városának számító Debrecent. Ellenfele a helyben ismert DK-s parlamenti képviselő, Varga Zoltán volt, aki azonban úgy tűnik, nem fog egyéni győzelmet aratni.

  • Kósa Lajos (Fidesz-KDNP): 49,8 %
  • Varga Zoltán (Egységben Magyarországért): 38,79%
  • Salánkiné Kuti Zsuzsanna (Mi Hazánk): 6,18%
  • Pető Csaba (MKKP): 3,48%

 

Bár most úgy tűnik, a Fidesz-KDNP-nek egyedül is meglehet a kétharmados többség, Sanyó Ádám, a taktikaiszavazas.hu elemzője szerint reggelre elveszíthetik egyedüli alkotmányozó többségüket.

Mivel azonban egyre biztosabb, hogy a Mi Hazánk Mozgalom már mindenképpen bejut a parlamentbe, akár az ő képviselőik is szükségesek lehetnek Orbán Viktor következő kétharmadához, véli Sanyó.

Arra a kérdésre, hogy mi okozhatta az ellenzék ilyen mértékű összeomlását, az elemző lényegében egyetértett Török Gábor korábbi véleményével, és úgy látja, a Jobbik egykori szavazói Északkelet- és Kelet-Magyarországon szinte teljesen átvándoroltak a Fideszhez vagy Toroczkai Lászlóékhoz.

Sanyó rámutatott, hogy 2015-ben, a Jobbik legjobb évében országos támogatottságuk 27%-os volt, azóta országosan 9-10 százalék között stabilizálódhatott a Vona Gábor utáni, Jakab Péter vezette párt. Ennek támogatása nagyon-nagyon hiányozhat most az ellenzék összesített eredményéből.

Hatvan, Heves 03. OEVK Hatvanban, Heves megye 3. számú választókörzetében sokkal simább eredmények születtek, mint arra számítani lehetett. A billegő körzetben 59,65%-kal vezet a Fidesz-KDNP jelöltje. Korózs Lajos MSZP-s politikus 29,22%-on áll, az eredmények 75,51%-os feldolgozottságánál elveszteni látszik ezt a választást.

A 37 apró falvas kistelepülést számoló körzetben egyébként 2010 óta rendszeresen nyernek a Fidesz színeiben induló politikusok. Bár az előző országgyűlési választásokkor a részvétel alacsonyabb volt az országos átlagnál, a fideszes Szabó Zsolt 2018-ban 7000 szavazattal kapott többet, mint 2014-ben.

2018-ban a legjobban szereplő ellenzéki a Jobbik egyik meghatározó politikusa, Sneider Tamás volt. 35,18%-ot kapott,  ami 19 200 szavazatot jelentett (ehhez képest Szabó a szavazatok 50,75%-át zsebelte be, ami 27 700 szavazatot jelentett). A taktikai szavazás ’18-ban pár ezer szavazattal hozott csupán többet az akkori ellenzéki jelöltnek.

A körzetet elemzők szerint már a kampány során várhatóbb volt a Fidesz-győzelem. Ami reményt adhatott az ellenzék számára, az az, hogy Hatvanban 2019-ben Horváth Richárd független polgármester 61,61%-kal győzte le a Fidesz jelöltjét, illetve hogy Korózs 2021-ben megnyerte az ellenzéki előválasztást, legyőzve a Momentum és az ÚVNP jelöltjét.

Békés megye Békés megye 04. számú választókörzetében a Fidesz jelöltje, Erdős Norbert vezet a szavazatok 52,40%-ával, 68,81%-os feldolgozottságnál. Az ellenzék jelöltje, Dr. Szabó Ervin 36,88%-on áll.

A körzetet 2018-ban a korrupciós botrányba keveredett Simonka György nyerte 43,15%-kal, 66,56%-os részvétel mellett. Ez 21 300 szavazatot jelentett akkor. A jobbikos Dr. Szabó Ervin volt az ellenzék legjobban szereplő jelöltje 2018-ban, a szavazatok 39,5%-át kapta meg, ami 19 500 szavazatot jelentett. 

Úgy tűnik Borsod-Abaúj-Zemplén megye 7-es számú, Mezőkövesd központú választókerületének szavazói kitartanak a térségét 1998 óta képviselő fideszes  Tállai András mellett. Az egykori NAV-elnök előnye az Egységben Magyarországért helyi jelöltjével, Sermer Ádámmal szemben 73,53 százalékos feldolgozottságnál tulajdonképpen behozhatatlan.

  • Tállai András (Fidesz-KDNP): 61,46%
  • Sermer Ádám (Egységben Magyarországért): 26,18%
  • Szajlai Lajos (Mi Hazánk): 7,36%
  • Blau Sándor (MKKP): 1,98%

A pártlistákra leadott szavazatok 53,19 százalékos feldolgozottságánál, bár némileg csökkent, továbbra is jelentős az előnye a Fidesz-KDNP-nek az Egységben Magyarország listájával szemben.

A legfrissebb adatok szerint a Fidesz 56,11 százalékon, az ellenzék 32,19 százalékon áll a jelenlegi feldolgozottság szerint.

Továbbra is a bejutási küszöb felett, 6,53 százalékon áll pártlistán a Mi Hazánk, míg a Kétfarkú Kutya Párt 2,83 százalékot szerzett a mostani adatok szerint.

A beérkezett eredmények alapján az este fő kérdése nem az, hogy ki nyeri a választást, hanem az, hogy a Fidesznek sikerül-e ismét kétharmados többséggel nyernie; és hogy a Mi Hazánk a nagyvárosi szavazatok megszámolása után is bejutó helyen áll-e majd.

(Az ábrát folyamatosan frissítjük a feldolgozottság szerint.)

Borsod 4 63,57 százalékos feldolgozottságánál 62,25 százalékkal vezet Demeter Zoltán, a Fidesz jelöltje Üveges Gábor, az ellenzék vidékfejlesztési árnyékkabinet-vezetője ellen, akinek a neve mellé eddig a szavazatok 27,84 százaléka érkezett.

Üveges Gábor kampányáról és várakozásairól interjúban és kisebb értékelőben is beszámoltunk.

Pécs A szavazatok 46,07 százalékának feldolgozása után 9 294 darab szavazat birtokában (43,19%) hajszálnyival vezet jelenleg Mellár Tamás az egységes ellenzék jelöltje a Fidesz-KDNP jelöltje, Kővári János (9 216 szavazat, 42,82%) előtt Baranya 01-es OEVK-ban. Gyakorlatilag fej fej mellett állnak, mindössze 88 szavazat különbséggel.

A harmadik helyet a Mi Hazánk jelöltje, Varga Tamás szerezte meg 1 156 szavazattal (5,37%).

Baranya 02-es OEVK-ban jelenleg a Fidesz-KDNP jelöltje, Hoppál Péter vezet 50 százalékos feldolgozottságnál 10 072 szavazat (46,06%) megszerzése után. Második helyen az ellenzéki összefogás jelöltje, Dr. Szakács László áll 8 711 darab szavazattal (39,84%).

A harmadik helyre itt is a Mi Hazánk jelöltje érkezett be 1405 szavazattal (5,46%).

Magas, 73,64 százalékos feldolgozottság mellett szinte behozhatatlan a Fidesz-KDNP jelöltjének, Dr. Koncz Zsófiának előnye az ellenzéki pártok által indított Jézsó Gáborral szemben Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú körzetében.

  • Dr. Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP): 58,4%
  • Jézsó Gábor (Egységben Magyarországért): 37,62%

A kormánypártok színeiben politizáló Koncz a 2020-as időközi választás óta képviseli a borsodi választókerületet. A választást azért kellett kiírni, mert Dr. Koncz Zsófia édesapja, Koncz Ferenc életét vesztette egy motorbalesetben.

A Mi Hazánk jelöltjének, Miklós Árpádnak (aki 2010-ben még jobbikos színekben indult az akkoriban különálló edelényi választókerületben) nyilvántartásba vételét elutasította a választási bizottság.

Jász-Nagykun-Szolnok megye négy választókerületéből háromban (Jászberény, Karcag, Törökszentmiklós) már az egyéni mandátumra leadott szavazatok több mint 60 százalékát megszámolták. Szolnokon a szavazatok közel 45 százalékát dolgozták fel.

Eszerint

  • a Jászberény központú választókerületben 61,45 százalékos feldolgozottságnál Pócs János több mint 62 százalékkal vezet. Az ellenzék jelöltje, Dr. Kertész Ottó mintegy 30 százalékon áll.
  • Szolnokon a szavazatok 44,55 százalékának megszámolása után a fideszes Dr. Kállai Mária 50,21 százalékkal vezet, Dr. Sziráki Pál ellenzéki jelölt 36 százalékon áll.
  • Karcagon 63 százalékos feldolgozottságnál a fideszes F. Kovács Sándor 65,53 százalékkal vezet, míg az ellenzéki Dr. Lukács László György 27,61 százalékkal második.
  • Törökszentmiklóson 63,92 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz jelöltje, Herczeg Zsolt 53,41 százalékon áll, míg Csányi Tamás, az ellenzék jelöltje 35,03 százalékot kapott a jelenlegi állás szerint.

Lázár több mint 5000 szavazat különbséggel vezet 77 százalékos feldolgozottságnál az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter előtt.

Ezzel a Csongrád megye 4-es választókerület eredménye eldőlt, Márki-Zay elveszítette esélyét egyéni képviselői mandátumára.

Budapest A budai körzetekben mindenhol az ellenzék vezet, igaz, a 04. számú és 10. számú OEVK-ban, azaz Tordai Bence és Szabó Tímea körzetében még alacsony a feldolgozottság.

A 02. számú OEVK-ban a momentumos Orosz Anna vezet a szavazatok 52,10%-ával (41,03%-os feldolgozottságnál), a 03. számú OEVK-ban a momentumos Hajnal Miklós 47,41%-kal (40,74%-os feldolgozottságnál), a 04. számúban a párbeszédes Tordai Bence 51,49%-kal (6,33%-os feldolgozottságnál), a 10. számú OEVK-ban a párbeszédes Szabó Tímea 50,50%-kal (6,02%-os feldolgozottságnál) és a 18. számú OEVK-nál a momentumos Tóth Endre 46,85%-kal (40,00%-os feldolgozottságnál).

Budapest Több budapesti választókerületben is kemény csaták zajlanak a szavazatok több mint 40 százalékának feldolgozása után.

BUDAPEST, 16. számú OEVK – Budapest XX. kerület

A 16-os OEVK-ban jelenleg 47, 56 százalékos feldolgozottságnál Hiller István (Egységben Magyarországért) vezet 8 926 szavazat birtokában (45,14%), utána a Fidesz-KDNP jelöltje, Földesi Gyula áll 8 546 szavazattal (43,22%).

BUDAPEST, 12. számú OEVK – Budapest XV. kerület

A 12-es OEVK-ban jelenleg 40 százalékos feldolgozottságnál Barkóczi Balázs (Egységben Magyarországért) vezet 11 803 szavazat birtokában (44,29%), utána a Fidesz-KDNP jelöltje, Dr. Pintér Gábor áll 11 441  szavazattal (42,93%).

BUDAPEST, 06. számú OEVK – Budapest VIII. kerület

A 06-os OEVK-ban jelenleg 58,33 százalékos feldolgozottságnál Jámbor András (Egységben Magyarországért) vezet 11 006 szavazat birtokában (48,02%), utána a Fidesz-KDNP jelöltje, Sára Botond áll 9 673  szavazattal (42,20%).

BUDAPEST, 05. számú OEVK – Budapest VII. kerület

A 05-ös OEVK-ban jelenleg 42,65% százalékos feldolgozottságnál Dr. Oláh Lajos (Egységben Magyarországért) vezet 7 711 szavazat birtokában (50,23%), utána a Fidesz-KDNP jelöltje, Kovács Balázs Norbert áll 5 964 szavazattal (38,85%).

 

Már most viszonylag magas az eredmények feldolgozottsága Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5-ös, Sátoraljaújhely központú és 6-os, Tiszaújvárost és térségét magába foglaló választókerületeiben.

Az ötös körzetben 63,58 százalékos feldolgozottság mellett jelentősen vezet a térséget régóta képviselő fideszes politikus, Dr. Hörcsik Richárd.

  • Dr. Hörcsik Richárd (Fidesz-KDNP): 60,8 %
  • Erdei Zsándor Zsolt (Egységben Magyarországért): 30,13 %
  • Pasztorniczky István (Mi Hazánk): 6,12%

A hatos körzetben 60 százalékos feldolgozottság mellett komoly előnnyel vezet a fideszes Dr. Koncz Zsófia, aki egy 2020-as időközi választás óta képviseli a térséget. A körzetben a Mi Hazánk jelöltjének, Miklós Árpádnak (aki 2010-ben még jobbikos színekben indult az akkoriban különálló edelényi választókerületben) nyilvántartásba vételét elutasította a választási bizottság.

  • Dr. Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP): 58,31%
  • Jézsó Gábor (Egységben Magyarországért): 37,5%

A mezőkövesdi központú Borsod 7-es OEVK-ban Tállai András a szavazatok 62,71 százalékával vezet Sermer Ádám előtt, aki 35,29 százalékos feldolgozottságánál mindössze 24,97 százalékon áll.

A listákra leadott szavazatok 23 százalékának feldolgozása után a Fidesz 59,99 százalékon áll, míg az Egységben Magyarországért 28,89 százalékot kapott. A jelenlegi feldolgozottság szerint listán a bejutási küszöb felett van a Mi Hazánk (6,58 százalék).

Az MKKP a listás szavazatok 2,43 százalékát kapta a jelenlegi állás szerint.

(Az ábrát folyamatosan frissítjük a feldolgozottság szerint.)

A választópolgárok 67,75 százaléka adta le voksát ma, vagyis 1 526 378 fő dobta be szavazatát az urnákba.

2018-ban 69,52 százalék volt a részvételi arány.

A Mércén folyamatosan közvetítjük a választás eredményeit.

Budapest 06. OEVK A Jámbor Andrást indító Szikra Mozgalom eredményváró rendezvényén Csepregi Dávid, a mozgalom egyik vezetője – látva jelöltjük eddigi jó eredményét – kijelentette:

„Másfél év munkájával bebizonyítottuk, hogy Magyarországon szükség és igény van egy baloldali alternatívára.”

A Mérce élőben közvetíti az eseményt a Vasas székházból:


Jámbor András, az egyesült ellenzék jelöltje a Budapest 6-os választókerületben, jelenleg, a szavazatok 33,3  százalékos feldolgozottságánál 6,8 százalékkel vezet a Fidesz jelöltje, Sára Botond előtt.

Hódmezővásárhely A szavazatok 55%-os feldolgozottságánál Lázár János vezet Hódmezővásárhelyen. A feldolgozott szavazatokból 14 420-at a fideszes politikus kapott, a második helyezett Márki-Zay Péter 10 991-et. Ezzel Lázár 52,16%-kal vezet az ellenzéki miniszterelnök-jelölt 39,76%-ához képest.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}