Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szél Bernadett fölényesen hozta Pest megye 2. választókerületét

Ez a cikk több mint 2 éves.

Pest megye Pest megyei 2. sz. országgyűlési egyéni választókerületében Szél Bernadett négyötöddel nyert az ellenzéki előválasztáson. Az eredmények az alábbiak szerint alakultak:

Szél Bernadett:  10 182 szavazat (81,3%)

Hegyesi Beáta: 2339 szavazat (18,6%)

A Budakeszi székhelyű Pest megyei 2. sz. országgyűlési egyéni választókerület magában foglalja a Pilis, valamint Budapest észak-nyugati agglomerációjának 17 települését, köztük az ország leggazdagabb településeként számon tartott Budaörsöt. A választókerület azért is izgalmas, mert Szél Bernadett már 2018-ban is itt indult egyéniben, és veszített mindössze 296 szavazat különbséggel Csenger-Zalán Zsolttal szemben, még az LMP társelnök-miniszterelnök-jelöltjeként. 

A választókerületben ekkor az LMP jelöltje mellett a Jobbik és az MMKP jelöltje is végig talpon maradt, és csaknem 8 és fél százalékkal végzett. 

A 2018-as választási vereség, és pártjának a vártnál rosszabb teljesítménye miatt Szél társelnökével, Hadházy Ákossal együtt lemondott az LMP elnöki posztjáról. A politikus hosszas belső csatározások után, 2018 októberében lépett ki az LMP-ből, azóta független képviselő, az Európai ügyek bizottságának tagja.

Szél a Momentum jelöltje, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, és a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatásával mérkőzött meg az előválasztáson a Demokratikus Koalíció politikusával, Hegyesi Beátával, aki pártján kívül a Liberálisok támogatnak. A tanár, illetve művelődésszervező végzettségű Hegyesi 2017 és 2020 között még a Párbeszéd országos elnökségének tagja volt, de a 2021-es előválasztáson már a DK színeiben indult.

Amint a 2018-as szoros eredmény is mutatja, a választókerületben valószínűsíthető a 2022-es ellenzéki többség.