Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor 2010-hez mérhető győzelmet aratott ma este

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az ellenzék közös listához, koordinált induláshoz és közös egyéni jelöltekhez fűzött reményei április 3-án este pár óra alatt foszlottak szét. Hiába vártak ettől több mandátumot, végül

vidéken az „esélyesnek” gondolt választókerületek közül csak kettőt vitt el az ellenzék: Csongrád 1-et (Szeged) és Mellár Tamás pécsi kerületét szerezhetik meg végül.

Budapesten kicsit jobb a helyzet, de a legrosszabb verziót is alulmúlta a végeredmény:

rezeg a léc Kunhalmi Ágnes és Hiller István dél-pesti választókerületeiben, a 16. és 17. kerületet pedig Dunai Mónika és Szatmáry Kristóf fideszes jelöltek vihetik el.

Ebben a helyzetben a „választási térképeknek” alig van értelme, hiszen az ellenzék a belső, budapesti választókerületeken kívül csupán egy szegedi és egy pécsi választókerületet tudott megszerezni.

Ez minden bizonnyal az eddigi ellenzéki összefogás teljes szétforgácsolódásának kezdete, ami a 2019 októberi, önkormányzati eredményeiket is megkérdőjelezi.

Orbán Viktornak mindez viszont új, minden eddiginél erősebb kétharmados, egyedüli felhatalmazást szerzett, amihez még a Mi Hazánkra sincsen szüksége, bár ők is bejutnak minden bizonnyal a parlamentbe.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher