Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Engedély nélkül működött a gödi akkumulátorgyár több egysége, másodszor is megbüntették a Samsungot

Ez a cikk több mint 2 éves.

Másodjára szabott ki büntetést a Pest megyei Kormányhivatal a Samsung gödi akkumulátorgyárára, miután több üzemrész használatbavételi engedély nélkül működött – írja az Átlátszó.

Mint arról korábban beszámoltunk a Mércén, a gyár használatbavételi engedélyének meglétére a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület közadatigénylésben kérdezett rá december végén, a kért adatokat azonban a Pest Megyei Kormányhivatal csak fél évvel később, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) többszöri felszólítása után adta ki.

A válaszul küldött dokumentumok egyike szerint az építésfelügyeleti hatóság egy februári ellenőrzés során azt tapasztalta, hogy a gyár két zónájában engedély nélküli gyártás folyik.

Ezért a hatóság 2021. február 10-én azonnali hatállyal megtiltotta ezeknek az épületrészeknek a használatát. Az indoklás szerint, mivel hiányoznak a használatbavételhez szükséges szakhatósági állásfoglalások, nem dönthető el, hogy ez az épületrész „rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas-e”.

Ezt követően, a februárban kiadott tiltás ellenére az említett két zónában továbbra is folyt a gyártás, ezért a hatóság május 17-én egymillió forint bírság megfizetésére és az engedély nélküli működés leállítására kötelezte a Samsung Magyarország Zrt.-t számolt be az Átlátszó.

Úgy tűnik azonban, nem hatotta meg a dél-koreai multit a tiltás és a bírság, a kormányhivatal ugyanis ezúttal már összesen négy üzemrész használatát tiltotta meg és újabb – a törvényileg kiszabható legmagasabb értékű, egymillió forintos – bírsággal sújtotta (amit egy ekkora vállalat aligha érez meg).

Ugyanitt érdemes megjegyezni: egy felső küszöbértékű vegyi üzemnek, amilyen a Samsung gigagyára is, életbevágóan fontos volna betartani az előírásokat, így a gödiek számára az lenne a legmegnyugtatóbb, ha el se jutna a többszöri bírságig és tiltásig.

„A továbbiakban, amennyiben a felsorolt üzemrészek jogtalanul működnek, a kötelezésben foglaltak végrehajtását lehet elrendelni” – tájékoztatta a Göd-ÉRT Egyesületet a kormányhivatal, az viszont nem derült ki, ez például jelentheti-e a gyár bezáratását következő szankcióként. A helyi civilek szerint egyébként ez nagyon is indokolt lenne a lakosságot érintő, jó ideje fennálló problémák miatt, ezért augusztusban levélküldő kampányt indítottak a Samsung bezárásáért.

Mivel a lakosságot és a gödi önkormányzatot egyébként sem értesítik hivatalos úton semmilyen, a Samsung akkumulátorgyárával és az annak otthont adó különleges gazdasági övezettel kapcsolatos ügyről – így például az engedély nélküli működésről, a gyár környezeti hatásairól vagy a gyárban történt balesetekről (pl. kisebb tűzesetekről vagy épp elektrolit-szivárgásról), a gödiek érthető módon kicsit sem nyugodtak. Mint arról számos alkalommal beszámoltunk, a biztonsági kérdések mellett a különleges gazdasági övezet közvetlen szomszédságában élők legsúlyosabb problémája az eszeveszett mértékben bővülő gyár sokszor elviselhetetlen, közel 500 ingatlant érintő zajterhelése.

A kormány erről azonban láthatóan tudomást sem vesz, és a gödi lakosok érdekeire fittyen hányva újabb és újabb tízmilliárdokat tol bele a különleges gazdasági övezet infrastruktúra-fejlesztéseibe.

Sőt egy új, 40 hektáros iparterületet is kijelölt az övezetben, de arra egyik kormányzati szerv sem adott választ az Átlátszónak, hogy ez milyen további beruházásokat készít elő. Vagyis a gödiek legkésőbb majd akkor megtudják, mire számíthatnak, amikor már javában épülnek az újabb ipari egységek. Pont ahogy a Samsung-gyár esetében is, három évvel ezelőtt.