Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miután szinte mindenki kihátrált mögüle, Tóth Csaba visszalépett a zuglói képviselőjelöltségtől

Ez a cikk több mint 2 éves.

Visszalép a képviselőjelöltségtől Tóth Csaba, az MSZP XIV. kerületi országgyűlési képviselőjelöltje, Zugló regnáló országgyűlési képviselője – ezt maga az érintett jelentette be hétfőn egy rövid sajtótájékoztatón.


Tóth azzal indokolta visszalépését, hogy „nincs szüksége arra, hogy ebben a politikai mocsárban tovább küzdjön”, utalva arra, hogy az elmúlt hónapkoban az ő személye az ellenzéki belüli előválasztási küzdelem szimbolikus ügyévé vált.

Az MSZP-s politikus szerint „mindenféle bizonyíték nélkül, mendemondákra hivatkozva” vonta meg tőle támogatását Karácsony Gergely a pénteki miniszterelnök-jelölti vitában az RTL Klub élő adásában.

Tóth a sjatótájékoztatón nehezményezte, hogy mindkét miniszterelnök-jelölti vitán kardinális kérdés volt az ő személye, de közben a „náci karlendítéses jobbikos jelölt” ,a „devizahiteles károsultakon nyerészkedő momentumos jelölt” mellett és az „offshore cégekben érdekelt DK-s jelölt” mellett is kiálltak a pártelnökeik.

Szerinte az ellene felhozott korrupciós vádak „sejtetéseken, bizonyíthatatlan vádakon” alapszanak, amelyek ellen „nem lehet védekezni”. Úgy véli, lejáratókampány indult ellene, amely szerinte módszerében a Fideszt idézi, ráadásul „a sajtó, mintha csak a fidesz propagandagépezetének része lenne” szerinte gombnyomásra szajkózza Hadházy igazságát.

Arról is beszélt, hogy „besározták” a nevét, majd pedig nemcsak őt, hanem családját is megfenyegették a kampány alatt. Tóth szerint valaki gyilkossággal fenyegette őt, ha nem száll ki a kampányból, majd a zuglói politikus azt is állította, hogy erről Karácsony Gergely is tudott, „mégsem tett ellene semmit”.

Tóth azzal fejezte be, hogy hátrelevő képvislői időszakában „a zuglói emberek érdekeit fogja képviselni, nem hőzöngéssel, hanem kitartó munkával”.

Az, hogy csak az előválasztási jelöltségtől lép-e vissza, vagy esetleg 2022-ben az országgűlési választáson megméretné-e magát, nem derült ki egyértelműen – bár miután Tóth általában véve „politikai mocsárról” beszélt, valószínűbbnek tűnik, hogy egyáltalán nem indul a képviselői székért -, egyértelműsítő kérdésekre pedig a politikus és stábja nem adott lehetőséget a sajtó munkatársainak.

Mint ismert, Karácsony Gergely péntek este, a miniszterelnök-jelölti vitában élő adásban jelentette be, hogy az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjeként az MSZP-Párbeszéd által indított (valamint a DK és a Jobbik által támogatott) Tóth Csaba helyett a Momentum jelöltjére, Hadházy Ákosra szavazna Zuglóban. Ezt követően szombaton – az MSZP kivételével – sorra vonták meg korábban bejelentetett támogatásukat Tóthtól az ellenzéki pártok.

Tóth Csaba Momentum által támogatott riválisa, Hadházy Ákos Facebook-bejegyzésben reagált a történtekre, aki ellenfele visszalépése ellenére továbbra is arra buzdítja a zuglóiakat, hogy menjenek el szavazni:

 Azzal, hogy a pártok többsége -ha nem is azonnal, de- megvonta a támogatást Tóth Csabától, ezt az üzenetet a pártok megküldték. Ez egy lényeges és szimbolikus jelzés. A zuglóiaknak azonban most lehetőségük van egy még erősebb üzenet elküldésére. […]Tóth Csaba ugyan visszalépett, de arra kérek minden zuglóit, mégis mindenki menjen el szavazni, aki még nem tette volna meg. A szavazatokat mindenképpen össze fogják számolni és minden szavazat erősíti, nyomatékosítja a ZUGLÓI ÜZENET: ELÉG VOLT! Elég volt a következmények nélküli országból, elég volt hazánk szervezett és módszeres, legfelső szintről szervezett kirablásából.

– írta Hadházy.

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök jelöltje úgy kommentálta Tóth visszalépését: „Ezzel egy komoly lépést tettünk az ellenzék megtisztítása érdekében, és így a kormányváltás is közelebb került”.

(via HVG)

Címlapkép: Tóth Csaba facebook-oldala