Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Kutyapárt a Kúriához fordul, amiért a vajdasági választók levélcsomagjait a Fidesz szövetségese kézbesítette

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt fellebbezett a Kúriához a vajdasági levélszavazatok ügyében, mivel ahogy sajtóközleményükben írják,

„A Vajdaságban élő magyarok szavazólapjait nem a posta hordja ki a címzetteknek, hanem a VMSz helyi aktivistái, akik a Fidesz testvérpártjaként természetesen a Fideszre szavazásra kérik a címzetteket. A szavazatokat is ők gyűjtik be.

Kifogást adtunk be, ám a Nemzeti Választási Bizottság szerint ez az egész rendben van. Szerintünk meg nincs rendben.”

Az MKKP felülvizsgálati beadványából kiderül, hogy a 2022-es országgyűlési választások előtt három bejelentés is érkezett magánszemélyektől, miszerint a VMSz kézbesítette a levélcsomagokat, és befolyásolási kísérlet is előfordult.

  • Egy bejelentés szerint a VMSz levélcsomagot kézbesítő aktivistája azt állította, hogy a nyilatkozattevőnek nincs szavazati jogosultsága, majd mikor jogkövetkezményt helyeztek kilátásba, kézbesítette a csomagot, de megpróbálta eltussoltatni az esetet, és befolyásolni a választót.
  • Egy másik bejelentés szerint a VMSz helyi irodájában kellett felvenni a csomagokat.
  • A harmadik bejelentés szerint a posta helyett szervezeti kötődésüket nem közlő idegenek kézbesítették a levélcsomagot.

Ugyanakkor mint korábban beszámoltunk róla, a Vajdaságban szinte az összes levélcsomag a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistáinak birtokában van vagy volt, amíg nem kézbesítették azokat, és a választókat is számos alkalommal próbálták befolyásolni. A Szabad Magyar Szó hírportál következtetései alapján tehát az összes aktivisták által kézbesített levélcsomagot meg kell semmisíteni.

A Nemzeti Választási Iroda elutasította az MKKP panaszát, az ugyanakkor kiderült, hogy a levélcsomagok kézbesítésére a Magyar Posta Zrt-t választotta, ami a csomagokat átadta a Szerb Postának, hogy kézbesítse a csomagokat. Ez derül ki az NVI március 22-i közleményéből is, miszerint „[a] Nemzeti Választási Bizottsághoz érkezett kifogás, mely alapján a szerb postai szolgáltató a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, levélben szavazó választópolgárok szavazási levélcsomagjainak kézbesítése során nem a postai kézbesítésnél egyébként szokásos eljárást alkalmazta.”

Az MKKP szerint a Nemzeti Választási Bizottság és a Nemzeti Választási Iroda nem megfelelően jártak el a kifogásokkal kapcsolatban. Felveti, hogy az NVI-t felelősség terheli a levélcsomagok kézbesítésének módja miatt, ugyanis megrendelhetett volna minőségbiztosítást, ami garantálja hogy a Szerb Posta, nem pedig például a kormánypártokkal szövetséges helyi pártok aktivistái kézbesítik ki a csomagokat.

Az NVI-t felelősség terheli véleményük szerint amiatt, hogy nem a választópolgárhoz, hanem egy politikai szervezethez kerültek a levélcsomagok, holott a magyarországi jogrend szerint gondoskodnia kellene az előbbiről (és mint a fentiekből kiderül, erre lenne is lehetősége a cégek megfelelő szolgáltatásainak igénybevételével).

Az MKKP azt várja a Kúriától, hogy

  • a jogsértés tényét állapítsa meg, miszerint a levélcsomagokat nem a választópolgároknak kézbesítették;
  • a jogsértőt tiltsa el további jogsértéstől, vagyis az NVI-t attól, hogy a VMSz-en keresztül kézbesítsen;
  • valamint a jogsértés elkövetőjére szabjon ki bírságot, ami „legyen különösen súlyos”.
Címlapkép: MTI/Rosta Tibor