Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megsemmisítette a bíróság a gödi polgármester második felfüggesztését is, Balogh Csaba hivatalban marad

Ez a cikk több mint 3 éves.

Megsemmisítette a bíróság Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere második felfüggesztését is – jelentette be hétfő reggel Facebook-oldalán a városvezető. Ezzel, valamint első felfüggesztésének pénteki megszüntetésével most már semmi sem akadályozza, hogy Balogh Csaba visszatérjen hivatalába.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, Balogh azután élt jogorvoslattal, hogy a DK, az LMP, a Jobbik és a Fidesz képviselőiből álló képviselő-testületi többség július 31-én két hétre felfüggesztette őt hivatalából, majd a két hét lejártakor a felfüggesztését augusztus 12-én újabb 30 nappal toldották meg.

Az eredeti felfüggesztés pénteki hatálytalanítása után ma ezt a harminc napos meghosszabbítást érvénytelenítette a bíróság.

Balogh Csaba pénteken a Mércének elmondta, szerinte mind eljárásrendileg, mint koncepcionálisan hibás volt a felfüggesztésének indoka, indoklásával pedig a bíróság is egyetértett. A gödi képviselő-testület azelőtt szavazott Balogh Csaba felfüggesztéséről, hogy lezajlott volna az ellene folyó fegyelmi vizsgálat.

A pénteki határozat visszamenőleges hatállyal érvénytelenítette Balogh Csaba felfüggesztését, így a felfüggesztés ideje alatt polgármesteri feladatokat ellátó Fülöp Zoltán alpolgármester tevékenysége álképviseletnek minősül. A visszatérő Balogh már el is kezdte az utóbbi hetek jogi dokumentumainak átnézését, pénteki elmondása szerint jóhiszemű döntéseket el fogja fogadni, azonban a fajsúlyosabb szabálymódosításokat felül fogja vizsgálni.

Frissítés 09.01 – Reagált a bírósági döntésre a Baloghgal konfliktusban álló Göd Fejlődéséért frakció. Közleményükben azt írják:

„Balogh Csaba Göd Polgármestere láthatóan ismét azt gondolja, hogy polgármesterként Göd egyszemélyes vezetője. Foggal-körömmel ragaszkodik a hatalomhoz, ami olyan tévképzetekre sarkalja, mint, hogy a képviselő-testület által hozott törvényes határozatokat, rendeleteket ő egyszemélyben felülvizsgálhatja és visszavonhatja. Erre nincs joga. Képviseleti demokrácia nem az egyénekről szól.

A bíróság csupán a felfüggesztésre vonatkozó döntéseket semmisítette meg, a fegyelmi eljárások továbbra is folyamatban vannak. A július 17-én indult fegyelmi vizsgálat esetében napokon belül képviselő testületi ülésre kerül sor, melyen a résztvevők dönthetnek a fegyelmi vizsgálóbizottság első jelentéséről.”

A gödi polgármester és alpolgármesterei, az összellenzéki pártkoalíció tagjai között nyár elején nyílt konfliktus robbant ki a Samsung-gyár és a város közötti tárgyalások nyomán. Ennek részeként az alpolgármesterek „ésszerűtlen és autokratikus” döntéseknek nevezték Balogh városvezetési módszereit, majd a polgármester visszavonta mindkét alpolgármestere, az LMP-s Fülöp Zoltán és a DK-ból azóta kilépett Lőrincz László megbízatását.

Végül a gödi konfliktus a Momentum és a DK között országos szinten is kölcsönös vádaskodásba csapott át, miután a DK nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere hallható, amint arról beszél, hogy a leváltott alpolgármesterek helyett egy fideszes (Pintér György), egy momentumos (Andrejka Zombor), vagy egy független (Hlavács Judit) képviselő alpolgármesteri kinevezését támogatná.

Később a Momentum közleményt adott ki, miszerint a DK manipulált hangfelvételt hozott nyilvánosságra, mivel hiányzik belőle két mondat, amiben Balogh éppen Pintér György fideszes képviselő megbízhatatlanságát fejezi ki – akinek támogatása miatt eredetileg rátámadtak. Végül a DK-s Rónai Sándor és a momentumos Donáth Anna nyílt levelezésbe kezdett egymással, majd végül a két párt elnöke, Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András Tihanyban futottak össze, ahol a hírek szerint arról egyeztettek, hogy mihamarabb nekiállnak a gödi helyzet feloldásának. A DK színeiben megválasztott helyi képviselők időközben kiléptek a pártból.

Balogh korábban úgy nyilatkozott, a legjobb megoldás a képviselő-testület feloszlatása és időközi önkormányzati választások kiírása lenne.