Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ahol Toroczkai László döntheti el a választást

Ez a cikk több mint 2 éves.

Csongrád megye 4-es választókerületére Márki-Zay és Lázár János párharca miatt nagyobb figyelem irányul, de a megyében ugyanilyen fontos a Szeged egy részéből és a Mórahalom körüli falvakból álló 2-es választókerület is. Itt az ellenzék Mihálik Edvint, Szeged momentumos klímaügyi polgármester-helyettesét indította el, miután az fölényesen nyerte az előválasztást.

Ellenfele is új ember azonban: miután a Fidesz 2010-ben, 2014-ben és 2018-ban is B. Nagy Lászlót, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal mostani vezetőjét jelölte a kerületben, méghozzá sikerrel,

most változtattak, és B. Nagy helyére Mihálffy Béla, Szeged fideszes önkormányzati képviselője került.

Mihálffy – aki korábban a szegedi MSZP-vel ápolt jó kapcsolatairól volt híres – egyik közeli szövetségese, az ugyancsak Szeged-Kiskundorozsmán régebben önkormányzati képviselőként tevékenykedő Lauer István 2019-ben függetlenként még Botka László ellen is elindult.

Orbán Viktor disznót vág Mihállfy Béla öttömösi tanyáján | Forrás: Orbán Viktor / Facebook

Mihálffy Béla idén segítséget kapott: januárban tanyáján, Öttömösön maga Orbán Viktor is meglátogatta őt, és a fotók tanúsága szerint közösen vágtak le egy disznót.

Mihálik Edvin leginkább a homokháti térség számára fontos zöld mezőgazdasági programmal és a klímaváltozást kezelő intézkedéseivel kampányolt. Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője is ellátogatott hozzá a lakossági fórumra, de együtt szerepeltek Botka Lászlóval azon az eseményen is, ahol az egykor MSZP-s szegedi polgármester a második fordulóban nyíltan Márki-Zay Péter mellett adott le előválasztási szavazatot, holott 2017 októbere óta nem sokszor szólt bele az ellenzék körüli országos vitákba.

A Fidesz és az ellenzék csatáját azonban nem egyik vagy másik nagy jelölt szereplése döntheti el, ebben a körzetben indul ugyanis Toroczkai László ásotthalmi polgármester és a Mi Hazánk elnöke. Ő főleg a fideszes jelölttől vehet el szavazatokat, ezzel Mihálikot hozva előnybe. Toroczkai, a 444-nek adott korábbi interjújában utalt is rá, YouTube csatornája és romaellenes-rasszista pártja a járványkritikus hozzáállása, valamint a devizahitel-károsultak ügyének nyílt és erélyes felvállalása miatt jelentős népszerűségre tett szert, így állítása szerint őt és a párt további jelöltjeit is megkeresték, hogy rávegyék, lépjen vissza a versenytől, erre azonban nem volt hajlandó.