Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Reggel kilenckor folytatás

Ez a cikk több mint 2 éves.

Éjjel kettő óra után nem sokkal kiderült, hogy az 50. választókerület eredményeinek bejelentése néhány óra erejéig az az utolsó volt: csak reggel 9-kor tudunk majd további eredményeket.

Hosszú, fárasztó napot tudhatnak maguk mögött mind a jelöltek, mind a kampánycsapatok, de főleg a számlálást végzző aktivisták és koordinátorok. Szerda délelőtt 10-től kezdődött a voksok megszámlálása, ám az első, előre jelezett délelőtti sajtótájékoztatók elmaradása után sejthető volt, hogy csúszás lesz a programban, bár elsőre az talán nem, hogy ekkora: ha ugyanis ebben a tempóban zajlik tovább az eredmények ismertetése, bőven belecsúszhatunk azzal a csütörtök estébe is.

Ami 50 körzetnyi eredmény ismeretében látszik: azt a forgatókönyvet sikerület elkerülnie Dobrev Klára riválisainak, hogy egyáltalán ne legyen második forduló, ezzel együtt sokáig úgy nézett ki, hogy így is jelentős lemaradást kell majd ledolgoznia a DK miniszterelnök-jelöltje mögött második-harmadik helyen szorosan egymás mellett haladó Karácsony Gergelynek és Márki-Zay Péternek. Az éjjeli órákban ismertetett körzetekkel aztán Karácsony viszonyag sokat dolgozott a hátrányán, az eredmények éjjeli „befagyasztása” után  pedig kevesebb, mint 5 százalék a lemaradása  (pedig néhány órával korábban volt az majdnem tíz is). A részeredmények értékelésébe a miniszterelnök-jelöltek közül szerdán egyedül Márki-Zay Péter bocsátkozott, aki világossá tette: Karácsony szövetségeseként készül a második fordulóra, akár ő kap több szavazatot, akár a főpolgármester.

Ami a listás helyekért való alkudást nagyban befolyásoló egyéni győzelmeket illeti, itt is a DK tarolt, majd később feljebb zárkózott a Párbeszéd (például Dorosz Dávid és Tordai Bence fölényes és Mellár Tamás valamivel szorosabb győzelmével) és a Momentum (például Mihálik Edvin szegedi, Orosz Anna fölényes újdbudai sikerével) is. Ezen a téren a következő a helyzet 50 választókerület után:

  • DK: 17
  • PM: 5
  • Momentum: 9
  • Jobbik: 11
  • LMP: 4
  • MSZP: 4

Szerdán a legtöbb szavazatot minden jelöltet egybevéve Szél Bernadett, a Momentum jelöltje kapta Pest 2-ben.

Nagyon fontos baloldali sikert is elkönyvelhettünk a nap végén – vagy elején, attól függ, honnan nézzük -, miután Jámbor András, a Szikra Mozgalom Párbeszéd-MSZP által támogatott civil jelöltje meglepő magabiztossággal húzta be Budapest 6-ot.

Izgalmakban csütörtökön sem lesz hiány tartsatok velünk akkor is!

A Mérce az olvasók támogatásának segítségével tud fennmaradni, és a fentihez hasonló közvetítések is a Ti segítségetekkel jönnek létre. Kérjük, ha a lehetőségetek van rá, támogassátok munkákat! Ezt erre a linkre kattintva tudjátok megtenni.