Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pártaktivisták kézbesítik a levélszavazáshoz szükséges borítékokat a Vajdaságban

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Fidesszel közismerten jó kapcsolatokat ápoló Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) aktivistái kézbesítik ki a külhoni magyaroknak járó szavazólapokat tartalmazó borítékokat, melyekkel az országgyűlési választásokon, illetve a népszavazáson vehetnek majd részt – számolt be róla a Szabad Magyar Szó.

A hírportál értesülései szerint az aktivisták hordják ki a címekre a borítékokat, majd arra kérik a szavazókat, hogy a helyi Concordia Minoritas Hungarie (CMH), esetleg a VMSZ-hez közeli cégek irodáiban adják le a borítékot, vagy ha kell, akkor ők maguk másnap visszajönnek érte.

Van, akit Messengeren kerestek meg arról, hogy megérkezett a borítékja a megadott településre, majd felszólították, hogy tegyen eleget állampolgári kötelezettségének és jelenlen meg a megadott címen.

Egyelőre nem tudni, hogyan kerültek a borítékok az aktivistákhoz, hiszen négy évvel ezelőtt a levélcsomagok kézbesítése a szerbiai posta feladata volt, ők juttatták el a borítékokat a vajdasági magyarok részére. A Szabad Magyar Szó postai alkalmazottakkal is felvette a kapcsolatot, ám ők azt állítják, a levélcsomagok soha nem is jártak náluk. A Nemzeti Választási Iroda határozottan kimondja, szavazási levélcsomag kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgárnak személyesen adható át, meghatalmazottnak nem.

A Vajdaságban viszont szinte az összes levélcsomag a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistáinak birtokában van vagy volt, amíg nem kézbesítették azokat. A hírportál következtetései alapján tehát az összes aktivisták által kézbesített levélcsomagot meg kell semmisíteni.

A már említett Concordia Minoritas Hungarie nevű egyesület állítólag szerződést kötött a Szerb Postával, hogy ők kézbesítik majd a levélszavazatokat. Ezt Pásztor István, a VMSZ elnöke jelentette be egy sajtótájékoztatón, ahol arról beszélt, hogy a posta külső segítséget kér, hogy időben eljussanak a borítékok az érintettekhez, ezért az elnök a CMH irodát javasolta. Az egyesület 2001-ben alapult, majd az alapítói jogai átkerültek a Magyar Nemzeti Tanácshoz. A hírportál szerint az egyesület levelek kézbesítésére nem szakosodott, ehelyett a magyarországi pénzek szétosztásában jeleskedett az elmúlt két évtized során. Az egyesület koordintára Bús Ottó, az elnöke Dudás Károly, az elnökség négy alelnöke pedig: Fejsztámer Róbert Magyarkanizsai polgármester, Galambos László Újvidékről és Dobai János Tordáról (valamennyien a VMSZ tagjai), valamint Orosz Attila bácskai református esperes.

Pásztor István már többször egyértelművé tette, hogy a VMSZ természetes, megkérdőjelezhetetlen szövetségese Orbán Viktor pártja. A VMSZ honlapján idézik is az elnököt, aki szerint egyértelműen azért szállnak majd síkra, hogy a Fidesz–KDNP folytathassa a  kormányzást. A Szabad Magyar Szó korábban arról is beszámolt, hogy a párt tavaly december 3. és 12. között több mint ezer aktivista részvételével terepi kampányt folytatott a magyar országgyűlési választásokkal kapcsolatban, ahol egy aktivista azzal fenyegette meg az egyik választópolgárt, hogy amennyiben nem kíván élni választójogával akár el is veszítheti magyar állampolgárságát.

A VMSZ a 2019-es európai parlamenti választásokon is jelentős mennyiségű  szavazatot hozott a kormánypártnak. Összesen 57 777 voks érkezett a Vajdaságból, melynek 95%-a Fidesz-KDNP listáján landolt.

A Szabad Magyar Szó az ügyben felkereste a CMH irodáját, a Szerb Postát, valamint a Nemzeti Választási irodát, arra azonban nem kaptak választ, hogy az egyesület valóban felhatalmazást kapott-e a levelek kézbesítésére, sem pedig arra, hogy mennyire törvényes az eljárás.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán