Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gregor Anikó és Éber Márk Áron a Fidesz osztálypolitikájáról: a tehetős rétegek a Fidesz-kormány nyertesei

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Fidesz osztálypolitikájáról beszélt a Partizán adásában Gregor Anikó és Éber Márk Áron szociológusok, az ELTE Társadalomtudományi Karának egyetemi adjunktusai.

Gregor Anikó szerint a 2010-es évek közepén ért be a Fidesz munkaalapú társadalomra alapozó politikája.  A kutatások azt mutatják, hogy a magyar társadalom „kasztosodik”, befagyott a magyar társadalmi mobilitás, kitörésre tehát alig van lehetőség. Szemléletes, hogy hasonló adatokat látni Indiában és Kínában, tette hozzá a szociológus.

Éber Márk Áron szerint „minél feljebb van valaki, annál több támogatást kapott” az elmúlt tizenkét évben, beleértve az oligarchákat és a felső középosztályt is. A fideszes politika a társadalom alsó kétharmadát sújtja.

Arra a kérdésre, hogy az osztályérdekek mentén szavaznak-e az alsó osztályba tartozók, Gregor Anikó azt mondta, azt is figyelembe kell vennünk, hogy a szegénységi mutatók javultak 2010 óta, és a minimálbért is emelte a Fidesz 2022-re.

A szociológus a közösségi érzést is fontos szavazati motivációs erőnek tartja az atomizálódó, elidegenedő társadalomban, ezért azt sem gondolja, hogy kizárólag anyagi érdekek mentén szavaznának az alul lévők.

„Valóban, a Fidesz emeli a béreket”, tette hozzá Éber Márk, de figyelmeztetett, hogy ha figyelembe vesszük az inflációs adatokat és a jövedelemeloszlást is a különböző osztályok között, a kép árnyaltabb. Picit mindenkinek javult a helyzete a koronavírus-járványig, de nem egyenlő mértékben. Valakik egyet léptek, valakik tízet, valakik százat, szemléltette a helyzetet szociológus.

Az ellenzékről is beszélt a két szociológus. Gregor Anikó felidézte, hogy az elmúlt évtizedekben nem volt szociális szempontokat is figyelembe vevő válságkezelés Magyarországon, a ’90-es évektől kezdve a 2008-as válságon át a koronavírus okozta gazdasági válságig. Gregor azt várja az ellenzéktől, hogy az elkövetkezendő gazdasági recesszió esetén is folytassanak szociálisan érzékeny gazdaságpolitikát, ami a programjukból „kiolvasható”, de kérdés, hogy meg is valósítanák-e. Utóbbi a nemzetközi mozgástéren is múlik, tette hozzá.

Éber Márk Áron pesszimistább a programmal kapcsolatban. Szerinte irányvonalakat tisztáz a program, de győzelem esetén kiéleződnének a belső konfliktusok, például a baloldali Komjáthi Imre és Márki-Zay gazdasági tanácsadója, Király Júlia között.

Éber is azt reméli, hogy kormányváltás esetén nem lefelé hárítják majd a válság terheit, de nem merné azt állítani, hogy biztosan tudható, hogy ez így is lesz. Éber Márk Komjáthival ért egyet abban, hogy a munkavállalók oldalán kellene politizálni. Gregor Anikó a szociális szektor fontosságára hívta fel a figyelmet, ami újratermeli a munkaerőt, és amiben nagyrészt nők dolgoznak.