Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely után Jakab Péter és a DK sem támogatja már Tóth Csabát Zuglóban

Ez a cikk több mint 2 éves.

Frissítés 15:50

Az atv.hu úgy értesült Tóth Csaba környezetéből, hogy az MSZP-s politikus a történtek ellenére nem kíván visszalépni az előválasztástól.

Frissítés 14:18

„Karácsony Gergelytől hivatalos választ nem kaptunk, hallgatását beleegyezésnek tekintjük. Így a DK támogatását a mai napon megvonjuk Tóth Csabától, aki ezután már nem hivatkozhat a DK-ra, mint támogató szervezetre”
– közölte a DK.
A párt arra is emlékeztet: a DK korábban is igennel szavazott a Tóth Csaba elleni etikai vizsgálat megindítására, de „az pont Karácsony Gergely pártjának ellenszavazata miatt nem indulhatott el.”

Frissítés 13:28

A Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje, Jakab Péter sem támogatja Tóth Csaba zuglói jelöltségét. „Jakab Péter nem véletlenül indított etikai vizsgálatot Tóth Csabával szemben, amely csak azért bukott el, mert az MSZP, Párbeszéd és LMP delegáltjai nem szavazták azt meg. Azzal, hogy Karácsony Gergely felülbírálta saját delegáltja döntését, világossá vált, hogy Tóth Csaba nem felel meg az előválasztás szellemiségének, így őt a továbbiakban Jakab Péter nem támogatja.” – közölte a 444.hu-val a Jobbik.

Korábban írtuk:

Szállingóznak a reakciók Karácsony Gergely tegnap esti kijelentésére, miszerint az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjeként az MSZP-Párbeszéd által indított (valamint a DK és a Jobbik által támogatott) Tóth Csaba helyett a Momentum jelöltjére, Hadházy Ákosra szavazna Zuglóban.

A kijelentésre elsőként maga Hadházy Ákos reagált ma reggel. A független országgyűlési képviselő szerint

„egy jó vezető fontos tulajdonsága, hogy képes felismerni a pillanatot, amikor már nem szabad ragaszkodni bizonyos dolgokhoz. Ilyenkor változtatni kell, különben a döntés halogatása veszélyeztetné a sikert.”

Hadházy úgy véli, Karácsony felismerte ezt a pillanatot, és változtatott. Ahogy azt  is felismerte, „hogy egy ponton túl már nem lehetséges kompromisszumot kötni a vállalhatatlannal.” A képviselő köszönetet mondott a lépésért.

Az elmúlt percekben érkezett meg szerkesztőségünkhöz a Demokratikus Koalíció (DK) sajtóközleménye is, mely szerint a párt Karácsony Gergely hivatalos állásfoglalását várja, mivel a főpolgármester tegnapi kijelentésére egyelőre csak utalásként tekintenek.

Emlékeztetnek: a DK tavasszal írásbeli szerződést kötött Karácsony Gergely és Tóth Bertalan pártjával egy sor szocialista-párbeszédes politikus előválasztási támogatásáról. Például Hiller István, vagy Szabó Tímea mellett Tóth Csaba zuglói jelölt támogatása is a szerződés része volt az MSZP-Párbeszéd kérésének megfelelően.

De amennyiben Karácsony Gergely hivatalosan tájékoztatja a DK-t arról, hogy Tóth Csabát már nem tekinti a saját jelöltjének és a továbbiakban már nem kéri a DK-tól a szocialista jelölt támogatását, akkor az a részükről automatikusan maga után vonja Tóth Csaba külső támogatásának megszüntetését is

– olvasható a közleményben.

Az MSZP egyelőre nem reagált a történtekre, sőt tegnap este a következőképp értékelte a második miniszterelnök-jelölti vitát:

„(…)Karácsony Gergely egyértelműen megmutatta, hogy képes összefogni a kormányváltást akarókat. Nemcsak a pártpreferenciával rendelkező ellenzékiek számára, hanem a kormányváltást akaró bizonytalanok számára is ő a közös nevező.”

Mint arról beszámoltunk, Karácsony bejelentését a tegnap esti miniszterelnök-jelölti vitán egy hosszú felsorolással vezette fel, melyben a különböző pártok által indított, szélsőjobboldali múltjuk vagy offshore-jövedelmük miatt nehezen vállalható jelölteket sorolta, majd kijelentette, az újonnan nyilvánosságra került információk alapján nem tudna Tóth Csabára szavazni. A főpolgármester arra az ügyre utalt, amit a Zugló TV-ben létrejött vitán vetett fel Hadházy Ákos, Tóth Csaba választókerületi ellenfele. A Momentum által indított Hadházy  egy alapítványba rejtett gyártelepre mutatott be bizonyítékokat, amiben a képviselő érintett. A vita után Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje is bejelentette, etikai vizsgálatot indít Tóth Csaba ellen, ezt azonban elutasította az Országos Előválasztási Bizottság, így nem lett eredménye.

Zuglóban zajlik az előválasztás legnagyobb médiafigyelmet kapó versenye. Tóth Csabát számos támadás érte az utóbbi időben. Hadházy korábban Karácsony 2019-ben kiszivárgott mondatait emlegette fel, melyek a zuglói szocialisták állítólagos korruptságáról szólnak, őt pedig elássák amennyiben bukja a főpolgármester-választást. A felvétel szerint Karácsony családját is fenyegették, a kampány során azonban úgy tűnt, szent a béke közte és Tóth között. A tegnap esti fejleményekre egyelőre nem reagált a szocialista képviselő.