Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elviselhetetlen a gödi Samsung-gyár zaja, napok óta nem alszanak a környékbeliek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az elmúlt napokban elviselhetetlenné vált a Samsung gödi akkumulátorgyárának zaja – hívja fel a figyelmet Facebook-oldalán a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület. A lakosság hosszú ideje konfliktusban áll a Samsunggal, a feszültség egy jelentős része abból következik, hogy a gyár folyamatosan bővül, azzal pedig, hogy közben mennyire teszi élhetetlenné a környező területeket, legfeljebb utólag foglalkozik – ilyen például a jó ideje kontrollálatlan zajszennyezés kérdése is.

A cég ugyanis se véderdőt nem telepített, se zajvédő falat nem épített az utóbbi két évben, a gyár folyamatos működésével járó zajnak így semmi sem állja útját a lakott terület irányába. A Samsung környezetében élő gödiek másfél-két éve hallgatják a gyár hűtőtornyainak zúgását, ami nem csupán zavaró, hanem egészségügyi károsodáshoz is vezet hosszú távon. A probléma tehát nem újkeletű, időnként azonban – ahogy arra most is felhívták a figyelmet a lakosok – súlyosbodik.

A zajra a legutóbbi bővüléssel kapcsolatos szeptemberi közmeghallgatáson is panaszkodtak a helyiek, amire válaszul a Samsungnak dolgozó szakemberek is elismerték:

valóban nem a legszerencsésebb helyre telepítették az éjjel-nappal működő hűtőtornyokat, ezért (évek elteltével) zajszimulációt végeztek, és elkezdtek foglalkozni a kérdéssel, mert már számukra is nyilvánvalóvá vált, hogy zajcsökkentésre lesz szükség.

Az utólagos zajcsökkentéssel kapcsolatban ugyanakkor hozzátették: a gyárban alkalmazott technológiáknak is vannak kötöttségei, a hűtőtornyok áthelyezése rendkívül bonyolult lenne, ezért valamilyen más megoldást kell eszközölni.

Hogy intézkedésre kényszerítse az illetékes hatóságot és a Samsungot, az  egyesület korábban panaszbejelentő formanyomtatványt hozott létre a helyiek számára, amit ezúttal is használatba vettek az érintettek:

„A hétvégén olyan elviselhetetlen zajt bocsájtott ki a Samsung gyár este, éjjel, hajnalban és reggel, hogy az egész család nyugalmát, pihenését és éjszakai alvását – zárt ablakokon keresztül – nagyon súlyosan akadályozta.”

„A 6 és 9 éves gyerekek 2020. december 7-én, hétfőn hajnali 4-kor keltek sírva, panaszolva, hogy a zaj miatt nem tudtak aludni. A folyamatos zúgás konkrétan olyan hangos volt, mintha zárt ajtó mögül a mosógép centrifugálását hallgattuk volna, hosszú-hosszú, estétől reggelig terjedő órákon át. Aludni mindannyian szakaszosan tudtunk. A kisebb, 6 éves gyermeket iskolába sem tudtuk küldeni a mai napon, annyira kimerült volt.”

„A zajszennyezés mértéke éjszakáról-éjszakára nő, 1000 m-re a gyártól a teraszomon éjszakánként 40 dB feletti zajszinteket van lehetőségem mérni, nemcsak hétköznapokon, de bármelyik hétvégén is. Napközben pedig, az építkezés zajával együttvéve Budapest forgalmas belvárosában érezhetem magam, holott éppen ennek elkerülése végett költöztem 20 éve a Samsung-mentes agglomeráció e csendes kertvárosába”

– idézi a hétvégén beérkezett panaszokat a Göd-ÉRT.

Az átláthatóság viszont továbbra sem jellemző az üggyel kapcsolatban: a gyár és az illetékes hatóság hónapok óta ismételt kérésük ellenére egyetlen mérési eredményét sem hajlandó a lakosság rendelkezésére bocsátani, miközben feltehetőleg minden érintett félnek tudomása van róla, hogy a zajkibocsátás bármikor (ahogyan most, vasárnap éjfélkor is) jelentősen meghaladja a határértéket.

Ráadásul a Samsung által kibocsátott zaj a monotonitása és frekvenciája miatt a határérték alatt is elviselhetetlen – írják.

Az év elején felső küszöbértékű veszélyes üzemmé nyilvánított gyár a tavaszi veszélyhelyzet idején az ország első különleges gazdasági övezete lett, amivel a kormány a Samsung Gödön befizetett, jelentős iparűzési adója mellett gyakorlatilag minden lehetőséget elvett az önkormányzattól, hogy hozzáférjen a gyárral kapcsolatos adatokhoz. A Samsung számonkérhetőségét, illetve a lakosság  informálását és érdekeinek védelmét emellett a gödi ellenzéki összefogás szétesése sem segítette, amiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Hogy mi az oka a napokban megnövekedett zajszennyezésnek, illetve, hogy mikor és milyen módszerrel tervez a Samsung fellépni ellene, arról elküldtük kérdéseinket a vállalatnak. Amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton