Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hadházy Ákos óriási többséggel győzte le Tóth Csabát Zuglóban

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hadházy Ákos hatalmas többséggel győzte le Budapest 8-as, zuglói központú körzetében a választókerület hivatalban lévő országgyűlési képviselőjét, az MSZP-s Tóth Csabát, aki néhány napja visszalépett az előválasztásról.

Hadházy Ákos (Momentum, MMM, Civil Zugló): 11070 szavazat-80,72%

Tóth Csaba (MSZP): 2644 szavazat-19,28% (VISSZALÉPETT)

Hadházy nagyarányú győzelme azonban nem független attól, hogy Tóth Csaba szeptember 27-én visszalépett a jelöltségtől.

Az előválasztás legnagyobb figyelmet kapó, tét nélkül véget érő választókerülete a zuglói volt.  

A főleg budapesti középosztály lakta, ellenzéki Zugló heteken át meghatározta a közbeszédet és remek alkalmat biztosított a miniszterelnök-jelölt aspiránsoknak, hogy odaszúrjanak egymásnak a viták során. Zugló akár az ellenzéki összefogás állatorvosi lova is lehetne, miként az ellenzéki politikát évtizedek óta meghatározó régi erők az új politikai pártokkal szemben egymásnak feszültek. 

Az országgyűlési előválasztás akkor vált izgalmassá a kerületben, amikor a második ciklusát töltő szocialista Tóth Csaba ellen a Momentum bejelentette, hogy elindítja a korrupcióellenes aktivizmusáról híres Hadházy Ákos országgyűlési képviselőt. Az indoklás szerint a sajtóban túl sokszor vetült már gyanú árnyéka a kerület vezetésére, a kormánypárt leváltásához pedig elengedhetetlen a választói bizalom, arra vonatkozóan, hogy valódi változás lehetséges. Tóth Csaba mögé felsorakozott a bajtársias, régi összefogás, így a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért és a Jobbik, míg a CivilZugló Egyesület és a Mindenki Magyarországa Mozgalom Hadházy Ákost támogatta. 

 Tóth Csaba nem tudta érdemben levetkőzni a korrupciógyanús-vádakat. A Partizán YouTube csatornáján tavasszal közzétett interjúban Tóth tisztességtelenséggel és gyüttmentséggel vádolta kihívóját, míg nem tudott megnyugtató válaszokat adni a személyét övező kérdésekre. Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője később Karácsony Gergelyt kérdezte a zuglói képviselő szélsőségesen kiterjedt klientúrájáról és közpénzzel való visszaélésről, ám a főpolgármester tagadta a vádakat. 

 

 Tóth Csaba mindenesetre az előre beharangozott előválasztási vitán nem vett részt, ellenben rágalmazásért feljelentette Gulyás Mártont. Így viszont Hadházynak könnyű dolga volt nagy általánosságban beszélni a kerületet érintő ügyekről. Ilyenek voltak a Városligettel kapcsolatos fejlesztések háttere, a közbiztonság és köztisztaság helyzete, de behozott olyan valóban kerületi lakosokat érintő ügyeket is, mint a lakóterület feletti légifolyosó által keltett hangzavar, rossz minőségű utak, vagy éppen a sorra burjánzó jellegtelen lakóépületek, amelyek teljesen átszabják a környezetük viszonyrendszereit.  

 Az egyszemélyes előválasztási vita során főleg a sokat ismételt ellenzéki toposzok kerültek elő, de Hadházy visszakozott attól, hogy konkrétumokkal vádolja az ellenfelét. Nem úgy a pár nappal később a Zugló TV-ben megrendezett közös vitájuk során, ahol Hadházy Ákos egy Tóth Csaba vállalkozásához és érdekköréhez köthető zalaegerszegi alapítvány vagyonszerzési ügyleteiről faggatta a szocialista képviselőt. 

 A zuglói eset utána több választási vitán is központi téma lett. Az utolsó kegyelemdöfést a második miniszterelnök-jelölti vitán Karácsony Gergely adta azzal, hogy Hadházy Ákost támogatta a zuglói körzetben. A bejelentés után a támogató pártok sorra hátráltak ki a szocialista képviselő mögül, míg végül Tóth Csaba visszalépett a jelöltségtől

A legutóbbi választásokon fölényes győzelmet aratott az MSZP a zuglói országgyűlési és önkormányzati választásokon. Kérdés azonban fennmarad, hogy mennyiben zilálta szét az ellenzéki támogatottságot a Tóth személyét övező botrányok? Hadházynak mindenesetre jó kilátásai vannak Zugló országgyűlési képviselő pozícióra. Az országgyűlési választásokon a Fidesz a geográfus végzettségű, budapesti Fidelitas-elnök Borbély Ádámot indítja. A fiatal politikus az elmúlt évtizedben aktívan szerepet játszott a kerület önkormányzati tevékenységében, programja egyelőre nem ismert. Sejthető azonban, hogy zöld ügyek mentén kívánja majd előzni az ellenzéki jelölt programját.