Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor: „Ez a háború megülte a tájat, ahogy a köd szokta hajnalonta”

Ez a cikk több mint 2 éves.

Székesfehérváron, a Fidesz kampányzáró nagygyűlésén Tóth Gabi himnusz-performansza, és a Nélküled kvázi fidesz-himnuszának szaxofonos átdolgozása után Orbán Viktor mondott beszédet. Orbán kampányzáró beszéde leginkább a korábbi kampányszlogenek elismétlésével, a háborúval, és hangsúlyozott választási mozgósítással telt.

„Volt már olyan választás amikor szombaton megnyertünk, meg hétfőn is, de vasárnap elvesztettük.” – utalt a miniszterelnök 2002-es fideszes zakóra.

A miniszterelnök szerint tanulni kell a korábbi hibákból, nem szabad hátradőlni, a Fidesz mindent előkészített, de a legkritikusabb két nap csak most következik. Épp ezért a kormányfő szerint ez nem is egy kampányzáró, hanem egy kampányitó, „a kampányhajrát megnyitó esemény”. Az ellenfél is  kedvező állapotba van Orbán szerint

„Azt hallottam, hogy mi valami halálcsillaggal fogunk kísérletezni a háború után.”

Továbbá, ahogy a reggeli rádióinterjúban, itt is kitért az általa ellenzéki csalásnak nevezett történésre, arra, hogy emberek szászezrei kaptak sms-t az ellenzéktől. Azonban a márosvásárhelyi szemétlerakon talált, félig elégetett levélszavazatokra ezúttal sem tért ki a miniszterelnök.

A kormányfő bevallotta, ő sem így tervezte a kampányt.

„Azt gondoltam, hogy azt kell elmondanunk az embereknek, hogy az ellenfél egy paraván-jelöltet állított, valójában Gyurcsány a főnök (…) Ez a háború mindent megváltoztatott.”

Orbán szerint az Ukrajnai háború, melyet két nagy, hatalmas ország, az „Ukrán üllő és az orosz pöröly” összecsapásaként írt le – Putyin nevét, valamint azt a tényt, hogy Oroszország az agresszor ismét következetesen kerülve – egyedi, a délszláv háborúnál is sokkal nagyobb fenyegetést jelent Magyarországra.

Orbán szerint a baloldal Ukrajna háborúját a sajátjának tekinti, élükön az ellenzéki vezetővel (akinek a nevét most sem mondta ki), de a nemzeti oldal a semlegességet választja. Rámutatott, hogy a kormány nem küld katonát, nem at fegyvert, nem enged át fegyverszállítmányt, és ez szerinte a helyes út – ezzel szemben a valóság az, hogy habár a határszakaszon tényleg nem engedünk át fegyvert, Lengyelország felé áthaladhatnak Magyarországon Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok.

Habár az ukránok „nem bántak jól” a magyarokkal Orbán szerint, most nincs itt a felhánytorgatás ideje, a semlegesség mellet a bajbajutottak megsegítése Magyarország feladata. Lassan 600 000 ember érkezett hozzánk, és a kormányfő szerint

„Magyarország mindent megad azoknak, akik futnak a baj elől.”

Úgy tűnik, a kormány tényleg lelkesebb, ha az ukrán menekültek megsegítéséről van szó, mint a korábbi menekült-válságok során, azonban az állami ellátórendszerünk teljesítőképessége, szemben a kormányfő állításával, hagy kívánnivalót maga után.

Visszatérve a baloldal felelősségére, Orbán apokaliptikus víziót vázolt fel arra az esetre, ha nem a Fidesz nyerne április 3-án.

„A baloldal már le is paktált Ukrajnával, ha megválasztják őket már másnap indulnak a fegyverszállítmányok, és elzáratják az orosz gázcsapokat.”

Orbán szerint a nemzeti oldal is hajlandó kicsit többet fizetni a fosszilis energiahordozókért, vagy „felhúzna még egy pulóvert este”, ha ezzel segíthetik Ukrajnát, de ha szankciók nyomán megszűnik az orosz energiaimport, akkor „megáll az ország”.

Orbán beszéde utolsó harmadát igyekezett arra építeni, hogy vészterhes időkben a kormányon lévő hatalom a biztosabb választás.

„Mögöttünk egy járvány, mellettünk egy háború előttünk pedig egy súlyos válság. Ekkor a nyugalom és a tapasztalat a legfontosabb . És mi már láttunk néhány válságot.”

A kormányfő a maga részéről támogatja „a kezdőket”, de most nem nekik van itt az idejük. A tapasztalat, a kiszámíthatóság, az ismert, biztos kezű kormányzás ideje van most a kormányon lévő miniszterelnök szerint.

Végezetül kitért a mostanában még a Fidesz kampányából is egyre inkább kilógó homofób népszavazásra is. Költői képpel illusztrálta, hogy mi történt a saját politikai kampányukkal.

„Ez a háború megülte a tájat, ahogy a köd szokta hajnalonta. És kitakarja a népszavazást is.”

Orbán röviden a népszavazás fontosságát hangsúlyozta, majd végezetül köszönetet mondott a támogatásért, és mindenkit szavazásra buzdított

„Ha mindannyian eljönnek nem lesz baj.”