Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszavonta alpolgármesterei megbizatását a Momentum gödi városvezetője

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés, 2020. július 29: Eredeti cikkünkben tévesen szerepelt, hogy Lucsik János a „bebukott Sólyom Airways elítélt ügyvezetője”, a Sólyom Holding ma is létező, csődeljárás, felszámolás hatálya alatt nem álló társaság és nem Lucsik János vezeti. Tévesen írtuk továbbá azt is, hogy Lucsik „a cégalapítástól” van eltiltva, valójában csupán a cégvezetéstől lehet jogilag eltiltani valakit.

ezt a részletet a cikkben helyesbítettük.

A tévedésekért elnézést kérünk.

Frissítés, 2020. szeptember 5.: Azt is tévesen írtuk továbbá, hogy Lucsik Jánost valaha is elítélték bíróság előtt.

Ma este visszavonta mindkét alpolgármestere megbizatását Balogh Csaba gödi polgármester, miután közte és Fülöp Zoltán LMP-s, valamint Lőrincz László DK-s helyettesei – valamint a velük tartó közgyűlési többség -között a héten nyílt konfliktus robbant ki a város és a Samsung-gyár közötti tárgyalások nyomán.

A Momentum színeiben politizáló városvezető Facebookján közölte a hírt, és döntését úgy indokolta:

„Egy városnak azért van szüksége a polgármester mellett alpolgármesterekre, hogy azok segítsék a város fejlődését, az elvállalt feladatokat elvégezzék az ott lakók érdekeit képviselve, valamint a polgármesterrel közösen, együtt küzdjék le a várossal szemben álló akadályokat.

Miután Göd két alpolgármestere ezt a szerepet nem tölti be, ezért először a hétfői testületi ülésen próbáltam meg konszenzusos módon helyreállítani választópolgárokat ért sérelmeket a munkakerülő alpolgármesterek leváltásával, de ez az új FIDESZ-DK-Jobbik-LMP koalíció miatt nem valósulhatott meg.”

Balogh a vitás kérdések kapcsán arról ír, a hétfői közgyűlésen leszavazott 17 indítványát a legközelebbi alkalommal újratárgyaltatja, hozzátéve, hogy szerinte az új, ellene felállt „koalíció” hátráltatná a város és a Samsung tárgyalásait, miután a cég gyárát különleges gazdasági övezetben vonták ki a város hatásköréből, valamint nézeteltérés támadt a vagyonkezelő cég vezetőjének személye, és a közbeszerzési tanácsadó személye körül is.

Balogh ugyanis nehezményezte, hogy az előbbi pozícióban „pályáztatás nélkül” tartanák meg Tóth Ágnest, míg utóbbiba „a pályázatokon legrosszabb helyen végzett” Rácz Zsolt ügyvédi irodáját választották.

Az inkriminált, maratoni testületi ülés – amelyről mi is írtunk részletesen itt – arról szólt, hogy, ahogyan azt Fülöp és Lőrincz saját politikusi oldalaikon korábban szóvá tették: szerintük Balogh „autoriter módszerekkel” próbál kormányozni, és kifogásolták, hogy Fülöp állítása szerint a Samsunggal való tárgyalásokhoz tanácsadóként felvette „Mészáros Lőrinc egyik barátját”, valamint a Sólyom Airways Holding valamikori vezérigazgatóját, a cégvezetéstől a céginformációs adatbázisok szerint 2023-ig eltiltott Lucsik Jánost is.

Még a hétfői közgyűlés előtt ezért a DK, LMP, Jobbik helyi frakciói is közös közleményt adtak ki, amelyben jelezték, akcióival Balogh Csaba és a helyi Momentum

„felrúgta az ellenzéki megállapodást, becsapta a gödi embereket és országosan is veszélyezteti az ellenzék 2022-es esélyeit.”

Éppen ezért a hétfői közgyűlésen a testület többsége korlátozta Balogh polgármesteri jogköreit, így például a kinevezések miatt nem vehetne részt a város részéről a Samsunggal folytatott tárgyalásokban sem.

Ráadásul a kialakult helyzetben sem az kialakult LMP-DK-Jobbik csoportnak, se ma polgármesternek, sem pedig a Fidesznek nincs többsége a közgyűlésben, így a város vezetése is kérdésessé vált.

Címlapkép: Facebook