Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony elkezdte ledolgozni lemaradását, a miniszterelnök-jelöltek sorrendje változatlan

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltek sorrendje a részeredmények ismertetésének felfüggesztésekor továbbra is tükrözte a napközbeni állapotot, azonban a budapesti eredmények nagyobb arányú megjelenésével eltolódtak a hangsúlyok.

Míg Dobrev Klára, a DK jelöltjének szavazataránya 35,88 százalékról 33,98-ra esett vissza, Karácsony Gergely MSZP-P jelölt 26,17-ről 29,1-re jött fel.

47,01 százalékos feldolgozottság mellett Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa jelöltje továbbra is befutó helyen van, szinte azonos szavazataránnyal: 20,99-ről 20,68 százalékra esett. A jobbikos Jakab Péter 13,46-ról csaknem egy százalékpontot rontott, így 12,5 százalékon áll, míg a momentumos Fekete-Győr András 3,5-ről 3,74 százalékra kúszott fel.

Így állnak a jelöltek most:

Éjfél előtt közvetlenül pedig így álltak:

A csütörtöki napon elvileg reggel kilenckor folytatják az eredmények közlését, és míg az előző ötven körzet elsősorban a vidékről volt, most kezdenek majd el nagyobb számban bejönni a budapesti eredmények, ami további hangsúlyeltolódással járhat a nap folyamán.

Az eddigi körzetek túlnyomó többségében egyébként visszatükröződött a jelöltek jelenlegi erősorrendje. Jellemzően a Dobrev, Karácsony, Márki-Zay, Jakab, Fekete-Győr volt a jelöltek népszerűségi sorrendje, elvétve fordultak elő kivételek. Az eddig bejelentett 50 körzetből mindössze 8-ban volt Karácsony a legnépszerűbb jelölt, ezek mind budapesti vagy Pest megyeiek. Jakab két körzetben tudta megszerezni a szavazatok többségét, míg Márki-Zay és Fekete-Győr számára ez sehol sem sikerült.

A holnapi eredményekből fog kiderülni, hogy Karácsony le tudja-e hagyni Dobrevet, vagy a DK jelöltje végig megőrzi vezető pozícióját – ez nagyban függ majd attól, hogy a többi budapesti kerület is hasonlóan el fog-e térni az ország többi részére jellemző mintázattól. Ahogy arra is választ kapunk, hogy Márki-Zay megőrzi-e 15 százalék feletti eredményét, ugyanis amennyiben ez alá süllyed, úgy nem kerül be az előválasztás második fordulójába, melyen a legtöbb szavazatot kapott két vagy három miniszterelnök-jelölt közül lehet majd választani.

Ugyanígy arra is fény derül majd, hogy Hódmezővásárhely polgármestere milyen feltételekre gondolt, mikor arról beszélt hogy adott esetben visszalépnek egymás javára a főpolgármesterrel.