Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A DK-LMP-Jobbik összefogás felfüggesztette Göd momentumos polgármesterét

Ez a cikk több mint 3 éves.

Feszült hangulatban bekiabálásokkal függesztette fel Balogh Csaba momentumos polgármestert a gödi képviselő testület DK-LMP-Jobbikos tagjai, fideszes támogatással. A beadványt második alkalommal tárgyalták, ennek részeként fegyelmi vizsgálatot is indítanak Balgoh ellen, amivel eddigi intézkedéseit nézik át.

Mindkét javaslatot támogatták a város fideszes képviselői, ennek köszönhetpen jöhetett csak létre a szükséges többség, miután az ellenzék ketté szakadásával a Momentum, Párbeszéd, az LMP-DK-Jobbik és a Fidesz frakcióknak 4-4-4 mandátuma lett.

Az újratárgyalásra azután került sor, hogy Balogh a felfüggesztéséről szóló első szavazást megvétózta, ezt nem tette azonban a fegyelmi vizsgálatával, mondván „nincs takargatnivalója”.

A közgyűlésen civilek is nagyszámban megjelentek, nekik a polgármester szeretett volna szót adni amire a szabályzat értelmében lehetősége is van. Erre a vele szembekerült alpolgármesterek annak megváltoztatásával szerették volna elérni, hogy a megjelent gödi lakosok ne mondhassák el véleményüket. A termet megtöltő civilek szinte végig „Szégyen!” bekiabálásokkal kommentálták a polgármester felfüggesztéséről szóló vitát.

Végül többen szót kaptak:

Nem pozícióharcokat kell folytatni, hanem tenni az adóbevételekért, az erdőirtás ellen a véderdő telepítéséért – mondta el az egyik lakos, aki elmondta arra szavazott, hogy az ellenzéki összefogás rendezze a Samsung gyár miatt kialakult helyzetet, majd hozzátette: A Samsunggal együtt pokolba kívánja azokat, akiknek a mostani helyzetet köszönhetik.

A felszólalókkal az ellen is kifogásokkal éltek, hogy a polgármester felfüggesztésével az LMP-s alpolgármester, Fülöp Zoltán veszi át Balogh jogköreit, pedig rá a város lakosságának alig 1%-a adta a szavazatát. A Népszava beszámolója szerint az alpolgármester nem válaszolt az azzal kapcsolatos kérdésekre, hogy mire készül a következő két hétben, milyen döntéseket kíván hozni, kiket akar leváltani pozíciójából vagy milyen gazdasági döntéseket hozna. – Ezzel kapcsolatban kerestük az alpolgármestert, amint tudtunk beszélni vele, cikkünket frissítjük.

Frissítés (17:05):

Fülöp Zoltán kérdéseinkre elmondta, a következő két hetet egy átmeneti időszaknak tekinti, ami során a napi ügyek intézése lesz az elsődleges feladata. A felvetést, amit szerinte a polgármestere szívesen hangoztat, miszerint radikális lépésekre készül, nem igazán érti, hiszen ismeri az önkormányzat működését és a polgármesteri jogkörökkel járó kötelességeket és lehetőségeket, így tudja, semmiféle változtatást nem tud csinálni, amit ne lehete könnyen visszafordítani.

Mivel a fegyelmi eljárással nem lehet polgármestert leváltani, annak annyi hatóereje sincs, „mint egy sárgalapnak, inkább csak annyi, mint amikor a bíró azt mondja nana!” ezért az eljárást figyelmeztetésnek szánták a „szépszóból nem értő polgármesternek”.

Leszögezte, hogy nem céljuk tovább mélyíteni az árkokat, szeretnék megtalálni a közös hangot és a város érdekében együttműködni, és azt remélik az eljárás arra sarkalja majd a polgármestert hogy „tartsa be a szabályokat”.

Fülöp elmondta azt is, két fontos hozzáfűzni valója van még a kialakult helyzethez, az első, hogy szerinte, amikor városi politikát csinálnak, akkor ne próbálják behozni az országos politikát, mivel itt sokan személyesen is ismerik egymást, szomszédok, ismerősök, ezért nem tartja helyénvalónak a feszültségkeltést. Ahogy azt sem, hogy az arra való hivatkozással, hogy nem szabad együtt szavazni a „csúnya Fidesszel” és szemet kéne hunynia az őt ért támadások felett.

Hlavács Judit képviselő a Facebook oldalán így kommentálta a ma történteket :

Bár a hangulat néha igencsak felforrósodott, és nem volt könnyű fenntartani a rendet, a szavazás végül rendben lezajlott. Elkeserítő, hogy egykori frakciótársaim gyakorlatilag indoklás nélkül függesztették fel azt a polgármestert, akinek a vezetésével az ellenzéki összefogás győzött a választásokon 9 hónappal ezelőtt. De ami végképp botrányos: azok, akik az átlátható és részvételi önkormányzat szlogenjével indultak ősszel, még a véleménynyilvánítás lehetőségét is el akarták venni a gödiektől. Vajon mitől féltek? Ilyen nehéz lenne szembenézni a tetteink következményeivel?

 

A történet előzményei:

Sok városhoz hasonlóan, tavaly ősszel Gödön is összellenzéki összefogással sikerült leváltani a fideszes vezetést, a polgármester a momentumos Balogh Csaba, míg az alpolgármesterek az LMP-s Fülöp Zoltán és a DK-s Lőrincz László lettek A képviselőtestületben azután kezdődött a feszült hangulat, hogy áprilisban a DK az LMP és a Jobbik négy képviselője közös levélben közölte ellenzéki tagjaival, hogy szerintük a polgármester „mind politikailag, mind pedig emberileg tisztségének betöltésére alkalmatlan.”

Szerintük a polgármester „autoriter vezetési modellje nem demokratikus, az elmúlt időszakban az őt támogató pártok és saját frakciótársai ellen fordult. Hatalmával rendszeresen visszaél, képviselőtársait rendszeresen semmibe veszi.” Emellett attól is tartottak, hogy helyettük Pintér György fideszes képviselőt tenné meg alpolgármesternek, ezt azonban Balogh és a mellette kiálló Momentum is cáfolta.

Balogh már ekkor megemlítette az alpolgármesterek leváltásának lehetőségét, az LMP-s Fülöp Zoltán leváltását egészen pontosan azzal indokolva, hogy szerinte nem végezte el az városvezetés által rábízott Samsung-gyárral kapcsolatos feladatait, illetve a korábbi fideszes városvezetés korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálását sem. Lőrincz László DK-s alpolgármester munkája kapcsán pedig szerinte több alkalommal felmerült, hogy a valódi teljesítés ellenőrzése nélkül fogadott el és írt alá teljesítésigazolást, a nem szerződésszerű teljesítés orvoslását pedig felkérésre sem hajtotta végre.

Szerintük azonban a momentumos polgármester „ezzel a lépésével felrúgta az ellenzéki megállapodást, becsapta a gödi embereket és országosan is veszélyezteti az ellenzék 2022-es esélyeit.” Ezért a DK, az LMP és a Jobbik a Momentumtól és a Párbeszédtől külön frakciót alapított, ezzel szakítva három részre a közgyűlést.

Balogh álláspontja az ügyben az volt, hogy szerinte az új, ellene felállt „koalíció” hátráltatná a város és a Samsung tárgyalásait, miután a cég gyárát különleges gazdasági övezetben vonták ki a város hatásköréből, valamint nézeteltérés támadt a vagyonkezelő cég vezetőjének személye, és a közbeszerzési tanácsadó személye körül is. Balogh ugyanis nehezményezte, hogy az előbbi pozícióban „pályáztatás nélkül” tartanák meg Tóth Ágnest, míg utóbbiba „a pályázatokon legrosszabb helyen végzett” Rácz Zsolt ügyvédi irodáját választották.

A képviselőtestület aztán július 17-én szavazta meg, hogy fegyelmi eljárás induljon Balogh Csaba momentumos polgármester ellen, valamint tisztségét 30 napra függesszék fel.