Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Baloldali siker: Jámbor András fölényesen nyerte Budapest 6-os választókerületét

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az előzetes várakozásokhoz képest is hatalmas sikert könyvelhetett el Jámbor András, a Szikra Mozgalom jelöltje, aki több, mint 1 400 szavazatot vert Csordás Anettre, a választókerületi előválasztás második helyezettjére.

Jámbor András (Szikra-MSZP-P) 3626 szavazat

Csordás Anett (C8-Momentum-MMM) 2220 szavazat

Mannhalter Dániel (DK-Liberálisok) 2056 szavazat

Demeter Márta (Jobbik-ÚK) 815 szavazat

Jámbor András minden bizonnyal a legkarakteresebb baloldali programmal indult el az előválasztáson. Programjában a tőke hatalmának visszaszorítása, a szakszervezetek megerősítése, a munkahelyi demokrácia elősegítése és a médiaviszonyok demokratizálása is szerepel, és nagy hangsúlyt fektetne a gondoskodó szakmák elismerésére és a gazdaság zöldítésére is.

Az egyik legizgalmasabb küzdelem mindenképp ebben a kerületben játszódott le: négy jelölt is versenybe szállt az előválasztáson, ketten komoly helyi beágyazottsággal rendelkezik, és aktív, civil / baloldali mozgalmi mezőből érkezett, valamint egy országosan ismert politikus is feltűnt Budapest 6. számú választókerületében.

A nemrég a Jobbikhoz átigazolt Demeter és a DK-s Manhalter Dániel mellett elindult a jelöltségért a Momentum támogatását élvező Csordás Anett is, aki a C8 Civilek Józsefvárosért Egyesület képviselőjelöltje.

Csordás évek óta folyamatosan küzd az otthonápolók és a fogyatékossággal élők jogaiért. 2014-ben társaival kivívták, hogy egy fogyatékosoknak szóló különleges műtéti beavatkozás hazánkban is elérhető legyen TB-támogatással, 2018-ban pedig elérték, hogy több mint 18 ezer otthonápoló juttatása a minimálbérhez közelítsen.

Jámbor András a Mérce alapítója és volt főszerkesztője, a 2019-ben több baloldali önkormányzati választási jelöltet is támogató Szabad Budapest csoportból alakult, baloldali Szikra Mozgalom jelöltjeként indul a kerületben, valamint az LMP, az MSZP és a Párbeszéd is őt támogatja. Jámbor politikai aktivizmusával már 10 éve jelen van valamilyen formában a magyar közéletben. Számos tüntetést szervezett már, többek között a Diákvárosért való szolidaritási, Fudan Egyetem-ellenes demonstrációt is. Jelenleg pedig a Fővárosi Önkormányzat költségvetésért felelős általános főpolgármester-helyettes, Kiss Ambrus mellett dolgozik.

Csordás és Jámbor jelölt jelentős beágyazottsággal rendelkezik a kerületben, ellentétben DK-s és jobbikos ellenfeleikkel. Demeter Márta második ciklusát tölti a parlamentben, mindkétszer listáról került be az Országgyűlésbe, ahol először az MSZP frakciójában, majd függetlenként, később pedig az LMP frakcióban foglalt helyet. Legutóbb azzal hívta fel magára a sajtó figyelmét, hogy bejelentette, amennyiben mandátumot szerez kerületében, a Jobbik frakciójába fog ülni a parlamentben. Manhalter Dániel nemrég lépett be a pártpolitikába a DK színeiben, azonban régóta együttműködik a párttal, 2016 óta dolgozik a Demokratikus Koalíció kommunikációs tanácsadójaként.

A 2022-es országgyűlési választások szempontjából a kerületben igen komoly esély van egy közös ellenzéki jelölt győzelmére a korábbi évek tapasztalatai alapján. 2018-ban Kocsis Máté szerzett mandátumot úgy, hogy az ellenzéknek összességében jóval több szavazatot sikerült összegyűjtenie, mint a fideszes jelöltnek, ám a voksok jócskán szétaprózódtak a pártok között. 2019-ben azonban az önkormányzati választásokon a 6. OEVK-t alkotó, mindkét fővárosi kerület ellenzéki vezetés alá került: a VIII. kerületben Pikó Andrást, a IX. kerületben pedig Baranyi Krisztinát választották meg polgármesternek.

A Partizán műsorában korábban parázs vita alakult ki a négy jelölt között, akik a kerület legégetőbb problémáiról beszéltek. Míg Demeter (szerinte a köztisztaság érdekében több rendőr és kamera kell az utcákra) és Manhalter (létrehozna egy kerületőrséget) inkább rendészeti kérdésként fogták fel a hajléktalanság problémáját, addig a civil jelöltek inkább egy szociálisabb álláspontot képviseltek a kérdésben. Csordás a nemzeti bérlakás program és a szociális lakásügynökségek létrehozását javasolta, Jámbor pedig a bérlakások építése mellett adómentessé tenné a minimálbért. A vita során a lakhatási válságot érintő megoldásokban hasonló álláspontok születtek, ám a pártpolitikai különbségek is előkerültek a hitelesség, a közbiztonság és az elszámoltatás terén.

Az erről szóló elemzésünket itt olvashatjátok.