Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem számíthatnak gyors és hatékony zajcsökkentésre a Samsung gyárát éjjel-nappal hallgató gödiek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Jó ideje keseríti a Samsung óriás akkumulátorgyára a gödiek életét, a lakosság és a dél-koreai multi konfliktusa 2018-ig nyúlik vissza, amikor a korábban bezárt képcsőgyár új termékkel támadt fel. A tesztüzemet követően, az elektromos autók keresletének növekedésével az üzem – a korábbi, fideszes városvezetésnek köszönhetően sokáig a gödiek tudta nélkül – hamar terjeszkedésbe kezdett, méghozzá közvetlenül a lakott terület mellett.

A kapacitás növelése azonban amellett, hogy egyre nagyobb mennyiségű veszélyes anyag jelenlétét is magával hozta – aminek következtében tavaly januárban felső küszöbértékű veszélyes üzemmé nyilvánították a gyárat -, egyre nagyobb zajjal is jár. A legutóbbi, tavaly szeptemberi közmeghallgatáson a helyiek egyértelműen jelezték: éjjel-nappal a hűtőtornyok zúgását hallgatják, ami rendkívül zavaró, és hosszú távon egészségkárosító is. Ráadásul a gyár folyamatosan bővül, így a lakosság egyre nagyobb részét érintheti a probléma.

A közmeghallgatáson a Samsung képviselői is elismerték: valóban nem a legszerencsésebb helyre telepítették a folyamatosan működő hűtőtornyokat, ezért zajszimulációt végeztek, amiből már számukra is nyilvánvalóvá vált, hogy foglalkozniuk kell a problémával (a cégre jellemző módon, utólag).

A zajszennyezés nagyon is komoly probléma, a megoldást a környékbeliek egészsége érdekében nem lehet sokáig húzni: rontja az alvás minőségét és idejét, ezen keresztül megváltoztatja a szervezet napi ritmusát, mely végül az idegrendszer túlterheléséhez vezethet, így fokozódik a fáradékonyság, megnő a reakcióidő, ingerlékenység léphet fel.

Mivel ígéretekkel tele a padlás, a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület tavaly ősszel levélküldő kampányt indított, hogy a lakossági panaszok minél könnyebben eljuthassanak az illetékesekhez. A bejelentések végre célba értek: a környezetvédelmi hatóság szeptemberben zajcsökkentési terv készítésére kötelezte a céget, egyelőre mégis úgy tűnik, a gyár szomszédságában élők még jó ideig nem számíthatnak se gyors, se hatékony intézkedésre.

Mint arra a helyi egyesület nemrég felhívta a figyelmet, a Samsung elkészítette december végére az intézkedési tervet, melyet a lakosság számára is mellékelt, de

az érintett lakóövezetekben élők legnagyobb megdöbbenésére a Samsung elfogadhatatlanul hosszú, másfél éves távlatra ütemezte a zajcsökkentést, ami ráadásul nem is a panaszokban megjelölt helyszíneket célozza, hanem egy másik városrész, a gyár északi szomszédságában fekvő Göd-Újtelep mindössze 2 utcáját.

Ez az Átlátszó szerint azért történhetett, mert a Samsung egy olyan szakvéleményre támaszkodott, amelyet még július elején készíttetett el a zajszennyezés hatásterületéről, azóta azonban újabb gyáregységek és létesítmények megépítésére kapott engedélyeket a cég, így a gigaberuházás tovább terjeszkedett Göd keleti irányába. A panaszok 2020 nyara óta éppen ebből a városrészből érkeznek, mégpedig feltehetőleg amiatt, hogy egy korábbi zajcsökkentő intézkedés (néhány hűtőtorony áthelyezése) eredményeként a korábban Göd-Újtelepen hallható zajt „átirányították” a város keleti lakóövezetei felé. Így most a gyár által kibocsátott legnagyobb zaj egy olyan területet sújt, amellyel a zajcsökkentő intézkedési terv egyáltalán nem foglalkozik. Ráadásul a Samsung a gyár bővítése során déli irányaban is további 6 zajforrás elhelyezését tervezi – hívja fel a figyelmet az egyesület.

„A Samsung SDI tehát – a tömeges panaszok ellenére – nem vesz tudomást az általa okozott zajszennyezés Alsógödre kiterjedő hatásáról, az ott élő gödi lakosok életminőségében és egészségében való folyamatos károkozásról, vagyis a panaszosok valós problémáiról”

fogalmaznak a civilek, arra kérve a hatóságot, hogy ebben a formában semmiképp se fogadja el a Samsung zajcsökkentő tervét, illetve kötelezze a vállalatot az elmúlt fél évben beérkezett panaszok helyszínein zajmérések elvégzésére, az érintettek bevonásával, ennek megfelelően pedig minden érintett területre dolgozzon ki intézkedési tervet.

Arra már korábban is felhívták a hatóság figyelmét, hogy a szinte éjjel-nappal folyamatosan fennálló zajszennyezés intenzitása, frekvenciája gyakran óráról-órára változik, előre nem kiszámítható. A lakosok emiatt attól tartanak, a véletlenszerű mérések nem feltétlenül a valós zajszennyezést mutatják. Az egyesület szerint ezért fontos lenne, hogy a hatóság egy-egy zajpanasz bejelentését követően két órán belül a helyszínen tudna lenni.

❗️😠 NEM TERVEZ ZAJCSÖKKENTÉST A SAMSUNG AZ OÁZISBAN ÉS ALSÓGÖDÖN!

Döbbenten olvastuk, hogy a Samsung-gyár régóta várt…

Posted by Göd-ÉRT on Friday, 22 January 2021

És bár gyakori a megengedett zajszint átlépése, a gyár által kibocsátott zaj a helyiek szerint monotonitása és frekvenciája miatt a határérték alatt is elviselhetetlen, ezért az egyesület arra is választ akar kapni, hogy a hatóságnak milyen eszközei vannak erre az esetre. Fontos kérdés, hogy ki a felelős az érintettek életminőségének romlásáért és ingatlanjaik értékcsökkenéséért, illetve hogyan érvényesíthetőek a kárigények?

A jogsértések és a lakosság eszköztelensége a gyáróriással és a kormánnyal szemben valószínűleg nem lesz egyedülálló jelenség. Miközben a gödiek hosszú hónapok óta elkeseredett harcot vívnak az emberhez méltó, egészséges környezethez való alkotmányos jogukért, Szijjártó Péter külügyminiszter újabb és újabb, állami milliárdokkal megtámogatott akkumulátorgyár-beruházásokat jelent be nagy büszkeséggel, lakott területek szomszédságában. Göd problémája várhatóan 1-2 éven belül sok más település problémája is lesz, csakhogy minden jel arra utal, a kormány szemében néhány száz ember életének tönkretétele csupán járulékos veszteség az akkunagyhatalommá válás útján.

Kérdéseinkkel felkerestük a Samsungot és Balogh Csaba polgármestert is. Amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton