Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay és Lázár arénájában a legmagasabb most a részvétel

Ez a cikk több mint 2 éves.

Meglepően magas a részvétel a Csongrád-Csanád 4-es választókerületben, ahol reggel kilencig 10158-an mentek el voksolni, ami 13,29 százalékos részvételi arányt mutat. A magas részvételt és mozgósítást azt magyarázza, hogy ebben a körzetben csap össze Marki-Zay Péter és Lázár János, akik mindketten leadták már a szavazatukat.

A szavazóurnák megnyitása óta a választók több mint 10 százaléka adta le eddig a voksát, ami 3 százalékos elmaradást mutat a 2018-as választásokhoz képest az Átlátszó elemzése szerint. Minden településtípusban alulmaradt a részvétel a négy évvel ezelőtti adatokhoz képest.

„Lázár Vásárhelyet nem tudja megnyerni, nekem nyilván Makón van nehezebb dolgom”

nyilatkozta nemrég Márki-Zay Péter egyéni választókörzetében való esélyeiről. Márki-Zay a választások előtti utolsó nagyinterjúját Makón adta a Partizánnak, március 28-án. 

Feltehetően sok időt töltött a kampányhajrában a miniszterelnök Csongrád-Csanád megye negyedik választókerületének második legnagyobb városában, ahová a közbeszéd szerint Lázár János „áttette bázisát”, miután 2018-ban Márki-Zayt váratlanul megválasztották Hódmezővásárhely polgármesterének. Makón a kampány utolsó hetében Orbán Viktor is megjelent székével, hogy Lázár Jánosnak kampányoljon. 

Nehezebb dolga van Márki-Zaynak Makón azért is, mert amíg ő az országot járta, a helyi Fidesz és a MiHazánk egymással versenyt futva próbálta meggyőzni a makói Continental elbocsátott és jelenlegi dolgozóit, hogy ki képviseli őket jobban. A MiHazánk „Veletek vagyunk!” feliratú molinót helyezett ki a gyár kerítésére, a fideszes vezetésű makói önkormányzat fejenként 100 ezerrel forinttal támogatta a Continental sztrájk után kirúgott dolgozóit. 

Márki-Zay úgy nyilatkozott az ügy kapcsán a Mércének, hogy

Komjáthi Imre közreműködésével fölvettük a kapcsolatot a gumigyári dolgozók szakszervezetének helyi vezetőjével, természetesen figyelemmel kísérem az ottani eseményeket”,

de a másik két párt aktív kampányolása mellett a gumigyári dolgozók oldalán kevésnek bizonyulhat végül Makón. Valószínű, hogy a választókerületi eredményt az fogja eldönti, hol lesz magasabb a részvétel, Hódmezővásárhelyen vagy Makón. Ha előbbi városban, valószínűbb Márki-Zay győzelme.