Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megsemmisítette a bíróság a gödi polgármester első felfüggesztését

Ez a cikk több mint 2 éves.

Facebook-oldalán jelentette be péntek délután göd momentumos polgármestere, Balogh Csaba, hogy a bíróság megsemmisítette a gödi képviselő-testület általi első felfüggesztését. A városvezető azután élt jogorvoslattal, hogy a DK, az LMP, a Jobbik és a Fidesz képviselőiből álló többség július 31-én két hétre felfüggesztette őt hivatalából. Lejártakor a két hetes felfüggesztést augusztus 12-én a testület újabb 30 nappal toldotta meg.

Balogh Csabát telefonon értük el, aki kérdésünkre elmondta a bíróság egyetértett az általa emelt kifogással, hogy mind eljárásrendileg, mind koncepcionálisan hibás volt a felfüggesztésének az indoka. A felfüggesztést végzők ugyanis azzal érveltek, munkavégzés közben követett el vétségeket Balogh, ám az erről szóló fegyelmi vizsgálat le sem zárult addig, amíg a felfüggesztésről szóló szavazás megtörtént. Ráadásul Balogh semmilyen módon nem próbálta meg akadályozni az ellene indult fegyelmi vizsgálatot. Ilyen értelemben tehát nem volt megalapozott a felfüggesztése.

A városvezető azt is hangsúlyozta, a megsemmisítés azt jelenti, hogy visszamenőleges hatállyal érvénytelenítette a bíróság a felfüggesztését, ami azt jelenti, hogy az ebben az időszakban polgármesteri feladatokat ellátó Fülöp Zoltán alpolgármester tevékenysége álképviseletnek minősül.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Baloghnak most utólag vissza kell néznie a kérdéses két hétben hozott döntéseket, és azokat utólag vagy el kell fogadnia, vagy el kell utasítania.

A jóhiszemű döntéseket el fogja fogadni – mondta el a Mércének Balogh, ám ahol a rosszhiszeműség gyanúja felmerül – főként fajsúlyosabb döntéseknél, mint amilyen a szerződéskötés vagy a beszerzési szabályok módosítása -, ott elutasítással fog élni.

A második, immár harminc napos felfüggesztésével kapcsolatban is fellebbezett a bíróságnál, arra számít, hogy hétfőn-kedden ezzel kapcsolatban is kedvező ítéletet kap.

Előzmények

A tavaly októberi önkormányzati választáson győztes összellenzéki pártkoalíción belül a nyár elején romlott meg végérvényesen a kapcsolat. Balogh július elején visszavonta mindkét alpolgármestere, a DK-ból azóta kilépett Lőrincz László és az LMP-s Fülöp Zoltán megbizatását, miután nyílt konfliktus robbant ki a város és a Samsung-gyár közötti tárgyalások nyomán.

Fülöp és Lőrincz korábban azonban azt rótták fel a polgármesterrnek: szerintük Balogh „autoriter módszerekkel” próbált kormányozni a járvány miatt kialakult speciális helyzetben, és a frakcióját csak arra akarta használni, hogy az általa kitalált ötleteket átnyomja a közgyűlésen.

Balogh álláspontja az ügyben az volt, hogy szerinte az új, ellene felállt „koalíció” hátráltatná a város és a Samsung tárgyalásait, miután a cég gyárát különleges gazdasági övezetben vonták ki a város hatásköréből, valamint nézeteltérés támadt a vagyonkezelő cég vezetőjének személye, és a közbeszerzési tanácsadó személye körül is. Balogh ugyanis nehezményezte, hogy az előbbi pozícióban „pályáztatás nélkül” tartanák meg Tóth Ágnest, míg utóbbiba „a pályázatokon legrosszabb helyen végzett” Rácz Zsolt ügyvédi irodáját választották.

A gödi konfliktus a Momentum és a DK között országos szinten is kölcsönös vádaskodásba csapott át, a DK-s Rónai Sándor és a momentumos Donáth Anna nyílt levelezésbe kezdett egymással, majd végül a két párt elnöke, Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András Tihanyban futottak össze, ahol a hírek szerint arról egyeztettek, hogy mihamarabb nekiállnak a gödi helyzet feloldásának. A DK színeiben megválasztott helyi képviselők időközben kiléptek a pártból.

Balogh korábban úgy nyilatkozott, a legjobb megoldás a képviselő-testület feloszlatása és időközi önkormányzati választások kiírása lenne.