Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem engedte a helyi lakókat szóhoz jutni a felfüggesztett Balogh Csaba helyett ülést vezető gödi alpolgármester

Ez a cikk több mint 3 éves.

Újabb testületi ülésre került sor az ellenzéki belharcok által tépázott Gödön, ahol, miután július 17-én az ellenzéki többség és a Fidesz kezdeményezte a város momentumos polgármesterének, Balogh Csabának tisztségéből való felfüggesztését, most Fülöp Zoltán LMP-s alpolgármester vezette le az ülést. Hlavács Judit az 5-ös számú önkormányzati körzet képviselője, aki a polgármester visszaéléseit vizsgáló bizottság tagja is, ezzel kapcsolatban arról számolt be,

a korábbi, hosszú évek óta szokásos gyakorlattal szemben most Fülöp egyetlen lakossági megszólalásra sem adott lehetőséget a közgyűlésben, pedig az korábban még a fideszes időkben is gyakorlat volt.

„Fülöp Zoltánnak sikerült az a bravúr, amelyet Markó József városvezetése alatt sem láttunk soha – egyetlen alkalommal sem adott szót a lakosságnak. Értem én, hogy nagyon kellemetlen annak az embernek a szemrehányásait hallgatni, aki a kampányidőszakban aláírásokat gyűjtött neki és segített a plakátok kihelyezésében, de azt kell mondjam, Markó József is pontosan tudta, akárhányszor szót adott nekem 2006 és 2010 között, vagy éppen 2019 nyarának végén, hogy nem dicsérni fogom. Mégis készen állt arra, hogy végighallgassa a mondanivalómat és válaszoljon is rá.”

-értékelte a helyzetet Hlavács, aki azt is szóvá tette, a Balogh feltételezett visszaéléseit vizsgáló bizottságnak július 17-től mindösszesen harminc nap áll rendelkezésére az eljárás lefolytatására, de két hétig a képviselő szerint egyáltalán semmit nem is csináltak. Az első érdemi ülésre a fegyelmi bizottságban Hlavács szerint csupán július 30-án került sor, de még a felkért szakértő ügyvéddel való szerződésről is csupán tegnap hoztak határozatot.

Kifogásolta bejegyzésében a képviselő azt is, hogy noha számos égető problémáról kellett volna döntenie a testületnek, a Fülöpék nevével fémjelzett Göd Fejlődéséért koalíció számára a 30 előterjesztésből a polgármester embereinek városi cégekből való visszahívása volt a legfontosabb.

Nemcsak képviselők panaszkodtak a tegnapi ülés eljárásrendjére, de a Samsung gyár bővítése ellen tiltakozó civilek is. Mai bejegyzésében a GÖD-ÉRT egyesület ugyancsak súlyos hibaként írta le, hogy Fülöp meg sem hallgatta a felszólalásaikat:

„hónapok óta döbbentek figyeljük, hogy Gödi Összefogás szétesett és a fenti közös célok megvalósítása helyett a képviselők a politikai hatalmi harccal foglalkoznak. A Samsung miatt a lakosságot ért sokféle kár, érdeksérelem megoldása, vagy azok enyhítése érdekében nem tesznek lépéseket, ahogyan sok más, a gödiek számára fontos üggyel sem foglalkoznak.

A hatalmi harc részeként a veszélyhelyzet idején hozott polgármesteri határozatokat a testület Fidesz- és Göd Fejlődésért frakciója megsemmisítette. Felmondták a szerződést azzal az ügyvédi irodával is, amely az önkormányzat részéről egy pertársaság létrehozásában segítette volna a lakosokat. Csupán azért bontottak szerződést, mert a polgármester bízta meg az ügyvédi irodát. Ugyanakkor egy másik ügyvédi irodával 2 és fél milliós szerződést kötnek a polgármester elleni fegyelmi eljárás lebonyolítására.”
-fogalmaztak, majd kifejezték,

a civilek a tapasztalt eljárás miatt elveszítették bizalmukat a Göd Fejlődéséért Koalíció önkormányzati képviselői és az alpolgármesterek felé, és felszólították őket, hogy amennyiben képtelenek a város problémáit megoldani, inkább álljanak félre.

Gödön, a nagy részben éppen a Samsung tervei miatti elégedetlenség nyomán a város vezetésére megválasztott ellenzéki koalíció az elmúlt hónapokban súlyos válságba került, miután Balogh Csaba és alpolgármesterei, Fülöp Zoltán LMP-s és Lőrincz László DK-s képviselők nézeteltérésbe kerültek a városi cégek és tanácsadói posztok elosztása miatt, kölcsönösen a Fidesszel való együttműködéssel és „kiskirálykodással” vádolták a másik felet. Miután Balogh Csaba először július 2-án visszavonta alpolgármesterei megbízatását, a testület azonban végül Fülöp és Lőrincz mellé állt: július 17-én fegyelmi eljárást kezdeményeztek Balogh ellen, július 31-én pedig végül a helyi DK, LMP és Jobbik képviselői felfüggesztették Baloghot.

A DK tegnap még egy manipulált hangfelvételt is nyilvánosságra hozott, amely alapján azt állította, Balogh fideszes alpolgármestert akart kinevezni a jelenlegiek helyett. A Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője a DK lépését tegnap azonban „fideszes módszernek” minősítette.