Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felbomlott az ellenzéki összefogás Gödön, így viszont egyik frakciónak sincs többsége

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hetek óta nő a feszültség a gödi képviselő-testületben, ami a mai napon az  ellenzéki összefogás végét hozta el. Tavaly októberben sok más településhez hasonlóan Gödön is az ellenzéki pártok összefogásával sikerült legyőzni a Fideszt, a Pest megyei kisváros új polgármestere a momentumos Balogh Csaba lett. Két alpolgármestere az LMP-s Fülöp Zoltán és a DK-s Lőrincz László lett, a közös munka azonban korántsem bizonyult zökkenőmentesnek.

A gödi belharcról a koronavírus-járvány idején, áprilisban röppentek fel az első hírek, amikor a DK, az LMP és a Jobbik négy képviselője közös levélben közölte a képviselő-testület ellenzéki tagjaival:

szerintük Balogh Csaba „mind politikailag, mind emberileg tisztségének betöltésére alkalmatlan.”

A négy képviselő szerint Balogh „autoriter vezetési modellje nem demokratikus, az elmúlt időszakban az őt támogató pártok és saját frakciótársai ellen fordult. Hatalmával rendszeresen visszaél, képviselőtársait rendszeresen semmibe veszi.” Emellett attól is tartottak, hogy helyettük Pintér György fideszes képviselőt tenné meg alpolgármesternek, ezt azonban Balogh és a mellette kiálló Momentum is cáfolta. 

Balogh már ekkor megemlítette az alpolgármesterek leváltásának lehetőségét, de végül csak néhány nappal ezelőtt hozta nyilvánosságra döntését Facebook-oldalán. Posztjában azt írja, 

„sajnos az elmúlt hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy a gödi alpolgármesterek feladataikat nem tudják megfelelően ellátni: korlátozottan álltak rendelkezésre, a rájuk bízott feladatokat elhanyagolták, feladat- és hatáskörük meghatározása folyamatos konfliktusforrást jelentett. A vállalati világ után számomra megdöbbentő volt, hogy egy város második embereit gyakran egyszerűen nem lehet elérni hivatali munkaidejükben. Ez nem csak az érdemi munkában való előrelépést nehezítette – több alkalommal kérésre sem jelentek meg a hivatalban –, de vezetőként az önkormányzatban dolgozók számára sem tanúsítottak motiváló magatartást.”

– írja.

Az LMP-s Fülöp Zoltán leváltását egészen pontosan azzal indokolja, hogy szerinte nem végezte el az városvezetés által rábízott Samsung-gyárral kapcsolatos feladatait, illetve a korábbi fideszes városvezetés korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálását sem. Lőrincz László DK-s alpolgármester munkája kapcsán pedig szerinte több alkalommal felmerült, hogy a valódi teljesítés ellenőrzése nélkül fogadott el és írt alá teljesítésigazolást, a nem szerződésszerű teljesítés orvoslását pedig felkérésre sem hajtotta végre.

Balogh azt írja: „a két alpolgármester nem tudta teljesíteni a gödieknek tett ígéreteit, ezért úgy érzem, akkor tudok hű maradni a választóknak tett ígérethez, ha változtatok.”

Szerintük azonban a momentumos polgármester „ezzel a lépésével felrúgta az ellenzéki megállapodást, becsapta a gödi embereket és országosan is veszélyezteti az ellenzék 2022-es esélyeit.”

A két alpolgármester, illetve Hives Gábor jobbikos és Szilágyi László DK-s képviselő ma közös közleményt adott ki, melyben többek közt arról írnak, azért tudott nyerni az ellenzék októberben, mert közös programot alkotva, együttműködtek a választáson.

„Nagyon sajnáljuk, hogy a Momentum és Balogh Csaba az utóbbi hónapokban a háborúskodással volt elfoglalva Göd Város ügyeinek intézése helyett, ráadásul rendhagyó módon épp saját szövetségeseit, a többi ellenzéki pártot szemelte ki ellenségnek. Nem tudunk asszisztálni Balogh Csaba ésszerűtlen és autokratikus döntéseihez, ezért a Jobbik, a DK, és az LMP képviselői közös frakciót alakítanak, hogy a választási ígéretekhez híven, Göd fejlődése érdekében dolgozhassanak a továbbiakban”

– írják.

A mai képviselő-testületi ülésen már az új felállásban vettek részt, az új ellenzéki frakció pedig rögtön be is nyújtott 29 oldalnyi előterjesztést. Ahogy az a testületi ülés online közvetítésén is látszott, az ellenzéki képviselők másik fele, illetve Balogh sem vette ezt jó néven, mivel nem akartak olyan ügyekben döntéseket hozni, amelyekről az ülésen olvashattak először. Balogh szerint

„az utolsó pillanatos, valójában nem sürgős indítványok láthatóan működésképtelenné akarják tenni a hivatalt és az önkormányzatot. A sürgősséggel benyújtott előterjesztések jelentős része tárgyalásra alkalmatlannak bizonyult. Egy következő testületi ülésre remélhetőleg átdolgozzák, hogy tárgyalhassuk, különben kénytelen leszek obstruálásnak értelmezni ezeket a gesztusokat.”

Hogy hova vezet az ellenzék kettészakadása Gödön, hamarosan kiderül a soron következő képviselő-testületi üléseken, az viszont biztos: a két ellenzéki és a Fidesz frakciója is 4-4-4 képviselőből áll, így bizonyos értelemben elveszett az ellenzéki többség, és lehetnek olyan ügyek, amelyekben majd a Fidesz hozhatja meg a végső döntést.

Ez azonban nagyon nem szerencsés épp most, amikor az önkormányzat helyzete egyébként is labilissá vált a kormány által létrehozott különleges gazdasági övezet létrehozása, illetve a Samsung-gyár helyiek akarata ellenére történő bővülése kapcsán.

Az Azonnalinak nyilatkozó Lőrincz László DK-s alpolgármester ezzel kapcsolatban azt mondta: „nem bosszúhadjáratról van szó”, pártpolitikai hovatartozásra tekintet nélkül megszavaznak mindent, ami a gödiek érdekét szolgálja, feltéve, hogy az az anyagilag észszerű keretek között mozog.
A képviselő-testület ülése jelenleg is tart, hogy mi lesz az alpolgármesterek sorsa, holnapig kiderül.