Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

100 ezer forintot kapnak a Continentaltól elbocsátott dolgozók a makói önkormányzattól

Ez a cikk több mint 2 éves.

A makói önkormányzat egyszeri százezer forinttal segíti a Continental gyártól július elseje óta elbocsátott dolgozókat, a Makói Gumiipari Szakszervezet számára pedig négymillió forintos keretet biztosít a dolgozók jogi képviseletének támogatására – írja az MTI. A döntést egyhangúlag hozta meg ma rendkívüli ülésen a képviselő-testület.

Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP), polgármester a határozatot ismertető sajtótájékoztatón elmondta, a százezer forintos támogatásért jelentkezni kell az önkormányzatnál december 31-ig, a jogosultságot a szakszervezettel közösen bírálják el januárban. Eddig 23 egykori dolgozó jelentkezett. Hozzátette azt is, a szakszervezettel határozatlan időre szóló együttműködési megállapodást kötnek, a négymillió forintos támogatást a jogi képviseletre még csütörtökön átutalják. Jelezte, a térség polgármestereit is megkeresték, hogy lehetőségeik szerint ők is támogassák az elbocsátott dolgozókat.

Lázár János, a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón azzal kapcsolatban, hogy a Continental visszafizette az állami támogatást, úgy fogalmazott:

„a magyarok pénze nem ingyenpénz”.

Megjegyezte, a Continental nemcsak Makó, hanem az egész térség legnagyobb munkaadója, ezért támogatni kell az átalakulását. A jogi képviseletre, ügyvédi költségekre biztosított négymillió forintos keretről szólva azt mondta, abból nemcsak a kirúgásokat, hanem az érvényben lévő foglalkoztatási szerződéseket is vizsgálni kell. Azt is elmondta, ő azért dolgozik, hogy ugyanazt kaphassa egy magyar munkavállaló és fogyasztó, mint amit például egy német.

Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke az önkormányzattal kötött megállapodást úgy jellemezte, ezáltal jobb pozícióból tudják segíteni a dolgozókat. A szakszervezeti vezető december elején, amikor kiderült, a Conintental inkább visszafizeti a támogatást, csak ne kelljen megtartani az embereket, lapunknak elmondta, meg fogják keresni Lázár Jánost, hogy megtudják, tervezik-e a visszafolyt összeget a munkavállalók javára fordítani.

A makói önkormányzat támogatási bejelentésével kapcsolatban ismét megkerestük Radicsot, aki megerősítette, hogy sikerült felvenniük a kapcsolatot Lázárral, aki nagyjából két hete fogadta őket. Az akkori megbeszélés során a szakszervezet elmondta a képviselő kérdésére, hogy jelenleg egy 100 ezer forintos azonnali juttatás jelentené a legnagyobb segítséget az elbocsátott munkavállalók számára. A beszélgetés során felmerült az is, hogy a szakszervezet forráshiány miatt nem tud jogi ügyeket elindítani, aminek orvoslására állapodtak meg a 4 millió forintos jogi képviseleti keretben.

Ezután két héten át adatokat egyeztettek az önkormányzattal, így jutottak el a mostani megállapodásig. A szakszervezeti vezető kiemelte azt is, az önkormányzattal az igények beérkezését követően januárban közösen nézik át azok jogosságát.

„Az, hogy még utána is bevonnak minket különösen méltányolandó. Ezzel szemben a munkáltató semmibe nem vont bele bennünket. Politikusoktól és a médiából értesültünk a leépítésekről, azok visszavonásáról és még a támogatás visszafizetéséről is.”

Radics hozzátette azt is, fájó pont számára, hogy sem a Szakszervezeti Szövetségre, sem pedig az ellenzékre nem számíthatnak az ügyükben.

„A jobboldal mellett csak a Szikra mozgalom és Komjáthi Imre voltak, akik elmentek Makóra és demonstrációval kiálltak a Continental dolgozói mellett.”

Amint arról korábban beszámoltunk, a Makói Continental december elején jelentette be, hogy inkább visszafizeti a milliárdos támogatást, csak ne kelljen megtartania a dolgozóit. A cég még október közepén jelentette be, hogy 2021-ben eddig mintegy 90 munkavállalóját bocsátotta el, és még idén el fog további 140-et. Az üzem vezetője akkor alkatrészhiányra és az ágazat átalakulására hivatkozott.

2021-ben Magyarországon, egy világjárvány közepén egyedülállónak számító sztrájk zajlott le a makói gumigyárban. A sztrájk részleteiről Lehoczki Noémi kollégánk készített részletes riportot.

Címlapkép: Lehoczki Noémi / Mérce