Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyűlöletkeltő matricák lepték el Pécs utcáit a Pride előtt, feljelentést tett a polgármester

Ez a cikk több mint 2 éves.

Többen feljelentést tettek közösség elleni uszítás miatt, miután – a Szabad Pécs és a Bahir.hu tudósítása szerint – a Mi Hazánk Ifjaihoz köthető gyűlöletkeltő matricák jelentek meg Pécsett. Az időzítés nem véletlen, ugyanis szombat délután indul útjára az első Pécs Pride.

A várost ellepő matricákon „Pusztítsd a szörnyet!” felirat olvasható, ami az ifjú szélsőjobboldaliak szerint az LMBTQ-ban, az ateizmusban, a marxizmusban, a liberalizmusban, a feminizmusban és a genderben testesül meg:

forrás: képernyőfotó, szabad pécs / facebook

A Bahir.hu információi szerint a rendőrségnek nem lesz nehéz dolga, mert az egyik matricát éppen egy olyan oszlopra sikerült kiragasztani, amin van térfigyelő kamera.

A feljelentők között van Péterffy Attila polgármester is, aki Facebook-oldalán arról ír, feljelentést tett, azt pedig, hogy a Mi Hazánk Ifjai logójával ellátott matricákat elhelyezők bűncselekményt követtek-e el, a hatóságok dolga felderíteni és a bíróságé eldönteni.

„Az azonban egészen biztos, hogy nagymúltú, befogadó, sokszínűségére büszke városunk közössége nem tűri el, hogy az utcáin ocsmány, gyűlöletkeltő plakátok jelenjenek meg”

– írja a polgármester, felszólítva a matricázókat, hogy haladéktalanul hagyjanak fel a város méltóságának rombolásával és azzal, hogy a város közösségét bármilyen módon uszító szóróanyagokkal próbálják megosztani. A polgármester a bizonyítékok rögzítését követően elrendelte a plakátok eltávolítását.

Mint arról beszámoltunk, az első Pécs Pride előreláthatólag a budapestinél kevésbé szabadon fog zajlani, a rendőrség ugyanis nagy erőkkel lesz jelen a rendezvényen a Mi Hazánk és a Betyársereg bejelentett ellentüntetésére és esetleges atrocitásokra készülve. Számos utcát teljesen lezár a rendőrség Pécs belvárosában, a hatósági közlemény szerint a lezárt területeket „az ott tartózkodók bármikor elhagyhatják, azonban oda a lezárást követően – a lezárt területre bejelentett lakcímmel rendelkező lakosok és a lezárt területen belül dolgozók kivételével, illetve alapos indok nélkül – senki nem léphet be.”

A Szabad Pécs információit megerősítette a hatóság, miszerint rendőrök járnak a Pride útvonalán lakásról-lakásra a városban, és arról érdeklődnek a lakóktól, hogy várnak-e vendégeket hétvégére, kiadták-e a lakásukat, vagy hallottak-e arról, hogy mások így tettek. A rendőrség ugyanis attól tart, hogy a rendezvény megzavarását tervezők szállás foglalásával játszhatják ki a hatósági lezárást.

A szombati Pécs Pride-ról a Mérce élőben közvetít majd a Facebookon, kövessétek velünk az eseményeket!

Címlapkép: Csoszó Gabriella/FreeDoc