Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A roma kisebbségért is tüntettek az első pécsi Pride-on

Ez a cikk több mint 2 éves.

Délután három órától gyülekeztek a Pride pécsi résztvevői a Kossuth téren, ahonnan a tömeg a Szent István térre vonul, ahol hat órától beszédek fognak elhangzani. A Pécs Pride az első Budapesten kívüli Pride Magyarországon. Cikkünk folyamatosan frissül, az eseményt Facebook-oldalunkon élőben is követhetik.

Homofób matricák, ellentüntetés

A rendőrség nagy erőkkel készült a felvonulásra, több utcát is lezártak az esemény napján és a menethez nem lehet akárhol csatlakozni. Az esemény előtt a Mi Hazánk Ifjaihoz köthető, gyűlöletkeltő matricák jelentek meg szerte a városban. A Pride napjára a Mi Hazánk be is jelentett egy ellendemonstrációt.

A Szabad Pécs beszámolója szerint délelőtt egy fideszes ellentüntetés is lezajlott, amelyen részt vett Hoppál Péter, fideszes országgyűlési képviselő, Kővári János, helyi fideszes önkormányzati képviselő, valamint a Pesti TV munkatársai, Jeszenszky Zsolt és Dezse Balázs is. Az eseményen Dezse Balázs a „melegek” és a „buzik” közötti különbségről beszélt, szerinte a „buzik” olyanok mint a vegánok, mert ahogy a vegánok, úgy a „buzik” is már melegként mutatkoznak be, ahelyett, hogy rejtőzködnének, mint „a normális melegek”.

Gyülekező

Mintegy 1000 ember gyűlt össze a pécsi Kossuth téren a négy órás indulásra. Helyszíni tudósítóink szerint a felvonulás útvonalán a legtöbb étterem és kávézó bezárt. Az eseményen részt vesz a Város Mindenkié, a Háttér Társaság, az Amnesty International és a Társaság a Szabadságjogokért is. A menet 16:15-kor el is indult.

Fotó: Mérce

Gyülekező a Kossuth téren. Fotó: Mérce

Pride-os roma zászló. Fotó: Mérce

A Kétfarkú Kutyapárt is részt vesz a rendezvényen. Fotó: Mérce

Mindeközben a Magyar Nemzet…

A kormányközeli Magyar Nemzet (az egyetemi autonómiát nem tisztelve) arról ír, hogy a pécsi Pride szervezői között van tanár és ösztöndíjas egyetemi hallgatók is. Név szerint említik a Pécs Pride-ot szervező Diverz Ifjúsági Hálózat szakmai tanácsadóját, Híves-Varga Arankát, aki egyben a PTE Neveléstudományi Intézetének vezetője, valamint Buzás-Hábel Gézát, aki az emberi jogi és kulturális szervezet mellett a PTE roma származású és romológia iránt érdeklődő diákok szakkollégiumát, a Wlislocki Henrik Szakkollégiumot is vezeti. Végül a lap a szakkollégium több ösztöndíjasát is megnevezi, akik a Diverz Ifjúsági Hálózat munkájában is részt vesznek, Setét Jenő, roma aktivistát pedig „magyarokat fenyegető roma aktivistának” nevezik.

Frissítés (09.21, 12:43): Buzás-Hábel Géza cáfolta, hogy továbbra is a Wlislocki Henrik Szakkollégiumot vezetné, illetve leszögezte, hogy a Diverz Ifjúsági Hálózat tagjai mind végzett egyetemisták, semmilyen kötődésük nincsen az egyetemhez.

Vonulás

Az eseményen a Pride antikapitalista szárnya, a „Pink-blokk” is megjelent. Fotó: Mérce

„A szerelem soha nem téved”. Fotó: Mérce

Megérkezett a tömeg a Szent István térre

Egy perces csöndet tartottak a homofóbia és a transzfóbia áldozataira emlékezve.

Forrás: Mérce

Steiner Kristóf beszédet mond. fotó: Mérce.

Az első beszédet Steiner Kristóf tartotta, aki elmondta, hogy nagyon régóta álmodott arról a pillanatról, amikor Budapesten kívül tartanak Pride-ot. Elmesélt egy történetet arról, amikor 17 évesen Pécsett volt egy Frankofón Fesztiválon, ahol iskolájával az Ember tragédiáját adták elő franciául és ő Lucifer szerepét játszotta. Volt akkoriban egy nagy szerelme, akit úgy hívtak, hogy Laci. Pécsről hazaérve elmondta édesanyjának, hogy szerelmes Laciba, aki erre válaszul azt mondta, „és mi van, hogy ha megtiltom?”, mire Kristóf azt válaszolta, „az olyan, mintha megtiltanád a lélegzést”.

Steiner Kristóf azért mondta el ezt a történetet, mert ekkor még csak 17 és fél éves volt, a kormány homofób törvénye viszont megakadályozná, hogy a 18 éven aluliak tudjanak arról, hogy ha a saját nemükhöz vonzódnak, az normális. A beszéd végén Steiner Kristóf a homofób törvény elleni fellépésre szólított fel.

Pálné Kovács Ilona, politológus, az MTA tagja, Pál Márton édesanyja elmondta, hogy büszke fiára, aki összeházasodott egy férfival, Ádámmal, és akivel örökbe fogadtak egy gyermeket is. (Pál Márton és Hanol Ádám a Szivárványcsaládokért Alapítvány tagjai, „A család az család” kampány arcai.) Szerinte a Pride mozgalom a francia forradalom jelszavait hirdeti – szabadság, egyenlőség, testvériség. Jelenleg mindhárom veszélyben van Magyarországon, folytatta. Az egyetemi autonómia hiányát, az alapítványi modell problémáit hozta példaként.

Pálné Kovács Ilona. Fotó: Mérce

Radványi Viktória és Hegedűs Máté, a Budapest Pride szervezői szólaltak fel következőként. „Ti itt mindannyian ma történelmet írtatok”, kezdte Radványi Viktória. Hegedűs Máté hangsúlyozta, hogy az LMBTQ-mozgalom nem külföldi import, és nem csak budapesti emberek mozgalma, hanem Magyarország szerte élő emberek mozgalma. Radványi Viktória a kormány homofób kampányának gyűlöletkeltésére hívta fel a figyelmet, és az ellene való fellépésre buzdított. Hegedűs Máté a FreeSZFE, az Extinction Rebellion, a Fridays for Future mozgalmakat méltatta.

Radványi Viktória elmondta, hogy Mezőkövesden nőtt fel, ezért pontosan tudja, milyen egyedül lenni LMBTQ-emberként egy vidéki településen. Az ilyen elszigetelt közösségekben élő emberek gyakran csak Budapesten vagy külföldön élhetnek szabadon, ezért el kell érni, hogy minden magyar településen szabadon élhessenek a szexuális kisebbségek, ezért is olyan fontos a Pécs Pride,  jelentette ki Radványi Viktória. Hegedűs Máté az előválasztáson való részvételre is buzdított.

Ezután Farkas László, Berlinben élő roma- és LMBTQ-aktivista, az Ame Panzh tagja szólalt fel. Farkas László a sárga csillagos üldöztetésre és a holokausztra emlékeztetett. Jelenleg is több embercsoport üldöztetés és elnyomás áldozata, folytatta. Szerinte a szexuális kisebbségek társkereső oldalain alig vállalják már fel magukat arccal az emberek, ami a homofób kampánnyal függ össze. Farkas László a Black Lives Matter mozgalom mellett is kiállt, valamint az „interszekcionalitás”, vagyis a gender-, rassz- és osztályelnyomások metszetszemléletének fontosságát hangsúlyozta.

Herfort Marietta, a Phiren Amenca romaszervezet igazgatója beszédében elmondta, hogy míg a kormány azt hirdeti, hogy mindenki élje a magánéletét a négy fal között, addig megmondják, milyen a jó család, milyen a jó férfi és a jó nő, és illegális titkosszolgálati eszközökkel (utalva ezzel a Pegagus-botrányra) is bekukucskálnak a magánéletünkbe. Herfort Mariatta egy európai, multikulturális országot szeretne, ahol az identitás szabad.

Végül dr. Perintfalvi Rita, feminista és LMBTQ-barát teológus tartott beszédet. Magát „progresszív teológusként” és keresztényként definiálta. Szerinte éppen egy keresztény embernek kell felszólalnia az LMBTQ-emberekért, amikor egy kormány a kereszténység nevében terjeszt gyűlöletpropagandát. Visszautasítja a vallási alapú kirekesztést, legyen szó LMBTQ-emberekről, roma emberekről, vagy a nőkről és az országunkban otthont kereső emberekről.

Emlékeztetett, hogy Orbán Viktor tegnap a Kossuth rádióban Ferenc pápát idézte, és azt állította, hogy Ferenc pápa dicsérte a Fidesz családpolitikáját. Perintfalvi Rita azt üzente Orbán Viktornak, hogy máskor is idézzen Ferenc pápától, akkor is, amikor az emberiség családjáról beszél. A felszabadítás teológiája azt mondja, hogy a kereszténység a kirekesztettek mellé áll, tehát a keresztények sem állhatnak a kriminalizálók, az elnyomók oldalára. Felidézte, amikor Ferenc pápa azt mondta egy homoszexuálisnak, hogy „téged így szeret az Isten”, és amikor 2010-ben Argentínában a melegházasság mellett szólalt fel.

Perintfalvi Rita beszélt a fideszes ellentüntetésről, ami ma délelőtt zajlott Pécsett, és ahol állítólag a család érdekében szólaltak fel – azt mondta, hogy akik itt vannak a Pride-on, szintén szeretik a család intézményét. Aztán felidézte a Mi Hazánk által terjesztett, „Pusztítsátok a szörnyet” feliratú matricákat – szerinte nem értik, hogy jó keresztényként a pusztítás és gyűlölet helyett a szeretetet kéne terjeszteniük. Végül gyávának nevezte az ellenzéket, utalva erre azzal, hogy Pécs ellenzéki polgármestere nem vesz részt a Pécs Pride-on.

A színpadon elhangzó beszédek többsége a roma és más kisebbségek jogaiért is felszólalt.

Dr. Perintfalvi Rita. Fotó: Mérce