Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szivárgott az elektrolit a gödi Samsung-gyárban

Ez a cikk több mint 2 éves.

A gödi Samsung-akkumulátorgyár Balogh Csaba polgármester érdeklődésére megerősítette, hogy a gyár területén szivárgott az akkumulátorgyártáshoz szükséges elektrolit. A momentumos városvezető pénteken számolt be az esetről Facebook-oldalán.

Baloghnak azt mondták, hogy kismértékű a szivárgás, és telephelyen belül kezelik, nem sokkal később pedig a vonatkozó poszthoz írt kommentben azt is jelezte a polgármester, hogy a szivárgás elhárításáról tájékoztatták.

„Egy új tartályt próbáltak beüzemelni, ami nem zárt rendesen. Azt most megoldották, az elhárításért felelősök levonultak a helyszínről” – írta Balogh Csaba, aki bejegyzésében nehezményezte, hogy amikor felhívta a Samsung-gyár kapcsolattartásért felelős személyét, utóbbi meglepődött, hogy „milyen jól informált” a polgármester.

„Jó lenne, ha a különleges minősítés nem enyhítené a jelentési kötelezettséget a polgármester felé, hanem méginkább megkövetelné azt azonnali jelleggel! Polgári védelemért hogy legyek felelős, ha a veszélyes anyagokkal foglalkozó gyár nem tartja a katonás rendet pont, amikor a leginkább kellene?”

– kommentálta az esetet Balogh.

A gödi Samsung-telephely bővítése a 2018-ban éppen azért kezdődött meg, mert a növekvő kereslet miatt az akkumulátorgyártáshoz szükséges elektrolittárolót már a próbaüzem után kinőtte a gyár. Az elektrolit az akkumulátorgyártás egyik alapanyaga, amelyből robbanás, illetve égés hatására mérgező hidrogén-fluorid gáz képződik, ami belélegezve halálos is lehet.

Az egyre nagyobb területet igénylő  gyár 2020-ra elérte a felső küszöbértékű vegyi üzem besorolást, mert a gyártás során felhasznált veszélyes anyagok tömege jelentősen, 86 tonnáról 666 tonnára fog emelkedni, arról nem beszélve, hogy a kereslet növekedésének függvényében további terjekszedés is benne van a pakliban.

Az elmúlt években több közmeghallgatáson is szó esett a gödi gyárban tárolt elektrolit veszélyességéről. Az elektrolittároló bővítésének biztonsági elemzését végző cég képviselői a bővítés előkészítésekor, 2018-ban arról beszéltek, hogy a hidrogén-fluorid gáz lakott területre szabadulásához sok kedvezőtlen körülménynek kell egyszerre teljesülnie, és a 2020-as biztonsági jelentés szerint elvileg nem történhet olyan ipari baleset, amely elérné a lakosságot, ez érthető módon mégsem nyugtatta meg a veszélyesanyag-tárolók ellen kezdettől tiltakozó gödi lakókat. Idén májusban egy, a járvány alatt abszurd módon, előre rögzített üzenetek útján tartott „közmeghallgatáson” a helyi civilek azt is kifogásolták, hogy a bővítés során veszélyes üzemrészeket terveznek a telephely város felőli oldalára, például a 760 tonna elektrolit tárolására alkalmas tárolót is.

A veszélyes anyagok mellett a gödieket hosszú hónapok óta zavarja a gyár zaja, az építkezés pora, a környező az ingatlanok értékének ezekből adódó csökkenése is.

Az elektrolitszivárgás mellett a gödi különleges gazdasági övezettel kapcsolatos, szintén pénteki fejlemény, hogy a Pest megyei Önkormányzat döntése értelmében még kiterjedtebb lett a Samsung adójából hasznot húzók köre: ezentúl nem csak a különleges gazdasági övezet települései (Göd, Dunakeszi, Fót, Csomád, Sződ), hanem az azokkal határos települések is adhatnak be különleges esetben egyedi támogatási kérelmet a Samsung adójából feltöltött településfejlesztési alapra -erről Vajda Viktória, gödi momentumos politikus számolt be Facebook-oldalán.