Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay Péter szerint az „nem opció”, hogy kormányra kerülve ne emeljék a pedagógusbéreket

Ez a cikk több mint 2 éves.

A választás előtt négy nappal közölt interjút a Partizán Márki-Zay Péterrel, amit hétfőn Márki-Zay egyéni képviselőjelölti körzetében, Makón rögzítettek. Az interjúban elsősorban költségvetési kérdések kerültek szóba, szó volt például a rezsicsökkentésről, a vagyonadóról és a családi pótlékról.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt markáns véleményt fogalmazott meg a pedagógusbérekkel kapcsolatban. Szerinte az „nem egy opció”, hogy ne emeljen pedagógusbéreket egy Márki-Zay-kormány.

Márki-Zay Péter azt ígéri, hogy kormányváltás esetén legalább duplájára növelné a pedagógusbéreket a négyéves ciklusa alatt.

Sőt, az egészségügyi és oktatási dolgozók, valamint a rendőrök esetében is azt vallja, hogy „addig kell emelni a béreket, amíg meg nem áll az elvándorlás”.

„Nem lehet azt mondani, hogy az állam lemond az oktatásról, mert most nincsen pénz. […] Azért nem kérdés, mert ellenkező esetben nem lesz oktatás Magyarországon.”

A miniszterelnök-jelölt elmondása szerint a négy év alatt elvégzendő béremelés anyagi fedezetét ki is számolták gazdasági tanácsadói, nevezetesen Király Júlia, Bod Péter Ákos és Surányi György. A költségvetési fedezetről és az államháztartási hiányról azt is elmondta, hogy a korrupció visszaszorításából teremtene elő több forrást, illetve a koronavírus utáni EU-s helyreállítási alapból.

Az oktatás kapcsán a szabad tankönyvválasztás lehetőségét is fontos programpontnak tartotta. Szerinte, ahogy a tankönyvi szabályozás esetében, úgy általában véve is az állami gúzsbakötés öli meg az innovációt Magyarországon.

A rezsicsökkentést „igazságosabbá” és „fenntarthatóbbá” tenné. A rezsit inkább azok számára tenné olcsóbbá, akik valóban rászorulnak, például a tűzifa olcsóbbá tételével, a nem rászorulók rezsijét pedig háromezer milliárd forintos szigetelési programmal csökkentené.

Ezentúl adómentes minimálbért is ígér. Jobboldaliként „alapból ellenzi az adóemelést”, ezért nem kerülne bevezetésre a vagyonadó a kormánya alatt, és a személyi jövedelemadó legmagasabb kulcsát sem emelné meg. Az egykulcsos adót viszont nem hagyná érintetlenül, csak a mostani egykulcstól lefelé vezetne be több kulcsot.

Arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha egy új kormány felállása előtt a NER kilapátolná a pénzt a gigaberuházásaira, vagy bármilyen módon megkötné az új kormány kezét a Fidesz, azt mondta, van erre terve, de „nincsen mögötte ellenzéki konszenzus”. Hozzátette, semmi ilyen megkötést nem fogad el, ahogy az egyetemek alapítványi kézbevételét is elfogadhatatlannak és tarthatatlannak tartja.

Újra lehetővé tenné az önkormányzatoknak, hogy adót vessenek ki, hogy saját bevételük is legyen. Helytelennek tartja, hogy állami normatívákon keresztül finanszírozzanak önkormányzatokat, mert így politikai alapon lehet favorizálni. „Az önkormányzatokhoz nem jutni kell pénznek, hanem jár” – fogalmazott. Az oktatást is visszaadná az önkormányzatoknak, és azt a pénzt, amit most oktatásra költ az állam, biztosítaná az önkormányzatok részére.

A családi pótlékot is megduplázná és értékállóvá tenné. „Nyugati elkötelezettségű, szakértői, normális kormányt” ígér.

Címlapkép: Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter sajtótájékoztatója a Kossuth téren 2021. október 8-án. Fotó: Bogatin Bence/Mérce