Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fizikai inzultus, erőre kapó online szavazás, változtatások: az előválasztás első fordulójának utolsó napja

Ez a cikk több mint 2 éves.

Frissítés

Nem sokkal cikkünk megjelenése után érkezett hozzánk a hír, hogy a Demokratikus Koalíció egy aktivistáját is bántalmazták kedden. A DK közleménye szerint az Erzsébetvárosban szórólapozó nőhöz egy férfi odalépett, majd többször is arcon ütötte, miközben azt kiabált, hogy „Orbán sokkal jobb”. A DK az eset kapcsán rendőrségi feljelentést tesz.

Oláh Lajos, a DK erzsébetvárosi és terézvárosi parlamenti képviselője szerint

„Ide vezetett a tízéves orbáni gyűlöletpolitika, így viselkednek a nemzeti-keresztény Fidesz szimpatizánsai, ha ellenzéki véleménnyel találkoznak.”

Korábban írtuk:

Nem zajlott eseménytelenül az országos ellenzéki előválasztás utolsó napja sem. Minden párt erőteljesen mozgósított az utolsó percekig, a közösségi média felületeitől az utcai megszólításokig bezárólag. Összeszedtünk néhány fontosabb hírt, illetve hasznos információt azoknak, akik most még éppen sorban állnak.

Gyűlölködés és fizikai inzultus Szabó Tímea ellen

Kedden délben Szabó Tímeát, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjét és társelnökét a politikus állítása szerint megütötte, és szidalmazta egy idősebb hölgy a Széll Kálmán téren.

Az ütésre Szabó Facebook-bejegyzésének tanúsága szerint azután került sor, hogy az illető megkérdezte tőle, hogy ő (mármint Szabó Tímea) hol volt a zsidók deportálásánál. 

A képviselő az esetet bejegyzésében így kommentálta:

„(…)Biztos vagyok abban, hogy néhány éve még normálisan elbeszélgettünk volna ezzel a nénivel, aki mára nem fordult volna ki önmagából, ha nem ezt sulykolja belé a Fidesz-médiából ömlő gyűlöletpropaganda. Kormányváltás után a közmédiát újra az emberek szolgálatába állítjuk, és leállítjuk a ma még államilag pénzelt, gyűlöletbarát sajtó finanszírozását.”

Erőre kapó online szavazás

A Telex riportjából tájékozódhatnak az olvasók arról, hogy hogyan kapott erőre a kezdőnapon összeomló, majd két napig pihentetett online előválasztási rendszer. A portál beszámolója szerint akár 120 ezren is lehetnek végül az online szavazási opciót választók, miután a rendszer már akár napi 20 ezer internetes voksolóval is képes megbirkózni.

Az online felületet működtetők szerint az operátorok már több támadást is meghiúsítottak a kezdeti összeomlás óta. A riport kitért arra is, hogy – legalábbis a Momentum kampányfőnöke szerint – a 30 százalékot is elérte az online szavazók aránya Budapesten.

Szabályváltoztatások menet közben?

Az előválasztáson Karácsony Gergely mögött felsorakozott pártok kedden három pontos változtatási javaslatot tettek az előválasztás további menetével kapcsolatban. Csárdi Antal (LMP), Kunhalmi Ágnes (MSZP) és Tordai Bence (Párbeszéd) Széll Kálmán téri sajtótájékoztatójukon kedd délután felvetették

  • Az internetes szavazás kapacitásbővítését a sorban állások elkerülése miatt, így akár meg is lehetne duplázni az online szavazók számát.
  • A miniszterelnök-jelölti szavazás második fordulójának pár nappal későbbre tolását, október 9. és 16. közé, hogy két hétvége is beleessen a voksolási időszakba, így könnyítve a részvételt.
  • Valamint azt is szorgalmazták, hogy egy, minden körzetet magába foglaló választókörzetté alakítva az ország területét, bárki bárhonnan szavazhasson.


Határidők

Ugyan az előválasztási szabályok szerint ma este 8 órakor ér véget a szavazás, aki 8-kor még sorban állt, leadhatja szavazatát. Az online szavazásnál ez a szabály annyiban más, hogy ott a regisztrációs folyamatot kell elkezdeni este 8-ig, negyed 9-től már csak azok szavazhatnak, akiknek addigra már megvan a regisztrációjuk.

Szavazatszámlálás, második forduló

Szerda délelőtt indul a szavazatok számolása, ezután – várhatóan óránként – folyamatosan frissülnek az egyéni képviselői eredmények az Országos Előválasztási Bizottság honlapján. A részeredményektől az számlálás végéig a Mércén percről-percre tudósításban lehet majd követni a fejleményeket. Az egyes körzetekben induló jelölteknek az eredményhirdetés után még három nap áll rendelkezésre, hogy fellebbezzenek, így a végleges eredményekre néhány helyen akár hétvégéig is várni kell majd.

A miniszterelnök-jelöltek választásánál a legjobb három jelölt megy a második fordulóba, ezt október 4. és 10. között tartják. Ennek győztese lesz majd az ellenzéki hatpárti összefogás miniszterelnök-jelöltje jövő áprilisban.

 

Címlapkép: Előválasztási szavazósátor Kazincbarcikán 2021. szeptember 21-én. Fotó: Mérce