Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Napokkal csúszhat az előválasztás második fordulója

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az eredményesebb technikai felkészülés érdekében lehet, hogy az eredetileg tervezettel ellentétben nem október 4-étől, hanem csak október 9-étől kezdődik az előválasztás második fordulója – erről Magyar György, a választás lebonyolítását szervező Civil Választási Bizottság elnöke beszélt csütörtökön az InfoRádióban.

A második fordulót csak a miniszterelnök-jelöltek számára tartják, és közülük is csak azok vehetnek részt ebben a fordulóban, akik elérnek legalább 15 százalékot, és a három legtöbb szavazatot kapott jelölt közt foglalnak helyett.

„Az informatikusaink fejlesztik a rendszert és fölkészülnek, mert látják, hogy nagy az érdeklődés, és a második forduló nagyon éles lesz, ezért is lehet, hogy pár napot csúsztatni fogják a második fordulót” – mondta Magyar György a az InfoRádió Aréna című műsorában. A Civil Választási Bizottság elnöke emlékeztetett, hogy eredetileg arról volt szó, az ellenzéki előválasztáson a miniszterelnök-jelöltek második fordulóját, ahova az első körben legalább 15 százalékot szerző legjobb három jelölt kerül be, október 4. és 10. között bonyolítják le, és utána hirdetnek eredményt.

A Mérce is beszámolt arról, hogy kedden a Karácsony Gergely mögött felsorakozott pártok hárompontos változtatási javaslatot tettek az előválasztás további menetével kapcsolatban. Csárdi Antal (LMP), Kunhalmi Ágnes (MSZP) és Tordai Bence (Párbeszéd) azt javasolták, hogy

  • Az internetes szavazás kapacitásbővítését a sorban állások elkerülése miatt, így akár meg is lehetne duplázni az online szavazók számát.
  • A miniszterelnök-jelölti szavazás második fordulójának pár nappal későbbre tolását, október 9. és 16. közé, hogy két hétvége is beleessen a voksolási időszakba, így könnyítve a részvételt.
  • Valamint azt is szorgalmazták, hogy egy, minden körzetet magába foglaló választókörzetté alakítva az ország területét, bárki bárhonnan szavazhasson.

Azt a pártok fogják eldönteni, hogy a halasztásról szóló hárompárti javaslatot végül befogadják-e, a választási bizottság elnöke jelezte, ebben a hat ellenzéki pártnak konszenzusos döntésre kell még jutnia.

(InfoRádió, via 444)