Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha itt nem győz az ellenzék, elveszíti a választást is

Ez a cikk több mint 2 éves.

Vasárnapra készülve, még pénteken közzétettünk egy interjút Üveges Gáborral, aki a kazincbarcikai központú, Borsod 4-es választókerület ellenzéki jelöltje. A választókerületet az előzetes matek szerint az ellenzéknek mindenképpen hoznia kellene, hiszen a Fidesz számára kétharmados sikert hozó 2018-as választás alatt is billegő körzetnek számított. Demeter Zoltán jelenlegi kormánypárti képviselő akkor a szavazatok csupán 44 százalékát szerezte meg, három ellenzéki jelölt pedig több mint 50 százalékot.

Így Üvegesnek elvileg lenne elég tartaléka, az azonban kérdéses, hogy ellenfele milyen erőkkel bír. A képviselőjelölt, aki emellett a körzetbéli, 450 fős Hernádszentandrás polgármestere is, a Mércének elmondta, hogy kemény küzdelemre számít, de azt gondolja, helyben és országosan is „kicsúszhat most a kormányrúd” a Fidesz kezéből.

Hozzátette, a helyi ügyek, például a barcikai kórház súlyos leépítése helyben is rezonáltak a választókkal:

„Óriási aggodalmat jelent Barcikának és környékének, hogy aktív kórházi ágyak fognak itt megszűnni. Novembertől a gyerekgyógyászati ellátásuk már szünetel is. Demeter Zoltán tizenkét éven keresztül egyszerű pártkatonaként funkcionált: a családi pótlék megemelése, a közmunkabérek rendezése már számtalanszor ott volt a parlamentben az asztalán ellenzéki javaslatként, de ő sohasem szavazta meg”

– mondta el.

Hozzátette ugyanakkor, aggódik amiatt, hogy a Fidesz-KDNP helyben is komoly választási csalásokra készülhet:

„a héten, úgy halljuk, komoly tízmillió forintok érkeznek minden választókerületbe, táskás embereken keresztül. Ők ezt a választókerületi megbízottaknak átadják, hogy megemelve a tétet, akár a választás napján is mozgósítsanak tartalékokat. Ezért külső csapataink is mozgásban lesznek, előzetes bejelentés nélkül, reggeltől-estig folyamatosan úton leszünk, hal bármilyen nyomát tapasztaljuk a mozgásnak vagy mozgatásnak, azonnali jelentést teszünk, és a nyilvánosság erejét is használni fogjuk.”

Üveges szerint mindezeket a kormánypárti előnyöket elsősorban „kőkemény terepmunkával” lehet ellensúlyozni.

Ahogy már megírtuk, Borsod–Abaúj–Zemplén  választókerület a 2010-es választások óta izgalmas, az országgyűlési választások eredményeit tekintve, ekkor a nyolcas számú egyéni választókerületében Molnár Oszkár, Edelény városának független színekben induló polgármestere ugyanis sikeresen felülkerekedett a Fidesz-KDNP jelöltjén. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy Molnár korábban 12 évet húzott le a Fidesz parlamenti képviselőjeként, és csak azért nem jelölték újra, mert erősen kirekesztő megjegyzéseket tett a romákra és a magyarországi zsidóságra (amivel akkor kiérdemelte, hogy a Jobbik a második forduló előtt viszaléptesse a javára a saját jelöltjét).