Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hadházy Ákos: „meg kell mutatnunk, hogy az ellenzék valóban más lenne kormányon”

Ez a cikk több mint 3 éves.

Bosnyák téri sajtótájékoztatón jelentette be Fekete-Győr András a Momentum elnöke és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, hogy Hadházy a párt támogatásával indul majd el Budapest 8. számú egyéni választókerületében, ahol az előválasztáson így Tóth Csabát, a Magyar Szocialista Párt jelenlegi országgyűlési képviselőjét hívja majd ki.

Sajtótájékoztatóján a képviselő hangsúlyozta, fontos számára, hogy a jelenlegi helyzetben az ellenzék prioritásai rendben legyenek, és szerinte Zugló azért fontos választókerület, mert itt lehet megmutatni, hogy az ellenzék „hatalomra kerülve nem fogja ugyanazt csinálni, mint a Fidesz”, és nem keveredhet korrupciógyanús ügyekbe.

Hadházy Ákos röviden a Mércének is válaszolt néhány kérdésre indulásával kapcsolatban. A korrupcióellenes nyomozásairól és látványos országgyűlési akcióiról 2018 után ismertté vált, szerkesztőségünknek is elismételte, a Fidesz teremtette egyenlőtlen választási- és médiaviszonyok között

„…az az egyetlen esélyünk, ha a választók látják rajtunk, hogy egy kormányváltás esetén valódi változás lesz, és nem csak egy kormányt váltunk. Az igazi elvárás a korrupcióhoz való viszont, és itt nagyon nem elég az, hogy ezt mondjuk, hanem valódi változást kell képviselni.”

Ehhez hozzátette,

„Zuglóban a sajtó feltárt olyan ügyeket, amelyekben legalább is árnyék vetült a helyi politikára, és úgy tűnik, hogy kormánypárti politikusokkal együttműködve nem átlátható módon történt meg a közpénzek elköltése.”

Szerinte indulása a kerületben ezért üzenetértékű, azt jelenti, hogy „nem csak ígérgetjük, hogy ezen az oldalon is következményei lesznek a botlásoknak.”

Arra a kérdésre, hogy az általa említett ellenzéki korrupció legfontosabb példája szerinte Tóth Csaba-e, Hadházy nem válaszolt egyértelműen, de hozzátette, több ilyen kerület is van, például Kispesten, vagy a III. kerületben.

„Nagy valószínűséggel nem lesz kormányváltás, ha a Fidesszel való összejátszás és korrupció gyanúja az ellenzék oldalán is felmerül.”

-szögezte le a képviselőjelölt.

Szerinte Zugló már számos alkalommal leszavazott a Fidesz politikája ellen, és megalkuvás nélküli ellenzékiséget várnak el itt a szavazók, de szerinte „ebben a jelenlegi képviselő

„eddig csalódást okozott. Nem tudok komoly ellenzéki fellépésről a jelenlegi képviselő részéről, amellyel ezt az elvárást teljesítette volna.”

Azt ígérte, megválasztása esetén ezen a téren is „megalkuvás nélkül” lépne fel a korrupció és átláthatóság területén is.

Azt is megismételte, úgy látja ,a választókerületben az MSZP-s Tóth eddig mint egyfajta „szuperpolgármester” játszik jelenleg szerepet, szerinte ez „fals kép” mert egy országgyűlésio képviselőnek nem a járdafelújítást kell kijárni a miniszternél, inkább a törvényeket kellene megváltoztatnia, a törvényi környezetet kell kialakítania ahhoz, hogy az önkormányzatok szabadon tudnak műkdöni.

Hadházy hozzátette, „Szekszárdon is ugyanezt képviselte”, és így is próbálja folytatni a munkáját.

Bár a képviselőjelölt nem árulta el, pontosabban melyik, Zuglóban felmerülő korrupciós esetre céloz, de minden bizonnyal arra is, hogy 2019 őszén, egy kiszivárgott hangfelvételen az akkor még csupán főpolgármester-jelölt Karácsony Gergely is arról beszélt,

„Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak (…) tudnék mesélni néhány sztorit, de a szocikkal közösen nem tudunk indulni.”

arra a kérdésre, pedig hogy Tóth körei valóban megfenyegették-e a családját zuglói polgármestersége alatt, Karácsony úgy válaszolt:

„Ne viccelj. Többször.”

Fekete-Győr András korábban már kinyilvánította, hogy elfogadhatatlannak tartaná, ha az ellenzék közös listáján a zuglói Tóth Csaba is helyet kapna, minden bizonnyal ebből a célból hívta most ki Hadházy támogatásával az előválasztáson a szocialistákat.

Hadházy Ákos indulásával kapcsolatban telefonon és e-mailben is kerestük Tóth Csaba képviselőt, amint megkeresésünkre és kérdéseinkre reagál, cikkünket frissítjük majd.

Címlapkép: Mérce