Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A gödi testület megszavazta, hogy fegyelmi eljárás induljon a momentumos polgármester ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Eredeti cikkünkben tévesen szerepelt, hogy Lucsik János a „bebukott Sólyom Airways elítélt ügyvezetője”, a Sólyom Holding ma is létező, csődeljárás, felszámolás hatálya alatt nem álló társaság és nem Lucsik János vezeti. Tévesen írtuk továbbá azt is, hogy Lucsik „a cégalapítástól” van eltiltva, valójában csupán a cégvezetéstől lehet jogilag eltiltani valakit.

Ezt a részletet a cikkben helyesbítettük.

A tévedésekért elnézést kérünk.

Azt is tévesen írtuk továbbá, hogy Lucsik Jánost valaha is elítélték bíróság előtt.

Tovább mérgesedik a helyzet a gödi ellenzéken belül: a képviselőtestület ugyanis megszavazta, hogy fegyelmi eljárás induljon Balogh Csaba momentumos polgármester ellen, valamint tisztségét 30 napra függesszék fel – erről a Momentum adott ki közlemény péntek délben.

A fegyelmi eljárás elindításának okaként a jogköreiktől megfosztott alpolgármesterek (az LMP-s Fülöp Zoltán, valamint a DK-s Lőrincz László) a Szervezési- és Működési Szabályzat megsértését, a beszerzési szabályzat megsértését, valamint a költségvetési rendelet figyelmen kívül hagyását jelölték meg.

A Momentum közleménye szerint az ülésen ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy bár a beadvány készítői nem tudnak konkrét szabálysértést megnevezni, a „biztonság kedvéért” szeretnék lefolytatni a vizsgálatot.

Telefonon elértük Fülöp Zoltán LMP-s alpolgármestert, a bedavány egyik készítőjét, szerinte nem igaz, hogy ne tudtak volna konkrét szabálysértést megnevezni.  Mint mondta, a polgármester szakszerűtlen eljárásai megalapozzák a fegyelmit: a bedványban szerepel mások mellett a képviselőtestület jogainak elvonása, hivatali visszaélés gyanúja és az SZMSZ-nek nem megfelelő szerződéskötés is.

A Momentum közlemény szerint Balogh úgy vélte, hogy nem a fegyelmi eljárásra kellene a város amúgy sem túl sok pénzét költeni – a vizsgálat a polgármester szerint 3 millió forintjába fog kerülni Gödnek – , ezért nem szavazta meg a beadványt, de – mint a párt kommünikéje fogalmaz, „mivel takargatnivalója nincs, az eredményt elfogadta és áll elébe a vizsgálatnak”.

Balogh Csaba kifogásolta, hogy ugyanez nem mondható el a két alpolgármesterről: szerinte ők nem voltak hajlandóak ilyen jellegű vizsgálatnak alávetni magukat, sőt tárgyalni sem hagyták a lehetőségét sem, állítása szerint több alkalommal még a napirendről is levetették a kérdést.

Fülöp a Mércének elmondta, valóban két alkalommal is levetették a napirendről, bár szerinte utólag visszagondolva akár alá is vethették volna magukat. Ugyanakkor nem akarták ezzel húzni az időt, megalapozatlannak és szakmaiatlannak, tárgyalásra alkalmatlannak nevezte a Balgoh által javasolt fegyelmit. „Takargatni valónk nincs, nyugodtni lehet indítani fegyelmit, csak akkor legyen rendesen megírva” – nyilatkozta Fülöp Zoltán.

A korábban jogköreiktől megfosztott alpolgármesterek beadványa a polgármester felfüggesztését is javasolta, de Balogh megvétózta, mert ez véleménye szerint mindenképp sértené Göd város érdekeit – így ezt a határozatot 15 nap múlva tárgyalhatják újra.

Balogh szerint az ellenzéki frakció a Fidesszel szövetkezett ellene:

„Tavaly ősszel a gödi polgárok többsége momentumos ellenzéki polgármestert választott. A Fidesz-DK-LMP-Jobbik koalíciója ezt a döntést próbálja felülírni a fegyelmi eljárásról hozott határozattal. Eddig csak a Fidesz-kormány próbálta utólag semmibe venni az őszi önkormányzati választás eredményét, de Gödön már szövetségeseket is talált ehhez.”

Fülöp Zoltán szerint ugyanakkor a Fidesszel éppen Balogh kezdte felvenni a kapcsolatot februárban, és a választások óta szerinte ezerszer annyit harcolt a koalíciós partnereivel, mint a Fidesszel.

Mint ismert, Balogh július elején visszavonta mindkét alpolgármestere megbizatását, miután nyílt konfliktus robbant ki a város és a Samsung-gyár közötti tárgyalások nyomán.

Fülöp és Lőrincz korábban azonban azt tették szóvá a polgármesterrel szemben: szerintük Balogh „autoriter módszerekkel” próbált kormányozni a járvány miatt kialakult speciális helyzetben, és a frakcióját csak arra akarta használni, hogy az általa kitalált ötleteket átnyomja a közgyűlésen. Fülöp a Jövő TV-nek adott interjújában arról beszélt, hogy a karanténidőszak alatt tartott online vezetői értekezletekre egyik alpolgármesterét sem hívta meg egyik alkalommal sem. Kifogásolták azt is, hogy Fülöp állítása szerint a Samsunggal való tárgyalásokhoz a polgármester tanácsadóként felvette „Mészáros Lőrinc egyik barátját”, valamint a Sólyom Airways Holding valamikori vezérigazgatóját, a cégvezetéstől a céginformációs adatbázisok szerint 2023-ig eltiltott Lucsik Jánost is.  A DK, LMP, Jobbik helyi frakciói közös közleményt is kiadott, amelyben jelezték, akcióival Balogh Csaba és a helyi Momentum „felrúgta az ellenzéki megállapodást, becsapta a gödi embereket és országosan is veszélyezteti az ellenzék 2022-es esélyeit.”

Balogh álláspontja az ügyben az volt, hogy szerinte az új, ellene felállt „koalíció” hátráltatná a város és a Samsung tárgyalásait, miután a cég gyárát különleges gazdasági övezetben vonták ki a város hatásköréből, valamint nézeteltérés támadt a vagyonkezelő cég vezetőjének személye, és a közbeszerzési tanácsadó személye körül is. Balogh ugyanis nehezményezte, hogy az előbbi pozícióban „pályáztatás nélkül” tartanák meg Tóth Ágnest, míg utóbbiba „a pályázatokon legrosszabb helyen végzett” Rácz Zsolt ügyvédi irodáját választották.

Az alpolgármesterek és a polgármester közt kibontakozott konfliktus miatt két ellenzéki és egy fideszes frakcióból áll a gödi képviselő-testület, így jelenleg egyik oldalnak sincs többsége a közgyűlésben.