Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mellár Tamás megújíthatja ciklusát 2022-ben

Ez a cikk több mint 2 éves.

Dr. Mellár Tamás, a Párbeszéd jelöltje 54,78%-45,22% arányban győzte le Nemes Balázst, a Momentum jelöltjét.

Dr. Mellár Tamás (Párbeszéd, MSZP, Jobbik, LMP, MMM): 4563 szavazat

Nemes Balázs (Momentum, DK, Liberálisok): 3767 szavazat

A Baranya 1-es választókerület azon kevés nem-budapesti körzet közé tartozik, ahol az ellenzéknek – Mellár Tamás személyében, aki akkor még függetlenként indult – a 2018-as országgyűlési választáson sikerült legyőzni a Fidesz jelöltjét, Csizi Pétert. A 2019-es önkormányzati választáson az ellenzéki összefogás jelöltje, Péterffy Attila pedig átvette Pécs irányítását a fideszes Páva Zsolttól. A 2022-es választáson az ellenzék feladata az lesz, hogy ismét megnyerjék Pécset, és folytatódhasson a baranyai „rendszerváltás” folyamata.

Az ellenzék két jelöltet állított a választókerületben. Az inkumbens országgyűlési képviselő Mellárt a Párbeszéd indította, és az MSZP, a Jobbik, az LMP és az MMM is mögé állt be. Kihívója Nemes Balázs volt, a Momentum jelöltje – akit a DK és a Liberálisok támogatnak. A 2018-as országgyűlési választáson ő is részt vett, 1,81%-ot ért el, kevesebbet, mint a szintén külön induló Jobbik és LMP jelöltjei. Nemes jelenleg a pécsi önkormányzat tagja és innovációs biztosa, valamint a pécsi Momentum elnöke.

A Fidesz Pécsett a 2019-es önkormányzati választásokon is alulmaradt az ellenzékkel szemben. Péterffy Attilának, a helyi ellenzéket összefogó – az LMP kivételével – Mindenki Pécsért Egyesület színeiben sikerült legyőznie 53,15%-41,02%-os arányban a Fidesz-KDNP által, mondhatni az utolsó pillanatban kiállított jelöltet, a vízilabdás Vári Attilát.

Mellár és Nemes a Partizán előválasztási vitáján állt együtt a nyilvánosság elé. Mindkét jelölt elmondta, azért dolgoznának, hogy Pécset újra egy erős regionális központ legyen, azonban amíg Mellár szerint a kis- és középvállalkozások megerősítésében van ennek a kulcsa, addig Nemes szerint az informatikai és innovációs szektorban rejlik Pécs jövője.

Központi témakör volt a vita során a Pécsi Tudományegyetem sorsa és az alapítványi működés. Utóbbiban volt lényeges eltérés a két jelölt között: amíg Nemes szerint a PTE alapítványi működtetése nem lenne egy rossz irány, addig Mellár szerint az egyetem csak akkor tudja ellátni regionális központi, és esélyegyenlőség-biztosítási szerepét, ha visszakerül állami kézbe.

A kor- és habitusbeli különbségek a pécsi Pride kapcsán mutatkozott meg leginkább a két jelölt között. Mellár szerint neki nem kötelessége az ilyen eseményeken megjelenni, ő a háttérből küzd a kisebbségi csoportok jogaiért. Nemes ezzel szemben úgy gondolja, hogy minden ellenzéki politikusnak kötelessége nyilvánosan is felelősséget vállalnia minden általa képviselt állampolgárért.

Az ellenzék számára a baranyai 1-es választókerület kötelező győzelem: ha Mellárnak itt nem sikerülne nagy arányban nyernie, az biztosan a Fidesz további kétharmados uralkodását jelentené.