Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jogsértő módon titkolja a kormányhivatal a gödiek elől a Samsung-gyár zajcsökkentési tervét

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tavaly szeptemberben zajcsökkentési terv kidolgozására kötelezte a Samsungot a környezetvédelmi hatóság, miután egyre több lakossági panasz érkezett a dél-koreai multi gödi akkumulátorgyárának zaja miatt, a tervet azonban a mai napig nem ismerhették meg behatóbban az érintettek – mint arra most fény derült, jogsértő módon.

A lakosság érdekeit védő Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület még áprilisban tett panaszt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH), miután hiába kérték ki közérdekű adatigénylés keretében a zajcsökkentési terv lényegi információkat tartalmazó részeit a Pest Megyei Kormányhivataltól, ezek kiadását üzleti titokra hivatkozva megtagadták.

Az egyesület panaszában leszögezte: véleménye szerint ezek a dokumentumok, melyek a zajszennyezés irányáról és mértékéről adnak információkat, nem lehetnek titkosak, azoknak nyilvánosaknak kell lenniük, hogy az érintett lakosok megtudhassák, mi alapján esnek – vagy épp nem esnek – bele a cég által kijelölt hatásterületbe.

A kitartóan levelező civilek végül győztek: a panaszukra – kisebb késedelemmel – augusztus 11-én érkezett válaszlevél, melyben az adatvédelmi hatóság arról tájékoztatta a gödi egyesületet, hogy a bejelentés nyomán vizsgálatot indított, és felszólította a Pest Megyei Kormányhivatalt a zajcsökkentési terv kiadására, illetve annak megállapítására, hogy az úgynevezett zajtérkép mely részei számítanak a Samsung üzleti titkának, és ez alapján a nyilvános adatok kiadására.

A NAIH azt is megállapította, hogy a kormányhivatal megsértette a bejelentő (vagyis a gödieket képviselő egyesület) „közérdekű és közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez fűződő jogát”, amikor úgy döntött, nem küldi meg a kért adatokat.

Az ország első különleges gazdasági övezetében jelenleg is nagy erőkkel terjeszkedő gödi akkumulátorgyár megengedett határértéket rendszeresen átlépő zaja miatt záporoznak a lakossági panaszok a környezetvédelmi hatósághoz, mivel a fent említett zajcsökkentési intézkedési terv hatását egyáltalán nem érzékelik.

Mint arról néhány napja beszámoltunk, a Göd-ÉRT Egyesület levélküldő kampányt indított az elviselhetetlen zaj miatt. Az egyesület panaszlevelét néhány nap alatt több mint 1500-an küldték el dr. Tarnai Richárdnak, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetőjének, követelve, hogy amíg a gyár jogszabálysértő módon működik, azonnali hatállyal zárják be.

A Göd-ÉRT Egyesület független zajszakértői vizsgálatának és a folyamatos lakossági panaszoknak köszönhetően

a kormányhivatal augusztus elején végül kénytelen volt elismerni, hogy jóval nagyobb a Samsung-gyár zajvédelmi hatásterülete a korábban megállapítottnál: 39 gödi utca közel 500 ingatlanja érintett.

A lakossági bejelentéseket az alábbi térképen monitorozza az egyesület:

Az egyesület hozzátette: az új hatásterület kijelöléséről szóló határozatot szintén közadatigényléssel kellett kikérniük, a hatásterületen lakókat a döntésről nem értesítette a kormányhivatal. Mivel a zajcsökkentő intézkedések csak 2022. április végére várhatók, így a hatásterületen élőknek továbbra is tűrniük kellene a zajt, az egyesület továbbra is a gyár bezárását követeli.

Nemrég hosszabban is írtunk a helyi civilek küzdelmeiről és a gödi önkormányzat tehetetlenségéről a kormány által megtámogatott dél-koreai multival szemben.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton