Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely egy kiszivárgott hangfelvételen beszél a szocialistákról és Zuglóról

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés 12:30: Az ATV-nek Karácsony Gergely azt nyilatkozta a hangfelvétel meg van vágva. Példaként azt hozta fel, hogy a fenyegetésről szóló részben ő nem Tóth Csabáról, hanem üzleti körökről beszél.

Korábban írtuk: Egy hangfelvétel került ki több Facebook oldalra és a Herbal Reality Youtube csatornájára, amelyen Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt beszél különböző ellenzéki belügyekről. A hangfelvétel később eltűnt, de a 444 lementette. Úgy tűnik, egy magánbeszélgetésről van szó, de a témája abszolút közérdeklődésre számot tartó. A hangfelvételen Karácsony több témát is érint:

  • Szerinte a XVII. kerületben Gy. Németh Erzsébet ellenzéki jelölt nem fog nyerni.
  • Karácsony beszél arról is, hogy a program része az ellenzéki fővárosi kampánynak rá van bízva, szabad kezet kap, de a hatalompolitikai részben már más a helyzet: „Én úgy működök, hogy viszonylag ritkán csapok az asztalra, és ezt be akarom osztani. Nem egy autoriter ember vagyok, és eddig egyszer volt olyan, hogy azt mondtam, hogy ez így lesz, és akkor az úgy lett.”
  • Beszél arról is, hogy Horváth Csabának Zugló volt a vigaszág az előválasztási vereség után.
  • Karácsony szerint Horváth Csaba azért jó jelölt Zuglóban, mert meg tudja fékezni a korrupt MSZP-seket: „Ennek az alternatívája pedig egy sokkal jobb renoméjú, volt iskolaigazgató, akit a helyi szocik akarnak, aki két perc után nem fogja tudni, hogy hol van, és szétlopnak mögötte mindent. Csabának legalább annyi esze van, hogy mi az, amiért börtönbe lehet menni. Ez nyilván kifelé nagyon ciki, meg tartalmiakban is sok szempontból ciki.”
  • Karácsony arról is beszél, hogy van zsarolási potenciálja az ellenzéki tárgyalásokon, de ez csak egy pontig tud érvényesíteni bármit is, utána „azt fogják mondani, hogy jó akkor Gergő, akkor menj.”
  • Tüttő Kata V. kerületi ellenzéki polgármester-jelöltről azt mondja Karácsony, ő nem tudta, hogy vannak V. kerületi ügyei, ha tudta volna, akkor nem indulhatott volna Tüttő a V. kerületben. Tüttő Kata egyébként a Népszavát is tulajdonoló Leisztinger Tamás nagyvállalkozó volt élettársa, Leisztingernek több gyanús ügylete volt az V. kerületben.
  • De a legerősebb állítás az, amely Tóth Csabára, Zugló egyéni képviselőjére vonatkozik, az eltorzított hangú kérdező ugyanis azt a kérdést teszi fel Karácsonynak: -„Igaz, hogy megfenyegette a családodat?” Karácsony pedig így válaszol: „Ne viccelj. Többször.”

A főpolgármester-jelölt a 444 kérdéseire válaszolt a videó kapcsán. Szerinte a vitakihívásra kapott választ. „Nyílt szembenézés helyett titkosszolgálati módszerek, lehallgatott és összevágott hangfelvétel, alighanem az én hangommal.”

Karácsony szerint egy magánbeszélgetésről van szó, és nem tudja kivel folytatta.

A 444 kérdésére, hogy kinek áll érdekében a felvétel kiszivárogtatása, azt mondta, a Fidesznek és Tarlósnak. „Már megéltünk néhány mélységet a Fidesz kampányában, de tudjuk, mindig van lejjebb.”

Karácsony azt is elmondta, az ellenzéki összefogásról beszél a felvétel egy részén, „ami sok vitával jött létre, természetesen, de ma jól mükődik és erős szövetség”. 

A fenyegetések kapcsán a jelölt azt mondja, többször beszélt arról, hogy „polgármesterként kapott fenyegetéseket, de nem politikai szereplőktől”. Majd hozzáteszi: „nem hátráltam akkor sem, most sem fognak tudni erre rávenni. Mert ebből is látszik, hogy nálam zéró tolerancia van a korrupcióval szemben. Megküzdöttem ezért Zuglóban is. El is ismeri a zuglói Fidesz és Tarlós embere egy interjúban, hogy szerintük azért vagyok alkalmatlan, mert nem tudok lopni. Hát, nem is. Sőt, az egész Városházát teszem alkalmatlanná a lopásra. Ez fájhat nekik, de akkor is. Ebben az MSZP és minden szövetséges párt támogat, tehát ez csak erősíti a szövetségünket”

A hangfelvétel a 444 jóvoltából itt hallgatható meg:

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi