Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A felfüggesztett momentumos polgármester szerint időközi választásokat kellene tartani Gödön

Ez a cikk több mint 3 éves.

Miután a botrányosan sikerült augusztus 11-i ülésén ismét megszavazta ellene a fegyelmi eljárás indítását, valamint másodszor is felfüggesztette 30 napra, az eljárás időtartamára a képviselőtestület, az Azonnalinak adott interjút Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere.

Balogh erkölcsileg és jogilag is aggályosnak tartja az ellene foganatosított intézkedéseket, így bírósághoz fordul.

Állítása szerint amennyiben ő kezdeményezett volna ilyen eljárást, akkor azért kellene fegyelmi eljárást indítani ellene, a helyi ellenzéki közgyűlési képviselők és alpolgármesterek pedig hatalmi harcok eszközei. A bíróságon azt kívánja elérni, hogy az eljárás ne 30, hanem csak 8 napig tartson, így hamarabb folytatni tudja munkáját Göd polgármestereként. Ezt most most a várost jelenleg vezető, LMP-s Fülöp Zoltán alpolgármester kezdeményezhetné, de a fegyelmi eljárás kezdeményezőjeként ezt Balogh szerint „nyilván” nem fogja megtenni.

A polgármester szerint azért is kérte ellene Lőrincz László, a másik alpolgármester az újabb fegyelmi eljárást, mert a most működő bizottság megbízatása lejártáig – tehát augusztus 17-ig – nem fogja tudni végleges felfüggesztését kezdeményezni, hiába költött el két és félmillió forintot ügyvédi vélemény megíratására.

Az interjúban kitérnek a fegyelmi eljárás alapjául szolgáló ügyekre is: az egyik indok ami szerint szükség van rá, hogy július 17-én a polgármester több kérdést sem bocsátott szavazásra a képviselő-testületben, ami a nem momentumos ellenzéki képviselők – és a kormánypártiak szerint – jogellenes volt.

Akkor egyébként a Momentum szerint a fegyelmi eljárás kezdeményezői nem tudtak konkrétumokat mondani, Fülöp ezzel szemben elmondta nekünk, hogy a polgármester szakszerűtlen eljárásai megalapozzák a fegyelmit: a beadványban szerepel mások mellett a képviselőtestület jogainak elvonása, hivatali visszaélés gyanúja, és az SZMSZ-nek nem megfelelő szerződéskötés is.

Az interjúban Balogh – természetesen – cáfolja, hogy bármi jogszerűtlent követett volna el, példaként hozva fel, hogy szerződések megkötését vagy felmondását előzetesen megtárgyalták a jegyzővel, aki a törvényességet hivatott felügyelni, így véleménye szerint nincs hiba az eljárásban.

Ahogy arról is beszél, hogy egy másik ellene felhozott vád, miszerint túl későn írta alá az ex-DK-s Tóth Ágnes visszahelyezését a Gödi Nonprofit Szolgáltató Kft. élére – akit a veszélyhelyzet alatt épp ő maga rúgott ki egyszemélyi döntéssel – valójában Tóthon múlt, aki húzta az időt azzal, hogy nem volt hajlandó az előzetes jegyzőkönyv alapján elfogadni megbízatását.

Balogh szerint a helyzet olyannyira elmérgesedett Gödön, hogy akár időközi választás kiírását is támogatná: az ezt firtató kérdésre adott válaszában elmondta,

„Valószínűleg az utóbbinak [vagyis az időközi választások kiírásának a momentum nélküli ellenzéki frakció szerint- a szerk.] lenne hatása, úgyhogy inkább arra szavaznék, de az alpolgármesterek biztos, hogy semmilyen szín alatt nem méltók a pozíciójukra. Fülöp Zoltán bebizonyította, hogy jogellenes és hataloméhes játékot játszik.”

Azt azonban egyértelműnek találja, hogy a jelenlegi alpolgármesterek méltatlanok a város vezetésére, és az ő leváltásukat mindenképp üdvözítőnek találná – itt azt sem szabad elfeledni, hogy a polgármester és az alpolgármesterek közötti konfliktus egyik viszonylag korai állomása volt, hogy Balogh visszavonta megbízatásukat.

Ennek előzménye az volt, hogy felbomlott a gödi összefogás, mivel az ellenzék nem momentumos tagjai szerint Balogh alkalmatlan és méltatlan a város vezetésére. A képviselők szerint

Balogh Csaba „mind politikailag, mind emberileg tisztségének betöltésére alkalmatlan.” A négy képviselő szerint Balogh „autoriter vezetési modellje nem demokratikus, az elmúlt időszakban az őt támogató pártok és saját frakciótársai ellen fordult. Hatalmával rendszeresen visszaél, képviselőtársait rendszeresen semmibe veszi.”

A polgármester viszont azt írta akkor, hogy

„sajnos az elmúlt hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy a gödi alpolgármesterek feladataikat nem tudják megfelelően ellátni: korlátozottan álltak rendelkezésre, a rájuk bízott feladatokat elhanyagolták, feladat- és hatáskörük meghatározása folyamatos konfliktusforrást jelentett. A vállalati világ után számomra megdöbbentő volt, hogy egy város második embereit gyakran egyszerűen nem lehet elérni hivatali munkaidejükben. Ez nem csak az érdemi munkában való előrelépést nehezítette – több alkalommal kérésre sem jelentek meg a hivatalban –, de vezetőként az önkormányzatban dolgozók számára sem tanúsítottak motiváló magatartást.”

A gödi botrány azóta is bővelkedik fordulatokban, az LMP-s alpolgármester által vezetett ülésen a lakókat nem engedték szóhoz jutni, a polgármester lejáratására a DK pedig egy manipulált hanganyagot is közölt, mely szerint a polgármester fideszes politikusokat jelölt volna alpolgármesternek – a párttal, legalábbis központjával azonban azóta elsimulni látszanak a viták. Ez persze az nem sokat segít, hogy a párt gödi képviselői azóta kiléptek, mint írták,

„A múlt hét eseményei után bebizonyosodott, hogy az országos politika érdekei nem egyeznek Göd érdekével. Mi továbbra is Gödért dolgozunk, nincsenek országos politikai céljaink. Mi arra esküdtünk, hogy Göd város lakóit képviseljük. Az ő érdekükben, és nem a budapesti pártközpontoknak akarunk megfelelni. Ezért azt is vállaljuk, hogy ha a mi személyünk gátja bármilyen ellenzéki összefogásnak, akkor készek vagyunk megtenni, amit a párt ránk ró.”

Mindazonáltal Balogh is komoly, emellett igen kényelmetlen vádakkal kénytelen szembenézni, miután az ellenzék többi részét vádolta a Fidesszel és a NER-rel való szövetkezéssel. Az autoriter vezetés és egyéb vádak mellett ugyanis Fülöp állítása szerint a Samsunggal való tárgyalásokhoz a polgármester tanácsadóként felvette „Mészáros Lőrinc egyik barátját”, valamint a Sólyom Airways Holding valamikori vezérigazgatóját, a cégvezetéstől a céginformációs adatbázisok szerint 2023-ig eltiltott Lucsik Jánost is.