Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A párbeszédes Dorosz Dávid győzött Pest megye 5. választókerületében

Ez a cikk több mint 2 éves.

Pest megye Dorosz Dávid (Párbeszéd) fölényesen megnyerte az ellenzéki előválasztást Pest megye 5-ös választókerületében. A végeredmények a következőképp alakultak:

Dorosz Dávid (Párbeszéd): 6510 szavazat – 62,72%

Tonzor Péter (DK): 3385 szavazat – 32,61%

Fekete László (Új Világ Néppárt): 483 szavazat – 4,65%

Pest megye hagyományosan billegő térség az országgyűlési választások alkalmával, az ország legnépesebb megyéjének 12 választókerületéből akár hétben is ellenzéki győzelem születhet a választáson, ha a 2018-as erőviszonyokat vesszük alapul. Az ellenzék esélyei a megye ötös számú,  Dunakeszit, Veresegyházat, Csömört, Csomádot, Fótot, Erdőkertest és Gödöt magába foglaló választókerületben is kiemelten jók. 2018-ban ugyan a fideszes Tuzson Bence végzett az élen 43,27 százalékkal, ám a DK-s jelölt, Róna Sándor (akiből azóta európai parlamenti képviselő lett) csupán néhány százalékkal lemaradva végzett a második helyen, a szavazatok 36,24 százalékával. A jobbikos Varga Zoltán Péter 15,45 százalékot szerzett, míg a momentumos Kohut Ákost a választáson résztvevők 3,54 százaléka támogatta, vagyis összességében az ellenzéki jelöltek 55,23 százalékot szereztek.

Az előválasztáson a legtöbb ellenzéki párt beállt a Párbeszéd jelöltje, Dorosz Dávid mögé, aki az ellenzéki győzelmet hozó 2019-es önkormányzati választás után egy évig volt Budapest főpolgármester-helyettese párttársa, Karácsony Gergely mellett. A Demokratikus Koalíció Tonzor Pétert indítja, a Vasutasok Szakszervezetének egykori sajtófőnökének indulását a DK mellett a Liberálisok és a Mindenki Magyarországa Mozgalom is támogatják. 

A körzet legnagyobb városa Dunakeszi, ám térségben általában Gödről szólnak a hírek. A 18 ezres Pest megyei várossal azért van tele a sajtó, mert a Samsung gödi akkumulátor- gyárával az elmúlt években egyre sokasodnak a problémák, kezdve a gyártással járó állandó zajjal egészen odáig, hogy a Pest megyei kormányhivatal két alkalommal is megállapította, hogy több üzemrész használatbavételi engedély nélkül működött. Ráadásul a kormány 2020-ban különleges gazdasági övezetté nyilvánította a területet, így az önkormányzatnak és a helyi lakosoknak szinte semmilyen beleszólásuk nincs abba, hogy mi történik az ipari park területén, mit és hol építenek, vagy hogy milyen, a lakosságot zavaró tevékenységet végezhetnek ott. (A gödi Samsung-beruházás történetét és a lakossági ellenállást szorosan követjük a Mércén.)

Emellett Göd volt az egyik első olyan ellenzék vezette város, ahol komoly konfliktus alakult ki az összefogásban résztvevő pártok között. A momentumos polgármester, Balogh Csaba viszonya annyira elmérgesedett több ellenzéki párttal is, hogy a képviselő-testület rövid időre a polgármester mandátumát is felfüggesztette.Balogh csak azután térhetett vissza a hivatalába, hogy a bíróság megsemmisítette a felfüggesztésről szóló közgyűlési döntést.