Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felvételen, ahogy Göd volt polgármestere a Samsung érdekeit a lakóké elé helyezi

Ez a cikk több mint 3 éves.

Előkerült egy hangfelvétel a gödi közgyűlés 2018. július 5-i rendkívüli üléséről, melyen hallható, ahogy a várost 2019 őszéig, 13 éven át vezető Markó József akkori polgármester, valamint az önkormányzati képviselők tárgyalják meg, hogyan fogják segíteni a jelenleg bővítés alatt álló Samsung üzemének felhúzását.

Az ülésről készült jegyzőkönyvben természetesen nem szerepelnek erre utaló mondatok, azonban a hangfelvétel egyértelműen arra enged következtetni, hogy a politikusok tudhatták, hogy rosszban sántikálnak.

A felvételből kiderül, hogy a polgármester és társai mindenképp igyekeztek elkerülni a látszatát, hogy a Samsung kedvéért dolgoznak, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy valójában a dél-koreai cég érdekében végezték munkájukat, ahogy arra a Momentum posztja is rávilágít:

Az ülés érdekessége többek között, hogy az egyik résztvevő (valószínűleg Markó) arról beszél, hogy valakik megígértek fűt-fát a Samsungnak hogy költözzön a területre, hiszen ezek a cégek hozzá vannak szokva ahhoz, hogy kiszolgálják az igényeiket a fogadó területek. A gyár csapadékvíz-elvezetésével kapcsolatban kiderül például, hogy

„[a vízvezető csöveket] magasabb szinten nem mi, de megígérték nekik. Miután ezek úgy gondolkoznak a koreaiak hogy rajzolnak valamit és odaadják, hogy csináld meg, és akkor itt maradok. Ha nem csinálod meg, nem maradok itt.”

Ezzel az volt a gond, hogy rengeteg pénzbe került volna, hogy a gyár által elképzeltek szerint építsék meg a csatornát. De kiderül még egy s más a korábbi gödi vezetés szemléletéből, például hogyan játszhatták ki az Európai Unió szabályozását:

„Azt a levelet kell megfogalmaznunk, amiben Szijjártó úrtól kérjük: Gödnek olyan tervei vannak, hogy szeretne egy iparterületet létrehozni. Tehát MI szeretnénk. Nem beszélünk róla, a levélben egy szó sem esik a Samsungról. Csak az, hogy mi mit szeretnénk, s ehhez az itt lévő területeket ki kell vonni a mezőgazdasági művelés alól és az erdő helyett csereerdősítést kell csinálni.”

„A Samsung fogja megszerezni, és annak a kedvéért csináljuk ezt az egészet végig. De vannak ennek uniós támogatási hátterei, hogy nem lehet ilyen vállalatokat direktbe támogatni, ezért nem lehet azt, hogy neki csinálsz valamit, mert akkor őt támogattad. Végülis nekünk ez mindegy. ”

Szó esett arról is, hogy számítottak a lakosok tiltakozására:

„A lakosok nehogy akadékoskodjanak! A fákból biztos balhé lenne.”

De a munkások elszállásolásáról is beszéltek az ülésen, és világossá tették azt is, hogy tisztában vannak a várost sújtó lakhatási problémákkal, ugyanakkor nem abban a kontextusban, hogy megnyugtatóan rendeznék a viszonyokat – legalábbis nem a bérlők számára megnyugtatóan.

„Mert úgye 1000 problémájuk van, a munkerő például. Nincs munkaerő, hoznia kell majd valahonnan messziről, valahol meg kell szállniuk.”

„Őrült küzdelem folyik albérletekért, nincs albérlet és a vállalkozó a munkásainak, berakja őket egy szobába 5-öt, 6-ot minden gond nélkül és darabonként, bocsánat főnként 4 ezer fornintot éjszakára. Tehát ha valaki ki tud adni 1 szobát 5 embernek, akkor napi 20 ezer forint, egy hónap alatt 600 ezer forintot kap, ebből kifizeti az adót még marad neki 550”

De az ülésen arról is beszéltek, hogy a gödi gyár fogja biztosítani az elkövetkezendő években a város költségvetésének jelentős részét a befolyó adók útján – azóta, mint tudjuk, ez a bevétel eltűnt, mikor a kormány különleges gazdasági övezetnek nyilvánította a gödi iparterületet, így a bevételek immár a fideszes megyei önkormányzatot gazdagítják.

Markó Józsefet telefonon értük el, a volt polgármester, jelenlegi fideszes önkormányzati képviselő megerősítette, hogy ő hallható a felvételen, mikor polgármester volt, ám szerinte semmi különösre nem derül fény belőle. Azt is elmondta, hogy valóban megvásárolták a területeket, majd nyereséggel adták tovább átminősítés után.

Azt is elmondta, hogy akkor még szó sem volt arról, hogy elveszi a településtől a gyártól beszedhető adóbevételeket, de a 2019-es önkormányzati választások óta eltelt időben már nem volt rálátása az önkormányzat és a kormány közötti tárgyalásra, így szerinte az utóbbi időszak fejleményeiről a jelenlegi polgármestert kell kérdezni.

Balogh Csaba, Göd jelenlegi momentumos polgármestere a 444-nek adott interjút, miután a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította a Samsung gyárát is magában foglaló területet. Ezzel egyébként a gyár dolgát a terjeszkedés terén is megkönnyítik, melyet a helyiek egyébként nem fogadnak egyöntetűen kitörő örömmel. Balogh a lapnak elmondta,

„Ez a bővítés arról szól, hogy az eddigi közel 40 hektáros terület mellett még egy 80 hektárnyi területet beépítenének. A beépítés következtében a veszélyes anyag felhasználása máshogy oszlik meg, ezért újra kellett tervezniük, hogy mik a veszélyeztetett területek.

Ehhez kellett volna, hogy a lakosok tudják véleményezni, hogy például miért nem viszik át a veszélyesanyag-tárolót a lakosok közeléből a másik oldalra, ha már ilyen sok területe van a Samsungnak.

Ilyen demokratikus tárgyalásokra lett volna lehetőség ezen az új közmeghallgatáson, amit a katasztrófavédelemnek figyelembe kellett volna vennie, de nem ez alapján kellett volna a döntést meghoznia.

Valószínűleg ezt lehetett a mostani rendelet célja, hogy erre ne legyen szükség, és ne kelljen meghallgatni a lakosok véleményét, és úgy lehessen megadni az engedélyt a bővítésekre. De erre anélkül is lehetett volna mód, hogy átvegyék az irányítást az adóbehajtás és az utak kiépítése felett.”

Címlapkép: Mérce fotó