Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A makói Fidesz és Lázár János ismét ott termett a dolgozókat százasával elbocsátó Continental előtt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Makó város fideszes vezetése, a helyi Fidesz elnöke, valamint a térség fideszes országgyűlési képviselőjei is heves indulatok közepette kérte számon a Fidesz-kormánytól milliárdos állami támogatásban részesülő Contintentalt, amiért a cég kedden leépítéseket jelentett be. 

A Continental kedden arról tájékoztatta a sajtót, hogy 2021-ben eddig mintegy 90 munkavállalóját bocsátotta el, és még idén el fog további 140-et. Az üzem vezetője alkatrészhiányra és az ágazat átalakulására hivatkozott. Korábban 37 saját, és 53 szintén kölcsönzött munkaerőtől vált meg a gazdasági társaság.

„Egy külföldi vállalat ismét felháborító dolgot művelt Magyarországon, ráadásul a magyar adófizetők pénzéből. Mindezt annak ellenére teszik, hogy az elmúlt években a magyar kormány az adófizetők pénzéből folyamatosan gigantikus támogatásban részesítette a vállalatot azért, hogy megmentse a munkahelyeket, támogassa a munkavállalókat, és hogy az ipar fejlődjön ebben a városban” – ezeket a mondatokat nem más, mint Lázár János korábbi miniszterelnökséget vezető miniszter, jelenlegi országgyűlési képviselő mondta szerdai Facebook-videójában.


Lázár azt is elmondta, három dolgot kér a kormánytól a következőkben a helyzet megoldásának érdekében. Elsőként azt, hogy

a Continental csoport magyarországi cégei, fejlesztései és beruházásai „egy büdös fillért” ne kapjanak a kormánytól, amíg nem tisztázódik, hogy elküldik-e az embereket, vagy megtartják, vagyis függessze fel az állam az összes támogatást a Continentalnál.

A második lépés, hogy a korábban nyújtott összes támogatást a kormány vizsgáltassa ki a Continentalnál és a hasonló cégeknél. Tisztázni kell ugyanis azt, hogy vajon becsapták-e az államot, az itt dolgozókat, megtartották-e a munkavállalókat, vagy elküldték őket – mondta.

A magyar és benne a makói adófizetők pénzéből tetemes támogatás jutott ide a céghez, a kormánynak pedig ezzel kapcsolatban egyetlen kérése volt, őrizzék meg, sőt, ha lehetséges hozzanak létre új munkahelyeket. Mára ebből semmi nem valósult meg, csak hogy az állami támogatást felvették, ami több mint 1 milliárd forintos összeg volt, és több száz munkavállalótól válik meg a cég – ezt a kritikát Czirbus Gábor, a makói Fidesz elnöke fogalmazta meg a céggel szemben.

„Megengedhetetlen az a gyakorlat, ahogyan a makói Continental gyár az elbocsátásokkal kapcsolatban eljár, főleg annak tudatában, hogy a multicég a kormánytól és az önkormányzattól minden segítséget megkapott ahhoz, hogy megtartsa a munkahelyeket, és újakat is hozzon létre” –  ezt már Farkas Éva Erzsébet, Makó fideszes polgármestere mondta szerdai sajtótájékoztatóján a Makói Híradó tudósítása szerint. A városvezető szerint a Makói Önkormányzat ezért a kormányhoz fordul, azt kéri, hogy vizsgálja meg a Continental működését, az állami támogatás felhasználását, teljesültek-e azok a vállalások, amelyet tettek a támogatáshoz kötődően. A már biztosan bejelentett leépítések miatt pedig felvették a kapcsolatot a Kormányhivatallal, hogy az állásukat elvesztők valamilyen formában támogatásban, segítségben részesülhessenek.

Márciusban még  határozatlan idejű sztrájkot tartottak a dolgozók a Continental makói gyárában, hogy a rossz munkakörülmények és a kollektív szerződés egyoldalú felmondása ellen tiltakozzanak.  Akkor egyébként Lázár János és Czirbus Gábor ugyancsak sietve álltak ki a dolgozók mellett.

A Continental 2016-ban mintegy 1 milliárd forint állami támogatást kapott kapacitásbővítésre, azt vállalta, hogy nem csak megtartja a munkavállalókat, hanem további 216 új munkahelyet is létesít. Idén júniusban Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette, hogy a kormány ugyancsak 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá a Continental Automotive Hungary 4,2 milliárd forintos fejlesztő-kutató beruházásához.

Frissítés ( 10.21. 13:57)

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely is kommentálta a makói gumigyár helyzetét, illetve Lázár János nyilatkozatát. A politikus javaslatát értelmes és jó javaslatnak gondolja, ám a kormány még megvizsgálja, a gumigyár milyen költségeket tud vállalni az elbocsájtott dolgozók kompenzációjával kapcsolatban.

(Makói Híradó, HVG, Mérce)