Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába az ígéretek, megint elviselhetetlen zajra panaszkodnak a gödi Samsung-gyár környékén élők

Ez a cikk több mint 2 éves.

Azonnali intézkedést vár a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület a helyi, megyei és országgyűlési döntéshozóktól, miután napok óta ismét elviselhetetlenné vált a Samsung gödi akkumulátorgyárának zaja a környékbeli lakosok számára.

Mint arról az egyesület beszámolt Facebook-oldalán, tucatjával érkeznek a panaszok a gödiektől, hogy zárt ablakok mellett sem tudnak pihenni a Samsung-gyár zaja miatt.

Az egyesület hangsúlyozza: független zajszakértőtől rendelt vizsgálata igazolta, hogy a Samsung zajszintje a hatásterületén kívül is meghaladja a megengedett határértéket.

Miközben a gyár minden eddiginél nagyobb bővítésébe kezdett bele a dél-koreai multi, a helyiek jó ideje jelzik az illetékeseknek, a hatóságoknak, valamint a döntéshozóknak a gyár monoton (és hosszú távon nem mellesleg egészségkárosító) zúgását – eddig eredménytelenül.

Bár a környezetvédelmi hatóság tavaly szeptemberben zajcsökkentési terv készítésére kötelezte a céget a lakossági panaszok nyomán, ennek az első üteme pedig június 21-én a tervek alapján le is zárult, a hatását azonban nem érzik a gyár környezetében élők. A helyi egyesület ezzel kapcsolatban már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy

a zajcsökkentési terv nem is a lakossági panaszokban megjelölt helyszíneket célozza, hanem egy másik városrész, a gyár északi szomszédságában fekvő Göd-Újtelep mindössze 2 utcáját.

Engedély nélküli működés és bírság

Amellett, hogy a zajcsökkentés ezidáig eredménytelen, a gyár működésével kapcsolatban is aggasztó információk láttak napvilágot az utóbbi hetekben.

A gyár használatbavételi engedélyének meglétére a Göd-ÉRT Egyesület közadatigénylésben kérdezett rá december végén, a Pest Megyei Kormányhivatal azonban hónapokig nem adott rá választ. Emiatt az egyesület a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult, ahonnan végül június elején érkezett tájékoztatás, mely szerint a hatóság többször is felszólította az ügyben illetékes Tarnai Richárd kormánybiztost, hogy haladéktalanul nyilatkozzon a válaszadás elmaradásának okáról.

A kormányhivatal végül június 16-án reagált a közel fél éves adatigénylésre: a válaszul küldött dokumentumok egyike szerint az építésfelügyeleti hatóság egy februári ellenőrzés során azt tapasztalta, hogy a gyár két zónájában engedély nélküli gyártás folyik.

Ezért a hatóság 2021. február 10-én azonnali hatállyal megtiltotta ezeknek az épületrészeknek a használatát. Az indoklás szerint, mivel hiányoznak a használatbavételhez szükséges szakhatósági állásfoglalások, nem dönthető el, hogy ez az épületrész „rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas-e”.

Ha ez nem lenne épp elég aggasztó egy felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó gyár esetében, a februárban kiadott tiltás ellenére az említett két zónában továbbra is folyt a gyártás, ezért a hatóság május 17-én egymillió forint bírság megfizetésére és az engedély nélküli működés leállítására kötelezte a Samsung Magyarország Zrt.-t számolt be az Átlátszó.

Mint arra a lap felhívja a figyelmet, úgy tűnik, a gyár zajszennyezése nem lehet oka az engedélyek hiányának, a hatóság ugyanis egy másik üzemrész számára annak ellenére adott ki használatbavételi engedélyt, hogy megállapítja: a Samsung átlépi a megengedett zajszintet.

A gödiek érdekeit lábbal tipró, állami milliárdokkal megtámogatott beruházásról folyamatosan beszámolunk a Mércén. A Pest megyei kertváros tudatos iparvárossá alakításáról ebben a cikkben írtunk legutóbb.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton