Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Nemzeti Választási Bizottság elhárította a vajdasági levélszavazatok kapcsán beérkezett panaszokat

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csak Magyarország területén tud érvényt szerezni a választási szabályoknak, ezért elutasította a vajdasági levélszavazatok kapcsán beérkezett panaszokat, írta meg a 444.

Ahogy korábban megírtuk, a Fidesszel közismerten jó kapcsolatokat ápoló Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) aktivistái kézbesítik ki a Vajdaságban a külhoni magyaroknak járó szavazólapokat tartalmazó borítékokat, melyekkel az országgyűlési választásokon, illetve a népszavazáson vehetnek majd részt. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Kúriához fordult az ügyben.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet szerint elég problémás, ha az NVB, amely a Magyarországon a választások tisztaságáért felelős szerv nem tudja megvédeni a választás tisztaságát az ország területén kívül.

Ez esetben TASZ szerint a szabályokat úgy kéne újragondolni, hogy a külhoni magyarok biztonságosan és hozzáférhetőn élhessenek a választójogukkal, továbbá tiszteletben tartsák a választási eljárás alapelveit.

A TASZ éppen ezért fellebbezni készül a VMSZ döntése ellen.

Ahogy korábban megírtuk, a héten a magyar választásokra kitöltött szavazólapot találtak Marosvásárhelyt és Jeddet összekötő út mellett egy hulladélerakatban.

A választási visszaélések ellen több szervezet, többek között a Tiszta szavazás mozgalom és a Társaság a Szabadságjogokért szervezet is dolgozik. TASZ-nál ma több mint 20 jogász várja a hívásokat a forródrótukon, amelyet bárki felhívhat a +36 30 722 3356-os számon, ha választási visszaélést tapasztal. E-mailben is lehet őket keresni a [email protected] címen!

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán