Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Legalább 9 megyében folyik a törvénysértő szervezett buszoztatás

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Tiszta szavazás civil szervezet legújabb posztjában azt láthatjuk, ahogy egy kisbusszal 10 főt szállítanak a Baranya megyei Helesfára szavazni. A szervezet elmondása szerint már legalább kétszer fordult a busz, egyszer 9, egyszer pedig 10 főt szállított a szavazóhelyiséghez.

„A választási eljárásról szóló törvénybe ütközik, ha a szavazókat busszal szállítanak a szavazóhelyiséghez. A szabályozás a 9 fős vagy annál nagyobb járművek esetében tiltja a szállítást, illetve tiltja a szállítás szervezését, a többszöri fordulást” – olvashatjuk posztjukban.

A szervezet mind a 9 általuk figyelt megyében találkozott a helesfaihoz hasonló utaztatással. Farkaslyukon például egy személyautóval hozták a szavazókat, ami többször is fordult, és több választókerületben is megjelent.

Mindkét esetben az önkéntesek a TASZ jogi szakembereinek bevonásával a választási irodához fognak fordulni és kifogással fognak élni. Hortobágy Önkormányzatát korábban már elmarasztalták azért, amiért szavazószállításra használták a falubuszt.

A Tiszta szavazás programban a Civil Kollégium Alapítvány és az aHang toborzásával 9 megyében több száz önkéntes őrszem, szórólaposztó, és a TASZ révén pedig két tucat jogász segít elkerülni, dokumentálni és bejelenteni a választási visszaéléseket.
Telefonon a 0630/722-33-56-os számon, továbbá a [email protected] email címen kérhetnek jogsegélyt, akik visszaélést tapasztalnak. A választás napján több mint 20 jogász várja a hívásokat.