Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Íme a TASZ válaszai 3 gyakori kérdésre a szavazásról

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő civil szervezet megválaszolt Facebookon 3 olyan kérdést, amellyel gyakran keresik meg őket az emberek a mai napon.

A kampánycsend megsértésével kapcsolatban a TASZ hangsúlyozza, ma már nincs olyan, hogy kampánycsend, ma is lehetnek kint plakátok, a politikusok és a kampányüzenetek megjelenhetnek a médiában, és választási közgyűléseket is lehet tartani. „Egyedül a szavazóhelyiség 150 méteres körzetében (és persze magában a szavazóhelyiségben) nem lehet kampányolni, de ha már korábban kihelyeztek egy plakátot 150 méteren belül, azt nem kell eltávolítani – írják.

A szervezet szerint sok szavazó érdeklődik arról is, mi a helyzet jogilag azzal, ha a szavazóbizottsági tag megkérdezi tőlük, akarnak-e a népszavazáson részt venni.  Erről azt írják:

„Ezek külön szavazások, ami azt jelenti, hogy az úgynevezett önkéntes részvétel elve alapján eldöntheted, hogy melyikben veszel részt. Ezt segítheti a szavazatszámláló bizottság azzal, hogy megkérdezi, kéred-e valamennyi szavazólapot. Nem helyezhet rád nyomást, hogy bármelyiken is részt vegyél, de ez a kérdés önmagában nem jogsértő”.

A boríték használatával kapcsolatban a TASZ arról tájékoztat, a boríték használata nem kötelező, de azt köteles felajánlani az szszb. „Viszont ha átjelentkezéssel szavazol, akkor az érvényes szavazáshoz a (zöld) borítékot használnod kell és le is kell zárnod” – tette hozzá a szervezet.

A teljes poszt itt olvasható el:

A TASZ-nál ma több mint 20 jogász várja a hívásokat a forródrótukon, amelyet bárki felhívhat a +36 30 722 3356-os számon, ha választási visszaélést tapasztal. E-mailben is lehet őket keresni a [email protected] címen!

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán